Saturday, September 27, 2008

Pulangnya ke Rahmatullah...

Hari Khamis aku EL....atas sebab kematian Bangah Rosli (husband cousin aku - Angah Aya)... Mulanya, petang Rabu lagi mak dah call aku kat opis, tanya nak balik S'ban tak..sbb Bangah dah collapse, dah masuk CCU kat spital Somban. Aku setuju jek... tapi, balik lepas buka ok lerr. Balik ghumah, bincang3X... calling3X... tak jadi nak pi, sbb pelawat tak leh masuk... tangguh dulu le...

Tapi, balik ajer dr terawikh...terus dpt panggilan lagi yg beliau telah dijemput Ilahi.. Innalillah... tak sempat nak jumpa, last jumpa masa ziarah Abg Nurul masuk wad pada 1st Ramadhan ari tu... Senangnya arwah pergi, mengejut lak tu. Pagi tu arwah nak p solat Subuh kat surau depan ghumah dia... tapi,tak sempat nak sembahyang...arwah balik semula ke rumah...katanya badannya rasa tak sedap sgt2... Sampai rumah, baring sambil menggigil2...terus pengsan...panggil ambulan, bawak p spital.... dan malamnya...dia pergi buat selama-lamanya...

Terharu melihat ahli keluarga arwah, esp Angah Aya yg kelihatan begitu terkejut sekali...Tak lama lagi dah raya... Time2 cam ni, teringat kat arwah abah yg juga meninggal secara mengejut, pada malam raya haji 1998... Masa tu, kami balik ke kg utk menyambut Aidil Adha kat sana....tapi, rupa2nya...masa tu jugak abah pegi buat selama2nya...mmg hajat arwah abah, sekiranya dia meninggal, nak dikebumikan di kg. Dan.... selepas kematian abah..mak jadi begituuuuuuu sensitif....tak dpt aku nak ceritakan cam mana... Alhamdulillah, skg dah OK dah...

Buat ahli keluarga arwah Bangah...(w/pun aku tau depa tak taupun kewujudan blog nih), aku harapkan byk2 bersabar. Arwah meninggal dengan cara baik...niat utk mengerjakan solat subuh di surau yg tidak kesampaian... tubuh badan arwah yg masih sempurna...dan wajah yg kemerah2an waktu dikafankan.... betapa ramainya saudara-mara, jiran tetangga dan sahabat handai yg menyembahyangkannya....

AL-FATIHAH

2 comments:

Khairul Anwar Abdul Halim said...

Al Fathihah utk arwah Pakngah Rosli..Hmmm tu la..dok jauh ni la yg x best dgr berite2 camni..hmm


ape2 pon maklomng...anak buah mu ini mohon ampun maaf zahir batin, seelamat hari raya aidilfitri.sampaikan kat wancik ngan paklong skali ye...

Kherun Suhaila Saharbil said...

Yo la... tak do dosa eh ekau ni ngan MLong doh.. Kok ado pun, maso kocik2 dulu slalu dera MLong soh dukung...hihihi... n MLong pun suko nyakat Nwar sobab suko tgk Nwar molalak...Kuikuikui... maap kan lah eden yg maso tu pun kocik gak... :P