Saturday, January 31, 2009

Life in Tokyo...

Sejak menjak dpt berweb cam ngan familiku sayang nih.... kehidupanku di Tokyo lebih menghiburkan. Tiap2 mlm dpt nengok muka dan berborak.... Sampaikan ada one nite tu, ber dinner together-gether lagi you..... bezanya aku mkn maggi goreng dan depa makan makanan yg dibeli dr pasar mlm... Bayangkanlah... beli dr pasar ml, surely ada berjenis-jenis makanan....

Hari2 aktiviti kami penuh dgn lecture n visit, pagi dan petang... Baguih JICA ni, so tak lah boring dok belaja kat satu tempat je..... sambil2 tu boleh tgk2 tempat org kan..kan..kan... Kalau kat Osaka, visit naik bas... Tapi kat Tokyo ni, betul2 memenatkan.... semput aku... dan kwn2 aku ni hah... coordinator kami pun cam semput gak...hehehheh

Tak sumer ada escalator tau, haus tapak kasut. Nampaknya lepas ni kena p tuka tapak kasut noooo... Sambil2 tu, aku ada gak wat observation...hehehhe... korang tgk gamba bwh ni... ni salah satu escalator tg tinggi... klu tergolek, naya... Satu lg, semuanya kurus2... tgk tangga nih...kurus.. seat dlm bas kurus... saiz baju pun kurus2... Jrg sungguh aku nampak org Jepun yg gebu2...



Klu korang tgk rajah dibwh (chewah!), sampai 5/6 lapis level... bygkan... tren dah ada underground, gali lagi utk buat yg baru punya line.... yg plg bwh, line yg plg latest.... construction utk underground dibuat utk u/ground

Tren pun pjg.....

Ni merayau lepas class


Tu.... Tokyo Tower



Hari Jumaat, mlm Sabtu.... kami dapat jemputan dr En Jasri Kasim dr Bhg Training n Education, JPA utk dinner kat rumah dia.... Coordinator kami pun dijemput sekali, tp Yagi san tak dpt attend sbb dia nk jumpa anaknya... so, Higashiura san je yg join.... Oooopppsss, disebabkan kepayahan menyebut nama dia, maka budak2 nih menamakannya Henry aja (blakang dia la...) Henry ini amatlah cool orgnya....

Maka, malam tu... kenyanglah perut kami semua.... dan tak lupa juga perut si Henry.... Aku ni tak pernah makan petai.... tp si Henry ni sudah merasa itu petai... dan dia amat teruja dgnnya

Muka2 yg bahagia dpt makanan



`
Bergambar ngan tuan rumah

En Jasri, kenai big boss kami dak? Ehhh... mestilah kenalll

Esoknya pagi2 lagi dh check out... Yagi san n Henry p balik Osaka terus naik Shinkansen 9:30. Tapi, kami berpecah dua.... ada yg nk balik esoknya (Ahad) dan ada yg balik hari ni gak tp ambik tren lewat skett dlm kul 4:50 pm. Sementara tu buleh la merayau-rayau....
Mulanya.... kami rancang nak ke Disneyland Tokyo.... aku kan suka bab2 cam nih... so, ok sgt la tuh.... Tapi, bila lama2 aku pk... tak sampai hati la pulak bila ingatkan anak2 aku nengok gamba bondanya yg bergumbira nnt.... mesti depa telan air liur.... FYI, tiap2 mlm aku upload gamba kat picasa... so, dorang buleh la nengok dr rumah...

So, aku dh rasa 50-50... tp tak sampai hati lak ngan Fiza yg nk pegi... Lelama... selepas pk dengan lebih mendalam, aku semakin tawar hati.... pertama sbb teringatkan anak2 aku, kedua sbb baru je pegi Disney HK ari tu, ketiga sbb dh p USJ hari tu... dan sbb keempat yg lebih menguatkan ke`tak nak'kan aku adalah weather forecast yg menyatakan hujan lebat dan angin yg bertiup kencang di kws ituh. Klu tak silap aku, disitulah kws angin bertiup plg kencang di Tokyo..... so...... Fiza pun cam........

Makanya... kami berlima... balik hari Sabtu tp belah ptg sbb nk meronda Tokyo.... Tempat pertama yg kami tuju adalah Tokyo Tower... On the way p sana, aku snap gamba stesen minyak ni.... very simple...

Tower ni dibuka since 1958 dengan ketinggian 333m... mengalahkan Eiffel Tower, Paris. Ianya pegang rekod sbg tower tertinggi self-supporting steel tower... Nak naik? Bayo 850 yen klu tak silap (lupa dah)

Sebelum naik tower, kami masuk Wax Museum ni dulu.... bayo 650 yen... ok la gak, tapi tak sehebat Madame Tussaud kat London...

Ada gaya Kate Winslet yg pakai tudung tak??? Hiks!


Ngan Monalisa leee...

Sejarah pembinaan T.Twr

Ha.... dah sampai atas ni

Tak begitu clear sbb hujan renyai2... sesekali nampak snow turun



Tu... kakiku... look down window...


Pas tu p Asakusa... kat sini ada temple yg tertua di Tokyo i.e. Sensoji Temple. Aku bukannya nak p visit temple tu punnnnn, cuma nak p gerai souvenir yg berlambak2 sepanjang jln ke temple tuh.... jumpa lak abg beca.... abg beca di tengah jalannnn, bergambar la kiter...


Jumpa lak org M'sia ni kat jln masuk ke temple... mai kursus kat sini



Org punyalah ramai

Lepas tu... naik water boat lak... hampir 800 yen...Pelancong la katakan... jgn mare...



Rasa cam nak jln2 lagi, tp masa dah tak sempat.... nak kena balik ke Tokyo Station, ambik shinkansen utk balik ke Osaka.... lenguhnya kaki aku Allah aje yg tau (saje cari pasal).... terkejar sana sini.... turun naik tangga.... sbb takut tertinggal shinkansen... klu terlepas kena byr 200 lebih wooooo...

Ni dlm shinkansen... sempit kan seat dier...

Hmmmm... esoknya Ahad... cuti lagi... kemana kiter???

Thursday, January 29, 2009

Move to Tokyo

Selasa, 27 Jan... slps lunch time kami bergerak ke Tokyo pulak... we'll be in Tokyo until this Saturday (31 Jan). Yagi san, Higashiura san (seminggu baru aku dpt pronounce ngan betoi n laju) dan Maya san (nama betoi dia aku lupa... nama Maya ni org M'sia yg kasi nick name) pun ada skali. Depa ni translator kami xcept Maya san yg keje ngan training provider.

Eh, sbl tu aku nk tanya.... aku dh citer lum yg most of the lecture were conducted in Japanese and then translated simultaneously during the lecture? Klu aku dh citer... korang baca jek la lg... klu belum citer... ni aku citer haaa.. Penat oiiiii, ngantuk juge tk dilupai...muahahaaha... jenuh! So, Yagi san dan Higashiura san ni la translator a.k.a penjaga kami sepanjang maseeeeee....

Nak ke Kyoto.... then tukar shinkansen
Too dia (ambik tag Farah san)... rege shinkansen ke Tokyo @ RM213.60
Tak sah klu tak posing...
Shinkansen (bullet train) Ramai peminat dr M'sia yg nk tangkap gambar
aku dok sebelah adik `Saat' yang bahagia...hihihihi... nyanyi skett
kena dok ikut seat yg dah ditentukan
byk panaroma yg menarik
Puncak Fujiyama
arrived Tokyo @ 2.5 hrs later
Disebabkan hostel @ JICA Tokyo dah full house, makanya kami dok hotel Yaesu Fujiyama... rate per nite dlm almost RM500 ..... hwaaaaa... Klu berhajat nak holiday kat Jopun ni, lupakan ajo.... melainkan klu ade uwang manyakkkk. Hotel ni terletak kat Ginza... tempat yg terkenal dgn shopping, restaurant, entertainment

Nak check-in... nape brg sikettt? Sbb yg lain tinggal kat Osaka
Bilik otel ni kecikkk... best lagi dok JICA OSIC (Osaka International Centre).... tp yg plg ku tunggu2 adalah internet... nak web cam ngan familiku sayang.... tapi, malangnya.... tak dak wireless... kena pakai cable... Aku try sambung pakai cable tp tak mau.... whoaaaaa.... nak balik OSIC balik... dok sini dah la tepon mahai, hotel akan charge... klu nak murah kena guna public phone... adussss, mcm2 problems..
Fenin...fenin... last2 kuar ngan budak2 ni round kat Ginza... Gemerlapan sungguh dan angin yg sejuk terasa mencucuk2 sumsum tulang ku ini... (errr... sumsum tulang ke? betul ke?) Tapi, rupanya sini tak sesejuk Osaka... suhu dlm 10 celcius....

Jalan2 cari makan... jumpa restoran Malaysia... tajuk dia `Jom Makan'. Budak pompuan ni org Jepun yg pandai cakap Melayu sbb dulu dia dok M'sia dlm setahun ke 6 bulan wat exchange programs.... Mask Jask tgk gamba ni kat facebook siap komen mana satu org Jepun ni? Hahahahaa... aku time ni baru masuk shopping complex ni, tak dan nak rasa panas lagik... Yg Pn. Ainun lak comment tang kuku pompuan ni.... hahahahah (sekali lg?) Aku pun tak perasan yg kuku dia panjang melentik begitu sekali... Nway, dia ni penyambut tetamu aje... yg masak org lain (cam org Melayu)... Ni restoran milik tourism M'sia (klu tak silap)

Korang tgk la regenya ituh...
Aku mkn char kway teow RM46...
Esoknya resume class kat JICA Tokyo... kena naik train... turun tren... naik tangga... turun tangga... Aduih, lenguh kepala lutut den.... pas tu kena bergerak pantas lak tuh....

JICA Tokyo
Petangnya class kat tempat lain... buat lagik keje turun naik trensss dan tanggassss... (tp den tak jugak turun berat). Ni gamba kat NPA (National Public Authority) ala-ala JPA kiter laaaa...

Tempat ni tempat pentadbiran k'jaan Jepun... mcm Putrajaya
Balik.... jln2 carik mkn lerrrr.... jumpa restoran Siddiq... mkn kebab... agak murah jika dibandingkan dgn mkn2 yg sblnya iaitu 380 yen / RM15.20... Sedapppppp... ada lg mkn lain, tp sbb perut dh berkeroncong mak inang... maka makanan ini la yg plg xpress...

Pantang nampak McD, beli choc shake .... model2nya adalah.......
pemenangnya..... FIZAAAAAA.... tgk la gaya dia... hahaahaa
Balik bilik, aku cuba lg connect internet.... tp tak jugak boleh... aku siap panggil org otel lagik mintak tulun... menambahkan tensen ade la.. mana taknya mcm itik cakap ngan manusia (aku la yg manusia ittewww)..... payah betolll....

Akhirnya, dgn muka seposen aku pinjam lap top Jona (budak UiTM) tp lap top dia tak dak web cam... chat ajek la... so, en suhaimiku yg bijak pandai soh aku wat tu ini... d/load itu inih... hampir2 putus asa.... aku kan buta IT.. sob..sob...rupa2nya abg mmg tak instal yg guna cable nye (klu nk guna internet)... al maklumlah... kat rumah aku wireless... dan aku sungguh terharu sbb rumah aku lebih updated dr hotel Jepun ni ha....

Akhirnya, dengan PJJ insruction... aku berjaya..... YIHHAAAAAA.....