Monday, June 30, 2008

Nak celebrate b'day ke?

Next week, 6th July adalah hari lahir kakak yang ke 10 (kalau ikut calendar Georgian).. kalau ikut kalendar Islam, kakak lahir pada tarikh yang sama Nabi Muhammad s.a.w. lahir... Maulidur Rasul. Teringat pulak masa nak melahirkannya dulu... first experience... sampai bergenang-genang ayer mato... huhuhuhu.. saket..saket... lebih rasa lemah semangat bila ternampak Dr Jemilah lap peluh kat dahi dia... nampak cam ada complication... aduhhhh!!!...
Rupa2nya, anakanda ni dah siap2 pakai tali leher dr dlm perut... tak sabo2 nak jadik pengawas...keh..keh..keh... Dr. cuba gak nak keluarkan secara normal. Kebiasaannya, kalau dah tau keadaan cenggitu, Dr. akan wat operation sbb takut baby terjerut leher time dikeluarkan nanti... tapi, nampaknya.. dia nekad with her own strategy... at last... Alhamdulillah...
Sehari sebelum bersalin, kami semua p Hulu Langat makan buah2an... semua buah kami makan (masa tu musim buah2an)...manggis, durian, rambutan, langsat (seingat aku lerr).... cuma cempedak yang tak sempat nak makan... kenyang makan buah....
Sebelum subuh esoknya, dalam kol 4 pg, dah ada tanda-tanda nak bersalin... mak (yg kurang pengalaman gak...aku kan tunggal), cepat2 masakkan cempedak goreng utk aku... ingat lagi, buahnya besar2 dan manis giler... so, makan la aku cempedak goreng sekenyang-kenyangnya pada pukul 5:30 pg tu... kang dalam pantang tak leh nak makan. Lepas solat Subuh, terus gi spital menyerah diri...
Bila bersalin, terus breastfeedkan anakanda.... beberapa ketika selepas tu (malam), dia asyik nangis tak henti2... aku pun rasa nak nangis gak...uwaaa..... apa ke halnya nih.... After some times, we realized that might be due to the cempedak goreng yang aku makan sekenyang-kenyangnya sampai tak lalu dah nak makan breakfast....perut anak aku kembung...
Aikkk...dah menyimpang dari citer asal... Kakak request nak wat b'day party since last year... Mulanya ingatkan tak sempat sbb aku dan abg mungkin outstation time b'daynya... Tapi, tiba2 ditangguhkan so we try to fulfill her request... nak dijadikan cerita senang, hari ni kami p ricky KFC Wangsa Maju... malangnya dah fenuh leeee, sampai September lak tu... Pas tu p McD kat Petronas MRR II tu, tapi dia dah tak wat indoor celebration, cuma outdoor jer.... alahai, kakak dah sedih... tak pe la, kita check McD kat blakang Ampang Puteri lak... kalau yg ni pun tak de, nampaknya postpone next year je la ekk...awal2 tahun nanti ibu p booking kat KFC Wangsa Maju tuh! Kalau jauh2, susah lak classmate kakak nak attend.
Yes! Ada rezeki kakak... tapi, spacenya very limited... so, dari guests list yg panjang, terpaksa di reduce kan... tempat dia kecik... tak pe la, booking jer terus. Lepas tu, terus order kek... potong rambut Dania, dinner, solat dan cari baju baru kakak kat JJ... aduh, penat sih! Cuba baju tu... baju nih... semuanya tak `.....' Hmmm.... anak ibu ni comel orangnya.... Akhirnya, sampai rumah dah kul 9.30 mlm.... letihnya cam berjalan jauh.....

Tuesday, June 24, 2008

Yes! Internet dah ada

Waduh...waduh... rupanya dlm bilik ni sememangnya dah ada 2 port.... Kalau dari dulu lagi dah tau, mesti aku tak merana dan nyusahkan org lain especially Hajar... mana tak nya... asyik2 muka (dan badan aku ler) nyebok kat tempat si Hajar... sian dia, kacau dia nak wat kije...
Citernya, Hana dah angkut pc + almari besi dia ke 14A... dah start berpindah... So, aku ingat aku leh la guna port dia tuh... Panggil la si Fidot ni nak mintak kabel... Bila Fidot dtg dia kata..."nie.. dah ada ada 2 port nih"... Aik! Bukan ke satu tu utk phone line Hana?? Bukan... ni utk internet la nih... Aisey... malu..malu... buta komputer tol la... Lagi pun, port tu tersembunyi di sebalik peti besi dia tuh... Bila peti besi tu diangkat, baru le nampak lubangnya....
Hmmm... Alhamdulillah, semuanya dah ada...senang la aku nak wat kije... Tadi, first meeting aku dgn unit baru, dah start kena wat paper cadangan... mende2nya aku kena rujuk kat internet (pekeliling...dasar)... Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku...Amin...

Sunday, June 22, 2008

Majlis katam Quran Haziq

Hari ni kami sekeluarga pegi Putrajaya... k.ngah jemput sbb nak raikan Haziq yang baru katam Quran... Seperti biasa, b.long (abah Nuar) yang jadi pemimpinnya... Time2 cam ni, teringat aku masa kakak (Syahira) katam Quran last year (July)... Masa tu dia Darjah 3... aku tak wat apa2 pun... kesian kakak... Mulanya, memang cadang nak buat doa selamat sikit, tapi masa tu mak tak brapa sihat.... kalau harapkan aku, tak kan jalan nye... Dah orang kuat tak sihat, maka majlis di cancelled kan.... Tapi, kami bg hadiah earing kat kakak.... Abg mmg tak kasi kakak bertindik masa kecik2 nih (sbb dia kata dia pernah tgk telinga ada budak tu terkoyak pasal earingnya tersangkut)... Tapi abg janji akan tunaikan permintaan kakak bila dia dah katam nanti... So, itulah hadiah wat kakak... First time dia pakai earing / tindik...konon-kononnya lawa la tu...heheh
Balik pada citer asal, k.ngah siapkan macam2 hidangan... pulut kuning (cam menu wajib jerr), rendang daging, gulai udang campur rebung, ayam goreng, kerabu mangga, sambal tumis, ulam2 kampung, desert, bubur kacang merah, goodies for children..... macam2 ada... semuanya sodap2 weh... Aku ingat nak tangkap gambar makanan tu semua, tp sogan pulak den raso.... (kuikuikui...) Aku bukannya tuan ghumah!

Ni la Haziq... pengantin lelakinye...hehheh...jgn marah ziq..


Sebelah Haziq... b.long, bangah, Adli, Bada dan si kecil Fathi


Fathi mintak tolong dilepaskan..... lepaskan.... geramnyeee...

Dgn Ilham Dani... anak Mak Su Ain

Ngan A'in...

Hai... seronoknya ada ramai kawan.... Dania siap tanya knape kita tak pindah sebelah rumah ni (rumah kosong)... Boleh main tiap2 hari.... Ayoooo...

Thursday, June 19, 2008

Dah ada phone line

Hari ni Norhana cam berangin je...(Hana, kalau baca jgn marah ekkk)... outlook dia cam tak function, phone dia pun gitu... senyap.... kerja dia tgh banyak giler... nak settlekan annual report, settlekan APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang)... aku rasa, 2 ni le projek terbesar dia la ni... Maunya tak hangin, tgh sibuk cenggini mcm2 masalah timbul... Kalau tempat aku ada line, ok gak... masalahnya... kat aku pun tarak... sian dia... Rupa2nya, phone line dia dah pindah ke 14A... Aikkk, orangnya belum pindah tapi linenya dah pindah dulu...
Tapi, petang (time aku tgh kalut buat DMJA edaran) ada brother tu nak masuk buat phone line... Hish!! Dia panggil aku kakak??? Rambut dia dah beruban banyak... Dah la org boat kat Melaka tu pun panggil aku kakak.... Tua bona ko den dah ni??? Hehehehh... ala... rilek la, tu kan panggilan biasa....Aisey... tak pe la... buat la, at least kat bilik ni ada line dah...
Alhamdulillah, lega rasanya dah ada line tepon... La ni aku dah cancelled kan `follow me' kat phone aku...tapi, actually baguih gak pakai follow me nih, ada no appear kat screen... boleh la pilih nak jwb @ tak.... Kesian lak kat Ija (yg dok bilik lama aku tuh)... aku terpaksa ambik phone lama aku balik... line kat bilik lama tu pun dah ditransfer ke tempat baru aku... So, bila lagi tak pasang internet????

Tuesday, June 17, 2008

Sunyi tanpa internet

Hari Isnin, 9 Jun 08, aku dah pindah ke tempat baru... maklum lah... dah tukar bhg... kan...kan...kan... (jgn bebuluuu..) Dari tingkat 14B ke 8B... share bilik ngan neighbour aku dulu, Norhana. Aku dah angkut most of my stuff (still ada saki baki dlm bilik lama) Saje tak angkat suma, sbb nanti nak pindah balik ke 14A pulak bila dah siap renovation semua (ntah zaman bila nak siap aku pun tak tau.... mula pun belum lagi). Seronok beb dok kat sini... aman.. damai... leh wat keje ngan tenang... tapi tetiap hari kene gak aku pulang ke tempat jatuh lagi dikenang aku tuh... sebab musababnya adalah kena e-jari dulu (kang X dak record lak aku dtg opis) dan e-jari masa nak balik dan jugak attend housekeepingggg....huhuhuhu....kena gak attend, ada file yg tak solosai laie .... tak pe la, dah tggjwb aku... aku tanggung dan aku jawab...

Ini bilik dulu... now ni Ija (budak baru - koordinasi duduk)


Pigeon hole dan cabinet besi tu pun aku angkut turun

Bestnya dunia aku kini... barulah terasa `keseronokan bekerja'... Dalam pd tu, ada gak yg tak bestnya... phone line aku tak transfer lagi... tapi tak pe sbb org still can contact me if they call my direct line... kan ada sistem `follow me'... satu lagi, tak dak internet.... huhuhuhu... sadisnya... Kat sini tak dak port nye.. susah aku... nak print tak leh... nak tgk pdipts / pdapp tak leh... nak sent / receive emel tak leh... nak tgk calendar tak leh... (nak update / baca blog pun tak leh... syyyy!) Terpaksa nyebok kat tempat Hajar bila nak buka web mail, nak print and so on... Mlm2 berebut2 ngan anak dara aku yg nak guna internet gak for games...


Hari ni dah 16 Jun... Dah seminggu lebih aku cenggini... Aku rasa mau berbulan2 kot cam ni... susah beb! Elly kata... nanti bila renovation baru nak wat semua... Bila la tuh? Aku dh tak update ngan what's happening in the office... Harapkan org inform je. Tak pe la... aku ni kan penyabar orgnya... tak semua bende yg kita nak, kita akan dapat.

Wednesday, June 11, 2008

Emel dari Nuar

Yu huuu... ari ni dpt emel dr Nuar... ada gambo2nya sekali.... seronok aku tgk (rasa cam nyesal lak tak g further ke oversea dulu....). Katanya, skang ni tgh training dan lum start wat projek lagik. Semalan dia dah call laki den...omak den...borak lama gak, and he tried to contact me too , tp biasa la...h/p aku ke mana..aku pun tah ke mana (tak angkat)...bila tgk ada missed call (no number)... agaknya Nuar le kot... Apahal si Nuar ni, tgh home sick le tu.... Katanya dlm emel, dia tak jumpa sorang pun rakyat Mesia kat situ, cuma ada rakan Muslim je... Roomate nya org Nigeria dr Sinegal.... (ok le tu Nwar... you'll look fairer than him... gud huh?) Dia le yg bawak Nuar jumpa muslimat yg lain2.. org Pakistan... Arab... Afrika... Solat Jumaat pun dalam surau yg ala2 bilik stor...without carpet n prayer mat... at least ada gak ruang to perform Friday's prayer... Jgn tinggal solat ye nakkkk....

Ni your roomate tu ke? Nuar, dah putih dah dok kat sini.... makin hensem!


Beli beskal utk p class... Before this dah biasa berkereta, la ni.... kena la exercise lebih skettt..

Katanya skang ni summer, tp still sejuk giler...


Hamboi hamboi....

Ni kat campus ker... hostel? Mana p org lain??

Okey le Nuar, sonang2 emel me kay, kami suma mendoakan kejayaan Nuar kat sana... Best of Luck... Tak nak kim salam kat Komeng ke??? (Bukan nama sebenar...heheheh)

Monday, June 9, 2008

Melaka lagi best!!

Dari JB singgah Melaka.... there are so many attractions in Melaka. Even dulu 3 thn dok sini (masa ambik Diploma), tapi tak penah jemu kat sini... tapi masa suntuk, tak dpt nak bawak anak2 jln suma tempat... Tempat pertama yg kami tuju...Menara Taming Sari... ye la, anak2 tgk aje gamba aku masa gi MSAM dulu, dorang pun xcited nak pegi... kali ni ibu bawak ehhh...

Sbelum tu, naik beca dulu...


KL Tower Melaka ke ni bu??? Aduh... soalan apa nih???

Beraturrrr


Brader ni yg bg penerangan ttg surroundings so on, tp tak dpt nak dengar sgt sbb suma org wat bising..

Dulu tangkap gambar sorang2 (Tini amikkan), la ni ngan anak2... Dulu masa hari still terang (senja)...la ni udah malam... nampak suasana malam yg ceria ngan lampu2


Tak ketinggalan... mesti nak naik... tourist la katakannnn


Ni dlm bas double decker tu... yg pastinya dok kat upper deck... adult RM5, children tak ingat sbb masa tu dia tak ambik pun tambang budak2 sbb dah last trip... even ticket pun dia tak bg, agaknya masuk poket sdiri kottt...

Sabo ye abg driver... jom kite tangkap gamba same-same


Keesokan harinya, meh naik cruise lak... Kebetulan ada Pesta Sg Melaka... Adult RM5, child RM2... kena bratur panjang tp sib baik disediakan tempat duduk dan tak lama sgt tunggu... Ada bot leh naik dlm 20 org. Kalu bot besa leh naik 40 orang... Tapi, nasib baik kami naik bot kecik... tak la crowded sangat... leh tangkap gamba sesuka hati. Kalu ramai sgt dlm bot, segan lak aku....hehhe


Erin ni suka posing leee...


Rumah Melaka


Jurumudi... heheh.. Ada ke dia panggil aku kakak?? Nampak cam muka dia lagi `keras'! Apa2 je la, as long as dia tak bising aku merayau sekeliling bot kecik tu suh bebudak tu dok sana, sini... action!


Pose maut.... bukan aku yg suruh...


Muzium samudera... ingat nak bawak anak2 masuk... tengok how's the ship looks like inside tapi tak sempat la... nak g Ayer Keroh lak...

Ada aktiviti ... Not sure aktiviti apa, tp ada ramai yg terjun berenang (kejo itik kottt)... Eeee... lupa nak cite... masa nak naik bot ni tadi, dah terbau air sungai yg tak menyenangkan... cam mana dorang sanggup nak terjun... Tapi, sepanjang cruise tak de lak berbauuu... Rasa malu lak kat tourist mat salleh yg naik cruise... mesti dalam hati dorang kata.....`busuknya...'

Anak ibu nih....

Nak rasa dok sini gak???


My 3 angels... my inspiration... kelako lak tgk gaya masing2. La ni dah ada kat Taman Buaya...


Ni boya botul nih... maksud den boya tu lah, bukan laki den...hehehehe.. Buaya ni namanya Johnny (diawetkan). Mengikut ceritanya, Johnny ni memang betul buaya (memang la dia ni binatang yg bernama buaya). Johnny ni memang `kaki buaya betina'. Semua buaya betina adalah `miliknya'. Sesape boya jantan yg ngendeng kat boya betina akan diserangnya... Dia kena diasingkan dr boya2 yg lain. Memang dasar buaya... Besa woo buaya nih....


Ni boya2 lain yg masih bernyawa... Weh! Busuk betol kat Taman Buaya nih. Kat cni tgh wat renovation... Buleh lak ada swimming pool for children (almost ready) kat sini... cam tak caya je.. siap ada slide skali


Sebelah Taman Boya ni ada kandang kuda polis peronda... Kalu nak naik RM5


Dania.... JAGA...SEDIA...!



Sporting la kuda nih... Org tu kata, kalu telinga kuda ni muncung ke depan, maknanya dia tgh senang hati... Kalu ke belakang, maknanya dia tgh marah...

Keta lembuuu... busuk gakkkk

Lepas tu balik terus kat KL... singgah makan2 kat Alor Gajah dulu.... singgah rumah mertua kat Seremban.... sampai KL tepat kul 12 tgh mlm... Haiiii... tak pernahnya sampai rumah siang (kalau balik dr jalan2)... Anyway... kat Melaka lagi byk tempat menarik....tak sempat nak bawak semua tempat... next time lak kay....

Saturday, June 7, 2008

Cuti sekolah ke mana?

Saje je rancang abg outstationed ke JB time cuti sekolah ni... ada 2 pilihan, either to Kuantan or JB.. I choosed JB since we always go to Pantai Timur for holidays.... dis time tuka angin, nak ke south lak... tak penah saje2 nak visit JB... dulu ada la singgah time nak ke Singapore and Tioman... Hmm... ada apa di JB huh? Kami dok kat Mutiara JB... hotelnya selesa dan yg penting ada internet, what else?? next to shopping mall... tapi tak p ctu punggg...

Ingatkan kat cni Danga Bay, rupa2nya bukan... Pantai Lido kott... ntah apa nama padang ni tah...


Jln ke Danga Bay tutup sbb ada practice utk Citrawarna Malaysia... at least got entertainment..


Sonok la bebudak ni nonton... balik, jum balik...kena penuhkan tank keta sbb oil price will started to rise on midnite.. Penuhkan tank kat sini, sampai KL sure dah lompong tank tu... Kalau kat KL la ni, merasa gak nak penuhkan tank MyVi dan Kancilku itu...huhuhu.... apakan daya jauh di mata

Ni nak pusing2 JB, tanya budak hotel...mana interesting places to go?? Dorang kata... Danga Bay... Selain ctu, tak de tempat lain ke?



Asalkan jalan, seronok la dieee... Hmm... kita janjalan kat The Zon aje la... pas tu gi Plaza Angsana lak...



Ha... ni baru betu Danga Bay... Mlm2 happening kat cni



Naik shuttle pusing2 kat sini... dewasa RM5.. kanak2 RM2 kot (X ingat)...



Sun clock



Bahagianya rase...



Ingat nak naik bot... dewasa RM10, child RM5... gi round2 ke Kg Air...org asli, tapi Dania ni takut sgt... Baru plan nak naik, tp air matanya dah meleleh2 dah.... Dia kata takut bot terbalik dan nanti kita semua lemas... Hish.. Tinggi tu imiginasinya..



Tak dpt naik bot, tangkap gambar cni je la

Sebelum bertolak ke JB hari tu, ada ajak abg singgah dok kaki Gunung Ledang.... dah lama berhajat nak ke situ tp abg kata leceh leee.... tempat dia pun tak tau kat mana, rasanya kena p Muar dulu (dr h/way nk ke Muar jauh gak)... mcm tak sempat... Dah la tu, tak wat survey lagi... apa2 je la... Kalau cam tu, kita singgah Melaka je la..