Saturday, January 31, 2009

Life in Tokyo...

Sejak menjak dpt berweb cam ngan familiku sayang nih.... kehidupanku di Tokyo lebih menghiburkan. Tiap2 mlm dpt nengok muka dan berborak.... Sampaikan ada one nite tu, ber dinner together-gether lagi you..... bezanya aku mkn maggi goreng dan depa makan makanan yg dibeli dr pasar mlm... Bayangkanlah... beli dr pasar ml, surely ada berjenis-jenis makanan....

Hari2 aktiviti kami penuh dgn lecture n visit, pagi dan petang... Baguih JICA ni, so tak lah boring dok belaja kat satu tempat je..... sambil2 tu boleh tgk2 tempat org kan..kan..kan... Kalau kat Osaka, visit naik bas... Tapi kat Tokyo ni, betul2 memenatkan.... semput aku... dan kwn2 aku ni hah... coordinator kami pun cam semput gak...hehehheh

Tak sumer ada escalator tau, haus tapak kasut. Nampaknya lepas ni kena p tuka tapak kasut noooo... Sambil2 tu, aku ada gak wat observation...hehehhe... korang tgk gamba bwh ni... ni salah satu escalator tg tinggi... klu tergolek, naya... Satu lg, semuanya kurus2... tgk tangga nih...kurus.. seat dlm bas kurus... saiz baju pun kurus2... Jrg sungguh aku nampak org Jepun yg gebu2...



Klu korang tgk rajah dibwh (chewah!), sampai 5/6 lapis level... bygkan... tren dah ada underground, gali lagi utk buat yg baru punya line.... yg plg bwh, line yg plg latest.... construction utk underground dibuat utk u/ground

Tren pun pjg.....

Ni merayau lepas class


Tu.... Tokyo Tower



Hari Jumaat, mlm Sabtu.... kami dapat jemputan dr En Jasri Kasim dr Bhg Training n Education, JPA utk dinner kat rumah dia.... Coordinator kami pun dijemput sekali, tp Yagi san tak dpt attend sbb dia nk jumpa anaknya... so, Higashiura san je yg join.... Oooopppsss, disebabkan kepayahan menyebut nama dia, maka budak2 nih menamakannya Henry aja (blakang dia la...) Henry ini amatlah cool orgnya....

Maka, malam tu... kenyanglah perut kami semua.... dan tak lupa juga perut si Henry.... Aku ni tak pernah makan petai.... tp si Henry ni sudah merasa itu petai... dan dia amat teruja dgnnya

Muka2 yg bahagia dpt makanan



`
Bergambar ngan tuan rumah

En Jasri, kenai big boss kami dak? Ehhh... mestilah kenalll

Esoknya pagi2 lagi dh check out... Yagi san n Henry p balik Osaka terus naik Shinkansen 9:30. Tapi, kami berpecah dua.... ada yg nk balik esoknya (Ahad) dan ada yg balik hari ni gak tp ambik tren lewat skett dlm kul 4:50 pm. Sementara tu buleh la merayau-rayau....
Mulanya.... kami rancang nak ke Disneyland Tokyo.... aku kan suka bab2 cam nih... so, ok sgt la tuh.... Tapi, bila lama2 aku pk... tak sampai hati la pulak bila ingatkan anak2 aku nengok gamba bondanya yg bergumbira nnt.... mesti depa telan air liur.... FYI, tiap2 mlm aku upload gamba kat picasa... so, dorang buleh la nengok dr rumah...

So, aku dh rasa 50-50... tp tak sampai hati lak ngan Fiza yg nk pegi... Lelama... selepas pk dengan lebih mendalam, aku semakin tawar hati.... pertama sbb teringatkan anak2 aku, kedua sbb baru je pegi Disney HK ari tu, ketiga sbb dh p USJ hari tu... dan sbb keempat yg lebih menguatkan ke`tak nak'kan aku adalah weather forecast yg menyatakan hujan lebat dan angin yg bertiup kencang di kws ituh. Klu tak silap aku, disitulah kws angin bertiup plg kencang di Tokyo..... so...... Fiza pun cam........

Makanya... kami berlima... balik hari Sabtu tp belah ptg sbb nk meronda Tokyo.... Tempat pertama yg kami tuju adalah Tokyo Tower... On the way p sana, aku snap gamba stesen minyak ni.... very simple...

Tower ni dibuka since 1958 dengan ketinggian 333m... mengalahkan Eiffel Tower, Paris. Ianya pegang rekod sbg tower tertinggi self-supporting steel tower... Nak naik? Bayo 850 yen klu tak silap (lupa dah)

Sebelum naik tower, kami masuk Wax Museum ni dulu.... bayo 650 yen... ok la gak, tapi tak sehebat Madame Tussaud kat London...

Ada gaya Kate Winslet yg pakai tudung tak??? Hiks!


Ngan Monalisa leee...

Sejarah pembinaan T.Twr

Ha.... dah sampai atas ni

Tak begitu clear sbb hujan renyai2... sesekali nampak snow turun



Tu... kakiku... look down window...


Pas tu p Asakusa... kat sini ada temple yg tertua di Tokyo i.e. Sensoji Temple. Aku bukannya nak p visit temple tu punnnnn, cuma nak p gerai souvenir yg berlambak2 sepanjang jln ke temple tuh.... jumpa lak abg beca.... abg beca di tengah jalannnn, bergambar la kiter...


Jumpa lak org M'sia ni kat jln masuk ke temple... mai kursus kat sini



Org punyalah ramai

Lepas tu... naik water boat lak... hampir 800 yen...Pelancong la katakan... jgn mare...



Rasa cam nak jln2 lagi, tp masa dah tak sempat.... nak kena balik ke Tokyo Station, ambik shinkansen utk balik ke Osaka.... lenguhnya kaki aku Allah aje yg tau (saje cari pasal).... terkejar sana sini.... turun naik tangga.... sbb takut tertinggal shinkansen... klu terlepas kena byr 200 lebih wooooo...

Ni dlm shinkansen... sempit kan seat dier...

Hmmmm... esoknya Ahad... cuti lagi... kemana kiter???

No comments: