Sunday, November 2, 2008

Adenoid

Ape mende nih? Aku pun tak tau... apa tah lagi ianya nama scientific yg slalu buat kepalaku tak ambik pusing (tol tak Nad?)... Tapi, ianya kini adalah penyakit yg anak sulungku hadapi skang nih....

Dah lama dia selsema.... tak baik2... Klu baikpun, sekejap sgt... 1-2 days... Bersin dan bersin...sentiasa on medication...ubat tu, ubat nih... antibiotik tu..ni.. Ubat2 tu membuatkannya sentiasa rasa letih... malas...mengantuk... Effectnya, pelajaran dia pun makin merosot... (shown by her exam's result)... Slalu sgt g klinik. One of d female Dr yg kat klinik @ rumah aku tu pun, sampai dah naik muak kot tgk muka nih...

Her conclusion was rumah aku `kurang' bersih utk anak2ku... Berdesing telinga laki den... Hampeh tol la dr tuh... Ada ke patut dia cakap kat client cam tuh?

At last, we brought her to ENT specialist @ Gleneageles... jumpa Dr. Husni. Dr tu sedut hingus kakak yg pekat tu... Lega...Klu tak, idung dia sentiasa padat.... tp kelegaannya tu sekejap jek...lepas tu tersumbat balik. At first, we thot it was resdung... tapi, Dr kata bukan... dia ada allergy. Dr masuk camera... tgk kat dalam... susah camera tu nak masuk, cam ada yg menghalang. Then he mentioned 'bout adenoid. Katanya adenoid kakak membengkak... mende ni mmg ada since kita lahir, tp sepatutnya mengecut bila kita membesar. In her case, adenoid tu tak mengecutpun... So, bila kakak yg sememangnya ada allergic, dia senang kena selsema.... Selsema tu akan susah nak baik....

Apa mende adenoid nih? Tu... dlm gambar tu yg kaler hijau tuh... Adenoid yg membesar (yg mungkin due to infection while she's having a flu) will block the airflow thru nasal passages and we'll having difficulty to breathe... apa tah lg waktu tido, kita akan snoring... Kakak tuh, slalu bernafas ikut mulut... Sometimes sampai aku rasa dia lupa that we're suppose breathing thru our nose. Then, Dr suggested... she needs minor operation called adenoidectomy - surgical removal of the adenoid.

So, esok kakak will undergoes an operation... Actually, she requested the operation to be done during her school holidays, but we manage to convince her to make it earlier... otherwise she won't enjoy the holiday that we've planned since few months ago.

Geram lak bila teringat balik kata2 Dr kat klinik tuh... Dia yg sesuka hati cakap apa yg dia suka, padahal dia yg tak dpt diagnose apa penyakitnya.... Dulu tu pun, dah pernah experience cam ni. Masa kakak umur dlm 2 thn, dia cirit-birit tak henti2... Dr klinik biasa ckp dia cirit biasa... bagi ubat tak baik2. Dah tak sanggup nak tgk dia menderita, kami bw jumpa specialist... rupa2nya ada jangkitan kat usus, dan pada ketika itu kata Dr... ususnya dah terhakis....

Kali kedua, kakak sakit telinga sampai nangis2... Dr klinik cakap, sbb taik telinga dia dah penuh sgt dan mengeras.... tapi, bila aku suluh ngan torchlight... tak nampak lak taik telinga dia tuh... Bw g specialist, Dr kata sbb hingus dia dah menyumbatkan salur kat blakang idung tu.... menyebabkan cecair dlm telinga tu berkumpul dan... eh, tak pandai lah aku nak xplain lebih2...

So, moral of da story, klu dah bw anak berkali2 g klinik tp tak baik2.... bawa lah gi jumpa specialist.... w/pun Dr klinik tak bg reference letter.... kita mintak. Biar dia ingat kita tak percaya akan kredibiliti dia... Kalau kita tak mintak, nanti Dr pakar tu tak tau lak historynya....

2 comments:

mommy anis said...

kak....saya tak suka gi GP...saya selalu gi speacialist atau sepital terus...pueh hati...

semoga kakak syahirah cepat sembuh...aminn

safa said...

adakah den mengidap penyakit yang samo...yo la asyik bersin ajo sampai penat huhuhu