Friday, April 25, 2008

Happy B'day, Uwan

Hari ini hari jadi uwan yang ke 54 tahun... Uwan lahir pada 24 April 1954. Semoga Allah murahkan rezeki Uwan dan kurniakan kesihatan yang baik pada Uwan...


Ni keknya, sori sbb dah senget cket...

Acara memotong kek


Makan time...

Yummy...
Sebenarnya, time ni dah hampir pukul 11 pm... lambat nak potong kek sbb Uwan pegi surau. Time ni baru balik dari surau le ni... Sebelun tu, Dania dan Erin asyik intai dalam peti sejuk je...

Tuesday, April 22, 2008

Kunjungan YB Menteri ke MQA

Hari ni YB Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi ada kunjungan rasmi ke MQA.. Warga MQA diminta berbaris di lobi lif tingkat 13B semasa menyambut ketibaan beliau iaitu dijangka pada pukul 9.30 – 10.00 pagi.... tapi, masa yang sebenar adalah seperti yang dijangkakan... tersasar... Ramai gak wartawan yang datang
Berdebar2 menunggu ketibaannya...kah5X


Alih tempat sbb nak cari tempat strategik utk snap gambar Menteri... tak nak jd cam masa tangkap gambar Pak Lah kat MSAM semalam, asyik tak kena je... Heheheh... pose kat belah sini plak...



Sempat jugak aku snap gambar wartawan nih... saje je tangkap sbb nak upload dlm blog..kekekehh.. Tak sangka plak yg mamat baju kotak2 ni nak tangkap gambo kami balik. Apa lagi... menyengeh je la masing2... Aku kata `masukkan gambar kami ni dlm majalah mangga ekkk...'

Ha... dapat punnnn...

Masa YB Menteri nak bertolak pulang pun kami diminta berbaris sekali lagi di lobi Lif tingkat 13B dan juga di depan pintu lif tingkat bawah (G), Menara PKNS hingga ke kereta YB Menteri. Tapi time tu tak ramai yg ada kottt sebabnya masing2 tengah isi tangki minyak sendiri... lunch time maaa...

Minggu Saham Amanah M'sia @ MITC

Hari Jumaat, 18 April 2008 dekat waktu Maghrib, aku dan Tini (dr unit bhg a/bangsa dan hubungan awam) bertolak ke Melaka dengan Pajero MQA yg dibawak oleh Albab. Esoknya kena duty kat Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) yang diadakan di Melaka International Trade Centre (MITC), Ayer Keroh. Actually, pameran tu seminggu...sampai 28 April ni. Tapi kami kat sana hanya Sabtu dan Ahad je... orang KPT ada sampai tamat kot!!

MSAM ni dianjurkan oleh PNB sbg usaha utk mendidik msykt tentang kepentingan pelaburan dan perancangan kewangan kpd rakyat Malaysia agar bijak menguruskan perancangan kewangan. Tahun ni adalah tahun kesembilan sambutan diadakan. Byk agensi yg turut serta dalam pameran... financial institution, state gvt, private n gvt servant... yg m'gabungkan pameran2 dan aktiviti2 berteraskan pendidikan.


Muka depan dewan pameran... Besar juga isi dalamnya. Pertama kali ke sini...


Sebelum masuk kena register dulu, baru melayakkan utk dptkan borang peraduan.. Hadiahnya lumayan... Dekat kawasan ni dipaparkan gambar2 sejarah yg berkaitan pelaburan... Orang2 yg korang nampak kat dlm gambar ni sebenarnya tgh mencari jwp kepada soalan kuiz tu.. Tapi sebenarnya jawapan bukan ada kat sini... Sini cuma gambar2 je..

Ini kerusi yg diperbuat drp kotak... Aku tak melepaskan peluang utk duduk di atasnya.. Tahan!


Ini mesin pembuat benang getah



Ini kelapa sawit (kalo korang tak kenal...kuikuikui).. Masa lawat booth Sime Darby, aku dan Tini dpt sebotol minyak masak percuma

Masa melawat booth kraftangan ni aku nampak dia ni dok kat sini, aku soh la dia buat demo. Aku tanya mcm2.. Last2 aku tanya `Encik ke yg lukis batik ni? Cantik..' Dia kata bukan dan dia kata... `Saya ni pegawainya...' Heheheh.. mmg la nampak cam muka pegawai, tapi yg p duduk kat situ nape... sah-sah la org ingat pelukis batik...sorry le tuan..



Rasa cam nak duduk je kat sofa tu... sbb penat.


Kemuncak soalan kuiz, kena anggarkan brp byk bola ada dlm keta Kancil nih.

Ni booth KPT (gabung KPT, MQA dan SPIPTS). Tak ramai sgt yg singgah sbb booth ni dah ujung2.. Pengunjung kalau sampai sini dah penat dah sbb dah lalu byk booth lain... isi borang insurance, borang peraduan lain2, minum air percuma, rasa sample makanan, mcm2 lagi la... Aku yg juga mengambil kesempatan visit booth lain2 (start from the entrance) pun rasa penat bila sampai kat booth last2 nih. Kalaupun org singgah, cuma nak tumpang mengira bola dalam Kancil tu sbb dia dah bagi hint (dimension..)

Aku le tuuu

MSAM ni dirasmikan oleh PM. Lepas perasmian, Timbalan Menteri KPT Dato' Idris Harun pi visit booth KPT. Yg aku ni tak brapa cam dia nih... teruk betul! Bab politik, menteri... aku lemau skett. Tu.. dia yg pakai baju purple.. Lepas ni aku pasti ingat muka dia sampai bila2. Bila balik abg tgk gambar ni dia kata kawan dia dulu... masa kat TNB. Pernah la dia tumpang abg naik motor sampai Nilai... Dulu2 abg pernah citer yg kwn dia dah jd Menteri, org Tangga Batu, Melaka, tp aku tak pot sgt sbb aku tak minat politik nih. Rupa2nya, ini le orgnya. Kalau aku tau dia ni, mesti aku p tegur dia... `Dato'... Dato' kenal laki saya tak??????'


Ha... tu Pak Lah... susahnya nak tangkap gambar dia. Org ramai sgt... Tu kepala En Yamin, apa tah nama jawatan rasmi dia. Org no 2 (bwh Dr Nasir) Bhg promosi (KPT)


Ketua Menteri Melaka pun ada sama...


Tak juga dpt tangkap gambar dia betul2 ... Mesti korang kata kan `Apa susah... upload je gambar2 dr internet, pas tu masuk dlm blog'... Aku nak jawab. `Tak sama... ni yg tangkap sendiri punye..'


Ramai gak yg mengerumuni Along, Angah dan Alang nih.. Kalau anak2 aku ada, mesti aku soh dorang tangkap gambar ngan mascot ni dan dorang mesti tak nak

Bergambar ngan En Yamin (baju putih - duduk).... Actually, hari Jumaat tu last day dia sbb dia pindah ke KPM (Kem. Pelajaran M'sia)... naik pangkat. So kira2 ni le promosi yg last utk dia... Lelaki dua org lg tu EO (Event Organizer)... Baju biru tu Tini dan pompuan sorang lg tu Zana dari Kolej Komuniti.

Pameran tu berlangsung dari kul 10am ke 10pm.. Tapi aku dan Tini tak la sampai malam... Hari pertama, kami balik kul 6:45... agak2 sempat nak jamak solat kat hotel... Hari kedua, kami balik awal sket sbb nak kena check out hotel (dok kat Avillion Legacy) by 6pm. Lepas check out, ajak Albab round pekan sekali lalu.. nampak lak benda ni yg tak pernah ku lihat sebelum nih... Apa lagi, teruja la utk naik... Albab tak nak naik, so dia tunggu kat bawah je...


Nama bende ni...Menara Taming Sari... Bayarannya RM 10.. kalau tak tunjuk IC kena byr RM20


Ini le yg bawa kita naik atas... bentuk bulat sekeliling tiang dan berkaca.. Sambil dia naik further up, dia pusing slowly.. So we can view Malacca town from each angle..


Masa tu dah dekat 7 pm


Malacca Parade


Muzium Samudera


Bersandar nearby cermin sbb nak tangkap gambar


Dari atas, nampak tak Albab berdiri kat Pajero tu (baju gelap) tgh borak ngan pakcik makcik Melaka
Lepas tu terus p Ayer Keroh, balik KL ikut Ayer Keroh... Singgah makan dan solat kat R&R pas tu sambung balik perjalanan.... Most of the time Albab bawak 80-90km/jam...huhuhuhu.. Sampai rumah kul 10:30 pm, pas tu Albab hantar Tini balik rumah dia.. Esok kena p office sbb nak kena submit paper MJA...due datenya esok... Menteri Pengajian Tinggi pun datang esok. Esok adalah Isnin...Monday blues... adeh, penat ler..cam maleh nak g keje..

Wednesday, April 16, 2008

Mohex @ Oman ditunda

Hari ni ada Kursus Kemahiran Kempimpinan Berkesan kat opis, dianjurkan oleh Unit Latihan dan dikendalikan oleh En. Sarani sendiri. Kata En. Sarani, biasanya kursus cam ni ambik masa 3 hari, tapi la ni nak wat 3 jam je... Best gak cara dia buat kursus, tak de la boring... Di selitkan aktiviti questioner bagi melihat sama ada individu masuk dalam category country club ker... improverished ker... team leader ker... authoritarian ker... Aku rasa most of us masuk dalam category team leader...
Diselitkan juga tayangan video citer bugs life... Aku tak pernah tgk lg citer ni, menarik gak. Citer ni ditayangkan untuk we all relate to characteristics of leadership. Tgk movie during office hours... kalau cenggini selalu kan besss...hahahahah...
Time tu la Marliza dari Educator (event organiser utk Oman trip) tu call... Dia kata trip to Oman was postponed to uncertain date. Aiseyy.... aku dah siap packing dah... yg tragisnya semalam dah siap tukar USD lagi (conversion 3.17)... Maklumlah, Khamis ni dah nak berangkat. Nampaknya kena pulangkan balik le pendahuluan diri dan pendahuluan pelbagai yg dah dimasukkan ke dalam akaun maybankku itu... Nak convert USD ke RM balik, dah incurred loss dah... Hmm..mesti ada hikmah disebaliknya di atas ketidakjadian ini... kuikuikui... Ye la, anak2 suma tak sihat skang ni (Erin demam sampai muntah2) Abg pulak tgh exam final.. aku pun cam nak demam. Kalau jadi pegi, mesti pegi dgn tak sedap hati... Agak2nya, kegagalan tuntutan elaun baju panas hari tu adalah tanda2 awalnya kottt...
Habis kursus, call En. Shahriman (org KPT yg suppose pegi ngan aku). First sentence dia - Ha Kherun, you dah sampai Oman ker??? Kah..Kah.. Kah... Aku call dia sbb passport aku kat dia. Dia kata beg aku pun ada kat dia. Beg mana lak ni??? Bila masa lak aku bg beg aku kat dia??? Rupa2nya travel agent (ticket) dah siap bagi beg free kat kitorang... Hai.. nampaknya kena pulangkan balik le En. Shahriman...
Lupa lak nak citer sbb2 tak jd pegi. Sbbnya ada masalah dgn local authorities kat sana. Mulanya depa dah dpt clearance dr Ministry of Foreign Affairs dan Ministry of Higher Education kat sana. Diorang pun dah wat kempen besar2an kat sana..thru tv, radio, iklan, flyers to school and college... dah promote kat sekolah dan U kat sana... Tapi tetiba Embassy Malaysia @ Oman informed that Ministry of Commerce and Trade of Oman unable to release exhibition permit pada their local agent kat sana... Kesian...kesian... mesti byk duit dah dileburkan... cancel fligt tiket n hotel last minute, sure involve cost punya... Mahal giler kat sana. Hotel semalam costs about RM1,300. Aku yg dhaif ni ingat sterling la matawang paling mahal kat dunia ni. Tapi rupa2nya Oman punya lagi mahal.. 1 riyal oman close to 8-10 RM... Kalau nak p melancong ke Oman dgn own money tak de le tuuuu...

Monday, April 14, 2008

Sambutan Maulidur Rasul

20 Mac 2008 cuti umum sempena Maulidur Rasul. Kalau ikut kalendar Islam, kakak dilahirkan pada hari Maulidur Rasul...Selamat Ulang Tahun ke 10 kakak sayang... Dekat Bukit Antarabangsa, sambutan Maulidur Rasul hanya diadakan pada hari ini @ 13 April 2008. Macam2 aktiviti diadakan...antaranya, utk kanak2 - pertandingan melukis, bercerita, nasyid, azan, mengaji. Ada juga ceramah agama...
Ketiga2 anakanda ni join pertandingan melukis.. bukannya nak bertanding pun, cuma nak dpt free colour dan meramaikan peserta... Dapat crayon dan buku percuma...pun dah cukup bagus. Sampai kat surau (mak was there since 8:30 am) kul 10.. tgk surrounding... semua kanak2 perempuan pakai baju kurung dan tudung... Anak aku?? Sabrina pakai gaun.. Dania pakai baju kurung without tudung..(half-half le tu). Kaka aje complete dress code.. mkn2 jap... 10:15 acara bermula ...

Dapat crayon baru..



Start colouring... Pengacara majlis siap sound lagi...`Pada ibu-bapa sekalian.. Biarlah anak2 kita saje yg mewarna... Berilah mereka peluang untuk menunjukkan kebolehannya.. Lain kali kita boleh adakan pertandingan untuk ibubapa pula...'. Kelako lak.. Mana taknya, ramai yg interframe anak2 sendiri...

Sambil mewarna, dibacakan ayat2 suci Al-Quran oleh johan.


Nampak cam ramai org2 dewasa je... Tak lah! Nampak cam tu sbb kanak2 dah ditenggelami oleh mereka.

Monday, April 7, 2008

Santai tak jadi

Abg cam biasa ada class every Sat and Sun... Dania nampak boring sungguh hari ni.... tak tau nak buat apa. Kesian dia(Dania ni aktif sket... tapi dgn org lain dia jd pemalu). Abg awal2 lg dah pesan kalau boleh biarkan dia study sepanjang 2 minggu nih... Al maklumlah, minggu ni dah start final exam... Biasanya abg balik class..sembahyang dulu... makan... dan rehat skejap (tido la tu... lepas makan, tido) Tapi, tak sampai hati tgk Dania yg keboringan. Jadi, dia pun setuju untuk outing..


Cuaca nampak cerah petang ni (kul 3:30).. Kami cadang nak bawak anak2 ni p Ttwangsa untuk cycling. Plan nak keluar awal dan sembahyang Asar kat sana je.. takut hujan. Sebelum tu nak singgah kedai basikal baiki tempat duduk basikal Dania yg dah nak tercabut dan tayar depan yg dah pancit. Pam jugak tayar basikal Erin... Langit dah lain macam... macam nak runtuh dah. Tadi punya la panas terik, la ni bertukar gelap terus.


Settle je baiki basikal tu, terus gerak ke Ttwangsa... tapi hujan dah turun dengan lebatnya. Perjalanan diteruskan jugak hoping kat sana tak hujan... kesian kat anak2 dah teruja nak berbasikal kat Ttwangsa. Malangnya, kat sana pun hujan gak... toleh kat seat belakang, anakanda sume dah nyenyak..... tido.... Akhirnya patah le balik ke rumah... Singgah Kenny Rogers beli ayam... nyam..nyamm... Sekurang-kurangnya, tak le balik dengan tangan kosong..


Saturday, April 5, 2008

Elaun baju panas

Semalam, pagi-pagi lagi dah dapat panggilan... `Akak, 8:30 nanti Dato' nak jumpa ye'... `Ha? Apahal??' `Pasal elaun baju panas'... Hmm, apasal ni?? Hari tu, masa aku wat claim nih, macam dah ada instinct, tapi buat aje... Terus bukak GO, salah ke aku? Tapi, semuanya ok berpandukan GO. So, before 8:30 lagi aku dah menunjukkan muka kat bilik CEO sbb aku tau, kang kot aku lewat mau dia naik atas carik aku... ngeri woii.. Dato' tegur..`Hazlina mana?'... Aisey, Mek Na tak sampai lagi nih... So, kena la carik dan tunggu Mek Na. Mek Na lewat lak ari tu...
Bila dia sampai, kami berdua pun p ngadap. Mek Na siap bawak GO lagi. En. Sarani pun ada ngadap sana... Mula la dia cerita... Dato' tanya, apa rasionalnya aku claim elaun tu... Aku kata la, aku tgk GO... apa claim yg boleh aku tuntut. Lagi, memang Oman tu terletak antara garisan Sartan dan Jadi, tapi Muscat (tempat yg aku akan pergi) tu terkeluar dari garisan tu... so aku can claim le. GO pun tak mention that claim is subject to the weather condition. Selain dari guideline from GO tu, I just followed what others did previously... tak ada beza dr org lain. Cuma CEO time tu je lain... En Sarani pun try to defend...
Dato' kata...`puan, puan tau tak cuaca kat sana berapa? 93 tau'... Haaaa??? Terkebil2 mata aku dgr Dato' kata cam tu.. Hampir takat didih dah tu... Setau aku around 30 Celcius jerr..Hmmm rupa2nya dia cakap Fahrenhait (betul ke aku eja nih?)... Okey la... apa-apa je la.. Tak approve la elaun baju panas aku... RM1,500 tu.. boleh claim 3 tahun sekali. Betul rupanya instinct aku sebelum ni. Aku anggap tak de rezeki je la. Dia dah bagi permission to go pun dah cukup bagus dah... itupun mungkin sbb all expenses covered by KPT (Kem. Pengajian Tinggi), dan MQA cuma byr elaun makan jer... dan elaun baju panas which I suppose to get... En Sarani kata...`tak pe la... nasib u p ngan KPT..untung2 naik buss class... kalau ngan MQA tak merasa le.. Depa yg nak p Buenos Aires ni (26 jam) pun naik eco je'
Keesokannya...ramai yg tanya pasal hal semalam, ramai yg bersimpati??? Kesiannya aku... Aku rasa almost semua org tau... Nizam pun tegur aku...`kenapa tak cakap kat Dato' yg ko mmg claim elaun baju panas... bukan claim elaun baju sejuk?' Hahaaaa.... Betul gak!!!!