Sunday, February 1, 2009

Osaka Castle

Semalam aku penat giler.... tapi, hari ni nak jugak berjalan... Rasa hati cam tak nak ikut, nak rehatkan badan.... tapi rasa cam rugi la pulak kan. So, aku dayakan jugak pegi ikut budak2 ni ke Osaka Castle... five of us... lagi 14 org kan tinggai kek Tokyo lagi....

Ni dr tren station... dah sampai
Kelako lak aku tgk gamba ni...
Mulanya aku konpius ... Henry (Higashiura san) kata bunga nih sakura.... tapi, Yagi san tak pulak citer pasal sakura... Yagi kata klu nk tgk plum blossom, g tgk kat Osaka Castle.... so, aku pun tak tau... Anyway.. cantik kan... Bila balik n tunjuk gamba ni, kata Henry yang ni betul sakura.... dan kami bertuah sbb dpt tgk.... 3 pokok aje yg berbunga
Ni tah bunga apa tah... tgk ajer la
Ni... parit yang membentengi istana.. biru airnya
Pintu masuk istana
Jumpa lak makcik jual dorayaki.... pe lagi, membeli la kite...
Biasanya... makanan yg dibeli, semuanya akan dirujuk pada Yagi atau Henry terlebih dahulu, sama ada... mengandungi animal preservatives/fat... Klu beli dlm bungkusan, tak de yg tulis BI sumernya dm Japanese.... mana la acik ni nak paham. Klu korang nk tau, Japanese yg tahu berbahasa inggeris amatlah payah nak dijumpai... teramat la payah... So, ini dorayaki... acik2 ni sumer dah soal selidik ngan itu Henry n Yagi... OK! Let's taste it... Hmmmmm... padan kan Doraemon suke... sedapppppp...

Jln2 lagi... jumpa lak bunga yg ni... yang ni plum blossom
Cantikkan...
Dr tren station tadi... jauh nak menapak ke istana ni oiiiii....
Tapi tak rasa jauh sbb menikmati pemandangan n dorayaki...
Posing kat tempat letak meriam
Osaka Castle ni castle yang paling terkenal di Jepun.... Istana ni sebenarnya istana yg di rebuilt semula selepas musnah dlm kebakaran pada tahun 1615. Lima tingkat kesemuanya... nak masuk bayo 600 yen.. Sekarang ni, jadi museum yg kat dalamnya menceritakan history castle ni melalui advanced visual and audio facilities...

View from the highest tower... keje aku naik tower jer...
Ni dah turun... nak balik
Jumpa lak ada 2 band yg tgh wat free show... lepak dengar jap... best2 jugak lagu Jopun ni... Ni band yg nyanyi lagu2 rock

Sebelahnya band yg nyanyi sentimental rock.. jhanjhi rock!!! Muahahaha
Ni kuih takuyaki.... sedap... tepung n sotong n vege
Ready to eat... nyum..nyum... yummy
Oh ye... balik dr Tokyo semalam, kami booking kitchen kat JICA ni ha... dh lama tak mkn makanan panas (selain dorayaki n takuyaki)... booking hrs 2 1/2 jam.... Klu dr ri tu lg wat cenggini, tak la kami makan makanan yg sejuk2... Balik dr Osaka Castle td, singgah supermarket beli ikan, udang n sayur......
Jd model jap...
Ikan yg diperap ngan perencah nasi goreng yg Fiza bawak
Tepung cucur udang n minyak pun Fiza bawak... udang beli tadi
Haaaaaa..... rindunya nk mkn betul2... kenyangla kami ....
Esok.... class dah mula balik....

4 comments:

ummicaca said...

o ya...bestnya hangpa...tak abih2 lagi....

safa said...

nak dorayaki tuh...nak...nakkkk

ceni therebeq said...

ini pi kursus ke pi melancong ni... jeless tul laaa.. asyik pi jalan-jalan cari makan jer...

Farah said...

Kak Kherun, letak la gambar2 acik dlm facebook, boleh acik amik.. hehee..