Thursday, December 4, 2008

Part II : Shenzhen

Dari HK, kami menaiki tren ke Shenzhen... tiket train diuruskan oleh Tommy dan dia kasi briefing ttg prosedur masuk ke Shenzhen.... sib baik dia tak citer pasal feng-shui lagi... Naik tren, stop kat Lo Wu ..... Urusan masuk ke Shenzen agak mendebarkan siket sbb pegawai imegresennya kelihatan begitu tension dan berhati-hati dgn tugasnya... muka yg masam menceritakan segala-galanya....

Setelah segalanya selesai.... rombongan pak Alif ni pun disambut oleh.... dia kata `u can call me freddy... my number is... (tak hengat)'.... lagi dia kata...`u can also call my chinese name..Hui..'... Hui.... sonang sket nak ingat bila si Dania ni mula gelak dan bercakap dgn kuat... Hoi! Hoi! Hahaahaha....

Kami check in kat Green Tree Inn, hotel 3 star yg terletak hampir ngan kws membeli-belah. Sebelum ke sini, kami dah surf keadaan bilik hotel tuh... nampak cam tak brapa best. Tapi, bila sampai.... not bad laaaaa....Biliknya besarrr, ada ruang tamu yg luas... Kebersihan pun ok... Alhamdulillah...

Lepas check in, baru kuar balik utk dinner.... mkn kat area Muslim hotel...sepanjang kat Shenzhen ni, kami mkn kat sana.... dan biasanya aku sefamili se`table' ngan famili Mastura nih... (rasanya dia tuh pangkat kakak)... Siapakah Mastura tuh??? Yg pastinya bukan Amy Mastura... Rupanya dia adalah.....

Borak punya borak, rupanya dia org kampung den gak... Seri Menanti.. apo laie, kuarla cakap negeri ngan omak eden wehhhh.... Dia ni keje ngan Kem Kewangan... Borak punya borak lagi, rupo eh dio ni adik Tan Sri Rais (Pengerusi MQA) ..... Kociknyo dunio... Tan Sri tu org N9 rupo eh....

Lepas kenyang... si HOI tu pun bw kami ke Dongmen.... Masa ni, keadaan sungguh dingin sekali.... dengan angin sejuk yang bertiup .... bisa menggetarkan tulang2 aku yg tak pernah dibekalkan kalsium nih.... Orang punya lah ramai... berpusu2... pening kepala aku.

Erin dah letihhhh.... tp Dania ttp maintain
At last, Erin dah tertido dan abg tak dpt nak menemankan aku p tgk2 barang yg nk diborong. Kesian anak aku nih.... letih sgt nampaknya.... Dan aku lak, tak berani nak membeli tanpa abg sbb ada mcm2 penipuan dan peniaga yg gangster..... Byk warning pasal sindeket wang palsu nih, tu yg aku tak berani... At last, cuci mata je la...

Si HOI tu pulak kata, since hotel tak jauh dr Dongmen ni, makanya nanti kita balik jln kaki aje dlm 15 minit..... Hampeh tolll... Dah la penat... sejukkk bangat... Erin tido...... macam mana nak mendukungnya dgn keadaan sejuk2 nih.... nak tak nak.... terpaksalah aku n abg bergilir2.... hotel tu pulak terasa amat jauuhhhhh dlm keadaan2 begini.... Sampai hotel, msg2 melepekkkkkk...

Esok pagi dah kena turun 7.30 pagi.... kesian nak kejutkan budak2 nih... Tu lerrr, klu ngan anak2 kecik, susah nk ikut waktu travel agent .... kita pun tak nak lambat dan biarkan org lain tertunggu2. Tapi, nak wat cemana.... dgn tempat cam ni.... kang susah lak nak cari mkn......

Lepas mkn, kami di bawa ke tempat2 yg aku tak berminat... tak memenuhi kehendak aku dan lain2 ahli rombongan... contohnya... ke tempat2 herba (lagi???)... batu jade... kilang sutera (mahal gilerrrr)..... berlumba2 lg tabib cina tuh nak melihat penyakit2 dalaman.... aku tak kosa nak layan dah.......
Tapi aku tak ketinggalan mencuba lychee tea... kata si HOI kalu minum teh ni hari2 boleh awet muda.... Cuba aje la... rasanya manis2 buah... ahli rombongan lain ramai yg beli....mahal woooo...

Ni mingbai bu mingpai? Ni shuo shenme?
En Suhaimi pun nak la join...`peace'
Selepas melawat2 tu selesai dlm tgh hari, kami ada free time sementara menunggu untuk ke China Folk Cultural Village petang nanti.... Masa tu si Hui tu cadangkan kami ambik optional tours yg dicadangkannya iaitu masuk ke Window of the World. Kami sumer tak setuju sbb nak kena bayo at least RM150 sorang lagi.... Lagipun, kedua2 tempat ni lebih kurang sama jerrr... So, kami cadangkan bawak la kami ni tempat shopping, dan offer utk bayo tips, isik fuel..... Hui tak setuju...dia kata nk kena bincang ngan company dia dulu laaa.... itu la... ini laaaa.....

Tapi, si Hui ni beria2 gak suh amik optional tour dia tuh sbb dia kata byk free time... melampau betul.... Sape suruh buat arrangement tak betul. Kalau dah tau cam tu, baik keluar lambat dan by the time abih visit mende2 tu, dah bole masuk show @ Cultural Village.

At last, kami wat tak reti jekkk.... dan sengaja melambat2kan waktu makan tengahari.... Then baru ke Cultural Village. Sampai situ dlm kul 3 kottt....

Ni sumer ahli rombongan.. pak Aliff tak dak


Lihatla laki den... bukan main lagi yooooo..

Haaaa..... nama dia nih Liuqipei... hasil kerjanya amat unik.. dia menggunting kertas hitam ni dgn amatlah lajunya (silhouette) dan terjadik la seni seperti gamba dibawah... sebijik kan....
Dan kakak pun nak jugakkkkk.... tapi tak tangkap lak gambonye...
Ada pertunjukkan citer tentera berkuda.... agaknya citer kelakar sbb sumer org hoye...hoye... Tp disebabkan kita ni tak paham.... nonton aje la diam2...
Masa ni nk tgk show dah...
Show tu dalam sejam dan mmg berbaloi... Pementasan dibuat oleh org2 yg sememangnya berpengalaman dan dah buat persembahan ke serata dunia... beeessssttttt sgt2
Hmmmm.... apa ke jadahnya aku ambik gambo budak dworang ni hah... yg baju itam tu la pak Alif si ketua rombongan cik kiah dan yg baju putih tu anak kak latifah (ahli rombongan).... Lama2 aku tgk budak dworang ni mcm kembar lakkk......

Lepas tu kami balik makan malam... dan tido...... huhuhu.... tak de masa nk g shopping.... Tak puwas hati tolllll

To be continue.......

1 comment:

safa said...

HOI nasik goreng Hoi bubur kacang hahahah...apara kalo asyik nak ceta pasal fengshui akak tangkap \jer dier ramai2 ikat mulutnya...letak kat bumbung bas hehehe pelancong yang ganas