Wednesday, February 25, 2009

The doctor is chakking the peple

Hehehehe..... ini ayat Dania (Djh 1)... Dania oh Dania.... w/pun spelling dia salah, tp ayatnya ku rasakan betul, cuma mungkin tak sesuai guna `people'... tp ye la, vocabnya belum meluas. Hari tu dia tulis perkataan tetel.... Aku ingatkan amende la tetel nih, rupanya turtle....

Anakanda yg sorang nih mmg rajin belajo... Based on gamba, dia cuba buat ayat sendiri... padahal dia lum belaja sampai situ lagi (kat sekolah). Beli buku excercise, dia dah tak sabo2 nak buwat.... alhamdulillah....

Cumer..... Dania ni.... alah sungguh dgn kesakitan... tak tahan sakit, air matanya begitu murah dan akan berjurai2 membasahi pipinya yang bulat tuh. W/pun rasa sakit tuh belum dirasainya, dia dah terasa-rasa rasa sakit yg akan dirasainya. Klu dulu masa cabut gigi.... masyaAllah, aku plak rasa nak nangis nengok dia nangis.... w/pun masa tuh belum ngadap doktor lagi.... Tp la ni, dia dah ada keyakinan bila cabut gigi... hanya dgn Dr Nik tu saja (Klinik Fauziah, Tmn Melawati).... tak nak yg lain... tidak sekali-kali... Dr ni mg pandai ambik hati budak2....

Bila masuk tadika.... haiiii... maleh aku nak citer balik.... sampai dia digelarkan `ratu tangis'... suka-suka hati jek cikgu tu nak gelarkan anak aku cam tuh.... sabo jek la. Masuk darjah satu, satu episod lagi.... Ku kira, dah ada perasaan malu dlm dirinya.... tapi....huh! Dia pedulik apa dgn org lain.... bercucuran air mata dia... huhuhuhuh

Hari Jumaat sbl p Jepun (hr Sabtu) aku ambik cuti dan hantar dia ke sekolah. Dia merayu2 agar aku visit dia time rehat. Mcm2 la dia kata, pujuk aku suh dtg. Aku yg tak sampai hati, dtg la ke sekolahnya time rehat.... Time tu Dania tgh mkn.... sekali, guru besar dia yg cengir (cam ni ke eja dia?) a.k.a. garang / tegas / dll tanya aku...`apa hal ni puan? anak puan ni ok... puan tak yah tunggu' dan dia terus duduk sebelah Dania teman dia mkn...

Aku rasa cam di`halau' secara terhormat time tuh.... Dania dah meleleh2 dah... `ibu, jangan pergi....' mak aiiiii... sodih boto ati den ni aih..... tapi si cikgu besar terus kata... `tak pe puan... tak de apa2... jgn risau... Dania, makan... makan' Huhuhu... berdrama lak... Terus aku pegi koop sekolah, beli baju sukan Dania. Padahal sebenarnya tak de niatpun nk beli time tuh .......

Semalam, Dania suh ayah dia sign borang dan ayahnya pun sign lah.... Lepas tu dia tanya, surat tu kata apa ayah? Ayahnya jwb.... pasal `injection'... nanti kena inject.... Aku dgr aje abg ckp cam tu, hati aku dah rasa .... pasti akan ada masalah nih.

Kan betollllll.... Dania tak leh tido memikirkan yg dia akan kena cucuk esoknya (hari ni)... padahal tarikhnya belum tentu lg.... dia menangis lerrr... apa lagi kerjanya. Tak cukup ngan itu, tadi abg call aku masa aku tgh attend kursus... Abg kata, mak tepon kata Dania menangis2 tak nak g sekolah... masalah... masalah.... Nak tak nak, kena la abg balik dan pujuk Dania dan terus hantar dia ke sekolah... Abg nak jumpa cikgu dia.... kata kat cikgu dia.... kalau dia ni tak beri kerjasama, nnt kitorang htr dia ke kinik sendiri....

Dikesempatan itu juga lah abg sempat bertanya perihal dia di sekolah.... cikgu dia kata... dia ni seorang budak yg cerdik dan rajin.... cumanya dia mmg cepat nak sedeyyy... tak sempat nak salin...nangis... tak tau jwb... nangis... tak siap... nangis.... adoiyaiiiiiii....

Fenin...fenin.... Ya Allah.... tabahkan lah hatinya...

8 comments:

ceni therebeq said...

2nd Child sindrom memang cam gitu... cam saya jugak... skit-skit nangis, sikit-sikit nangis sampai en.suami kata murah air mata...

Nur Diana Syahira.. said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Don & Nor said...

kak cheni..bukan takat yg 2nd jer..yg x 2nd ni pun kememeh gak... huhu...air mata byk sgt... so kena slalu dikeluarkn..

mommy anis said...

kak kherun...uishhh sapa yg post sampai akak delete tu....

kak....dania tu mmg laaa...tgk mata dia sayu jekkk.....

safa said...

heheheh den dulu terkoyak lukisan terus balik umah hahahah..rasa cam takut ker hapa ntah...umah dekat balik jer jalan kaki diam2...kihkih tp x nangis...pastuh bapak den anta balik g sekolah hihihi

Kherun said...

hahahaha.... lawak la lynn... wat cam skolah sendiri jek...

Asmiza Supar said...

Kak yun, takper... adik lelaki saya yg dah tingkatan 4 pun lebih kureng ajo... tp bila dah masuk asrama baik pulak pen"sakit" nangisnyer tuh... cuma akak kene sesabo yang ado.. wehehe

Selly & Buke said...

sama jer ngan aina... sedey2.. kekadang tension kita dibueknya.