Saturday, August 23, 2008

Melancong ke UK....fuhhh...

Mula2 ingat nak pi Melaka... A famosa water world...safari... tapi, tak kesampaian. Aku dpt cuti tp abg plak tak dibenarkan cuti. Nasib baik tak mention apa2 kat anak2... kalu tak, pasti depa frust. Dah la depa dok tanya almost tiap hari... cuti sekolah ni pi mana buuu??? Buntu kepala nak pikir... Akhirnya, hari Khamis (aku dah amik cuti) tak pegi mana2... cuma pi hantar Dania register sekolah (SK Taman Melawati 2 cam kakak) dan kemudian pegi jumpa dentist....dia complaint gigi sakit... Tak abih2 dgn masalah gigi anakku yg sorang nih.
La ni Dania p dentist tak meleleh2 lg air mata dia..... dah boleh goyang2 kaki sambil Dr. buat treatment... giginya berlubang... tapi yg sakit bukan yg tu... yg dulu tuh... yg terhakis sampai separuh gigi dulu tuh (2 gigi)..... yg Dr siap pakai `acuan' lagi utk bentukkan semula gigi tu... bengkak gusinye.. Dulu dah buat root treatment...Dr kata, klu lepas ni (dia letak antibiotik lg), if still bengkak...no choice, kena cabut! Alamak... ni yg aku takutkan nih... aku takut dia takut... Lagi satu, kalau gigi tu dicabut, Dr kata gigi kekalnya akan tumbuh semula only when she reaches age 10 nanti... lama tuh... Hmmm.. hari ni kena wat follow up lagik.
Okay... back to the topic.... maka abg hanya boleh cuti Jumaat...itupun sepatutnya tak leh cuti. Kalau tak cuti hari tu, bila lg nak bawak dorang jln2? Hari Sabtu usually abg ada kat UiTM sampai mlm... maka, tempat percutian yg paling hampir jek la kami pegi... iaitu.....

Taraaa........... Zoo Negara @ Ulu Klang...keh3x

Oooppsss... sedangku kecoh2 mengawal anak2 yg tgh excited nih, somebody called my name... Kherun! Kherun! La... rupanya si Ita ni hah... Aku baru jek cerita dlm blog aku tajuk Facebook pasal dia... tup2x jumpo lak kek sini... Ini la dia best fren den masa sekolah rendah dulu...yang tudung pink tu. Dulu, teringat aku masa jah 6 dulu, sekolah buat rombongan ke zoo... aku dan Ita pi le (w/pun rumah si Ita ni dokek je ngan zoo). Kali ni, dua org budak jah 6 tu dah beso.... dan bawak pulak anak2nya rombongan ke zoo....woooo... lta ni keje ngan LHDN... nak aje aku borak lelama, kang susah lak laki den..... tak pe aaaa...len kali..

Dpt tgk penguin kurus dlm sangkar pun, jadik leee....

Tak sah kalau tak main


Susah sgt nak pose ngan binatang idup... ngan patungnya pun ok gak...


Geramnye...geramnye... mana satu nak ambik nih? Dah... tak payah... beg byk kat rumah... huhu














Sedapnye aiskrim


Sampai nak masuk dlm tu ke... lelaki ke pompuan nih? Cuba bertenang skett...




Ada lak penggambaran RTM kat cni..


Lepas tu, lepas Jumaat... kami pun pi mandi sungai kat blakang zoo... Betul2 utilisedkan satu hari nih kat UK... hahahahha... Dekat cni, ada kws perkelahan yg dinamakan Rimba Jimbara... aku rasa kws ni individual property punya... bersih kawasannya... most of them buat chalet utk disewa... murah jek.. lbh krg RM40 p/nite... aku dok dari kul 3 lebih sampai kul 6 lebih...bayo RM20. Maka...mandi sg le pulak... sejuk giler air dia... aku tak mandi pun... abg dan puteri2nye aje... Erin mandi sekejap je sbb dia kata tak best... ada byk batu... mandi swimming pool lagi besttt (katanya)....

Ni la chalet yg kami sewa.... ada tilam dan bantal...tikar... tapi aku geli le nak baring... Nasib baik ada bawak kain pelekat abg... aku buat alas... maka, akupun selamat le tido ngan Erin.. Erin kata kaki dia dah penat jalan kat zoo tadi.

Maka, apabila ptg tu hujan dah mencurah2... kami pun berangkat balik ke rumah... sekian... seharian di UK....

Monday, August 18, 2008

Facebook

Selain dr blog aku nih, aku tak interested nak xplore mende lain sbbnya tak de masa... gmail aku pun jarang bukak... cuma lately nih start guna google calendar... baguih gak. Kwn baik aku sorang nih i.e Ekyn pulak dah lama tak update fotopages dia... She's now in Manchester, UK. Tu yg aku nak sgt tgk gambar2 dia kat sana, apatah lagi dorang ni kaki jln gak... Dah lama gak tak contact each other.... Yg aku tak paham, my emel to her never get thru... sampai la si Alie nih (adik Ekyn, opismate aku gak) bg facebook si Ekyn nih....
Start situ la aku join facebook, from last week. Nak masuk facebook tu kena register dulu (as usual). Aku register apa2 yg penting jek tanpa membaca lebih2... accept aje apa2 pun... At last, jadik la aku member facebook nih.... dan dpt la aku tgk gambar2 dia yg penuh warna-warni tuh... Seronoknya dpt merasa dok tempat org...
Then, hari Jumaat mlm, aku bukak gmail... ada invitation join facebook somebody... Bila diamati, kwn aku masa sekolah rendah dulu... Norasnita Mohd. Noh... nih kwn baik Darjah 5/6 kat Sek Keb Dato' Keramat (2)... lama dah lost contact... lepas Darjah 6 dia pi ke Sek Tun Fatimah... then ke UTM.. Then semalam, ada satu invitation lagi... dari Rosilawati, jugak kwn aku sekolah rendah dulu... dia ni lagi lama tak contact... abih sekolah rendah, terus menghilang... Dgr citer Rose pi sambung blaja kat oversea... and now working with TNB. Kami ni group2 badan besar le masa sek rendah dolu...Wah, bagusnya facebook ni, macam jejak kasih lak... Org buleh trace kita and vice versa... So, aku pun invite la depa nih baca blog aku lak....hehehehe....
Ada ramai lagi yg aku tak kenal nak add me as a friend... ada gak yg disuggestkan jadi friend... one of them, adalah APP kita yg comel.... Pn. Rohani Ibrahim... tapi aku biarkan aje.....

Sunday, August 17, 2008

Post untuk Nwar...

Siang tadi ada kenduri kawen kat Wangsa Maju, kami sekeluarga kuar rumah lepas zuhur. Alhamdulillah...kenyang... Pas tu, ke Selayang lak.... ada kenduri lagik lepas Asar... kenduri adik beradik jer... lupo lak Mak Long nak tanyo konduri apoo... agak eh konduri sompono Nisfu Sya'aban atau nak poso ni ahhh... Hadirin terdiri dari keluarga Bani Hashim (ni Abg Nurul kasik nama), kami sefamili, Bang Pudin dan Kak Teh sekeluarga... As usual... itupun dah cukup rameeiii...

Lopeh solat Asar berjemaah, kito pun makan lah...apo laie... Tadi dah konyang...ni tambah laie konyangnyo....Wehhh...susah bona nak type dlm loghat N9 ni...Menu istimewa yang disajikan adalah.... ayam percik ala Kak Esah... fuhhh Nwar, sodap... u knew it. Ayam percik K.Esah ni mmg lain dr yg lain.... dhn kuahnya yang mengancammmm... ada M.Long snap gamba.... tapi, tak pe la... sian kat Nwar.... Kita tgk2 gambar org je la... Untung2 bole ubat rindu sket2... Here we go...















Okey la Nwar... Belajar rajin2 ye nak... Amal ibadat jgn tinggal... Selamat Berpuasa..

Friday, August 15, 2008

Apa nak citer???

Nak citer apa ekkk... tak de citer best2 le Hana... life resume as usual... La ni baru lepas mendelete emel2 yg tak diperlukan lagi (thru web mail opis)... plg banyak emel pasai makluman bercuti tu...... hahahahahha... bila baca2 balik buleh tersenyum sendiri... satu-satu topik tu, kalau ditambah pelbagai perasa, mesti seronok nak berbalas2... penuh le inbox....
Skang ni, kt ghumah aku pakai streamyx 1Mbps... dah upgrade... bestnye nak surf... tak yah tunggu lelama.... anak2 nak download citer2 @ nak main games pun jadik sonang... laju wehh... dulu guna 512Kbps pun laju gak... tapi la ni laaaagiiiii laju....
Cuti sekolah ni nak ke mana? Tak de arah dah nak dituju.... ingat nak ke Kuantan ajek... call2 hotel, sumanya fenuhhhh lerrrr... swiss garden, MS Garden, Hyatt, Grand Cont, etc... sumanya penuh... Kalau pun ada, sehari jek free... tu pun family room yg berharga RM550 p/night.... uihhh.... tak pe aaaaa... abih nak ke mana nih? Tgk la... cuti dah apply - Khamis n Jumaat...
Tadi aku dan (sape lagi...) Mawar n Zeti makan kat luar... Jumaatkan...rehat panjang... kami p makan kat Chilli's @ Mid Valley.... sodapnya... dah lama aku tak makan kat situ. Kalau dulu, masa keje kat tempat lama, once a month mesti p makan kat situ... mana taknya, ada kat tingkat bawah opis jek i.e. Shahzan Tower... tapi la ni dah pindah kat KLCC... Yg bestnya makan kat Chilli's ni, air dia buleh refill...anak2 boleh makan free (kalau tak silap for 2 adults, free one kids meal...lupa dah sbb dah lama tak pi). Pas tu, anak2 boleh dpt alat2 melukis free.....
Yang aku suka sgt tuh....dia punya Moulton Choclate Cake (betul ke eja nih?).... fuhhhh...sedap giler..... tak de lak camera time tu, klu tak mesti aku dah tangkap gamba masuk dlm blog... Mesti kalah gambar cookies yg Nad jual...heheheheh.... Tapi, mmg recommended la...
Panjang lak citer aku, tadi kata tak de citer... okaylah...chiowww

Thursday, August 7, 2008

Tahniah Zeti!!!!

Hari Selasa hari tu (5 hb) Zeti convo... Aku n Mawar pun nyebok le ke sana waktu lunch time... naik teksi le, apa lagi... Tahniah ye Zeti... Finally, you've made it. Susah payah menyiapkan... akhirnya berakhir juge... Hehehee.. Aku pun tumpang seronok... Aku mmg berhajat dan berminat nak pursue Master, in fact dah hantar application kat management dah last year.... tapi dah Dato' restrictkan only for QA course, permohonan aku ditolak dan cita2 aku terbantut... Ye, la... kalau boleh nak la dapat cuti belajar bergaji penuh. Aku tak mampu nak buat part time study... la ni pun cam tak cukup masa jek nak uruskan rumah tangga sepenuhnya (abg banyak membantu... tocheee...tocheee...) lagi plak nak fikirkan pasal attend class, buat assignment and exam... fuhh..
Tak mampu aihh nak buat 3 kerja dlm satu masa... rumahtangga, kerjaya dan sambung belajar. Mesti tunggang langgang semuanya. Melainkan cuti belajar bergaji penuh, buleh la concentrate kat study dan r/tangga ajer tanpa memikirkan soal kerja. Kalau nak ikut jejak langkah Mask lak... kena ambik QA dan juga kena bawak family.... kalau bawak family, abg kena quit his job. Kalau cenggitu, cemana nak bayo hutang keliling pinggang nih?
Aikk.. melalut dah aku nih... berbalik pada citer asal... Zeti dah dapat MSc (Policy Science and Tech) dari UM. Kuat betul semangat dia nak mengabihkannya...huhuhuh... tak yah la aku citer lebih2 pasal journey dia tuh... kang marah lak tuannya...

Kelam kabut nak betulkan selungkup tu (apa namanya tah...) pusing sana, pusing sini... tak gak ok... Sampai la pakcik ni yg suddenly muncul out of nowhere, siap bagi bantuan kecemasan lagik... heheheh... belasah je la...

Ready dah...

Aku share ngan Mawar beli bunga nih... Sebelum bagi kat tuannya, biar kitorang posing dulu

OK lah... tak lama lagi, abg pulak... InsyaAllah kalau tak de halangan, ni last sem abg... Skang tgh pulun nak buat project paper... last word, good luck for my dearie hubby and congratulations to my dearie friend, Zeti...

Sunday, August 3, 2008

Last day @ SFO

Hari ni hari terakhir... nak check out hotel dlm kul 10:30 - 11:00. Abg cadang nak kuar pagi2 sbb nak naik cable car... tapi aku rasa nak patah balik ke Fisherman Wharf smalam sbb nak tukar size t-shirt... ada yg kecik... hai... kena la dia temankan aku balik ke sana. Ingatkan nak tukar aje.... rupanya beli lain lagik...heheheheh...jgn marah bang..

Ajak Rashid sekali. Rashid ni muda setahun jek dari aku tp dia ni usahawan berjaya... ada 3 company... salah satunya supply brg Juniper ni.. lagi ada buat business tangkap ikan laut dlm... Fuhh, respek la dia ni...muda2 dah berjaya... Mcm kami ni, makan gaji solely...apa2pun, kami bersyukur

Tak abih-abih posing lagi... tangkap gamba ngan ketam in front of Hard Rock Cafe

Ngan sealions lak.. laki den..laki den...

Pas tuh, balik hotel balik... check out... brg2 kami semua melimpah ruah... tak muat boot keta, kena letak kat depan... Kak Hasni beli beg samsonite kat Premium Outlet tu ...sampai 3.. (different size) Ye la, nak isik brg shopping... beg tu pun 3 for only USD 180... murah tu..convert tak sampai RM 600... kat Malaysia ribu riban...

Sampai airport dah

Brg kami ni jerr

Fuhhh... campur2


Check in.. Ni pun org chinese... dah pupus mat salleh ni gamaknya...

Babai SFO...city of the bay

Hi Korea... transit dlm 1 jam 30 min

Incheon, Seoul

Beli gak brg kat sini... dan sempat gak bergambar ngan Korean...

Dah sampai S'pore... Terminal 3, kena naik skytrain to Terminal 2

Ni le brg2 yg kami beli..huhuhuh...

Continue ... 4th day @ SFO

Sambung balik... semalam sampai kul 4 pg update blog... dah rasa ngantuk dan penat, naik tido lee... La ni, anak2 dan mak tak sampai lagi dr kg.. Sebelum they all sampai better abihkan cepat. Kat sana bukan tak dak internet dlm bilik... ada (bayo USD 13 per day)... everyday subscribe tapi gunanya tak seberapa... hanya untuk contact anak2 pakai web cam... janji le ngan kakak suruh online kul 8:30pm (waktu Malaysia) dan kami kat sana kul 5:30 am. Dah la tiap2 malam tido kul 1am, ngantuknya bkn main... tapi demi anak2...kami bangun jugeee...
Ni sambungan a few pics pada hari keempat...


Situasi cam ni mana ada kat Malaysia

Bergambar di stesen cable car. Mulanya aku ingat cable car tu tergantung.. ala-ala kat Langkawi / Genting ... tapi rupa2nya kat atas tanah je.. apa2pun, nyesal tak naik sbb this is one of the famous attractions in SFO...

Sampai cni, ia akan pusing... punye la ramai tourist beratur nak beli tiket...

Cni pun org bersesak2...kedai Apple.. ada sales i-phone... murah giler2 punya USD 199. Kat Malaysia tak kuar lagi. Tapi kena register dengan AT&T (US telco), kalau tak regenya USD 499.... pun still murah... dah berhajat nak beli, tapi tak leh sbb kalau tak registerpun, still tak leh pakai outside US (kena lock)... and..tak dak stock.. Apa yg boleh dilakukan hanya membelek-belek aja...

Bay Bridge from the city view...

4th day @ SFO

Hari ni acara sight seing... cam biasa janji kat lobby kul 7, dan breakfast dulu...

Japanese food... suka hati aku nak makan cam mana... semua campur sekali...

The city's most popular destination, Fisherman's Whard overlooks San Francisco Bay and the Golden Gate Bridge. Kat sini la aku beli souvenir...murah2...


Kat sini gak terletak Pier 39. It's crowded but worth visiting. Peminta sedekah profesional pun ramai..

Tak sempat nak naik bus nih... hop in hop off... tour SFO


Memories @ Pire 39

Bergambar ramai2.. yg pakai baju belang2 tu la Bakri... Dia ni dulu classmate abg kat UTM

Naik cruise ke Golden Gate dan Alcatraz


Cam tak caya dah sampai cni

Golde Gate Brigde - it's a 1.7 miles long.. one of US top ten construction marvels.. kat sini boleh drive, cycles and walk across the bridge


Senyummmm

Happy 11th Anniversary

Alcatraz .... Sometimes dipanggil The Rock!


View jarak dekat


....having fun to watch the sea gulls and sealions


Singa laut


Kat sini gak adanya Hard Rock cafe... Ajak pesan suruh beli t-shirt
Shopping lagi????

Ibu2 tanpa anak2nye... wife Bakri ni cikgu sekolah

Lunch @ `Crab House'... ni baru appetizer...

Yummy....yummy..

Hmmm....

Ni le peminta sedekah professional nyer....

Ni pun... Depa bukan mintak duit saje2... siap buat show lagik

Ni pun... robot kottt

Ni bangunan Transamerica Pyramid... the tallest building in US.. 48th floor
Lepas kenyang, balik ke town SFO... nak jln2 sekitar situ. Sbb esok nak balik dah... g Macy (dekat jek ngan hotel) and others shop nearby. Tapi tak belia apa2pun. W/pun ada sale, tp ttp mahal... Macy cni ada cam-macam, tak mcm kat M'sia hanya furniture n curtains jekkk... Kat sini dia one of the biggest mall. Baju2 kat cni pun `made in' negara2 lain...

San Francisco Chinatown - Located in downtown San Francisco, the Chinatown of San Francisco is the biggest Chinatown in US. Mana2 ada Chinese, gitu gak China Town...

Masuk je la kat cni...cuci mata... purse kunci je dah RM4000...

Cable car of SFO... operate 7 days a week, along century old routes... Tapi aku tak sempat nak naik sbb tak cukup masa... sampai Malaysia, rasa rugi sgt.. tu la sebok nak shopping jekkk.. Satu lagi... Lombard Street - the crookedest street on steep hills. Kat situ famous ngan beautiful flowers and landscapes dan jln dia yg mcm ular kena palu.