Sunday, December 30, 2007

Dania tampal gigi

Pagi ni... bawa Dania check gigi. Malam tadi dia mengadu gigi dia sakit... Dah lama 2gigi geraham sebelah kiri dia tu rosak teruk (tinggal hampir separuh), tapi dia takut nak jumpa dentist. Dari pengalaman lepas, sebelum duduk atas kerusi gigi tu, muka dia dah cemas secemas-cemasnya... Apalagi bila duduk kat atas kerusi tu.. berjurai2 air mata dia keluar... Padahal Dr cuma sembur bagi gusi kebas dan sebenarnya gigi tu dah nak tertanggal sgt2.. Sian anak ibu...


Ni gambar gigi geraham dia yg dah terhakis... Gambar ni ambik beberapa bulan yg lepas

Hari ni, dia nampak macam berani sbb Athirah (anak Kak Ina) pun cabut kat sini dan tak sakit katanya... So, Dania pun rasa berkeyakinan sikit. Dari cerita2 Kak Marlia, Dr kat klinik ni (Kami p Klinik Fauziah, nearby Ace H/Ware Tmn Melawati) very friendly towards children..... Memang betul..

Dr yg duty namanya Dr Nik. Dr Fauziah pun ada tp yg attend Dr Nik... Seronok dengar dia layan Dania. hilang rasa takutnya.... Mula2 ingatkan 2 btg gigi tu tak dapat diselamatkan lagi... tapi Dr Nik kata boleh tampal.. Dia siap pakai acuan gigi lagi utk membentuk gigi sbb gigi asal Dania dah haus teruk, dah hilang bentuk...

Wednesday, December 26, 2007

Kakak @ Summer Camp


23 Dis 2007, kami hantar kakak (anak sulung) attend summer camp organised by AKRAB (Akademi Keluarga Bahagia Malaysia). untuk pelajar darjah 1 hingga tingkatan 5. AKRAB ni adalah dibawah naungan Dato' Dr Hasan Hj Mohd Ali, yang pernah berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia selama hampir 20 tahun. Beliau juga telah menghasilkan more than 40 tajuk buku yang menyentuh persoalan kekeluargaan, kemasyarakatan dan kecemerlangan pelajar.

Yuran penyertaan RM230 for 3D/2N program. Objektif program antara lainnya melahirkan pelajar cemerlang berakhlak mulia, menanam kecintaan kepada agama, menyubur kasih terhadap ibu bapa, memantapkan semangat daya tahan dan daya juang dan melahirkan pelajar yang bebas dari segala gejala sosial. Aktiviti yg dijalankan termasuklah outdoor, motivasi, solat berjemaah dan pengisian2 ilmu dalam ceramah2 yg disampaikan. Tak lupa juga diterapkan amalan-amalan bertasbih kepada Allah...
Kami bertolak dari rumah dalam pukul 7:30 am ke Hulu Langat... ikut jalan Ampang. Dania dan Erin tinggal kat rumah... Perjalanan ke sana melalui bukit bukau dan pemandangan yang sungguh indah... Lagi pulak masa tu pagi... kabus tebal macam nak pergi Genting pulakkk... Sejuk dan tak perlu pasang air-cond kereta.

Inilah tempat summer camp kat MAPPETRA, Sg Lui, Hulu Langat.


Pemandangan indah dari kem diwaktu pagi.


Dalam beg tu ada kasut sukan, selipar dan bantal kecik...


Comelnya nak ibu nih..

Parents registering their children. can register on the spot.

Abg tengah isi borang peribadi anak... Borang ni kena isi tanpa pengetahuan anak.

Partcipants for the camp... altogether about 186 children

sedang khusyuk dengar `Abg Basya' bagi taklimat

Ini la Dato' Dr Hassan Hj. Mohd Ali, dia punya ceramah...best!


Cara penyampaiannya bersungguh-sungguh....

"We are the... BEST-BEST-BEST!"

Semoga kakak memanfaatkan sepenuhnya program ini... Amin.

Saaaayyaaannggg anak ibu

Anak ayah juga....


Bergambar kenangan dengan Dato' Dr Hassan.


Ibu dah nak balik....bye.. Jaga diri baik-baik..


On the way balik, kami singgah dekat Tourist Centre, look out point, Hulu Langat. Dari sini nampak KL view yg sungguh indah, saujana mata memandang.... sempat lagi posing kat sini.


Abg pun mengabadikan memorinya di sini...chewah!

Ni.. dah hari terakhir, 25 Dis 2007... Program penutup dah..



Subhanallah.. Walhamdulillah.. Walailah..HaillAllah..Allahhuakhbar....


This time, Dania and Erin join together



Very touching... tambahan pula diiringi dengan kesyahduan bertasbih kpd Allah



Barisan fasilitator... yg terdiri drp pelajar2 universiti


Yg baju hijau tu peserta termuda... 5 1/2 tahun..


Erin sempat main rambut Dania... Dania dah tak boleh duduk diam sbb nampak ice-cream...


Amanat penutup dari penaung..


Kakak sempat bersalaman dengan Dato' Dr Hassan.


Ini lah fasi group kakak.. Kak Shera, student dari UiTM



Balik dari MAPPETRA, kami round ke dam Semenyih, Hulu Langat


Ewah-ewah... pandai anak ibu posing

Pemandangan di empangan Semenyih...

Monday, December 10, 2007

Cuti-cuti ke Genting

Lama dah tak p genting.... Last year p genting almost every month sbb ada annual passport. Tapi, bila dah expired, tak interested to renew sbb harga dah makin naik dan dah agak muak naik ke genting. Tapi anak2 tak pernah muak, especially Dania yg keep asking bila nak p Genting.

So, 9 Disember 07... kami pun menunaikan hajatnya... Sebelum tu tak bagi tau pun dekat anak2... S.U.R.P.R.I.S.E.D.... Malam sebelumnya, kami suruh budak2 ni tido awal so bole bangun awal... Semua tanya, bangun awal nak pegi mana... Saje2 je..nak pusing2 n jln2... Actually tak nak bagi tau sbb takut tak jadi pegi. Al-maklumlah, musim hujan... nanti mengharap pulak...kesian...

Bangun pagi keesokan harinya, mandi dan bersiap... Dania beria-ia nak pakai baju sejuknya sbb katanya sejuk.... (Aiii.. ada instinct ke dia nih) Breakfast..masuk kereta dan suruh anak2 tido, nanti bila dah sampai ibu kejut, kay.... Memang masih mengantuk, so mereka semua pun tertidur balik...

Dah nak sampai di puncak genting, kejutkan kakak dan Dania... apa lagi...seronoknya....macam tak caya... ye la, dah lama tak pergi... Hmmm, seronok tgk anak2 gembira... Tapi, hujan tetap turun juga hari tu. so, main indoor game aje la...

Terserempak pulak dgn Pak Itam dan Kak Lia dan Zafran kat sana... Thay all tido rumah Anyah kat Ulu Yam






























Masuk snow world...best.. Tapi tak boleh nak bawak kamera.. So, tangkap gambar guna photographer Fujifilm aje la.. Lepas tu beli 2 gambar (8R dan 5R) bayar RM45 kalo tak silap...

Nie salah satu gambar yg diambil oleh cameraman tu...snap balik guna camera sendiri...tu yg blur sikit...

Lunch @ pizza hut



Licin kakak makan... lapar ye.. sejukkk











Kabus tebal sungguh kat luar

Dania kesejukan



















Bergambar dgn kereta antik