Tuesday, September 30, 2008

Lawak dari Erin

Budak2... yang masih jujur dan telus...

Citer 1
Hari tu, mak nak p renew licence keta dia... Erin ikut sama, kakak dan Dania p sekolah
Erin : Kita nak p mana ni Uwan?
Mak : Uwan nak pi idupkan lesen, lesen Uwan dah mati
.... Maka Erin dengan penuh confidentnya bertanya balik...
Erin : Oooo.... kalau org dah mati, pun boleh la kita idupkan balik ye Uwan??
:P
Citer 2
Masa tu tgh tengah tengok tv... ada dipaparkan citer pasal org miskin yg hidup melarat... Tapi, Erin tak tau apa makna `miskin' tu... dia pun bertanya...
Erin : Ibu, org miskin tu apa?
Aku : Org miskin tu, maknanya... org susah...
...Dan dia pun membuat kesimpulannya sendiri...
Erin : Hmm... maknanya, org mati tu, org miskin la ekk???
Aku : Nape lak?
Erin : Sebab... dia susah nak hidup, sbb tu la dia mati...
Lorrr... kesitu lak anak aku pikir... Kalau lepas ni dia dgr lak perkataan `Jehan Miskin'????

Monday, September 29, 2008

Dah lama tak ke Balakong

Lepas kebumi arwah Bangah pagi tu, p jenguk mak mertua kat ctu2 gak... Umurnya klu ikut IC, 80 thn. Tapi K.Lang kata (kakak ipar, sebenarnya dah 82 thn)... Aku tgk, tubuhnya dah tinggal tulang jek... dah quite some time dia terlantar ... DOk ctu jap, then balik KL...

Sampai KL dlm kul 2.30pm, suma org tido (actually dlm keta pun, suma tido except abg yg drive)... Mana tak nya... mlm tadi tido kol 3am kat rumah Alang Jida. Dania lagi lak... tak tido langsungpun mlm tadi, agaknya dia takut tgk org meninggal kot.

Petang tu pulak, kami p berbuka kat IOI Palm Garden, Putrajaya.. Cantik kawasannya. Temanya apa tah... tapi ada la pasal Allahyarham P.Ramlee... Nostalgia P.Ramlee ke apa tah... Hari tu ke Saloma, kali ni ke P.Ramlee lak..hheehhe...

Kat tempat parking pun leh posing

Seperti biasa... model2 ku

Buka posa kat luar nih, tak pernah aku nak tangkap gambar2 mkn yg dihidangkan. Sebabnya... org terlalu ramai dan berpusu2 nak mengaut makanan2 tuh... tapi, biasa yg cenggitu mostly non-muslim. Lagi pun, aku pun nak ambik makanan gak dan nak melayan anak2 mkn....
Balik dari berbuka, p singgah Balakong ghumah Mak Su (adik mak). Sebenarnya mak tertinggalkan beg baju dia kat rumah Angah Aya tadi... pesan kat Mak Su mintak tlg bawakkan balik. Tu yg p menyinggah tuh... Sebenarnya, dah lama tak p situ... ye la, bila abg start belajo nih, aktiviti2 hujung minggu sungguh limited. Dah lama gak budak2 ni tak jumpa Pak Pen.

Hohohoho...Tu.... yg rambut dia ngalahkan Erin tu adalah Azwan, anak Mak Su yg sulung

Azwan ni kije Maxis... Tu tengah nenyeh2 tepon tu tunjuk application yg ada kat H/P dia... Bebudak ni, H/P canggih2, tak mcm kitorang... Hmmm.... bila aku nak pakai H/P idaman aku HDC nih..

Hmmm... Erin, rambut Pak Wan lagi kerinting lorrr...

Saturday, September 27, 2008

Pulangnya ke Rahmatullah...

Hari Khamis aku EL....atas sebab kematian Bangah Rosli (husband cousin aku - Angah Aya)... Mulanya, petang Rabu lagi mak dah call aku kat opis, tanya nak balik S'ban tak..sbb Bangah dah collapse, dah masuk CCU kat spital Somban. Aku setuju jek... tapi, balik lepas buka ok lerr. Balik ghumah, bincang3X... calling3X... tak jadi nak pi, sbb pelawat tak leh masuk... tangguh dulu le...

Tapi, balik ajer dr terawikh...terus dpt panggilan lagi yg beliau telah dijemput Ilahi.. Innalillah... tak sempat nak jumpa, last jumpa masa ziarah Abg Nurul masuk wad pada 1st Ramadhan ari tu... Senangnya arwah pergi, mengejut lak tu. Pagi tu arwah nak p solat Subuh kat surau depan ghumah dia... tapi,tak sempat nak sembahyang...arwah balik semula ke rumah...katanya badannya rasa tak sedap sgt2... Sampai rumah, baring sambil menggigil2...terus pengsan...panggil ambulan, bawak p spital.... dan malamnya...dia pergi buat selama-lamanya...

Terharu melihat ahli keluarga arwah, esp Angah Aya yg kelihatan begitu terkejut sekali...Tak lama lagi dah raya... Time2 cam ni, teringat kat arwah abah yg juga meninggal secara mengejut, pada malam raya haji 1998... Masa tu, kami balik ke kg utk menyambut Aidil Adha kat sana....tapi, rupa2nya...masa tu jugak abah pegi buat selama2nya...mmg hajat arwah abah, sekiranya dia meninggal, nak dikebumikan di kg. Dan.... selepas kematian abah..mak jadi begituuuuuuu sensitif....tak dpt aku nak ceritakan cam mana... Alhamdulillah, skg dah OK dah...

Buat ahli keluarga arwah Bangah...(w/pun aku tau depa tak taupun kewujudan blog nih), aku harapkan byk2 bersabar. Arwah meninggal dengan cara baik...niat utk mengerjakan solat subuh di surau yg tidak kesampaian... tubuh badan arwah yg masih sempurna...dan wajah yg kemerah2an waktu dikafankan.... betapa ramainya saudara-mara, jiran tetangga dan sahabat handai yg menyembahyangkannya....

AL-FATIHAH

Friday, September 19, 2008

Berbuka di Saloma

Semalam, berbuka di Saloma Bistro, Jalan Ampang. Buleh kata every year, mmg ada acara di sini... kontraktor FCN (opis abg) yg belanja... heheheh... asyik makan free jek! Rezeki jgn ditolak, ye tak? Mmg aku bawak camera sbb surroundingnya cantik... tambah2an waktu mlm. Hiasan dalamannya lak, ala2 60an..


Located next to MTC

Sedapnya choclate cake tuh














Berlatar belakangkan KLCC


Bingkisan Aidil-Fitri

Petang ni ada majlis Penyampaian Bingkisan Aidil Fitri kat opis dan disusuli oleh Majlis Berbuka Puasa pula. So, persiapan bingkisan telah dimulakan dari minggu lepas lagi, i.e survey dan beli barang2 untuk diagihkan kepada semua warga MQA. Acara ni mmg diadakan setiap tahun dan kebiasaannya, tanggungjawab Biro Sosial... Aku ni, one of AJK Biro Sosial.... yang diketuai oleh Zeti...
So, Jumaat lepas dah beli kain sampin utk guys n order telekung utk pompuan... Dengan budget yang diberikan, we manage to get the best price for sampin as well as telekung. Telekung tu, kalau ikut harga asal, more than RM50... tp disebabkan ke`terror'an si Mawar membargain... (tak sangka pulok!), dpt la kami harga yg sungguh irresistible... ye la... nak kena simpan budget utk kuih raya lagi.... Penat wooo, survey kat Masjid India yg crowded tu, panas.... dgn berpuasa lagi... tawar-menawar lagi.... Hmmm, kalau ada yg tak puas hati tu... memangla.....

So, ni... gambar2 masa proses pembungkusan....


Guna paper bag LAN lagi... habiskan stock dan budget constraint.
Ini la org kuatnya... macam nak buat kenduri lak....

Penuh dah bilik aku nih.... sampai tak cukup ruang

So... we've tried our best to fit the budget... Petang ni, aku tak join lah sbb majlis start kul 5:30... agaknya sbb nak terus ke Majlis Buka posa kott... mulanya start kul 3.30, lepas tu tukar lak. Dah lambat cenggitu, tak dpt la aku nak join...sekian.

Wednesday, September 17, 2008

Lega... Dah ada air-cond

Hari ni, cuti Nuzul Quran.... Kakak pun cuti gak... abg tak cuti... Opis dia kat Bangsar, under Wilayah... Tapi, aku soh gak dia amik cuti. Sebabnya.... aku dah tak tahan dah dgn keta Kancilku yg dah lama tak dak air-cond... panas aku tak kisah (aku anggap cam dlm sauna jek), tapi aku lemas la dgn udara luar yg tak sihat nih. Kena la bukak tingkap kann... Kalu tak, tak bernafas lak aku. Laluan dr rumah ke opis sememangnya melalui traffic yg congest. Nak pulak dok blakang lori @ bus yg menghembuskan asap gelap yang menyesakkan pernafasan.... fuh...seksa.
Bila hujan lak... kena lak mengelap-ngelap windscreen yang dah kelabu. Buatnya tisu tak de, terpaksa la tgn yg jadik wiper... kejap lap.. kejap lap... Dah berbulan2 cenggitu, tak sempat nak gi repair. Abg... ujung minggu sibuk ngan class la.. assignment la... test la..etc. Nak harapkan aku... apa yg aku tau? Yg aku tau, tido dlm keta... huhuhu. Sooooo... hari ni kena gak p hantar repair...
Ntah apa yg rosak... coil? compressor? atau dua2? Check punya check... dua2 rosak... Hmmm... kena la ganti kedua2nya... Memang patutpun... sebabnya, since we bought this car...tak pernah service air-cond. Keta tu dah umur kakak dah, dah 10 tahun...
So, skang... dah sejuk...bestnya dah dikembalikan nikmatnya... makin selesa la aku tido pegi dan balik keja.... heheheh... kijam sungguh aku nih. Abg tak marah kannn....

Tuesday, September 16, 2008

Berbuka di Restoran Nelayan

Ahad 14 Sept 08, kami buka posa kat Nelayan @ Titiwangsa... bersama-sama dengan classmates abg. Buleh kata semuanya attend... Aku mmg bawak camera sbb aku tau kawan aku tu pun pasti dtg...

Tempat show dah pindah ke bawah

Erin dan kakak

Sebahagian dr classmates abg

Ha... ni la kwn aku tuh.. Jott... classmate aku masa blaja kat UiTM dulu... la ni, laki dia dan laki den lak sekelas... yg baju kuning tu anak Jott, Haris

Dania dah slim... setakat ni tak ponteng posa lagi... alhamdulillah...

Dengan Haris Danial...

Yg sorang lagi tu...Fuzi, classmate laki kitorang..

Tapi, agak menghampakan la kat sini. Last year depa buat kat Tupai-Tupai... kat situ best! Kat Nelayan ni, dulu best... tapi la ni kurenggg sket. May be sbb masa tu weekend dan org terlampau la rameeiiii... Nak parking pun, berserah jek.... Tak de tempat parking langsung... At last, abg parking jek sesuka hati dia dan free kan gear... means sesape pun buleh tolak keta tu ke depan @ kebelakang... dah terpaksa nak wat cemana?

Dah la tak dak tempat parking, makanan pun licin... org berebut2 ambik. Tempat buffetnya pun satu.... kat situ je la org berpusu2. Itupun dah ambik space org buat show (tgh2 restoran tuh). Tempat buffet yang dulu, dah jadik tempat makan. Satu2nya makanan yang tak licin adalah nasi putih... lauk pauk, kuih-muih, sayur-mayur (??)... semuanya licin... kena tunggu..dan tunggu... abih camno, sabo je la...
Satu lagi, ruang solat pun dah sempit.... dah jadi separuh dr yg dulu... bersesak-sesak... Hmmm.. untung punya pasal, semua ruang di utilizedkan sepenuhnya... Rasa sungguh tak selesa. Masa buka posa kat Hilton hari tu pun (org belanja..hehe), ruang makannya dan sampai melimpah ruah ke segenap ruang.... sampai ke belakang2. Ni la dia.... penawaran bagi memenuhi permintaan (teori ekonomi aku...heheheh). Apa-apa pun, yg penting... dpt makan sama2 ngan kwn2... tapi, bila dah bersesak2... selerapun kurang... (ye ke?)

Restoran SABAK

Ni citer ari tuh... time dekat2 nak posa, 30 Ogos 08... kami sekeluarga p dinner kat Restoran Sabak @ Taman Melati. Sbelum nih, aku n abg p berdua jek, masa tu baru balik dr US dan time tu anak2 tak de....semua ada kat kg. So, kali ni nak bawa anak2 lak... OK gak makan kat sini... buffet RM25++/adult dan RM15++ for children. Restoran ni kat tepi highway MRR2... Yang speselnya, kat sini 2 in 1 concept... barbeque n steamboat. Macam-macam `lauk' ada..Weekend (Jumaat - Ahad) ada pertunjukan ghazal lagi..

Ni la muka surat depan restoran tuh...

Tada..........

Acara masak-memasak

Yumm..yumm..

Tumpang bergambo ekkk..peace..

Sodap ko rojak buah tu Uwan??

Pencuci mulut

Alhamdulillah... konyang..semua puas hati...cuma Erin jek yg tak gitu enjoy sbb minyak tu terpercik-percik kat dia...siannn...perit wooo...

Saturday, September 6, 2008

Sonata Musim Salju


Hahahhhahaaa.... baru skang ni tgk Winter's Sonata... dulu tu, masa kuar tv... aku tak pernah tgk langsung.... mana ada masa... Tapi, kali ni.... Zeti yg mulakan.... beria2 bercerita pasal citer tuh... dia dah tgk sampai 3 round...tgk sampai mata bengkak sbb menangis...huhuhuhu... Apa lagi... terpengaruh lah aku dan Mawar...

Ada 20 CD semuanya... aku rasa 1 CD takes around 1 1/2 hour kottt... Hari ni aje aku dah tgk 5 CD non-stop... dari lepas sahur tak tido2 sbb nak tgk dan tgk dan tgk... Kakak (Syahira) pun join sama... Addicted jadiknya... Tu pun tadi stop tgk sbb CD8 tu cam tersangkut2 kat ujung2nya... kalu tak tu, mesti aku n anakku memakukan diri dpn tv lagi... (Dania n Erin masih tido... Dania ngantuk bgn sahur)...fuhhh!


Rasa cam dah ketinggalan zaman dah... tapi, tak pe la. Sedey wooo.... tapi, korang perasan tak? Muka hero tu ada cam En. Najmi skett... tang mulut dia tuh...hahahahaha.... lain plak yg aku pikir... Tapi, dlm gambar yg aku letak ni tak nampak sgt la... kena tgk citer tu baru buleh sahkan...Tak pe la, layan je la lagu ni (siap masuk dlm blog tuh)...

Aku dan MATTA

MATTA... 2X setahun. Setiap kali MATTA, aku mesti pegi... Bukannya belipun, tgk2 je... mana la tau kot3 tersangkut... Dan setiap kali pegi, aku n abg tak jemu2 nak tgk pakej ke NZ. Berhajat benar nak g NZ. Tapi, bila dikira2 GRAND TOTAL nye, rasa cam rugi lak.... mana taknya... kira utk aku laki bini, anak 3 org dan mak.... banyak woooo... Pikir2 balik, baik aku beli property...
Masa dgr berita TV3 hari Jumaat mlm Sabtu tu, pemberita cakap... ada yg ambik cuti sbb nak attend MATTA.. heheheh.. aku le tu... punya la ramai org. Petang laaaagii ramai, agaknya depa ambik half-day leave kottt... kalu p Sabtu/Ahad lagi pack nih, tu sbb kami ambik cuti hari Jumaat. Tgk2 lagi..... Tapi kali nih, dah tak tanya2 dah pasal NZ. Tak pe arrr... tunggu durian runtuh je la... huhuhuhu

Alahai Dania....

Hari ni, hari ke 6 berpuasa... alhamdulillah, Dania masih bertenaga menjalani ibadah posa... Cuma sesekali menyebut perkataan l.a.p.a.r. Tapi, setakat ni dia masih ok bila aku kata dia kena penuhkan posa sebulan ni... Kata-kata semangat yang ku berikan utk dia adalah... `Dania dah kurus...' dan dia pun akan tersenyum bangga.... Erin dah kata awal2 lagi yg dia tak nak posa... dia kata dia kecik lagi... ye la, Nov ni baru nak masuk 4 tahun. Tapi, dia pun coorperate gak... considerate... kalau makan dan minum, dia akan nyorok2 dari Dania...
Masa 2nd day posa hari tu, mak citer... Dania balik jek dr sekolah.... terus g ambik cawan dan nak minum. Nasib baik mak nampak, mak tanya...`Dania buat apa tu?'...she replied `Dania dahaga sgt2'...pas tu mak kata..`Eh! Kan ke Dania posa?'...`Eh... ye la... Dania lupa'...dan dia terus letakkan cawan tu balik... siannnn...
Dan hari ni, dia kata...`Bu, esok Dania nak cuti la, buleh bu?'... Aku pelik...mmg esok cuti...kan esok hari Ahad? Rupa2nya, dia mintak cuti dr berpuasa...katanya, sehariiiiiii jeeeee.... Alahai sayang ibuuu....

Monday, September 1, 2008

Merdeka & Ramadhan

Sabtu, spt biasa abg p class... sampai malam... Tapi, mlm ni yg paling lambat. Sampai rumah kul 11.40... Tapi, on the way abg tepon suh siap2 nak kuar pusing2 tgk bunga api... Mmg dah jd kebiasaan, bila nak sambut Merdeka @ New Year, mesti bawak budak2 ni pusing2. Masa sambut tahun baru ari tu (bukan la sambut.... tgk bunga api jek), sampai ke Tourist Centre, look out point, Hulu Langat... tapi sampai sana jek..hujan turun mencurah2...huhuhu. Jln sesak teruk....
Kali nih, tak le sampai ke sana... kami dok lepak kat lebuhraya bertingkat Ampang tu jer... as usual, jln penuh sesak.... ramai yg dah booking tempat yg best2. Slalu dlm keadaan cam ni aku terfikir...kot2 ada org yg tgh emergency, cemana depa nak lalu? Mmg semuanya berhenti dan mati enjin keta.... jln dah block! Tapi enjoy la suasana cam nih.... anak2 pun seronok... Unfortunately, tak tangkap gambo cuma bawak camcorder jek.....Tapi, tahun ni percikan bunga apinya tak begitu meriah le.... budget tak cukup ke? Ontah le...
So, hari ni first day posa... Di kesempatan ini nak ucapkan selamat berpuasa pada semua yg membaca blog den nih... esp pada yg jauh diperantauan (sodih lak word `perantauan' nih...). Pada anak buah den, Nwar... dan jugak kawan den Mask... at least Mask bersama2 famili dan dikelilingi rakyat M'sia gak.... tapi Nwar??? Sorang2 jek kat sana.... dugaan... Tak pe Nwar, u're the choosen one! Sama2 lah kita grab sebanyak mungkin pahala dalam bulan Ramadhan ni, dimana jua kita berada...