Wednesday, December 26, 2007

Kakak @ Summer Camp


23 Dis 2007, kami hantar kakak (anak sulung) attend summer camp organised by AKRAB (Akademi Keluarga Bahagia Malaysia). untuk pelajar darjah 1 hingga tingkatan 5. AKRAB ni adalah dibawah naungan Dato' Dr Hasan Hj Mohd Ali, yang pernah berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia selama hampir 20 tahun. Beliau juga telah menghasilkan more than 40 tajuk buku yang menyentuh persoalan kekeluargaan, kemasyarakatan dan kecemerlangan pelajar.

Yuran penyertaan RM230 for 3D/2N program. Objektif program antara lainnya melahirkan pelajar cemerlang berakhlak mulia, menanam kecintaan kepada agama, menyubur kasih terhadap ibu bapa, memantapkan semangat daya tahan dan daya juang dan melahirkan pelajar yang bebas dari segala gejala sosial. Aktiviti yg dijalankan termasuklah outdoor, motivasi, solat berjemaah dan pengisian2 ilmu dalam ceramah2 yg disampaikan. Tak lupa juga diterapkan amalan-amalan bertasbih kepada Allah...
Kami bertolak dari rumah dalam pukul 7:30 am ke Hulu Langat... ikut jalan Ampang. Dania dan Erin tinggal kat rumah... Perjalanan ke sana melalui bukit bukau dan pemandangan yang sungguh indah... Lagi pulak masa tu pagi... kabus tebal macam nak pergi Genting pulakkk... Sejuk dan tak perlu pasang air-cond kereta.

Inilah tempat summer camp kat MAPPETRA, Sg Lui, Hulu Langat.


Pemandangan indah dari kem diwaktu pagi.


Dalam beg tu ada kasut sukan, selipar dan bantal kecik...


Comelnya nak ibu nih..

Parents registering their children. can register on the spot.

Abg tengah isi borang peribadi anak... Borang ni kena isi tanpa pengetahuan anak.

Partcipants for the camp... altogether about 186 children

sedang khusyuk dengar `Abg Basya' bagi taklimat

Ini la Dato' Dr Hassan Hj. Mohd Ali, dia punya ceramah...best!


Cara penyampaiannya bersungguh-sungguh....

"We are the... BEST-BEST-BEST!"

Semoga kakak memanfaatkan sepenuhnya program ini... Amin.

Saaaayyaaannggg anak ibu

Anak ayah juga....


Bergambar kenangan dengan Dato' Dr Hassan.


Ibu dah nak balik....bye.. Jaga diri baik-baik..


On the way balik, kami singgah dekat Tourist Centre, look out point, Hulu Langat. Dari sini nampak KL view yg sungguh indah, saujana mata memandang.... sempat lagi posing kat sini.


Abg pun mengabadikan memorinya di sini...chewah!

Ni.. dah hari terakhir, 25 Dis 2007... Program penutup dah..



Subhanallah.. Walhamdulillah.. Walailah..HaillAllah..Allahhuakhbar....


This time, Dania and Erin join together



Very touching... tambahan pula diiringi dengan kesyahduan bertasbih kpd Allah



Barisan fasilitator... yg terdiri drp pelajar2 universiti


Yg baju hijau tu peserta termuda... 5 1/2 tahun..


Erin sempat main rambut Dania... Dania dah tak boleh duduk diam sbb nampak ice-cream...


Amanat penutup dari penaung..


Kakak sempat bersalaman dengan Dato' Dr Hassan.


Ini lah fasi group kakak.. Kak Shera, student dari UiTM



Balik dari MAPPETRA, kami round ke dam Semenyih, Hulu Langat


Ewah-ewah... pandai anak ibu posing

Pemandangan di empangan Semenyih...

No comments: