Thursday, December 4, 2008

Part 1 : Hong Kong

Cuti sekolah kali ni, kami bw budak2 ni p HK (particularly nk bw ke Disneyland lorrr). Kami beli Muslim pakej masa attend MATTA on last September... Package price agak reasonable, which covers return flight by MAS, hotel, muslim meal, tours.... transport. Bila dah confirm date, hari2 si Dania ni memangkah calendar....

Akhirnya, hari yang ditunggu-tunggu telahpun tiba.... Dania yg saban hari menghitung hari, tak sabar-sabar nak ke Disneyland... tp, Disneyland tu acara terakhir i.e pada hari Ahad. Seronok melihat anak2 seronok.... (byknya perkataan `hari')

Ni kat dalam aero-train ... muka2 ceria...

Oh tidak... tidak... jgn ko cuba dekati mende2 tuh...
Total ahli rombongan adalah 23 org termasuk tour leader, Alif. Alif ni baru grad dr UniKL ambik Sc. Com kalu tak silap... alih2 keje ngan travel agent lak... Semuanya book thru MATTA itu hari. Ada 5 famili semuanya... tp 2 famili je yg lengkap... maksud tak lengkap tu sbb yg lain2 tu hanya ibu2 dan anak2nya ajer... suaminya tak ngikut... Mula la aku terpikir, adakah satu hari nanti akupun akan buat `girls outing' aja..... hahahahh...jgn mare bang..

Flight kul 6.45 dan ambik masa dalam 3.30 jam to reach Hong Kong. Sampai HK dah kol seploh lebih dan kami dijemput dengan tour bus yg sgt selesa. Pas tu... dorang bw ke hotel... jauh dr airport... dengan jln yg tak jam, took about 30 minutes to reach the hotel... Suhunya amat dingin sakaliiiii

Nama hotel tu... Gold Coast Hotel, terletak dekat area Tuen Mun (kottt???)... Marvellous la hotel tu... selesa sungguh... rated 4-5 star. Gambo bilik tak sempat nak tangkap dah bersepah2 dikerjakan oleh heroin2 En Suhaimi... so, tak de la gambonya.. Erm, kami berenam, dpt dua bilik.... Facilities sumer ada... lengkap...

No bilik... 611 dan 610... walaupun dpt 2 bilik, maknanya 3 + 3 la kan... tapi, tak de maknanya... Si Dania ni ttp sebilik ngan aku gak... So, kakak dan mak satu bilik, kami berempat sebilik... dan Dania nak bilik yg bernombor 611... tak paham aku nape... bila ditanya, katanya sbb nombor tu nombor Geng Bas Sekolah ke no astro ceria tah... (lupa dah).... muahahahaahhaah.... ke lain lak pikirannya.... layan jekkk

Di perkarangan lobi hotel

Ni pun di perkarangan lobi... nk Krismas la katakan
View dr bilik waktu pagi
Esoknya pepagi lagi kami check out (aiikkk, baru check in dah check out?). Mak aiii... satu dugaan nak mengejutkan budak2 nih bangun mandi..... sooojjuuuuuukkkk narrrrr... Kesian, tapi tu la... kena la ikut waktu yg diarrangekan kan... ni bukannya free n easy...
Acara hari tu adalah city tour dan terus naik train ke Shenzhen. Si Alif pak ketua rombongan tu awal2 dah pesan ngan aku... `kak, esok bawak baju utk 2 mlm di Shenzhen jek... yg lain tinggal kat hotel ni, nnt balik kita dok sini balik... tak yah bawak byk2'... Aku senyum ajer... Dalam hati aku...`Tak koso den nak layan aihhhh.... dah la sbl poie den dh poning dgn packing kain2 ni sumo...limo kopala punya baju punya 6 hari 6 malam.... sampai sinipun ko nk poningkan den ngan kain2 baju ni gak? nak soh den asingkan pulak? Bole jalan daaa......' Suka ati aku la.... asalkan bahagia...lalalalalalala..
Masa lalu sini, teringat time pegi SFO dulu
Wakil agent kat sini... nama dia Tommy... payah betul den nk paham slang dia yg tersembur2 tuh... Sometimes dia kena repeat berulang2 kali baru kita paham... mana taknya... show jadik sow...dan mcm2 lagi la... Pas tu, tak abih2 nak citer pasal feng-shui.... siap expect kita ingat lagi sumer citer2 feng-shui dia tuh... pigi dahhh
Ni, si Tommy tgh bagi briefing....

Tempat pertama yg dibawa adalah Golden Bauhinia Square yg terletak di Hong Kong Convention and Exhibition Center... Ianya adalah tapak bersejarah bila HK diserahkan semula kpd People’s Republic of China.. Biasanya ada flag-raising ceremony every day at 8:00am.... tp kitorang tak sempat tgk lerrr....

Bauhinia ni sebenarnya nama sejenis bunga yg di discover kat HK dan la ni also the city flower for Hong Kong. The Golden Bauhinia Square was named after the giant statue of a golden bauhinia at the centre of the square. Soalannya adalah... adakah ianya emas???? Jawapannya adalah.... owhhh... sudah tentu tidak.... kalau tak... tak kan dia masih berada di situ, pastinya ia sudah diangkut lari oleh pencuri2...
Golden Bauhinia Square (GBS aka Geng Bas Sekolah)

Sekitar GBS

Tempat kedua adalah Repulse Bay located in the southern part of Hong Kong Island.. Pantainya cantik bersih... nama tempat ni diambil sempena peristiwa tentera British menolak serangan lanun2... chewah... aku dh jadi tukang karut lak... dan ada la citer2 feng-shui si Tommy tu... Tapi, kws kat sini mmg cantik giler la... rumah taicoon2 mostly kat sini termasuklah si Jaki tu.. ala...Jaki... Jackie Chan lorrrrr...

Yg banglo putih atas sekali tu la empunyanya si Jaki

Then kami dibawa ke Aberdeen pulak.. dekat sini ada rumah sampan, jumbo floating restaurant (ada gambonya tp tak letak sbb byk nau gambo nak letak) dan dekat sini jugek kws penggambaran Enter the Dragon (Bruce Lee)... gambo patung Bruce Lee tu ada kat Facebook Azley...muahahahahaha... sompek laie den...
Ha... tu... rumah sampan...

Ha... ni rumah sampan kayo... boat house namo eh

Apabila perut mulai berkeroncong... kami pun breakfast kat perkarangan masjid ni... Sepatutnya waktu bersarapan kul 8.00 am, tp disebabkan tempat ni fully book oleh lebih kurang 400 muslim (tah dr mana tah)... makanya, group kami ni kena la sarap lambat sikettt... Dah di warning awal2, maka kami pun dah mengalas perut terlebih dahulu sebelum kuar td....

Ni ler masjidnya

Setelah kenyang.... pegi Mid Level of the peak... Viewnya cantik.... nampak teluk yang dikelilingi hutan batu... Sebenarnya kalu pegi The Peak lagi nampak keseluruhannya, tp kena ambik optional tours yg maknanya kena tambah uwang lagi.....

Ada gak jual souvenir kat sini..
Acara seterusnya ke kilang barangan perhiasan... jewellery centre... dekat sini ada amethyst (permata ungu) yg paling berat didunia yg beratnya mencecah ke 1239kg....

En Suhaimi tgk2 tu nak beli ker.... Tak yah la... isterimu ini bkn materialist :P

Mcm ni rupa2nya... luarannya kelihatan batu biasa aje... dalamannya lihatla bagaimana

Close up

Pegi ke kedai herba lak....

Dan aku tak ketinggalan utk buat pemeriksaan kesihatan yg percuma itteewww... si tabib tu cakap cong ceng cong ceng... pas tu ada la translator dia cakap... Jgn tak caya ramai yg boleh berbahasa melayu disini... Dekat kedai jewellery td ponggg... Adakah sbb ramai sudah org Melayu dtg ke sini? (Ye la... mcm kat Arab tu org Arab pandai ckp Melayu sbb ramai Melayu soping sakan) Atau sbb apa???? Si Zabib eh Tabib ni cakap la aku ada darah pekat la.. block la..itu..ini... dan tanya nak ubat tak? Dia nak kasi prescription.... Aku jawab.... tak nak... Ummmpphhh, ngabihkan ayaq lioq jekk....

Pas tu lunch kat restoran ni kepunyaan org Singapura

Lepas makan.... tangkap gambaaaa... yiihaaaaaa

Lepas kenyang... kami bertolak ke Shenzhen naik train.. Nak masuk Shenzhen kena pakai visa. Sebelum ke Shenzhen aku dah berangan2 nak soping...ayoyoyo... Kat sana brg murah2....
To be continue...

3 comments:

Selly said...

best!!best!!best!!

akak, berapa costnya package nie for 1 person?
best gila arr...........

safa said...

bila la nak dapat melancong nih huuuuuuu...sadis....batu purple tu cam batu meteor ceta superman ekekeke

Kherun said...

Dlm RM2500/adult arrr.. tp arrangement @ Shenzhen tak gitu satisfied