Thursday, March 26, 2009

Langkawi lagi.. dan lagi.. dan lagi..

Nyanyi skettt.... lagu Ogy dulu..

Lihatlah.... keindahan...
Sawahku bersama padiku (err.. yeke)
@ Laman Padi
Pas tu... gi naik Gunung Raya... sebenarnya tak ketahuanpun sama ada tempat ni tempat tourist ke tempat jin bertendang ke.... Hati berbalah2.. kejap nak naik... kejap tak nak naik... Apa lagi entrance/post guard kat bwh tu dah ditutup/terminate. Dulu ada kutipan tol 50 sen klu nak naik atas ni, tp dah dibatalkan (aku baca kat post guard tuh)...

Lagi yg buat rasa nak tak nak... minyak keta dah alomost E! Brapa jauh nak naik atas ni... Akhirnya naik jugak sambil on d way naik masih berbincang2 lg ngan abg... betul ke nak naik ni? Cukup ke minyak nih? 12km tuh!!! Bila dgr perbincangan kitorang nih... Dania pun cemas dan ajak turun je.... Bila kami dh nekad nak teruskan journey, Dania lak tak putus2 bg hint ajak turun...sbb dia pun merasai kerisauan kami....

Dlm pada tu.... sampai gak....
Rupa2nya ada resort kat sini. Cantik sungguh pemandangan dari atas nih... view dia lebih kurang cam view dr cable car.... cumer, masa tu terlalu byk awan dan menghadkan pemandangan.... sesekali awan bergerak, baru la clear sikit, tp tak sempat nak tangkap gambar....

Ni tangga naik/turun ke Gunung Raya ni... Dibina pada Mac 2000 - Feb 2001. Bilangan anak tangga 4,287... panjangnya 3.1km... anggaran masa ke bawah 2 jam 15 minit... Kalu ke atas mau 4 jam kott...hahahah. Sape la nak guna nih...masuk hutann

Lepas tu.. balik hotel. Mmg plan nak balik awal sbb biar anak2 dpt main2 pasir tepi pantai dan mandi swimming pool puas2... Ada jacuzzi lagi tuh....

Keesokannya (hari keempat).. kami pun check out from hotel... Flight kul 6 lebih... So, sambung la perjalanan

@ Holiday Villa
Ni dekat2 Awana Porto Malai
Ancient Tomb... yang dipercayai ada kaitan dengan penempatan Acheh di Langkawi zaman dulu sbb batu nisan Acheh. Panjangnya 236cm... ditemui oleh seseorang ketika nak buat tapak rumah. Bukanlah purposely cari tempat ni (w/pun it is listed as one of the places of interest)... tapi, tgh2 jalan berkereta tu nampak sign board... maka kami pin menyempang lah... Al Fatihah.

Tu la Gunung Raya yg kitorang naik semalam... Bukannya nk capture gamba rumah ni ha

Air Hangat Village... under renovation
Aku n mak wat foot massage kat cni
Apa tah tempat ni... bersetentang ngan Petronas Quay
Seven Roof Restaurant... cuba kira.
Maka, berakhirlah cuti2 Malaysia buat kali ini... Sehingga ketemu lagi... tadaaaa...

Wednesday, March 25, 2009

Langkawi Lagi...

Ermmm... balik2 p Langkawi... last pegi masa end of 2007 yg kali ke berapa tah...... tapi, masih belum sempat nak xplore sumer. Klu buleh, kali ni tak nak p tempat yg dah p... heheheh... Maka, kami berenam incl mak, berangkat la ke KLIA dengan menchartered van Public Cab (murah skett compared to KLIA punya)

Tu... jambatan P.Pinang.. leh nampak satu pulau... cam kocik jooo

Sampai suda....
Bila ku lihat gamba ni... baru prasan sumer pakai baju merah xcept me..
Sampai pun dah petang kul 6 lebih... cari keta sewa kat airport Langkawi jek... Sbl2 ni, booking ngan itu En. Aziz... tapi la ni dia tak de lak g Indon... so, kena la carik sendiri.. Lepas dpt keta, terus ke Holiday Villa check in..

Esoknya, bermula la sesi menjelajah... tak rancang pun nak kemana-mana. Dulu, mmg dah set nak ke P.Payar... Island Hopping... tapi kali ni cam blur jek... Belek2 brochure, then decide ke Wildlife Park....

Ni kat souvenir shop @ Wildlife Park
@ Entrance... burung idup tuh
yebayeba (ayat Nad)
Owh... get me out of here!
Kawasannya luas gak... byk bende (binatang) menarik leh tgk kat sini.... tapi, tak la aku nk letak sumer gamba kat cni.. berjela2 lak blog ni hah... Jln punya jln sampai masuk ke satu kawasan pameran yg jugak menjual brg2 perhiasan diri... termasuklah kristal.... Hahahah... teringat masa pegi Hong Kong dulu... mcm ni la konsepnya.....

kristal
Tetiba, kamera aku buat hal la pulak.... huhuhu... sedih! Time ni pulak nak wat hal... Cam ner nk tangkap gamba? Huhuhuu.... terpaksa la guna camera HP. Keluar dr kws pameran tuh.... ada lagi binatang2 lain yg boleh ditatap.....

Ostrich ni klakar wooo.... bila dgr bunyi shutter camera aku tuh... terus angkat kepala... pas tu sambung makan... dengar lagi... angkat lagi kepala mencari dari mana bunyi tu dtg, pas tu terus sambung makan... cam tu la berkali-kali aku menerai-nerai... dia ttp bereaksi cenggitu... tak penat2 ... dan aku pun tak penat2 nak layannnn....

Merak yang ..... cantikkk. Berani Erin nak dekat... Dania? Jgn harap la...
Aku tgh risau tuh... takut kena cium ngan paruh burung tu
Pas ni nak ke mana lak.... Jln2, nampak lak signboard ke jeti utk Mangrove tour.... dulu dah penah nak pegi, tp tak sempat. Kali ni.......

Sewa bot utk 2 hrs tour
Bat cave..
Mmg byk kelawar tergantung2 dalam ni... Dania dah menangis tak nak masuk sbb gelap... adehhh

On the way to Fish Farm
Ikan pari tuh...
Budak tu tgh wat pe? Sumer tgk.... Dia tgh lekatkan roti kepal kat tiang tun (owh... btw, tulang kat tekak aku dah `hilang' setelah berminggu2 lamanya dia menetap kat tekak den ni hah)... Sambung balik... td tu iklan jap.... dia lekat roti kat situ dan ikan2 ni akan menembak (memancutkan air dgn lajunya ke arah roti tu) supaya roti tu jatuh utk dimakan... Bijak... bijak..

Nak ke Crocodile cave... Ceritanya... dulu2 mmg ada buaya kat sini...
kami dibawa masuk melalui dlm gua ni... gelap!
Eagle feeding...
Helang kat sini lg byk dr yg kami p kat Island Hoping dulu
Mangrove... Kilim Geoforest Park
Ni kat Durian Perangin waterfall... padankan dinamakan `durian' ada merata pokok durian kat sini... tu la keta yg kami sewa.. nissan sentra

Owhhh... indahnya....
Sunset @ Tanjung Rhu
Ok lah buat kali ni... nanti sambung..... chiow

Tuesday, March 24, 2009

Residence Resort, Paka

Citer ni pasal out-station ke Paka, Terengganu pada 13-15 Mac yang lepas... Tak pernah lagi dok kat sini.... since yg berfamili dapat satu bilik (dan berkelayakan), makanya.... akupun menghangkut ler seluruh warga En. Suhaimi dan bondaku sekali.

Dok kat Residence Resort... tempatnya dekat ngan jalan beso tp agak tersorok sikit jln masuknya.... kalu tak perati betul2, mmg tak jumpa..... sign boardnya ada tp tulisannya kecik2 sampai leh tak perasan. Sekali pusing tak jumpa.... pas tu den pun ngado-ngado pakai GPS... jumpa! Canggihg GPS nih.....

Hotelnya.... not bad. Tak lak den ambik gambo bilik.... mana taknya... belum apa2, bilik dah bersepah2 ngan brg2 weols dan katil dah diserabut2kan... huhuhu... malu la pulak.... Makanan yg disediakan oleh pihak hotel pun best2 dan mcm2 woooo (utk kami yg kerja ni la... famili p jln2 cari mkn) Cuma, kat sini byk nyamuk..... but overall... satisfied la.

Ni kakak yg tangkap....
My 3 angels
Petang2 time dah abih keje, aku pun menemankan anakanda ni bermain di pasiran pantai (nyanyi cket ala2 arwah Sudir). Dr kejauhan, ku lihat susuk tubuh yg dikenali... cuba tekaaaaa... sape yg kenaaaa....

Bersih dan cantik sungguh pantai di Pantai Timur nih.... angin lak punya lah kuat dan sejuk.. grrrr...grrrr..grrr.... ketaq cheq dan anak2 cheq no! Tp, disebabkan nak main pasir punya pasal... depa ni bertahan ajoooo...

Erinnn.... sseeejjuuukkkk....
Hari Ahad check out.... on the way, singgah kat Pantai Kemasek.... mak aiii... pemandangannya indah sungguh la Cheni ooiiiii.... Dah berkali2 cheq p Pantai Timur, awat tak penah perasan tempat nih? Tapi, since kamera n cheq ni tak profesional, makanya gambar2 yg cheq tangkap ni tak dapat nak menggambarkan keindahannya.....

Pas tu... tak lupa tempat wajib singgah kat lemang Awana.... aku bukanlah penggemar lemang, tapi lemang Awana ttp menjadi pujaan hatiku... lemangnya yg sungguh lembut.... kalu dimakan panas2 dgn rendang.... fuhhh.....