Monday, June 30, 2008

Nak celebrate b'day ke?

Next week, 6th July adalah hari lahir kakak yang ke 10 (kalau ikut calendar Georgian).. kalau ikut kalendar Islam, kakak lahir pada tarikh yang sama Nabi Muhammad s.a.w. lahir... Maulidur Rasul. Teringat pulak masa nak melahirkannya dulu... first experience... sampai bergenang-genang ayer mato... huhuhuhu.. saket..saket... lebih rasa lemah semangat bila ternampak Dr Jemilah lap peluh kat dahi dia... nampak cam ada complication... aduhhhh!!!...
Rupa2nya, anakanda ni dah siap2 pakai tali leher dr dlm perut... tak sabo2 nak jadik pengawas...keh..keh..keh... Dr. cuba gak nak keluarkan secara normal. Kebiasaannya, kalau dah tau keadaan cenggitu, Dr. akan wat operation sbb takut baby terjerut leher time dikeluarkan nanti... tapi, nampaknya.. dia nekad with her own strategy... at last... Alhamdulillah...
Sehari sebelum bersalin, kami semua p Hulu Langat makan buah2an... semua buah kami makan (masa tu musim buah2an)...manggis, durian, rambutan, langsat (seingat aku lerr).... cuma cempedak yang tak sempat nak makan... kenyang makan buah....
Sebelum subuh esoknya, dalam kol 4 pg, dah ada tanda-tanda nak bersalin... mak (yg kurang pengalaman gak...aku kan tunggal), cepat2 masakkan cempedak goreng utk aku... ingat lagi, buahnya besar2 dan manis giler... so, makan la aku cempedak goreng sekenyang-kenyangnya pada pukul 5:30 pg tu... kang dalam pantang tak leh nak makan. Lepas solat Subuh, terus gi spital menyerah diri...
Bila bersalin, terus breastfeedkan anakanda.... beberapa ketika selepas tu (malam), dia asyik nangis tak henti2... aku pun rasa nak nangis gak...uwaaa..... apa ke halnya nih.... After some times, we realized that might be due to the cempedak goreng yang aku makan sekenyang-kenyangnya sampai tak lalu dah nak makan breakfast....perut anak aku kembung...
Aikkk...dah menyimpang dari citer asal... Kakak request nak wat b'day party since last year... Mulanya ingatkan tak sempat sbb aku dan abg mungkin outstation time b'daynya... Tapi, tiba2 ditangguhkan so we try to fulfill her request... nak dijadikan cerita senang, hari ni kami p ricky KFC Wangsa Maju... malangnya dah fenuh leeee, sampai September lak tu... Pas tu p McD kat Petronas MRR II tu, tapi dia dah tak wat indoor celebration, cuma outdoor jer.... alahai, kakak dah sedih... tak pe la, kita check McD kat blakang Ampang Puteri lak... kalau yg ni pun tak de, nampaknya postpone next year je la ekk...awal2 tahun nanti ibu p booking kat KFC Wangsa Maju tuh! Kalau jauh2, susah lak classmate kakak nak attend.
Yes! Ada rezeki kakak... tapi, spacenya very limited... so, dari guests list yg panjang, terpaksa di reduce kan... tempat dia kecik... tak pe la, booking jer terus. Lepas tu, terus order kek... potong rambut Dania, dinner, solat dan cari baju baru kakak kat JJ... aduh, penat sih! Cuba baju tu... baju nih... semuanya tak `.....' Hmmm.... anak ibu ni comel orangnya.... Akhirnya, sampai rumah dah kul 9.30 mlm.... letihnya cam berjalan jauh.....

No comments: