Wednesday, February 25, 2009

The doctor is chakking the peple

Hehehehe..... ini ayat Dania (Djh 1)... Dania oh Dania.... w/pun spelling dia salah, tp ayatnya ku rasakan betul, cuma mungkin tak sesuai guna `people'... tp ye la, vocabnya belum meluas. Hari tu dia tulis perkataan tetel.... Aku ingatkan amende la tetel nih, rupanya turtle....

Anakanda yg sorang nih mmg rajin belajo... Based on gamba, dia cuba buat ayat sendiri... padahal dia lum belaja sampai situ lagi (kat sekolah). Beli buku excercise, dia dah tak sabo2 nak buwat.... alhamdulillah....

Cumer..... Dania ni.... alah sungguh dgn kesakitan... tak tahan sakit, air matanya begitu murah dan akan berjurai2 membasahi pipinya yang bulat tuh. W/pun rasa sakit tuh belum dirasainya, dia dah terasa-rasa rasa sakit yg akan dirasainya. Klu dulu masa cabut gigi.... masyaAllah, aku plak rasa nak nangis nengok dia nangis.... w/pun masa tuh belum ngadap doktor lagi.... Tp la ni, dia dah ada keyakinan bila cabut gigi... hanya dgn Dr Nik tu saja (Klinik Fauziah, Tmn Melawati).... tak nak yg lain... tidak sekali-kali... Dr ni mg pandai ambik hati budak2....

Bila masuk tadika.... haiiii... maleh aku nak citer balik.... sampai dia digelarkan `ratu tangis'... suka-suka hati jek cikgu tu nak gelarkan anak aku cam tuh.... sabo jek la. Masuk darjah satu, satu episod lagi.... Ku kira, dah ada perasaan malu dlm dirinya.... tapi....huh! Dia pedulik apa dgn org lain.... bercucuran air mata dia... huhuhuhuh

Hari Jumaat sbl p Jepun (hr Sabtu) aku ambik cuti dan hantar dia ke sekolah. Dia merayu2 agar aku visit dia time rehat. Mcm2 la dia kata, pujuk aku suh dtg. Aku yg tak sampai hati, dtg la ke sekolahnya time rehat.... Time tu Dania tgh mkn.... sekali, guru besar dia yg cengir (cam ni ke eja dia?) a.k.a. garang / tegas / dll tanya aku...`apa hal ni puan? anak puan ni ok... puan tak yah tunggu' dan dia terus duduk sebelah Dania teman dia mkn...

Aku rasa cam di`halau' secara terhormat time tuh.... Dania dah meleleh2 dah... `ibu, jangan pergi....' mak aiiiii... sodih boto ati den ni aih..... tapi si cikgu besar terus kata... `tak pe puan... tak de apa2... jgn risau... Dania, makan... makan' Huhuhu... berdrama lak... Terus aku pegi koop sekolah, beli baju sukan Dania. Padahal sebenarnya tak de niatpun nk beli time tuh .......

Semalam, Dania suh ayah dia sign borang dan ayahnya pun sign lah.... Lepas tu dia tanya, surat tu kata apa ayah? Ayahnya jwb.... pasal `injection'... nanti kena inject.... Aku dgr aje abg ckp cam tu, hati aku dah rasa .... pasti akan ada masalah nih.

Kan betollllll.... Dania tak leh tido memikirkan yg dia akan kena cucuk esoknya (hari ni)... padahal tarikhnya belum tentu lg.... dia menangis lerrr... apa lagi kerjanya. Tak cukup ngan itu, tadi abg call aku masa aku tgh attend kursus... Abg kata, mak tepon kata Dania menangis2 tak nak g sekolah... masalah... masalah.... Nak tak nak, kena la abg balik dan pujuk Dania dan terus hantar dia ke sekolah... Abg nak jumpa cikgu dia.... kata kat cikgu dia.... kalau dia ni tak beri kerjasama, nnt kitorang htr dia ke kinik sendiri....

Dikesempatan itu juga lah abg sempat bertanya perihal dia di sekolah.... cikgu dia kata... dia ni seorang budak yg cerdik dan rajin.... cumanya dia mmg cepat nak sedeyyy... tak sempat nak salin...nangis... tak tau jwb... nangis... tak siap... nangis.... adoiyaiiiiiii....

Fenin...fenin.... Ya Allah.... tabahkan lah hatinya...

Tuesday, February 24, 2009

Tekak tak sedap

Apa citer nih? Dah lama tak bercerita disebabkan kekangan masa.... Kalu citer pasal keje, tak kan ada kesudahannya.... Semua org sibuk.... Nk update blog pun tak sempat... tp baca blog n ngomen org nyer masih berkesempatan lagiiii.... hehehe.. Layan FB n komen gamba org pun termasuk dlm kesempatan ituh.....

Apa daaaa? Cerita tak selari dgn tajuk? Err... tekak rasa tak sedap arr... kadang2 rasa geli geleman... dari hari Sabtu lepas aku rasa cam nih.... bila nak ok nih? Rasa tak selesa sungguh larrrr... Klu aku jolok2 tekak ni, uwek..uwek.. pun tak selesaikan masalah aku... Mcm2 dah aku cuba... aku dah cuba telan nasi kepal... uwek... aku cuba telan roti kepal.. uwek...

Wahai tulang...... sampai biler la nak bertapa kat tekak aku nih? Huhuhuhu

Friday, February 6, 2009

Closing n Farewell Ceremony

Semalam, Khamis (5 Feb), seharian ada presentation... dari pagi ke petang... Aku selitkan sikit2 gambar taken during my group's presentation....

Tu la Prof Lau...
Ptgnya, aku kuar g Namba... Jln2 menghirup
angin sejuk Osaka...tah bila nk sampai sini lagi...
So, today ada evaluation meeting (we evauate the course as a whole)... closing n farewell ceremony. Terserempak lak ngan peserta dr .... aku pk jap..ermmmm... tah, lupa dah... Nikaragua ke apa... Masa balik dr Namba mlm td, kami dah berkwn2 ngan depa nih.... Yg tinggi tu Heidi dan sorang tu namanya Jennifer...

Masa evaluation meeting... sempat posing...
Wakil2 dr PREX
Lupa nak citer dulu.... kami Msian kat sini ada 2 group... satu group Junior Officer n satu lagi group Tourism. Kami dtg sama-sama.... tamat kursus sama2 dan balik pun sama2...

Nak terima sijil
Org2 kuat PREX / JICA... yg pandang camera tu pandai cakap
BM sbb dia dok M'sia 4 tahun keje ngan Panasonic...
Our lovely coordinator... Yagi n Higashiura (Henry...:P)
With Miyuri (Maya) dan Sugawara dr PREX
Tak abih2 ngan group photo
Pas tu... makan time.... they prepared halal food for us...
kat JICA ni mmg ada disediakan halal food
Pengucap... errr... pemberi ucapan
dan pendengarnya....
Baca doa pun sempat sengeh lagi...tgk kakak tourism tuh ha
Hari tu aku ada cerita kan... yg si Henry ni makan petai kat rumah En Jasni tuh.... dan dia ni first time merasa itu petai dan amat suka sekali ngan petai tuh... Pas tuh, tadi dia citer... lepas mlm tu, esoknya dia balik rumah... dia kata... wife dia tak suka dia sbb bau busuk petai tuh... muakakakaka.... sahih dia ni tak gosok gg dulu.....

Pas tu, budak2 ni citer la yg sebenarnya kami panggil dia Henry behind his back.... Dia kata `Oooo... really??? Why don't u tell me earlier? I like that name...' Pas tu dia pun practice la if later ada new course, he will introduce himself `Hello... I'm Higashiura... but you can call me Henry'... hahahahah

Gambar2 terakhir bersama... Higashiura....
Miyuri a.k.a. Maya (Maya ni pun org M'sia kasi nama)
And yg plg disayangi..... Yagi... sedih wooo masa ni...
TQ Yagi san....
Maka... berakhirlah sudah episod aku dan Fiza disini.... Pengalaman yg amat berharga buat kami dan rasa amat-amat bertuah kerana terpilih dan diberi keizinan dr bos kami untuk join program nih.... Esok, pukul 7 dah kena berkumpul di lobi.....

Yg sedang bersarang di dlm kepala otak sumer org adalah..... berapalah kena bayo utk excess baggage nih.... Seperti yg telah diwarningkan... kat sini tak de tolak ansur dgn lebihan muatan... 20 is 20 n that's it. Klu lebih... bayo.... klu tak silap 2000 yen per kg. Hand carry luggage plak... max 5kg....

Aku???? Total 30 kg... muahahahaaa.... ni tgh nak reject2 apa yg patut....huhuhuhu

Tuesday, February 3, 2009

Hari-hari terakhir...

Semalam (Isnin 2 Feb), kami dibawa melawat Panasonic (lagi???)... Hari tu kat muzium dier @ Kadoma city... kali ni kat Panasonic HRD Comp kat Hirakata city.... kuliah pasal Position n Role of Junior Mgt in Private Comp...

Ni kantin dia
Surrounding...
Group photo
Petangnya tak de class, tapi ada aktiviti discussion.... preparation for presentation. Hari Khamis ni ader presentation, moderated by Prof Lau dr Reitaku University..... Prof Lau ni Malaysian tp dah stays in Japan for 25 yrs... ye ke? Tak ingat lah...

Hari ni... pegi kuliah kat Rihga Royal Hotels... hotel mewah kat Osaka ni... yg mana mengikut presentationnya, ramai world's leader dah dok sini including Tun Dr. Mahathir Mohamed. Memang ekslusif tempatnya.... tapi kat Malaysia pun apa kurangnya....

me n Henry.... muahaha... dia tak tau we called him Henry
Layan jek la gambar2 aku ni ha
Pas tu belah ptg, kami dibawa melawat ke transportation company, Kounoike Transport comp... Lecturenya agak memboringkan... tapi, aku tak ngantuk lak sbb aku tgk org lain lebih mengantuk.... bila time break aje, si Jona nih terus pengsan... kroh... kroh...

Kat JICA ni ada free class that we can join mcm Japanese class, flower arrangement, cooking class, tea ceremony dll... waktu petang, lepas abih class....baguih kan... so, tak dak la bosan klu dok sini... masa was fully utilised. Tapi, aku tak berminat utk join melainkan Japanese class (hari tu) dan tea ceremony...

Tapi, ari tuh masa nk register.... tempat dah fully booked. Ada 10 tempat dan 5 utk waiting list. Semuanya dah dipenuhi oleh our classmates.... class ni bukannya ada selalu, twice a month ajer... nk tunggu next session, kami dah balik.

Aku tak kira... aku tanya gak kat Yagi san if she could do something... buleh nyelit atau tak.... Yagi san yg penuh bertanggungjwb dan berdedikasi cuba utk arrange kan something... at last, dia kata... "U can join as an observer but not as the participants since the class can only cater for 10 students... but I'll try my best..." So, aku dah rasa malas dah... yg pastinya aku (dan Fiza) akan jadik cameraman nanti... huhuhu

Tapi, tadi dia beria2 dtg kat aku kata she has message for me.... Amende pulak nih, bikin aku jadik gundah gulana.... Rupa2nya, dia remindkan aku not to forget the tea ceremony's class... siap kasi notes lagik.... adusss... terharu aku dgn kesungguhannya... klu dah cenggitu gayanya... akak kenalah attend and prepared to be a camera woman....hahahahaha...

Maka aku dan Fiza pun menjelmalah.....ekekekeke. Awalnya... siap dok blakang (observer la katakan).. rupa2nya... disebabkan special request aku ni, tempat ditambah lagi 3 utk aku, Fiza n Zura.... jd la kami sbg peserta..... finally...

Ni alat-alatannya
Aku le tu... tgh wat Japanese tea...
masa ni buat utk peserta lain
Skg ni org lak wat utk aku...
Kena mkn manisan dia dulu....
Dh mkn manisan, baru p amik teh tu kat tuan rumah (kononnya)
13 of us
Rupa-rupanya..... punya lah banyak step2 just utk menghadiri tea ceremony nih.... yang mengajar kita erti kesabaran... Anyway... seronok join class nih...

Sunday, February 1, 2009

Osaka Castle

Semalam aku penat giler.... tapi, hari ni nak jugak berjalan... Rasa hati cam tak nak ikut, nak rehatkan badan.... tapi rasa cam rugi la pulak kan. So, aku dayakan jugak pegi ikut budak2 ni ke Osaka Castle... five of us... lagi 14 org kan tinggai kek Tokyo lagi....

Ni dr tren station... dah sampai
Kelako lak aku tgk gamba ni...
Mulanya aku konpius ... Henry (Higashiura san) kata bunga nih sakura.... tapi, Yagi san tak pulak citer pasal sakura... Yagi kata klu nk tgk plum blossom, g tgk kat Osaka Castle.... so, aku pun tak tau... Anyway.. cantik kan... Bila balik n tunjuk gamba ni, kata Henry yang ni betul sakura.... dan kami bertuah sbb dpt tgk.... 3 pokok aje yg berbunga
Ni tah bunga apa tah... tgk ajer la
Ni... parit yang membentengi istana.. biru airnya
Pintu masuk istana
Jumpa lak makcik jual dorayaki.... pe lagi, membeli la kite...
Biasanya... makanan yg dibeli, semuanya akan dirujuk pada Yagi atau Henry terlebih dahulu, sama ada... mengandungi animal preservatives/fat... Klu beli dlm bungkusan, tak de yg tulis BI sumernya dm Japanese.... mana la acik ni nak paham. Klu korang nk tau, Japanese yg tahu berbahasa inggeris amatlah payah nak dijumpai... teramat la payah... So, ini dorayaki... acik2 ni sumer dah soal selidik ngan itu Henry n Yagi... OK! Let's taste it... Hmmmmm... padan kan Doraemon suke... sedapppppp...

Jln2 lagi... jumpa lak bunga yg ni... yang ni plum blossom
Cantikkan...
Dr tren station tadi... jauh nak menapak ke istana ni oiiiii....
Tapi tak rasa jauh sbb menikmati pemandangan n dorayaki...
Posing kat tempat letak meriam
Osaka Castle ni castle yang paling terkenal di Jepun.... Istana ni sebenarnya istana yg di rebuilt semula selepas musnah dlm kebakaran pada tahun 1615. Lima tingkat kesemuanya... nak masuk bayo 600 yen.. Sekarang ni, jadi museum yg kat dalamnya menceritakan history castle ni melalui advanced visual and audio facilities...

View from the highest tower... keje aku naik tower jer...
Ni dah turun... nak balik
Jumpa lak ada 2 band yg tgh wat free show... lepak dengar jap... best2 jugak lagu Jopun ni... Ni band yg nyanyi lagu2 rock

Sebelahnya band yg nyanyi sentimental rock.. jhanjhi rock!!! Muahahaha
Ni kuih takuyaki.... sedap... tepung n sotong n vege
Ready to eat... nyum..nyum... yummy
Oh ye... balik dr Tokyo semalam, kami booking kitchen kat JICA ni ha... dh lama tak mkn makanan panas (selain dorayaki n takuyaki)... booking hrs 2 1/2 jam.... Klu dr ri tu lg wat cenggini, tak la kami makan makanan yg sejuk2... Balik dr Osaka Castle td, singgah supermarket beli ikan, udang n sayur......
Jd model jap...
Ikan yg diperap ngan perencah nasi goreng yg Fiza bawak
Tepung cucur udang n minyak pun Fiza bawak... udang beli tadi
Haaaaaa..... rindunya nk mkn betul2... kenyangla kami ....
Esok.... class dah mula balik....