Thursday, October 30, 2008

Blog was blocked!

Aisey... kat opis dah tak leh nak bukak blog... dunno whether it is temporary or what? May b la ni traffic tgh busy sbb opis ada bukak online application (jawatan kosong)... so, takut congest sgt, depa pun blocked suma entry to access certain web pages.... huhuhu... Sunyi lak rasanya.....

Biasanya, sbl keje nak warm up dulu dgn membaca update dr blog2 yg aku list kat sbelah ni hah... Itupun bukan bukak semua, bukak mana yg baru jer.... Blog list aku tuh disusun ikut yg plg latest update, so aku bole tau mana satu yg baru... Bukannya aku update waktu opis, baca jekk... Anyway... aku paham... cuma rasa sunyi lak....

Hohohoho.... kat opis aku ada kije kosong.... sesape yg interested, u're welcome to apply online... tak yah antar hard copy....

Wednesday, October 29, 2008

Sape la budak2 nih??

Anak sape la nih? Beria-ia nak tangkap gambar dengan aku (hikhikhik... perasannya). Time opis hour lak tuh... Sori ye encik boss....

Ju! Akak suka la gambar ni....
Tengok la pigeon hole aku tuh! Kosong jek... masa kat SJK dulu, sentiasa penuh ngan file2 .... Oooopsss! Jgn salah sangka lak... File2 aku tu, suma aku longgokkan atas meja lama Hana... Nampak la bersih cket kws aku tuh...

Yg Feroz ni, mentang2 la bos tak de..... kontrol hencem ko?

Tu yang dlm plastik tu, kain pasang yg aku beli kat Ting 8 pagi tadi...(errr... mmg aku kat Ting 8 punn)... Pagi2 lagi dah kenyangkan mata sbl kenyangkan perut!

Ni la bilik aku skang ni... type semi D sebenarnye.... tp org sebelah (Hana) dah pindah ke tingkat 14A. Semi D ni pun, bersifat sementara je... tak ada apa yg kekal di dunia nih... Nanti kami (Unit Latihan) pun pindah tingkat 14 gak, lepas diubah suai... Tak tau la camana lagi tempatnya. Jgn nanti tajuk ntry bog aku `Pejabat tidak lagi kondusif''.... hahahahha... YB Deris, jgn mare ha!

Monday, October 27, 2008

Open house kat rumah Jott


Tadi, p Bangi Perdana... Jott wat open house... Jott ni member baik masa wat Diploma kat Melaka... slalu satu group dlm apa2 project... termasuk la si Ekyn... dan Ummi... Skang ni, hb aku lak satu class ngan laki si Jott ni (Fuad)... what a small world...

Seronoknya p sana sbb aku jumpa ramai kwn2 lain yg aku dah laaaamaaaa tak jumpa... macam re-union lak. Jumpa balik Leha, Lienderq, Jeannie, Zack, Marli... Dunia menjadi kecoh seketika... Classmate abg (UiTM - classmate Fuad gak) pun cam pelik, camana la wife si Suhaimi ni boleh begitu mesra ngan yg lain2 nih...Btw, aku tak leh tunggu lelama lagi sbb nak p jemputan lain lak...

Open Floor @ 14B

Kenyangnyee..... Ada jamuan raya kat floor lama 24 okt (Jumaat) hari tuh. Pada warga 14B, terima kasih kerana menjemputku untuk menjamu selera.... Rejeki jgn ditolakkk.... Timo kasih... timo kasih... Kelihatan juge ex-14B yang lain iaitu Nad (of course.... tempahan nasi tomato), Amran, Zamrin... tapi, aku tak nampak Azley pun... Hang p mana Che' Li??? Lupa ke apa...
Ni tengah tunggu boss.... boss g jumpa Dato' jap

Ini namanya makanan dari syurga Prof Mad (ex-CEO) bg nama ...a.k.a.lontong
Desert...
Ini yg tak tahan nih.... ini plak fav aku
Haaa... munculpun setelah dipanggil... My ex-boss...
Sabo ye... Mr Bala tak abih berucap lagi
Haaa.... ni maknanya Mr Bala dah abih berucap la nih... Zabib! Sabo le.... mcm nak bersilat!
Tengok aku dan Lyn... maintain jek...mkn sikett (hikhikhik)... Tgk Nad.. penuh makanan depan dia... hahahah.... jgn mare Nad, gurau jek...
Pepepun, kalau ada mkn2 lagi.... jgn lupe jemput lagi ekkkk.... aku mkn sikit jekkk... heheheh

Sunday, October 19, 2008

Tataplah wajah tersayang diwaktu tidurnya

Petikan dr emel yg ku terima dr seorang kwn

`Pernahkah anda menatap wajah orang-orang terdekat dengan anda ketika mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali sahaja menatap wajah-wajah ketenangan mereka ketika sedang tidur. Ketika itu yang kelihatan adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang. Orang yang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tidak akan kelihatan wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda ketika beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu sasa dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, rambut-rambut putih...mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang setiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah rela melakukan apa sahaja asal kan perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. Lihatlah ibu anda. Kulitnya mulai keriput dan jemari! yang dulu halus membelai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana tempaan hidup yang keras. Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita,yang sanggup berkorban jiwa dan raga. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan mengomeli kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya,.....ingatan dan teguran itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang tersayang : Suami,.... wajah di antara lelaki-lelaki yang hadir....dialah lelaki pilihan yang Allah jodohkan, yang hanya perlu dibahagiakan barulah kita dapat menikmati erti kebahagiaan yang sebenar.

Renunglah wajah perempuan yang bergelar isteri, yang masih setia,namun kesetiaan dan ketabahannya sering kita uji. Kakak, Abang, Adik, Anak, Sahabat........ Semuanya. Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan ketika menatap wajah-wajah yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengimbas kembali betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan ....... untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kekadang tertutup oleh kesalah-fahaman kecil yang entah kenapa selalu sahaja nampak besar. Pengorbanan yang melelahkan namun tidak diungkapkan..... Secara ajaib Allah mengatur agar pengorbanan itu dapat kelihatan lagi melalui wajah-wajah jujur mereka ketika sedang tidur.

Rasakanlah betapa kebahagiaan dan keharuan seketika terganggu jika mengingatkan itu semua. Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika keesokan hari, orang-orang yang dikasihi itu tidak lagi membuka matanya, buat selama-lamanya.... ..

Renungkan......

Kasih sayang adalah rahmat Allah......Apabila kita merasakannya bermakna hidup kita sentiasa dirahmati......Kadang-kadang kita perlu berkorban untuk kasih sayang itu.... bukan untuk dihargai tetapi sebab kita percaya dan tahu erti kasih sayang yang sebenarnya........ '

Ehem.. ehem... adakah suamiku sering menatap wajahku sewaktu ku sedang tido dlm keta dan dia sdg driving... dan dia berkata dlm hatinya..... `tidurlah wahai permaisuri...' ehek...ehek... Yang mana kadang2 dia sering bercakap sorang diri sbb ku dah tertido time dia tgh bercakap???? Jawab...jawab...

Wednesday, October 15, 2008

Pergi Tak Kembali...

Hari Isnin (13 Oktober bersamaan 13 Syawal), ibu mertuaku telah kembali ke rahmatullah. Umurnya kalau ikut IC 80 thn, tp kata K.Lang sebenarnya 82 thn. Sebab-sebab kematian... kencing manis dan darah tinggi.... sakit pakej biasa utk warga emas...

Pagi tu... hb dah tunggu aku dlm keta nak p keje... Biasanya hb akan turun dulu sbb nak mengiringi kakak naik van ke sekolah. Kebiasaannya, sementara tunggu aku turun, hb akan tido2 ayam... Tapi, hari tu lain lak... Aku nengok dia tgh baca surah Al-Mulk.

Then, masa kat opis hb call... ajak balik Seremban. Mak dah tenat.... On the way balik, dpt panggilan semula... dia dah pergi buat selama2nya. Bila dpt call tu, aku tgk hb tenang aje... cuma mata aje bergenang... Agaknya, dah agak `bersedia' mendengar berita tersebut sbb mak pun dah lama terlantar sakit. Kami pun sebelum ni dah berkali2 berulang-alik Seremban sbb mak masuk hospital... dan mak menghembuskan nafasnya yg terakhirpun, on the way ke hospital.

Last jumpa masa raya hari tu.... Aku ada snap gambar mak dan hb/anak2, tp tak sampai hati nak masukkan dlm blog sbb tubuh mak yg dah terlalu kurusss... Setiap kali melawatnya, sedih tgk keadaannya yang macam tu...

Semoga Allah mencucuri rahmat keatasnya....AL-FATIHAH

Friday, October 10, 2008

Owh! Credit card tak leh gunaaa...

Semalam, hb ku(aikk... start bile guna word hubby lak ni?? Layan jek laaa... senang cket nak taip)ter`misplaced'kan wallet dier.. Aku? OK jek la kan sbb aku dulu pun tercicirkan purse gak... pas tu tercicirkan IC pun ader gak... So, wat ape nak bsing kannn

Dulu tu, aku wat transaction kat bank.... lepas tu, idup cam biasa je la. Ntah cam mana tersedar IC tak de dlm purse, apa lagi... carik merata tempat tp tak jumpa... Siap tepon Maybank (a week after) to check whether I left my IC there...but unfortunately, jwpnya adalah tak ada... Then, without any delay, I lodge a police report. Who knows? Somebody might misuse my IC, licence, credit card? Then ... Along would chase after me bcoz of debt? Who knows??? After made a report, I went to JPN... buat IC baru... ngan Feroz (IC dia dah lunyai)...kena fine RM120... The best part, a few weeks later, I found back my IC... safe n sound inside my bank's passbook...huhuhuh..

After that, somewhere around July... I left my purse in office... together with all the important receipt related to kakak's birthday party.... terpaksa nyusahkan everybody (refer to my n3 on July 5th)...

So, this time...hb lak misplaced his wallet... So, lepas disoal siasat olehku dan hb ngan full of confident mentioned that he didn't left the wallet on his desk... dengan cekapnya aku soh hb call bank...freezekan credit card's facility dan ATM card... I'm not wory about the money since cash dlm tu mmg tak byk... we never carries a lot of cash around... kami ni pengguna kad kredit yang TEGAR...tegar??? Yang aktif lerrr... sbb nak kumpul pointer

Early in the morning, I urged him to make a report (ye la... anything can happen)... but then he called... dah jumpa dah... atas meja... huhuhuh... Alhamdulillah dah jumpa... Tapi, card still tak leh guna... tak leh di activate balik. So, kena lak collect new card at issuing branch @ Pandan Indah... need to pay RM50 for replacement of credit card and R12 for ATM card.

So, tadi nak bayo Celcom bill by using my card... I tried twice but rejected by the machine... Apa hal lak ni??? Yesterday we already mentioned the bankers that my card is OK... don't block my card (supplementary hb)Yet, we never fail to settle our bills.... so why?

I called bank... they said because of hb's card (principal card holder) was no longer can be used... the supplementary will also affected. Hai ya... until when? Until they issue the new account number for the card? Aisey..... susah lah ni... next week baru dapat. Sementara ni.... ??? Nak isik petrol... Nak shopping... kena la pakai cash...

Monday, October 6, 2008

Satu Hari Di Hari Raya

Bila baca tajuk tu... kena nyanyi2 cket ala-ala M Nasir...

Gendang-gendut tali kecapi
Kenyang perut suka hati
Aidil Fitri menjelma lagi
Salah dan silap harap dimaafi

Ha... itulah pantun yang ku letak dlm kad raya yg aku kasik kat org2 yg aku kasik... kat APP pun aku kasi pantun yg sama... Tapi bila Prof Madya Dr Nik Mutasim balas...`ucapan yg sama juga utk Kherun dan famili...' bila aku baca balik... malu lak... ada ke patut aku bg pantun gendang gendut ni jugak kt org2 veteran cam dier???Apa-apa la....
Dania?? Alhamdulillah puasa penuh tahun ni... Tahniah! Bila raya, dia la yg excited... dapat makan balik...

Aktiviti di Hari Raya as usual... bangun pagi2.. dan mengadap juadah wajib hari raya (apa lagi kalau tak rendang dan lontong)...lepas tu.. start keta, g solat sunat kat Masjid kat area rumah.... Asalnya surau, tp dah dinaik taraf jadik masjid... Masjid baru tak sempat siap...Mungkin Raya Haji nanti baru siap....

Tahun ni warna purple la kita... Baju anak2 beli dah siap... ada pulak yg matching.. senang gitu, tak yah susah2 nak pilih kain lagi...tempah lagi... lepas ni, pakat beli aje baju anak2 udah lorr... lagi murah den ghaso... Baju den laki bini, tak dapek la nak beli yang dah siap... kot tak muat, senteng lak... ukur baju dibadan sendiri :P

Tiap2 tahun, kat sini jek la tempat kitorang posing gambar famili... kat sudut lain, silau lak flash kena cermin... kat sudut lain lak, nampak tangga... tak pe larr... asalkan bahagia...
Aktiviti2 bergambar biasanya lepas balik sembahyang raya dan selepas sesi bermaaf-maafan... Selamat Hari Raya, maaf zahir batin...Tapi, tak de sesi nangis2 nih, golak2 ado la... Tak nangis bukan bermakna tak insaf... Insaf... Mohon ampun...maaf...tapi...malu ahh...heheheh. Anak2 lak... siap den suruh2 mintak maap... tak de drama langsung....

Tangkap gambo ngan Uwan... Salam...salam... Nanti Uwan bg angpow bosa punyo....Ya ampuunn kan den yo mak...

Tangkap gamba ngan pujaan hatiku...

Lopeh tu, berangkatlah kami ke arah State 9... beraya la ghumah mentua dulu.... mintak maap segala bagai, dah sonjo...pi jenguk Uwan den (belah abah) kat Seri Menanti lak... Alang2 dah malam, tido ctu la nampak ehh...

Fuhh, tido cni tak yah pasang kipas.... kalau pasang kipas, sure beku kesejukan... sejuk giler.... Mandi pagi mesti menggigil2 kesejukan, water heater tak de...sian anak2 den... (eden pun..).

Nozi sefamili pun ada sama. Dia ni dok kije kat Sarawak... tak sangka lak balik kg raya nih... Pe lagi, riuh rendah lah kek situ ngan anak2 den dan Nozi... mcm nak runtuh rumah tu budak2 ni berlari... poning2..

Esoknya plak... pi balik Batu Kikir jombatan bosiiiii (kona nyanyi lagu Ujang laks). Singgah lak rumah Datuk Lillah Yassin... aku tak tau spesifik apa jwtn dia.. Ahli Parlimen ke agak eh... Ontah...

Tiap2 tahun, raya kedua mmg kitorang pakat dtg ramai2 kesini. Sesape yg balik kg, Mak Teh akan soh dtg mkn2 kat sini. Mak Teh aku sekeluarga mmg rapat ngan Dato' nih... Aku?? Politik2 ni, aku tak campur... tapi pegi gak singgah open house dia (sbb Mak Teh beria2 ngajak)...Lagi pun, apo salah eh... Dia jemput suma org...

So, kita attack rumah dia... eh...attack balai raya depan rumah dia...
Makan konyang2 yo... kang tak yah mkn malam (yo ko?).. Sate menu utama... lagi ada mee goreng, kuay teow goreng, cendol, murtabak, etc

Punya la ramai umat... Yg kelakonya, aku nampak ada yg menapau sate laie... malu yo!

Ha... ini pak sedara favourite anak2 den... PAK PEN

Bergambar ngan Dto' Lillah n isteri... Adik sepupu den yg kek blakang den tu org kuat Dato' nih
Balik dr rumah Dato' Lillah, ada plak operasi buat sup gear box dan sup kaki lembu.. Hai ya... Ingatkan time raya pakai baju raya... dah tak yah selingsing lengan baju dah.... lagi plak dah konyang makan tadi... Kena salin baju rumah lak ke ni? Tak pe2... tengok je la...goyang kaki.. Imported chef sudah mari...

Tu... nampak tak kaki lembu sebesen laie tuh yg udah dibakar... Tah brapa ekor lombu tah ni?Mak uiii, tak lalu la den makan sup kaki lombu ni hah. Tapi, sup kaki lembu tak menghasilkan lemak putih yg tebal tu (bila sup sejuk)... Agaknya, better dr sup lain2

Ha.... yg ni lak...sup gear box... Tak pandai aku nak mkn.. Yg aku telan, dagingnya gak... Tengok tu, perahan air limay yg menitik.... mouth watering...

Erin... tangkap gambo ngan Nyang Chik.... Nyang Chik ni tlg enjutkan Erin dlm buai maso kocik dulu... W/pun buai tu buaian letrik, tp Nyang Chik punyalah rajin, ttp mengayunkan buaian tu...

Hari raya ke....empat, Sabtu mlm Ahad... kita p makan ikan bakar kek Umbai lak... Pi ngan Mak Su n Pak Itam sefamili... Cari punya cari, apasal tempat ni lain macam jek?? Rupanya tempat baru... Restoran Ikan Bakar Terapung @ Umbai... Dek maleh nak p carik tempat lama, kami pun makan kat ctu ajek... Rupanya, tempat lama tuh...belakang ajek....
Aku rasa, kat tempat lama tu lagi meriah....

Haaa... yang ni plak... mak sedara idola si Dania

Halah-halah... anak ibu senyum.... melebarrr

Ahad lepas Asar... kami n Mak Su sefamili pi melawat Adli yang baru menimang cahayamata keduanya (boboi gak), hari Jumaat ke Sabtu tah...lupa lak aku... Nama baby.. Nur ___ Iffat, yg tengahnya aku tak ingat...

Lepas tu, lepak rumah Mak Su sampai kul 11 mlm, baru balik. Esoknya (Isnin) aku dah plan nak cuti... tapi tak jadi le... nak jimat cuti. Nanti November nak coti bah....