Friday, February 8, 2008

Discovery Science @ Petrosains

Baru hari ni kami berkesempatan nak visit Petrosains di KLCC. Sebelum tu booked ticket by phone takut nanti sold out pulak kann... So, kami plan nak masuk pukul 1 pm nyer... Family package (2 adults 2 children) RM 24. Mak pun nak join, so guna Astroview punya discount coupon (20%), dpt RM9.20 instead of RM12. Tapi, itu ini kami kuar rumah kul 12.55 pm, so call balik mintak masuk kul 1:30 punye... okey jer... tak de hal.


Sampai sini. 3 dara pingitan ni sempat posing... BERATURRRR.....



Ramainye orang... panjang beratur...


Sambil beratur... Volunteer kat sini kasi try `magic rope' dan `energy ring'... So, tak de la boring.

Naik `Dark Ride' - perjalanan sekilas masa... Sebelum naik ni, aku bayangkan, apa la maksudnya sekilas masa tu??? Laju sgt ke? Heheheh.. Pas tu siap dipesan tak leh bawak air dan guna camera masa naik ride ni... nanti takut `short' dan ganggu sistem audio keta nih... Fuh! Ngerinya dengar... Tapi rupa-rupanya... kita dibawa masuk ke hutan-hutan belantara (zaman silam I guess...) Ada simulasi waterfall etc. sampai kat Stesen Arif (kalau tak silap), baru kita tgk macam2 benda sains nih! Budak-budak ni seronok betul..... Tak henti2 cuba itu dan ini.


Erin tgh cuba bateri asli...alat ni boleh produce arus letrik


Ibu! Tengok Erin pegeng lampu nih... ia boleh menyala...

Ini la tiub plasma... Sebelah tgn Erin pegang tiub plasma ni dan sebelah lagi pegang mentol tu... Badan Erin dah jd konduktor yg mengalirkan letrik serta menyalakan lampu tu... Tapi ada volunteer pegang sebelah lagi untuk mem`bumikannya... Kalau tak litar tak lengkap dan lampu tu tak kan menyala...


Kakak dengan gambar Einstein


Kakak tak boleh capai kereta mainan tu sbb ianya adalah hologram... Gambar 3 dimensi

CAKKKKK!!!

Tulun...tulun... Dinasaur gigit ayah... General info, petroleum tu terbentuk daripada fosil2 haiwan dan tumbuhan yang tertanam berjuta2 tahun dulu..... Tu yang ada replika dinasour tuh..



Erin main serbuk magnet.



Dalam bekas tu ada banyak paku-paku... Erin bentukkan tapak tangan Erin, tak sakitkan...



Ada show... dia tuangkan cecair gas nitrogen. Cuba teka suhunya berapa... -196C ... sejuknya.. Hmm... Kalau nak import/export gas nitrogen, they'll turn it into liquid instead of gas utk jimatkan ruang

Masa ni aku bayangkan dia ni sebagai... The Witch... Heheheh.... Nampak tak belon biru dalam bekas tu, bila liquid nitrogen tu dituangkan pada belon tu, belon tu akan leper... What happened? Suhu yg sejuk tu telah merapatkan molekul2 udara dalam belon tu, menyebabkannya menjadi leper... Bila diletakkan pada room temperature, its back to the normal shape...



Erin tgk bulan kerr???



Siapa kat belakang Dania tu?? Dr Sheikh Muzafar ke?



Thermal Infrared Camera



Dania pegang plasma...



Kononnya ada dalam pelantar minyak..


Salammm... Selamat Hari Raya...


Nak drill apa tu?


Dalam ni ditunjukkan seolah2 berada dalam pelantar minyak yg real.. ada bilik tido.. kitchen.. restroom.. surau..


Cerianya Dania..



Golll... Anak2ku, anda suma adalah perempuan...



Sempat juga kakak beli souvenir sebagai kenang2an...Cuba compare original size (yg kat atas) dan size setelah direndam dalam air dalam 2 hari


Eeeeeeiiiiiuuuuuu...

No comments: