Saturday, May 3, 2008

Out-station ke utara

29-30 April, aku ada visit ke PTPL Penang (formerly known as Ins. Perkin Goon), ada 2 program i.e. ACCA and ABE. Prior to that, on Monday 28th Apr, abg ada kerja kat Seberang Jaya...dan 30 April, kena pegi Alor Setar pulakkk... cantek punye arrangement! Jadi, berpeluanglah anakanda 2 org ni ikut sama. Tapi, kesian kat kakak... kakak kena pegi sekolah sbb kalau nak ponteng lama sangat... jadi, kakak tinggal la rumah ngan uwan... Teman uwan p surau malam2 kay... Ibu kasi upah lumayan punye...

Jadi, hari ni (Ahad 27 April) kami bertolak ke Seberang Jaya and stay kat Sunway Hotel. Dania dan Erin seronok sgt nih.... Tengok le tu, senyum je, dah imagine swimming pool kat hotel gaknya. Tapi, kat hotel Sunway Seberang Jaya nih, tak de swimming pool sbb hotel ni for business purposes jer... esok ye sayang. Erin tu tgh bersandar kat printer yg ayah kena deliver kat office S.Jaya... Tuuu...nampak tak ayah tengah drive...

Malam ni kita makan kat Old Town cafe je la...



Isnin 28 Apr, lepas ayah abih kerja... kita masuk Pulau Pinang thru Penang Bridge lak.. but before kena isik perut dulu.. baru senang hati, heheheh... Jadi, kami menghala ke Tanjung Bungah sbb dulu pernah beli makan kat satu stall tu...sodap... Beli je kat situ tapi makan tepi pantai... Jgn tak tau, nama pantai ni MIAMI BEACH...Located between Tanjung Bungah and Batu Feringghi... Dulu pantai ni pun terkena tsunami gak... Pantainya cantik dan bersih





Ada buaian lagi... dengan angin pantai yang sepoi2 bahasa, aduhai... damainya rasa. Dania dan Erin pun berselera makan..



Puteri sulungku tinggaiii


Ha tu... ada tulis pantai Miami... Pandai anak dara ibu posing

Lepas makan dan menikmatai suasana pantai yang nyaman, kami pun nak patah balik check in hotel... ternampak pulak Masjid Terapung Pulau Pinang... ooo...kat sini rupanya... Apa lagi, singgah le kat sini.. Gambar ni view di sebelah kiri masjid.

Kenapa Dania serius jerr


Ni le masjidnya...
View dari sebelah kanan masjid


Ada housing area next to the mosque... and playground tooo...


Seronoknya... sampai tercampak selipar sebelah


Semuanya macam baru
Lepas tu check in kat Gurney Hotel. Kalau aku ke Penang with family, mesti dok Gurney Hotel ni punye.. Cheaper rate (for government servant), bigger room with internet facilities, nice swimming pool, katil and bathroon yang luas dan cantik..ada jacuzzi lagi.. cuba le stay kat sini.. U won't regret, believe me..

Tanpa berlengah-lengah lagi..

Senyum manis dari Erin utk ibu


Pool for kids...


Relaxnye


Macam-macam aksi


Lepas keluar swmg pool, kerjakan jacuzzi kat bathroom pulak


Malam... we had our dinner here...it's along journey from the hotel but we manage to find it with guidance from En. Jamal (panel from UiTM Kedah)... so starving until I forgot to take the picture of the food that we ate..


Hmmm.... menikmati dengan sesungguhnya


On the way back, they saw this kind of balloon... As usual, Dania can resist to have it... Pantang nampak belon, mesti kena beli (2 of course)


Rabu (30th April), we check out from the hotel... heading for Alor Setar pulak. Tengok tu 2 belon and the kids enjoying their ride on the trolly
We had our lunch @ Padang Kota... Kat sini mee sotong dia bessstt (ada kuar dalam paper).. it's a long que before you can get your order! RM 3.50/plate. Lepas kenyang, pi le menjengah ke kawasan sebelah tempat makan... Aisey...sudah terjerat kat sini... It was a playground next to it... apa lagi, kena la fulfill their requst

Puas hati nampakkkk..

Eeeiiii... sini la... ibu suruh dok rapat-rapat


Ha... that's it!


Meriam padang kota


Kemudian... naik feri ke seberang... Nak ke A.Setar dah nih..


Tak cukup sorang...


Ibu... tengok kapal tu...


Dah sampai kat Holiday Villa A.Setar.. Abg check in dan straight to his office here... Nampaknya, ibu le kena melayan anakanda ni kat swmg pool...


They met new friend here... Puteri Fatin....


Alor Setar Tower, view from hotel


Sebelah hotel ada shopping mall... ingat nak cari makan kat sini, tp nampak McD jer... jadi, we asked the hotel reception and suggested that we go to Kuala Kedah.. 15 minutes drive... OK

Makan le kat sini...sebelah masjid kat Kuala Kedah


Tonight menu...Seafood.. So fresh!


Sotong bakar...

Udang bakar... Besar woo...


Ikan Bakar... and sup sayur...


Satu lagi...prawn mee... Ada 2 fresh prawns added... sodap! Kenyang betul... Gambar ni gelap sbb tak pakai flash
Esoknya, after check out... kami pusing2 dulu bandar A.Setar...naik tower ni... ala-ala KL Tower lerr... Adult RM6, Student IPT RM4 (heheh...abg got discount...student IPT maaa) and RM 3 for children...


Seronoknye Erin...


Tu... Holiday Villa...


Nampak Gunung Kodiang tuu??? Sebaliknya ada Muzium Padi... dulu dah pernah pegi..best gak.

Ni Masjid Zahir... bukan Ahmad Zahiruddin tauuu

Ni kat Kompleks rumah kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamed


Ni le rumah kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamed


Ibu dan dua puterinya..

Nak balik dah ke...


Sebelum balik, kami ke Kuala Kedah balik... Pi ke jeti to Pulau Langkawi... rasa cam nak naik je... nak shopping.. hehehheh. Agaknya bot ni le ke Langkawi... Deras gak arusnye, sure pening kepala


Marina Kuala Kedah, Jabatan Laut Semenanjung

Kota Kuala Kedah...benteng pertahanan Melayu yang tertua di utara Malaysia.
Penat dah travel... panas pulak hari tu... Lepas lunch terus bertolak balik KL... Singgah R&R 2X untuk jamak solat dan mandi-manda... Sampai rumah kul 12:30 malam... Penat wooo.. Esok cam maleh nak g kerjo... Tapi, alangkah bahagianya apabila sampai opis keesokan harinya, bos pun cuti... Yahooo... nasib baik aku tak ponteng hari ni...kalau tak rugi besar...
Hari ni...Jumaat 2 Mei... fight utk di beri kebenaran pergi kursus @ Bukit Tinggi starting on 5th Mei till 10Th Mei... Penat gak... ditambah pulak penat travel last night.... Apa-apapun, at last we (aku n mawar) succeed... Tunggu citer kat Bukit Tinggi lak...

No comments: