Monday, January 26, 2009

Snow @ Osaka

Sabtu 24 Jan 09, kami p USJ kann... udah penat tp masih mau jalan2 sekitar Osaka. Pagi2 semalam p breakfast, tgk luar bumi diliputi salji.... wahhhh.... ada light snow dan nampak lapisan nipis snow di muka bumi Osaka.... So, kamipun aku n Fiza pun menjalankan tanggungjawab semulajadi...... p.o.s.i.n.g.....

Bunga yang silitupi salji... bunga apa tah...
Left side of JICA
Hari ni plan nak jalan2 kat Expo Park n Flea Market. Expo Park ni tempat launch penanaman time capsule Matsushita yg aku citer before... dan selain tu, tempat rekreasi ler... nak masuk kena bayar 250 yen.... Flea market pulak ala2 car boot sale, cuma tak de car boot jek... brg2 kat sini agak murah dan boleh tawar menawar lagik... tp masuk kena bayo lagik 350 yen. Sebenarnya tak de la nk masuk Expo Park nih, tp disebabkan Flea Market tu terletak kat DALAM Expo Park, makanya..... terpaksa la bayo kedua2nyaaaaa..... huhuhhu

Kami berlima je pegi.... Yg lain2 p round Kyoto carik souvenir... Aku dan 4 makhluk nih, dah agak pancit sbb nk ke Kyoto tu kena turun naik tren n bas.... sooo, silakanlah....

@ Expo Park n Flea Market

Tower of the sun
Sempat bergambo ngan famili Jepun nih
Lepas tu, balik JICA balik antar barang... Lepas solat n lunch.... kami keluar lagik... heheheh.... kata penat? Kami pi Osaka town... si Fiza nak cari kasut sukan laki dia... Jona pun sama. Farah yg chumil itteww tak join sbb kaki dia sakit (ada kecederaan sikett). Aku dan Zura yg tak de tujuan ikut kuar, tp kami pegi naik Ferris Wheel ni.... tah apa tah nama dia... 500 yen...

Tu la mendenya... tinggikan... Nak citer lebih2 aku tak tau... Tau naik je
So, tadi ada observation tour kat kilang Plastic Moulding... kami didedahkan kpd Operation Mgt of SMEs. Selain dr mengambil tempahan dari customer, kilang ni pun ada keluarkan brgn jenama sendiri - Smile Kids. Brg ni dipasarkan secara on line thru internet... Some of the things keluaran dr kilang ni adalah brg kecil2an bagi memudahkan daily life....

Glow in the dark
Besar2kan blender nih... utk kegunaan di restaurant

Biasanya brgn dicipta hasil dr pengalaman dan kreativiti org tu sendiri. Contohnya, brg kat bawah ni dicipta sbb agak sukar utk memakan kuih di tengah dan diujung sbb kita biasanya akan mengambilnya melaui mulut dan seterusnya mencomotkan mulut kita... alaaa... bayangkan kalau kita makan sate jek la..... so, dengan adanya piring ni... akan memudahkan kita menanggalkan yg seterusnya...

Ni nak mudahkan sapu yoko2 dan sewaktu dgnnya kat blakang kiter
Mcm yg aku demo nih...
Laparrrrr... on the way singgah beli strawberry (mengancam gila strukturnya) dan juga sushi.... Tak sah lah dtg Jepun tak mkn sushi, ye dak????
Sekian... esok ke Tokyo pulak....

1 comment:

safa said...

waaaaaaaaa best la ekau nih cam melancong yooooo...ni den jeles nih.....huuuuuu