Friday, January 23, 2009

Teka... Siapa dia???

Kuchi..kuchi...
Nk mencelah gak.... gasak lah...
Tau dah sapa dia? Haaaa.... ini la Konosuke Matsushita... founder Matsushita Electric... Matsushita / Panasonic / National.... sumer tu sama company la tu... Ghupa2nya, dia ni pernah dpt Panglima Mungku Negara dr k'jaan Msia tahun 1979 dulu... aku baca dlm brochure dia...

Hari ni lecture dibuat dlm muzium ni, Konusuke Matsushita Museum kat Kadoma City, Osaka. So, sambil2 tu melawat la isik perut muzium nih... byk la brg2 letrik lama dipamerkan... ye la, kalu tak... bukan lah muzium namanya...muahahah. Baguih a JICA ni, tak de la 100% lecture di buat dlm class... bw kuar jln2 lagik...

Part of the museum
Ha.... yang ni replika `time capsule'... yang di tanam kat Osaka Castle oleh Matsushita ni pd tahun 1970 dan hanya akan dibuka semula 5000 tahun kemudian. Ada 2,098 objek dimasukkan dlm kapsul ni... antaranya adalah kasut, certs, brg2 tea ceremony, rice cooker, kasut, abacus, model k/terbang, beras, tv receiver, artificial eyes, dll. Kononnya, kapsul ni sbg mesej dr org zaman dulu kala utk generasi akan dtg... Perkara pertama yg aku terpikir... wujud lg kah bumi ni pd zaman tuh?

Depan muzium..
Pas tu, ptg class kat JICA pasal Gvt's role on nation/community building... lecturernya chumil aje dan agak kelakar... Nama dia Matsuda san.... tak penah2 aku jumpa org Jepun yg lambat (dulu aku kije comp Jepun)... dan dia ni asyik terlewat ajek.. Tp class dia menarik gak sbb sambil dia bg lecture tu, dia tunjuk sample2 brg industri kecil2an... Tapi, jenuh nak dgr oiiiii... sbb pakai translator tuh!

Dorang kat sini active lg dgn aktiviti One Village, One Product... Sungguhpun depa ni dh jauh maju, benda2 minor masih diberi perhatian. Cthnya, org tua susah nk buka penutup botol.... maka diciptalah penutup botol cum pembuka tin... contohnya lahhhh.

Satu lg project yg diusahakan adalah project tanaman Ado-Berry. Projek yg mulanya dirasakan mustahil dan akhirnya membuahkan hasil...

Abacus.... version Japan nyer.. lain dr yg biasa
Salah satu games
Pembuka tudung botol
Esoknya pula, kami dibawa ke Higashiyama Ward Office kat Kyoto. Aku dh bygkan spital dah... ahahahahaa... tp rasa tak mungkin... al maklumlah... aku ni BI kan hancussss.... rupa2nya ward tu adalah pusat pentadbiran bandar tu. Kami dijamu Japanese tea... mmmmmm... rasa cam telan air akar kayu masa dlm pantang bersalin dulu....

Ala-ala community centre...
Ewah...
Seperti biasa....
Jumaat, kami dibawa ke Takashima City kat Shiga Prefecture... prefecture tu cam negeri la... Hari ni kami beraktiviti di luar sepanjang hari... khabarnya ada senow hohohoho (kata Kham). Kalau hari tu kami diberi lecture pasal satu produk satu kg tuh (role of gvt in nation/community building).... maka hari ni dibawa ke tempat kejadian sebenar... Kami ke kws regional sales site `Road Station'

On the way
Paddy field... tangkap gambar dr dlm bas

one of d places of interest @ Takashima City
Ha... ni la buah Ado-berry baru kuar freezer
Buah ni sebenarnya buah Boysenberry.... sebenarnya susah nk tanam at Jepun nih. Ado-berry ni nick name dia yg dh di `trademark'kan. Sbl projek ni dijalankan, mcm2 meeting, forum diadakan. Asalnya biji benih dr NZealand nuuuunnnn. Kenape dia tk bg mkn yg fresh nyer? Sbb musim menuainya tgh bulan June - awal July....

Wanna try???
Yg aku dh ngap separuh.... wuihhh, machem! Tp sodap...
Dlm class
Drp buah tu, mcm2 la dihasilkan... contohnya jam... sodap kuweh ni ha...
Spt biasa... sbl beredar.. tangkap gamba dolu..
Pemandangan di luar
Lepas tu kami dibawa ke farm land Ado-berry. Dia citer la itu-ini..
Tempat sorting Ado-Berry
Dari situ, kami di bawa ke Takashima City Office. Patutnya jumpa Mayer kat situ tp dia cuti lak.. Sampai je kat situ, nampak snow hohoho... Apa lg.... posing!

Pas tu masuk kat dlm, rupa2 nya sumer org opis tu bersusun beratur menyambut kami sambil memberi tepukan gemuruhhhh... terperanjat den sbb den antara yg lambat masuk sbb kan berposing....

Kat sini cam one-stop center... sumanya boleh di buat sini... unction ala2 MITI, LHDN dll... so, tak yah la public nak ke sana sini bila nak deal ngan gomen... senangkan cam tu?
Aku ngan Matsuda san... chumil kan dia... dia suka wat `peace'
Bila dah kuar nk balik, abih sumer berterabur nk tangkap gambar ngan snow
Ahak3X... maut!
Takashima City Office
Masa nak balik, penat....maka tertido la dlm bas.... tido dlm imannnn!
Oh ye... Nad.. winter jacket sendiri punya arrr..... kan ke dah dpt elaun baju panas...:P. Satu gik.... setakat nih, akak tak penah jumpa lg SKII... pelikkan??? Hana, selamat menempuh alam baru....hehehehhehe.... Lynnn, kimono? Mahaiiiii.... tgk jenis kain gak...

5 comments:

Don & Nor said...

waaa...sronok2...
musti gumbira dpt pegang snow kan??
pastu kebas tgn...hehe...

safa said...

wawawa...lagu apo ekaui lotak dalam blog nih montang2 dok jopun ekau pasang lagu jopun yooo...

nudsayang said...

apa???? SKII tak der kat jopun...polik laaaa kak...

Kherun said...

nad, bukan tak ada... tp setakat ni tak penah nampak lagi.... may be sbb kitorang tak p tempat yg health & beauty

Kherun said...

Lynnn.... lagu Sukiyaki tu lagu lama Jepun nih ha... dah berpuluh2 tahun dah. Bila akak tanya kat cikgu Jepun ni maksud Sukiyaki... dia kata nama sejenis makanan.... Conpius denn... Abih, tak kan lagu English version tu dedicated to the food????