Friday, November 21, 2008

Poem dr En. Suhaimi...

Kalau sesape yg tak tau tuh.... En. Suhaimi ni adalah laki eden yang terchentaaaa.... Tadi pagi aku trima emelnya yg berattachmentkan poem dibawah ni hah... Tajuk emelnya adalah.. `for the blogger addict'... ekekekekek.... Tak lain tak bukan, utk aku le tuh...

O..o.. kamu ketahuan (kena nyanyi skett)... Adakah ini petanda awal? First warning? (orrrr... last warning??).... huhuhuh... Baru aje aku puji laki aku ari tu... Hmm... tak la aku sampai jadik cenggitu.... Ermm...tak pe la, aku wat tak paham je la...boleh?

Thursday, November 20, 2008

Kacang Panjang Ross

Hisk! Apa citer kali nih.... Tuuuuuuu (pjgkan muncung skett)... kita citer pasal kacang panjang lak....heheheheheh....

Pagi nih.... tetiba si Ross dtg bilik kasi kacang panjang.... `Nah kak... kacang panjang yg saya tanam'.... Tekujat aku cuba capture kesahihan kata2nya.... Last2 baru teringat... si Ross ni ada kebun sendiri...bercucuk tanam... la ni dah dapat hasilnya...

Suka plak aku menerimanya... timo kaseh ajo la... bukan suka sbb dpt kcg pjg free... tapi sbb projek yg diusahakannya telah membuahkan hasil.... Tahniah ye Ross!

Wednesday, November 19, 2008

Kurang Ashem!!!

Setiap pagi as usual, abg turun dulu ke kereta.... sementara aku memesin rumput eh kain... (biasanya perkataan memesin ni guna pd rumput jek, kannn). Dan biasanya, abg dah dok tunggu lam keta.... tapi pagi ni aku tgk dia bercekak pinggang kat depan gate..... Huh! Apa hal lak ni? Enjin keta tak leh setat ke apo?

Rupa2nya, itu olang (olang mana tah)... sudah kasik hangin sama itu laki den.. Ada mamat mana tah, dok lorong mana pun aku tak tau... telah dgn selambanya mengizinkan anjing dia melepas betul2 depan rumah aku.... didepan mata laki den.... Apa lagi, berasap la kepala dan telinga kekasih aku tuh!!! Grrrrr.... Ada dlm 4 ketul besar oiii..(uwek! aku tak leh terbyg2 benda cam gini... uwek!). Apa lagik, abg pun halau la anjing tu yg tgh dipegang talinya oleh tuannya.... dgn tuan-tuannya sekali..

Bila aku kuar rumah tgk muka abg bengang... Bila dier citer balik, akupun bengang gak. Ada ke sengaja biar anjing dia berak depan rumah orang walhal dah nampak tuan rumah tu ada depan mata... apa jenis org daaaaa.....uwekk

Ntah apa tah yg laki aku cakap (masa tu aku tak turun lagi) .... tak lama lepas tu, dtg la mamat tu bawak tisu, kutip najis mughallazah tu balik... uwekk... Bila abg dah nampak dgn mata kapla dia sendiri yg mamat tu dah kutip mende tuh..uwekkk... baru la kitorang beredar... uwekkk..

Sesape yg tak tau... org2 yg bw anjing dia jln2 pagi2 @ petang2 tu sebenarnya adalah untuk bagi anjing dia melepaskan najis di mana2 yg anjing tu suka.. hampeh betul!

Tuesday, November 18, 2008

Chat Box!

As suggested by one of my reader, aku dah install chat box nih... Dulu2 mmg nak add, tapi rasa cam tak ada org nak tinggal message...huhuhu... rasa2nya lah... try dulu, klu tak dak sambutan, I'll remove back.

Nak tau gak sape Ain nih... Ain, ooo Ain... June Ain ker? Klu sudi, perkenalkan lah diri anda.. Sebenarnya, one of the excitement as a blogger adalah by reading others comment on the ntry... Klu tak de comment, ghase cam syiok sendiri jek.... heheheh.

Neway, thanx pd rakan2 ku yg kasik support aka rajin ngomen ... Mask, Nad, Kham, Hana, Lynn, Selly..

Monday, November 17, 2008

MQA dah setahun

Hari ni, ada perhimpunan bulanan.... yg pompuan kena pakai tudung MQA n blazer, yg lelaki kena pakai tie MQA... Adehhh, seksa nak pakai tudung tu, payahhhh... Tudung tu tudung sutera, licin dan nipis... Tp, disebabkan saya yang menurut perintah... ku turutkan jua... Bila nak pakai, jenuh!!! Bila dah ok, rasa cam kapla tak leh gerak2 sgt...kasi kerasssss itu kapla... klu tak, nnt sengetttt...huhuhu...

Ok dah... cantikk. Jadik dah...jgn gerak lebih2... Yg plg senang pakai tudung tu adalah Sumi, kan Sumi... tak yah nak tensen2. Aku siap bawak tudung spare lagik kot2 ada mende yg tak diingini terjadi...Tapi kan... ada gak lain2 yg tak pakai tudung tuh... Agaknya sbb musababnya cam yg aku cakap tadi ler...

Tengok tu... ramai yg x pakai... Si Hima siap senyum lebar lagi blakang si Alie
Hahahaha... apa la citer pasal tudung jekk... Spt biasa, adalah penyampaian staf cemerlang, penyampaian sijil penguatkuasa dr Menteri, ucapan KPE... Lepas tu, ada acara bacaan yasin n tahlil....

Sebelum baca... posing dulu....


Mek ti dah start baca kerr???

Semoga MQA terus menjadi organisasi jaminan kualiti pengajian tinggi yang berwibawa dan diiktiraf di peringkat antarabangsa... Amin.

Sunday, November 16, 2008

Naper lambat abih???

Dulu aku suka baca buku citer... dulu la.... La ni pun suka gak cuma jarang ada masa. Skang ni, aku cuba menghidupkan kembali minat tuh, aku beli la buku P.S, I Love U (Cecilia Ahern). Best citer tuh... siap nangis2 aku baca.. huhuhu... Skang ni, aku dok tgh baca buku Shopaholic empunyanya si Mawar.... Tika dan saat ni, dh masuk siri ke 3, Shopaholic Ties The Knot.

Biasanya, aku baca cepat je... seminggu je dah settle.. Seminggu? Ye la... dengan tak de masanye.. Aku baca time tgh tgu laki den (masa balik opis) dan time nak tido... Tapi, kali ni... lambat skettt... nak tau sbb apa? Korang tak nak tau pun aku bg tau gak...heheheh

Skang ni, asal ada waktu terluang jek, aku masuk FACEBOOK. Siap berebut2 ngan anak aku lg... dan yg pasti pemenangnya adalah aku...huhuhuh.... Lap top satu lagi ada di bawah lindungan laki aku... pc lak kat tingkat atas, jadiknya... lap top yg ni jugak la direbutkan... Lipat kain ke mana... HBO/SMV/Cinemax pun tah ke mana... (sambil lipat kain, tgk tv)...Sabo yea.... lepas ni buleh guna...



Ha... gamba ni menunjukkan ranking social networks kat dunia nih... FB yg warna biru tua tuh... Kat Malaysia nih byk yg guna friendster... Hahaah... Friendster ni dah kena block kat opis. Blog ni silap2 pun nanti kena block...huhuhu
Dan... tika dan saat ini jugek aku tgh online kat FB, tgh upload gamba... heheh. Bila aku tgk kwn2 dlm FB kwn2 aku nih, mcm2 ada... aku pun invite la jugek... la ni ada Kieran, Jasmin Hamid, Deanna Yusoff, Rina Khan, Adi Putra, Aidid Marcello, Jehan Miskin... bla...bla..bla... Saje seronok2. Kwarga MQA lak... ada Mask, Mawar, Zeti, Azley, Alie, Eri, Zamrin, Zabib, Sim, Adilah (ex), Fairul, Ruzana (HR), dll...

Yg APP lak ada Cik Mad Zahir, En Fauzi, Pn Ainun, Pn Rohani.... Klaka lak... dorang pun ada masa utk FB... ermm... just for fun.

Kadang2 aku jeling2 gak kat En Suhaimi.... ehek2x... sib baik.. aku tgk dia senyum2 jek... ok le tu, risau gak perasaan aku nih kot2 dia jeling2... harus terbantut hobi baru aku nih... hehehe I lof u laling...
Akhirnya dapat jua....




Thursday, November 13, 2008

Selamat Hari Ulang Tahun, Nur Sabrina...

Happy Birthday Erin... Hari ni, umur Erin dah genap 4 tahun. Semoga Erin sentiasa dibawah lindungan Allah, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, beriman, berilmu dan beramal....
Kek bday Erin
Manisnya senyum anak ibu...
Surely, there's a present for her
She opened it patiently
But her sisters can't wait any longer...
Whoaaa... It's Baby Alive! `She' drinks n wets just like a real baby...
We're happy when u're happy... good girl...
It's feeding time .... After she drinks, she'll wiggles n cries. It's time to change her diaper
Anak2ku... kalau bday salah seorang dari nya, still the others will get their portion too.... Kena beli 3... Tp birthday girl punya hadiah la yg spesel ckit. The others will get `something'... at least... tak kisah lah, asalkan ada something.... fuhh!

Tuesday, November 11, 2008

Menjengah ke Genting

Mcm yang aku mention dlm post sbl nih, aku jadik urusetia sesi gubal soklan ptk kat Awana Genting 7-9 Nov... sebenaqnya... jadik typist lorrr... Ye la, utk soklan N17, mana leh kerani2 ni yg type... So, aku dan Jue le jurutaipnya. Aku pi naik bas MQA hari Jumaat. Family aku dtg Sabtu mlm... sbb kan hari Sabtu Dania ada konvo n abg pun peksa. So, bila dah settle semuanya baru la depa sumer dtg... Sampai Awana kol 10 mlm...
Ni kat Awana

Seronoknya anak2 den ni dok hotel... dah lama tak dok hotel... Tapi, sekejap sgt.. Ahad tgh hari dah check out.. Abih cam no? Mulanya ingat tak nak naik Genting... biar anak2 masuk pool jekk. Tapi..... rasa kesian lak sbb anak2 ni dpt enjoy sekejap sgt. Akhirnya, naik gak kat atas tuh guna cable car. Awana lak bg tiket free naik cable car.... Dan akhirnya.... naik ke atas jua .... Tapi dah cakap awal2 yg we'll not playing any games... Alhamdulillah anak2 ku ini boleh di bawak berunding...
Byk tempat canti utk bergambo... tp tak sempat dahhh....

Akhirnya.. lepas lepak2 dan minum2... kami pun turun balik.... balik jom balik...

Dania's Convo

Hari Sabtu, 8 Nov... adalah hari konvo Dania.... Di buat kat Kelab Darul Ehsan. Tapi malangnya...... aku tak leh pegi. Mana taknya, sbb aku dah commit nak g Awana Genting as Urusetia sesi gubal soklan PTK. Yg cikgunya lak, bagi notis last minute... hari Khamis baru inform... hari Jumaat aku dah nak g... Hangin jekkk... Dah la abg pun ada final exam hari Sabtu tu... Rasa cam kelam kabut betolll... Bg la notice awal sket...

Tapi, semuanya sempat tgk except me.. Dania menari tarian Sarawak. Sbl tu aku dah cakap ngan dia.... betapa sedihnya aku tak dpt dtg graduation day dia... Tapi dia pujuk aku (hehehe)... Dia kata... `Tak pe..tak pe... Meh Dania dance skang ni tunjuk kat ibu...' So, dia pun tunjukkan step2 tu kat aku...

Bukannya aku tak leh nak cancel g Awana, tp sbb dah last minit sgt dan dah tak de org lain dahhh...

Monday, November 10, 2008

Pot Luck 8B

Last Thursday 6 Nov 2008, ada buat makan2 kat floor aku nih.... Tak tau nak namakan majlis apa. Nak kata jamuan raya ..... Syawal dah over. Plan awal mmg nak wat sempena raya, tapi dek tak sempat , suma org sebok dan susahnya nak pastikan sumer warga2 8B ni availabe... maka jadik nye cam ni la... Tak kisah la. Yg pentingnya, dpt makan dan berkumpul ramei2.....

Tak oder mkn langsung... buat secara pot luck. Budak2 nih, sebokkkk soh aku masakkk. nak rasa aku masak konon.... huhuhuhu... mintak maap ler, teman ni teramaattt ler ringan tangan. Aku order Domino jek... 2 large pan. Tetiba si Helmi pun nak share... ok la... Yg si Jue masak kuah kacang (bole tahan), Fizi masak rendang ayam n daging + kerang (boleh oder nih... sedap anak bujang nih masakkk), Hajar bw lontong, Aishah bw bihun, Fiza bw sandwich, Fiza Jusoh bw puding dan mcm2 ada... Campur itu ini, jadi banyakkkkkk
Yeee... haaa... bestnya ngap ngap

Ni big boss...

Yg senyum manis ni En Azman, my boss
Kami tak invite sesape pun, melainkan boss-boss ni. Tapi, disebabkan makanan ada banyak, so... sesape yg kami nampak kat ruang legar lift 8th floor nih, sumer kami pangil... mari... mari... makan..... Jadi, ramai lah tetamu yg hadir... meriah!
Apasal terkujat?? Sama jek gayanya
Sila... sila makan... byk lagi makanan tuh....
Owh.. bekas rakan seperjuanganku...

Hari ni hari Khamis, kena pakai baju batik. Sumer pakai baju batik... aku sorang je takk. Sebenarnya aku dah tersilap hari... pakai baju batik semalamnya (hari Rabu) masa g bengkel Internship kat Corus Hotel, KL. Dah la baju batik ni susah nak gosok, maka hari ni... aku pakai baju biasa je.... sbb dah agak lambat ke opis. Tapi, bila masuk opis, ada lak emel pasal etika berpakaian... dan pemakaian batik pada setiap Khamis adalah isu pertama yang ditegur. So, bila makan ni dok berhadapan dgn bos, rasa cam terkulat2 lak... rasa bersalah sungguh...huhuhuhu

Tuesday, November 4, 2008

Dah selesai operation

Semalam aku dan hb cuti.... kan kakak punya operation day... Pagi2 lagi dah keluar rumah (b4 7am) nak g spital. Operation akan mula kul 9am, tp kul 8.30 still tak settle ward registration. Actually kami sampai cepat, tp sbb registration counter tak bukak lg, so kena register kat ANE (accident n emergency), tu sbb nama lambat dipanggil utk register. Aku tgk kakak cool jek..

Kami mintak single bedded, tp semuanya dah penuh... jadi masukla two bedded nyer... Bila naik ward, nurse tu dah terkocoh2... sbb katanya Dr dh sound! Lambat!! B4 g OT, nurse check blood pressure kakak... tinggi katanya...130. May be sbb dia dah start nervous... Aku rasa tgnnya...sejuk...
Relax la kakak... kan Dr kata tak sakit
Ready utk ditolak ke OT
Kami request nak tengok (hb laaa... aku tukang request, aku sendiri penakut nk tgk) tp Dr tak benarkan sbb sbl ni ada parents yg collapse dlm OT.... So, aku request agar hb temankan kakak until dia tido (pengsan sbb dibius)... Dr kata ok.. Masa tu dh nak kul 9 am... Dr kata, 45 min nanti dtg balik

Sementara tunggu kakak, kami pun p la carik bfast kat cafe G'gles.... Tapi, bila glance thru the food prices.... wohohooooo... mahainyer.... tak terbayo rasanya.. bukan.. tak sanggup nak bayar wehhhh.... Can u imagine? Cost of plain rice .... RM9??? Fuhhh... kalu letak itu...ini...? Last2, beli kat gerai tepi2 lorong (still dlm G'gles) .. reasonable price... sebungkus nasi lemak biasa RM1.20. Hahahhaha... ok sgt2 la tuh... Bila dah kenyang, kami pun jenguk le balik anak dara sorang tuh...

Tak lama duduk, namapun dipanggil... just on time. Kakak dah sedar, tp masih lalok sbb ubat bius... Aku tanya, sakit tak? Dia kata sakit tekak... Ye la, operation dibuat melalui mulut... camera masuk kat idung.... Lepas tu, dia tido balikkk...

Haaa... ni dah sedar... tekak masih sakit, tp lapar sbb start posa dr mlm tadi

Petang... dtg lah yg lain2...

Mlm, abg temankan kakak tido... Aku tido kat rumah ngan yg lain... Dah mlm, baru dpt tukar single bedded nye... Baru la selesa.... Semoga kakak akan lebih sihat slps ni ... Amin.

Sunday, November 2, 2008

Adenoid

Ape mende nih? Aku pun tak tau... apa tah lagi ianya nama scientific yg slalu buat kepalaku tak ambik pusing (tol tak Nad?)... Tapi, ianya kini adalah penyakit yg anak sulungku hadapi skang nih....

Dah lama dia selsema.... tak baik2... Klu baikpun, sekejap sgt... 1-2 days... Bersin dan bersin...sentiasa on medication...ubat tu, ubat nih... antibiotik tu..ni.. Ubat2 tu membuatkannya sentiasa rasa letih... malas...mengantuk... Effectnya, pelajaran dia pun makin merosot... (shown by her exam's result)... Slalu sgt g klinik. One of d female Dr yg kat klinik @ rumah aku tu pun, sampai dah naik muak kot tgk muka nih...

Her conclusion was rumah aku `kurang' bersih utk anak2ku... Berdesing telinga laki den... Hampeh tol la dr tuh... Ada ke patut dia cakap kat client cam tuh?

At last, we brought her to ENT specialist @ Gleneageles... jumpa Dr. Husni. Dr tu sedut hingus kakak yg pekat tu... Lega...Klu tak, idung dia sentiasa padat.... tp kelegaannya tu sekejap jek...lepas tu tersumbat balik. At first, we thot it was resdung... tapi, Dr kata bukan... dia ada allergy. Dr masuk camera... tgk kat dalam... susah camera tu nak masuk, cam ada yg menghalang. Then he mentioned 'bout adenoid. Katanya adenoid kakak membengkak... mende ni mmg ada since kita lahir, tp sepatutnya mengecut bila kita membesar. In her case, adenoid tu tak mengecutpun... So, bila kakak yg sememangnya ada allergic, dia senang kena selsema.... Selsema tu akan susah nak baik....

Apa mende adenoid nih? Tu... dlm gambar tu yg kaler hijau tuh... Adenoid yg membesar (yg mungkin due to infection while she's having a flu) will block the airflow thru nasal passages and we'll having difficulty to breathe... apa tah lg waktu tido, kita akan snoring... Kakak tuh, slalu bernafas ikut mulut... Sometimes sampai aku rasa dia lupa that we're suppose breathing thru our nose. Then, Dr suggested... she needs minor operation called adenoidectomy - surgical removal of the adenoid.

So, esok kakak will undergoes an operation... Actually, she requested the operation to be done during her school holidays, but we manage to convince her to make it earlier... otherwise she won't enjoy the holiday that we've planned since few months ago.

Geram lak bila teringat balik kata2 Dr kat klinik tuh... Dia yg sesuka hati cakap apa yg dia suka, padahal dia yg tak dpt diagnose apa penyakitnya.... Dulu tu pun, dah pernah experience cam ni. Masa kakak umur dlm 2 thn, dia cirit-birit tak henti2... Dr klinik biasa ckp dia cirit biasa... bagi ubat tak baik2. Dah tak sanggup nak tgk dia menderita, kami bw jumpa specialist... rupa2nya ada jangkitan kat usus, dan pada ketika itu kata Dr... ususnya dah terhakis....

Kali kedua, kakak sakit telinga sampai nangis2... Dr klinik cakap, sbb taik telinga dia dah penuh sgt dan mengeras.... tapi, bila aku suluh ngan torchlight... tak nampak lak taik telinga dia tuh... Bw g specialist, Dr kata sbb hingus dia dah menyumbatkan salur kat blakang idung tu.... menyebabkan cecair dlm telinga tu berkumpul dan... eh, tak pandai lah aku nak xplain lebih2...

So, moral of da story, klu dah bw anak berkali2 g klinik tp tak baik2.... bawa lah gi jumpa specialist.... w/pun Dr klinik tak bg reference letter.... kita mintak. Biar dia ingat kita tak percaya akan kredibiliti dia... Kalau kita tak mintak, nanti Dr pakar tu tak tau lak historynya....