Thursday, January 29, 2009

Move to Tokyo

Selasa, 27 Jan... slps lunch time kami bergerak ke Tokyo pulak... we'll be in Tokyo until this Saturday (31 Jan). Yagi san, Higashiura san (seminggu baru aku dpt pronounce ngan betoi n laju) dan Maya san (nama betoi dia aku lupa... nama Maya ni org M'sia yg kasi nick name) pun ada skali. Depa ni translator kami xcept Maya san yg keje ngan training provider.

Eh, sbl tu aku nk tanya.... aku dh citer lum yg most of the lecture were conducted in Japanese and then translated simultaneously during the lecture? Klu aku dh citer... korang baca jek la lg... klu belum citer... ni aku citer haaa.. Penat oiiiii, ngantuk juge tk dilupai...muahahaaha... jenuh! So, Yagi san dan Higashiura san ni la translator a.k.a penjaga kami sepanjang maseeeeee....

Nak ke Kyoto.... then tukar shinkansen
Too dia (ambik tag Farah san)... rege shinkansen ke Tokyo @ RM213.60
Tak sah klu tak posing...
Shinkansen (bullet train) Ramai peminat dr M'sia yg nk tangkap gambar
aku dok sebelah adik `Saat' yang bahagia...hihihihi... nyanyi skett
kena dok ikut seat yg dah ditentukan
byk panaroma yg menarik
Puncak Fujiyama
arrived Tokyo @ 2.5 hrs later
Disebabkan hostel @ JICA Tokyo dah full house, makanya kami dok hotel Yaesu Fujiyama... rate per nite dlm almost RM500 ..... hwaaaaa... Klu berhajat nak holiday kat Jopun ni, lupakan ajo.... melainkan klu ade uwang manyakkkk. Hotel ni terletak kat Ginza... tempat yg terkenal dgn shopping, restaurant, entertainment

Nak check-in... nape brg sikettt? Sbb yg lain tinggal kat Osaka
Bilik otel ni kecikkk... best lagi dok JICA OSIC (Osaka International Centre).... tp yg plg ku tunggu2 adalah internet... nak web cam ngan familiku sayang.... tapi, malangnya.... tak dak wireless... kena pakai cable... Aku try sambung pakai cable tp tak mau.... whoaaaaa.... nak balik OSIC balik... dok sini dah la tepon mahai, hotel akan charge... klu nak murah kena guna public phone... adussss, mcm2 problems..
Fenin...fenin... last2 kuar ngan budak2 ni round kat Ginza... Gemerlapan sungguh dan angin yg sejuk terasa mencucuk2 sumsum tulang ku ini... (errr... sumsum tulang ke? betul ke?) Tapi, rupanya sini tak sesejuk Osaka... suhu dlm 10 celcius....

Jalan2 cari makan... jumpa restoran Malaysia... tajuk dia `Jom Makan'. Budak pompuan ni org Jepun yg pandai cakap Melayu sbb dulu dia dok M'sia dlm setahun ke 6 bulan wat exchange programs.... Mask Jask tgk gamba ni kat facebook siap komen mana satu org Jepun ni? Hahahahaa... aku time ni baru masuk shopping complex ni, tak dan nak rasa panas lagik... Yg Pn. Ainun lak comment tang kuku pompuan ni.... hahahahah (sekali lg?) Aku pun tak perasan yg kuku dia panjang melentik begitu sekali... Nway, dia ni penyambut tetamu aje... yg masak org lain (cam org Melayu)... Ni restoran milik tourism M'sia (klu tak silap)

Korang tgk la regenya ituh...
Aku mkn char kway teow RM46...
Esoknya resume class kat JICA Tokyo... kena naik train... turun tren... naik tangga... turun tangga... Aduih, lenguh kepala lutut den.... pas tu kena bergerak pantas lak tuh....

JICA Tokyo
Petangnya class kat tempat lain... buat lagik keje turun naik trensss dan tanggassss... (tp den tak jugak turun berat). Ni gamba kat NPA (National Public Authority) ala-ala JPA kiter laaaa...

Tempat ni tempat pentadbiran k'jaan Jepun... mcm Putrajaya
Balik.... jln2 carik mkn lerrrr.... jumpa restoran Siddiq... mkn kebab... agak murah jika dibandingkan dgn mkn2 yg sblnya iaitu 380 yen / RM15.20... Sedapppppp... ada lg mkn lain, tp sbb perut dh berkeroncong mak inang... maka makanan ini la yg plg xpress...

Pantang nampak McD, beli choc shake .... model2nya adalah.......
pemenangnya..... FIZAAAAAA.... tgk la gaya dia... hahaahaa
Balik bilik, aku cuba lg connect internet.... tp tak jugak boleh... aku siap panggil org otel lagik mintak tulun... menambahkan tensen ade la.. mana taknya mcm itik cakap ngan manusia (aku la yg manusia ittewww)..... payah betolll....

Akhirnya, dgn muka seposen aku pinjam lap top Jona (budak UiTM) tp lap top dia tak dak web cam... chat ajek la... so, en suhaimiku yg bijak pandai soh aku wat tu ini... d/load itu inih... hampir2 putus asa.... aku kan buta IT.. sob..sob...rupa2nya abg mmg tak instal yg guna cable nye (klu nk guna internet)... al maklumlah... kat rumah aku wireless... dan aku sungguh terharu sbb rumah aku lebih updated dr hotel Jepun ni ha....

Akhirnya, dengan PJJ insruction... aku berjaya..... YIHHAAAAAA.....

2 comments:

Don & Nor said...

wuih...best2...oklah tu sesekali naik turun train n tangggaasss(guna word akak)..sy ni every week...hehe

danzaimar said...

salam..saya bakal join program Jica bulan 5 nanti..nak tau, camaner elaun di bayar??lg satu, senang tak nak cari makanan halal kt saner??