Friday, December 5, 2008

Part III : HK Free n Easy

Sabtu, 29 Nov.... selepas breakfast... kami pun check-out hotel @ Shenzhen depart to HK semula... Kali ni menaiki tour bus... Maknanya kena lalui imegresen utk keluar Shenzhen dan masuk balik HK.

Sampai kat imegresen, semua kena turun bas.... barang2 pun kena hangkut sekali, bas kena kosongkan..... Setelah selesai semua urusan, kami pun naik bas balik dan hangkut balik brg2 tuh dlm perut bas... tu la kejenya... padan dgn muka aku gak, sape suruh hangkut sumer brg... (beg 3 aje tp berat nak mampussss)..... tak pe... tak pe...

Kami terus dihantar ke hotel Gold Coast haritu.... Lepas letak barang... lepak2 jap... kami pun kuar balik. Hari ni acara free n easy... so, kuar balik pun adalah tanggungan sendiri. Yg lain ada yg sewa van. Tp aku n famili mencuba pengalaman menaiki public transport kat sini yg efisien sekali iaitu MTR (Mass Transit Railway). Disebabkan perjalanan yang agak jauh.... tambang sorang dlm HK18.... Dr hotel ke MTR station naik cab.

Suhu 15-21 degree
Disebabkan stesen ni yg ujung... maka... masih kosong lagi...
panjaaaaaaaannngggg MTRnye...
Dah sampai
Perkara pertama yg kami buat bila sampai town adalah...... carik makan le, apa lagi... Berpandukan guide yg dibekalkan, kamipun mencari restoran halal untuk santapan... Jalan punya jalan, tetiba ada sorang tua berpakaian ala2 Pakistani approach kami dan dia seolah2 paham yg kami sedang mencari kedai makanan halal.

Aku rasa sungguh ragu2 dan was2... Restoran yg kami tgh cari belum lagi dijumpai. Dia mengajak kami masuk ke dalam bangunan... lapas tu naik lif..... dan dlm masa yg sama cakap kat aku... `don't worry maam...we served halal food. I'm muslim too...' Pas tu aku kata balik... `yeah, but not all Pakistani are muslim...' sabo jek la mulut aku ni hah.... Aku cakap betul ni sbb ada la kwn aku tu punya kawan pakistan tu bkn Islam.... ye tak cik @#$%^&*????

Tapi, kami ikut je... tgk tempat dia dulu... Sampai je tempat tu... aku nampak Mastura (adik Tan Sri tu ) sefamili tgh ngap2 kat situ.... Haahhh... lega siket, bole la aku n familipun ngap2 kat sini.... Lepas tu, tak lama kemudian dtg lagi satu group budak M'sia dlm6 org mkn kat situ (dorang tgh training kat HK)... Lagi la bertambah keyakinan aku..... :)

Aku order la... nasi putih 6 pinggan... ayam goreng 3... kari ikan 3...dan air. Abg dah warning, jgn oder byk nau sbb makanan mahal kat sini. Makan..makan... makan... dan makan.... dan tiba la waktu utk bayo.... Guess how much??? HK323... bersamaan dlm RM160... Fuhhh, mahal gilerrrr... Bayar jek la...

Pas tu kami pun round2... Hajat di hati nak tgk/pegi byk tempat... nak pegi Temple Street, The Peak, Madame Tussauds, SoHo, Ladies Market, Mongkok dan mcm2 lagi... Last sekali nk tengok Symphony of Lights....

Merahnya pili bomba tuh... baru cat gamaknye

Ni kat Temple Street

Tak habis nak meneroka Temple Street, kepalaku dah pusing2 sgt, rasa pening yang teramat2 dan tak sanggup nak meneruskan perjalanan. Nampak gayanya, sekali lagi aku tak berpeluang nak soping... Ladies Market tah ke mana, Mongkok tah ke mana... Symphony of Lights pun tah ke mana.... Balik, jom balik....

2 comments:

mommy anis said...

kak...nanti ada rezeki...nak pergi gak..tunggu anis besooo sket...dlm 3-4 thn lee...hehehe....kalau ada rezeki....

perut bapak n anak sama naik jek...maknya aja maintain ayu...hehehehe

Anonymous said...

Wuyo..meriah-meriah. Hanya gambar yang dpt menceritakannya..Takpe..at least camera den dah sampai sana..hee..hee

betul tu Puan Kherun, tak semua orang Pakistan tu Islam..Sekian cik
@#$%^&*???? mengomfirmkan.