Thursday, March 26, 2009

Langkawi lagi.. dan lagi.. dan lagi..

Nyanyi skettt.... lagu Ogy dulu..

Lihatlah.... keindahan...
Sawahku bersama padiku (err.. yeke)
@ Laman Padi
Pas tu... gi naik Gunung Raya... sebenarnya tak ketahuanpun sama ada tempat ni tempat tourist ke tempat jin bertendang ke.... Hati berbalah2.. kejap nak naik... kejap tak nak naik... Apa lagi entrance/post guard kat bwh tu dah ditutup/terminate. Dulu ada kutipan tol 50 sen klu nak naik atas ni, tp dah dibatalkan (aku baca kat post guard tuh)...

Lagi yg buat rasa nak tak nak... minyak keta dah alomost E! Brapa jauh nak naik atas ni... Akhirnya naik jugak sambil on d way naik masih berbincang2 lg ngan abg... betul ke nak naik ni? Cukup ke minyak nih? 12km tuh!!! Bila dgr perbincangan kitorang nih... Dania pun cemas dan ajak turun je.... Bila kami dh nekad nak teruskan journey, Dania lak tak putus2 bg hint ajak turun...sbb dia pun merasai kerisauan kami....

Dlm pada tu.... sampai gak....
Rupa2nya ada resort kat sini. Cantik sungguh pemandangan dari atas nih... view dia lebih kurang cam view dr cable car.... cumer, masa tu terlalu byk awan dan menghadkan pemandangan.... sesekali awan bergerak, baru la clear sikit, tp tak sempat nak tangkap gambar....

Ni tangga naik/turun ke Gunung Raya ni... Dibina pada Mac 2000 - Feb 2001. Bilangan anak tangga 4,287... panjangnya 3.1km... anggaran masa ke bawah 2 jam 15 minit... Kalu ke atas mau 4 jam kott...hahahah. Sape la nak guna nih...masuk hutann

Lepas tu.. balik hotel. Mmg plan nak balik awal sbb biar anak2 dpt main2 pasir tepi pantai dan mandi swimming pool puas2... Ada jacuzzi lagi tuh....

Keesokannya (hari keempat).. kami pun check out from hotel... Flight kul 6 lebih... So, sambung la perjalanan

@ Holiday Villa
Ni dekat2 Awana Porto Malai
Ancient Tomb... yang dipercayai ada kaitan dengan penempatan Acheh di Langkawi zaman dulu sbb batu nisan Acheh. Panjangnya 236cm... ditemui oleh seseorang ketika nak buat tapak rumah. Bukanlah purposely cari tempat ni (w/pun it is listed as one of the places of interest)... tapi, tgh2 jalan berkereta tu nampak sign board... maka kami pin menyempang lah... Al Fatihah.

Tu la Gunung Raya yg kitorang naik semalam... Bukannya nk capture gamba rumah ni ha

Air Hangat Village... under renovation
Aku n mak wat foot massage kat cni
Apa tah tempat ni... bersetentang ngan Petronas Quay
Seven Roof Restaurant... cuba kira.
Maka, berakhirlah cuti2 Malaysia buat kali ini... Sehingga ketemu lagi... tadaaaa...

5 comments:

ceni therebeq said...

pas ni negeri mana plak jd mangsa, langkawi dah abis satu pulau dah dijejaknya oleh famili pelancong tegar ni...

sonot tengok bila ank-ank dah besar ni yer..

Utk nad ko tengok ank je bukan ank-ank... opppss terlebih sudah, jangan mare...

safa said...

best la kak kherun nih sampai tak tau berapa kali smpai langkawi...den cadangkan ekau poei lak sabak bernam tuh mungkin ekau lum melancong sano laie heheheheh

Kherun said...

Lynn... bertambah lg gambar bendera kat flag counter den... dr Thimpu tuh!

YaNti ArShad said...

kherun,

lepas ni pegilah cuti2 msia kat tioman plak, sure ko tak nak balik. dulu aku pegi, 3d2N jer, then tak puas, extend ke seminggu. berbaloi beb!

Kherun said...

Yanti,

Tioman dah pegi dah...dok kat Berjaya. Mmg best giler.... aku yg x taw brenang ni pun, terjun dlm laut (sambil pegang bot) sbb nk tgk coral