Wednesday, January 21, 2009

News from Ibaraki, Osaka

Konbanwa (gud evening) .... Hajimemashite (how do u do)...? Heheheh... kononnnnn

Journey, KLIA to Kansai dalam 5 jam 20 min... dari KLIA kul 12 mlm, sampai Kansai dlm kul 6.30 am... aiikkk, kata 5 jam lebih jer... ye, laaa.. sbb Jepun ni cepat tepat2 sejam dr M'sia... kan ke negara matahari terbit?..

Sampai Kansai airport, kami disambut oleh wakil dr JICA (Japan Intl Coorp Agency) dan dibawa ke JICA, Ibaraki dengan bas JICA... suhunya dinginnnnn sekali 4 celcius...

Total participants... 19 of us
Bilik sorang satu.... kecil tp very comfortable... kat sini hostel ala2 hotel laaa.. Ada org kemaskan bilik... cuma tak de towel jek (bw sendiri).. Pas tu each floor disediakan laundry room, ada 4 washing machine dan 4 dryer... ada 4 tempat iron (tak leh iron dlm bilik), air minum... selesa...

Internet? Ada wireless... tapi kena install driver dan USB (ala2 broadband)... aku yg bkn IT literate nih, terhegeh2 nk install... tp dm instruction tuh dia dah mentioned yg skype dan sekutunya unaccessibe (di blok)! Alahai..... tak dpt la den nk web cam ngan familiku sayang.... Buleh chatting jek...pas tu beli IDD cards 1000 yen (RM40) buleh ckp 90 min... okey laaa...

with attached bathroom
outside view from my room
Then, we were asked to attend briefing 'bout d course, JICA, Osaka ecetera..... nape dlm gamba ni aku dok jauh dr Fiza? Sbb sumernya dah diarrange begitu teliti sekali... tag nama, various forms, bla..bla..bla... tak buleh nk tuka sesuka hati...even nk beli IDD card pun kena key in no bilik

Ngantuk nampak????
Bergambar ngan perso incharge.. Yagi san dan Miyuri san
Abih briefing.... kami pun memanjangkan kaki ke town, bus JICA foc
Ssseeejjuukkkkkkkkk... grrr...
Amacam Mask?
2nd nite after class, kami jln jauh siket lg.. Osaka, 15 min ride by train
Nak juga mengabadikan kenangan
Kami ke Yodobashi-Umeda... kat sini kompleks brg2 letrik dan camera... Abg soh aku riki Nikon D 90... Ayooooo....

Happy nampak? Menggigil tuh..
Survey punya survey, rege dia mahai dr Mesia.... tu diaaaa... RM4 equiv 100 yen... korang kira la sendiri tu haaa... Mahal ooiiii brg2 kt sini.. T-shirt Jepun yg aku jumpa pun harganya lepas convert dlm RM120...adussss!

Mlm ketiga (dan kelima) ada free Japanese class... asyik terbahak2 ajer dlm class... lawak tul! Ni la guru Nihon kami... Anachi san... haitttt!

Breakfast depa bg (cam dok otel la...)... Lunch / dinner not provided.. kami sorok2 masak nasi dlm bilik mkn dgn lauk pauk kering / lauk2 dlm tin / serunding... dan tak lupa kicap dennn...

Ni la dining hall dia.. Ada disediakan halal food... tapi, mahaiiiiiiiiiii
Mlm ke tiga... kami jln lagi jauuuhhh... Namba..
Sibuk giler org2 kat sini... kalut... semuanya rushing, pening kepala aku... Dlm train, luar train... ramai org.... tapi tak risau sgt sbb org2nya baik dan polite... Klu masa kat Shenzhen dulu, takut sikit... eh takut banyak sbb ramai sgt org dan orgnya mcm crook2!

Tak do kojo lain la tuh
Dozo yoroshiku... (nice to meet U)
cantik tak gambar bunga nih?
fenuuhhhhh!
OK la...senang2 nanti aku update lg... besok ada lawatan ke Matsushita museum... babai

6 comments:

mommy anis said...

fuiyooooo....syok syok...dapat jejak kaki ke jopun...

kak...ce sebey tgk...SKII tu...kita murah ke depa yg murah...tanya aja...

kak...baju akak ngan fizah jusoh sama jek..sekedai ke seponsord...

hehehhe...ampunnn tuanku

safa said...

best best...nak jugak p jepun.....kak harga kimono mahai ka? eheheheh

Anonymous said...

hajimameshite.. bestnya.. aku sebenarnya dari kocik nak poei jopun tu...apa2 pon enjoy urself..kim salam fizah jusoh san.. - mask

ummicaca said...

Konniciwa.........o genki desuka?

lama den tunggu perkhabaran dari kherun suhaila...wawawa...best3.... update banyak2... jeles je aku baca....

buat pengetahuanmu, aku sekarang sudah berada di unit mr bala sejak 16 Januari!!!!

YaNti ArShad said...

kherun,

aku tahu kau bz di negara matahari terbit. but could u spare a minute or two to add urself as my friend in my blog? really appreciate it, dear.

tq.

YaNti ArShad said...

kherun,

kau belasah je sign up yahoo tu. then kau add dalam list aku.