Monday, October 6, 2008

Satu Hari Di Hari Raya

Bila baca tajuk tu... kena nyanyi2 cket ala-ala M Nasir...

Gendang-gendut tali kecapi
Kenyang perut suka hati
Aidil Fitri menjelma lagi
Salah dan silap harap dimaafi

Ha... itulah pantun yang ku letak dlm kad raya yg aku kasik kat org2 yg aku kasik... kat APP pun aku kasi pantun yg sama... Tapi bila Prof Madya Dr Nik Mutasim balas...`ucapan yg sama juga utk Kherun dan famili...' bila aku baca balik... malu lak... ada ke patut aku bg pantun gendang gendut ni jugak kt org2 veteran cam dier???Apa-apa la....
Dania?? Alhamdulillah puasa penuh tahun ni... Tahniah! Bila raya, dia la yg excited... dapat makan balik...

Aktiviti di Hari Raya as usual... bangun pagi2.. dan mengadap juadah wajib hari raya (apa lagi kalau tak rendang dan lontong)...lepas tu.. start keta, g solat sunat kat Masjid kat area rumah.... Asalnya surau, tp dah dinaik taraf jadik masjid... Masjid baru tak sempat siap...Mungkin Raya Haji nanti baru siap....

Tahun ni warna purple la kita... Baju anak2 beli dah siap... ada pulak yg matching.. senang gitu, tak yah susah2 nak pilih kain lagi...tempah lagi... lepas ni, pakat beli aje baju anak2 udah lorr... lagi murah den ghaso... Baju den laki bini, tak dapek la nak beli yang dah siap... kot tak muat, senteng lak... ukur baju dibadan sendiri :P

Tiap2 tahun, kat sini jek la tempat kitorang posing gambar famili... kat sudut lain, silau lak flash kena cermin... kat sudut lain lak, nampak tangga... tak pe larr... asalkan bahagia...
Aktiviti2 bergambar biasanya lepas balik sembahyang raya dan selepas sesi bermaaf-maafan... Selamat Hari Raya, maaf zahir batin...Tapi, tak de sesi nangis2 nih, golak2 ado la... Tak nangis bukan bermakna tak insaf... Insaf... Mohon ampun...maaf...tapi...malu ahh...heheheh. Anak2 lak... siap den suruh2 mintak maap... tak de drama langsung....

Tangkap gambo ngan Uwan... Salam...salam... Nanti Uwan bg angpow bosa punyo....Ya ampuunn kan den yo mak...

Tangkap gamba ngan pujaan hatiku...

Lopeh tu, berangkatlah kami ke arah State 9... beraya la ghumah mentua dulu.... mintak maap segala bagai, dah sonjo...pi jenguk Uwan den (belah abah) kat Seri Menanti lak... Alang2 dah malam, tido ctu la nampak ehh...

Fuhh, tido cni tak yah pasang kipas.... kalau pasang kipas, sure beku kesejukan... sejuk giler.... Mandi pagi mesti menggigil2 kesejukan, water heater tak de...sian anak2 den... (eden pun..).

Nozi sefamili pun ada sama. Dia ni dok kije kat Sarawak... tak sangka lak balik kg raya nih... Pe lagi, riuh rendah lah kek situ ngan anak2 den dan Nozi... mcm nak runtuh rumah tu budak2 ni berlari... poning2..

Esoknya plak... pi balik Batu Kikir jombatan bosiiiii (kona nyanyi lagu Ujang laks). Singgah lak rumah Datuk Lillah Yassin... aku tak tau spesifik apa jwtn dia.. Ahli Parlimen ke agak eh... Ontah...

Tiap2 tahun, raya kedua mmg kitorang pakat dtg ramai2 kesini. Sesape yg balik kg, Mak Teh akan soh dtg mkn2 kat sini. Mak Teh aku sekeluarga mmg rapat ngan Dato' nih... Aku?? Politik2 ni, aku tak campur... tapi pegi gak singgah open house dia (sbb Mak Teh beria2 ngajak)...Lagi pun, apo salah eh... Dia jemput suma org...

So, kita attack rumah dia... eh...attack balai raya depan rumah dia...
Makan konyang2 yo... kang tak yah mkn malam (yo ko?).. Sate menu utama... lagi ada mee goreng, kuay teow goreng, cendol, murtabak, etc

Punya la ramai umat... Yg kelakonya, aku nampak ada yg menapau sate laie... malu yo!

Ha... ini pak sedara favourite anak2 den... PAK PEN

Bergambar ngan Dto' Lillah n isteri... Adik sepupu den yg kek blakang den tu org kuat Dato' nih
Balik dr rumah Dato' Lillah, ada plak operasi buat sup gear box dan sup kaki lembu.. Hai ya... Ingatkan time raya pakai baju raya... dah tak yah selingsing lengan baju dah.... lagi plak dah konyang makan tadi... Kena salin baju rumah lak ke ni? Tak pe2... tengok je la...goyang kaki.. Imported chef sudah mari...

Tu... nampak tak kaki lembu sebesen laie tuh yg udah dibakar... Tah brapa ekor lombu tah ni?Mak uiii, tak lalu la den makan sup kaki lombu ni hah. Tapi, sup kaki lembu tak menghasilkan lemak putih yg tebal tu (bila sup sejuk)... Agaknya, better dr sup lain2

Ha.... yg ni lak...sup gear box... Tak pandai aku nak mkn.. Yg aku telan, dagingnya gak... Tengok tu, perahan air limay yg menitik.... mouth watering...

Erin... tangkap gambo ngan Nyang Chik.... Nyang Chik ni tlg enjutkan Erin dlm buai maso kocik dulu... W/pun buai tu buaian letrik, tp Nyang Chik punyalah rajin, ttp mengayunkan buaian tu...

Hari raya ke....empat, Sabtu mlm Ahad... kita p makan ikan bakar kek Umbai lak... Pi ngan Mak Su n Pak Itam sefamili... Cari punya cari, apasal tempat ni lain macam jek?? Rupanya tempat baru... Restoran Ikan Bakar Terapung @ Umbai... Dek maleh nak p carik tempat lama, kami pun makan kat ctu ajek... Rupanya, tempat lama tuh...belakang ajek....
Aku rasa, kat tempat lama tu lagi meriah....

Haaa... yang ni plak... mak sedara idola si Dania

Halah-halah... anak ibu senyum.... melebarrr

Ahad lepas Asar... kami n Mak Su sefamili pi melawat Adli yang baru menimang cahayamata keduanya (boboi gak), hari Jumaat ke Sabtu tah...lupa lak aku... Nama baby.. Nur ___ Iffat, yg tengahnya aku tak ingat...

Lepas tu, lepak rumah Mak Su sampai kul 11 mlm, baru balik. Esoknya (Isnin) aku dah plan nak cuti... tapi tak jadi le... nak jimat cuti. Nanti November nak coti bah....

1 comment:

safa said...

gomok2 la sate dio hehehehe... adakah sate tersebut sate kajang?