Thursday, April 30, 2009

Beraninya aku...

Aku kursus kat INTAN kan... Selasa hingga Khamis... abg cuti jaga anakanda dirumah.... mak kan tak ada... so.... seperti biasa lah... tak ada kenderaan nak ke pejabat dan aku pun bukannya berani nak drive.... Sepanjang 6 tahun lebih aku keje kat PJ ni, sekali jek aku drive ke opis, itu pun masa cuti sekolah... Ye la, cuti sekolah kan jalan tak busy....

Normally, klu abg out-station ke apa ke... aku akan drive sampai terminal lrt kat Gombak and park my car there... Ooopppss.... pastinya aku akan bawak MyVi tu sbbnya kecik dan yg penting auto. Then aku naik lrt sampai ke Taman Jaya... pas tu klu malas jln kaki, aku naik cab. Actually.... buat cam tu lagi costly... parking keta @ lrt RM3... tambang lrt almost RM3 (aku tak ingat sbb beli kad top up) Pas tu... naik cab ke opis RM 3... so... kos pulang balik dalam RM15.

Camana hari ni leh jadi kali kedua lak bawak keta? 2 hari lepas ada driver hantar dan jemput pegi balik INTAN. Tapi hari ni.... tetiba driver kata tak leh lak sbb nak hantar bos ke Hilton (ada APC) Hmmm... citer pasal APC ni, sebenarnya aku teringin nak pegi sbb aku incharge on jamuan... buat kat Hilton dan ada entertainer berbayar.... cam hebat jek kan..... tapi, sayang pulak nak tinggalkan kursus ni....

So, bila pikir2 balik dgn kos naik lrt campur ngan naik teksi ke INTAN.... timbul pulak semangat waja utk membawa keta buat kali keduanya.... Sebelum tu byk kali pkir dah ni sbb klu aku bw keta, sahih aku tak leh tido nyer... klu naik lrt, aku akan tido dr awal hingga akhir (cam biasa....). Satu lagi... tau ke aku jalan balik nanti (dr INTAN)....Tapi..... kan aku dah kata tadi.... tgh bersemangat giler ni.... lalu... ku gagahkan jua.... Pukul 6.05 aku dah keluar rumah dah... hahaha...

Aku... klu drive, selalu hope tak de keta kat blakang aku ni... cemana nak buat tu? Nak buat cemana? Drive la tgh malam/pagi buta.... ekekekkeke.. Akhirnya.... aku pun selamat la sampai ke opis... nape p opis dulu? Sbb ada mende nak kena settlekan.... sampai opis sebelum kul 7 tu... Sebelum kul 8 aku dah bertolak ke INTAN sbb risau nnt tak de parking lak.... takut jugak, klu ada parking nnt, tempat parking tak strategik lak.... errr... bukan tak strategikk... tapi takut susah nak masuk... takut nnt aku panggil org lain lak tlg parking kan keta aku... kes berat tuh...

Alhamdulillah... berkat mcm2 doa yg ku baca dlm hati... Allah permudahkan segalanya utk aku... tak sesat... dpt tempat parking yg best n senang nak park.... Tapi aku tak taw jln balik.... sungguh! Boleh aje klu ikut sign board kann.... Kat gate aku tanya guard INTAN tu which way to Federal Hiway... tp... dia tu... sebut Federal Hiway pun tak tau... ntah org apa tah.... Tu la! Masa ngan driver, tak nak perati jln! Padan muka aku...

Teringat pesan abg... abg kata pakai GPS. Aku pun guna la GPS.... memang betul2 membantu..... aku pun drive tanpa teragak2 jln mana yg perlu aku ambik.... Belasah sesuka hati dgn penuh keyakinan.... akhirnya... sampai juga.... Alhamdulillah...

Emak

Baru la sempat nak update blog.... kenape? As usual.... the reason was...busy.

24 April (Jumaat) lepas hari jadi mak. Mak dah 55 tahun... Selamat hari jadi mak.... Semoga Allah berikan mak kesihatan yang baik sentiasa dan hati yang gembira. Hari tu juga hari yang penuh makna buat mak sbb akan bertolak ke Mekah untuk mengerjakan umrah. Mak Su (adik mak) sekeluarga pun dtg rumah meraikan birthday mak merangkap mengiringi pemergian mak ke KLIA.

Mak dan adiknya

Dlm kul 11 mlm, kami pun bertolak ke KLIA. Oh ye... mak g bersama2 ngan sedara mara dr kampung. Yg dr kg siap chartered bus lagi utk jemaah yg nak ke Mekah dan juga pengiring2nya. Lama sungguh melepak @ KLIA ... sampai kul 3 am...

Tadi mak dan adiknya...
La ni... mak dan kakaknya... yg pegi sama
Mak dan wan cik
Erm... sape jaga anak aku? Isnin aku amik cuti... Selasa rabu khamis abg cuti sbb aku ada kursus kat INTAN Bkt Kiara. Jumaat lak cuti kan... hari buruh... Next weeknya, mak ngah dr kg (adik arwah abah) tlg tgk2kan anak2anda kami nih...

Nasib baik mak ngah nak tolong... kalau tak susah gak aku. Sbb Isnin n Selasa (5-6 Mei) aku ada buat bengkel... abg lak dah 3 hari cuti.... Dania dan Erin kena ponteng sekolah (Dania sekolah agama... Erin tadika) sbb normally mak yg hantarkan... So, bila Mak Ngah jaga nnt, sape nak hantarkan... Dorang tu..tak nak langsung naik bus/van.... Tp sekolah kebangsaan cam biasa la...

Mak Ngah tgh jaga cucu dia (baru lepas pantang)... anak Nozi yg 3rd. Nozi pantang kat kg.... this week dia balik Sarawak dah... terpaksa tinggalkan baby dia sbb tak dpt nk cari penjaga baby kat sana... Anak2 aku pun dah tak sabo nak tunggu baby dtg.....

Monday, April 13, 2009

Adehhhh...

Adoyaiiii.... perkara yang sama berulang lagi...

Semalam, abg p servis keta... dia p ngan Dania jek. Usually, lepas tu ... pasti aku merangai wallet dia dan ambik statement credit card utk direkodkan.... tapi semalammmmm.... macam malas lak nak update sbb tgh wat bende lain.....

So, pagi tadi... sbl p keje, aku pun mencari la wallet En. Suhaimi ku ittew... malangnya tak jumpa... Abg pun carik gak, tak jumpa2... cari kat atas... bawah... dlm keta... atas jalan... tatak jumpa sama itu balang wooo! Bikin hati gua manyak susah.... pikir pasal IC dan kad2 yg mendiami beg itu. Akhirnya, kami pun ke opis tanpa itu IC mahupun driving licence org yg memandu... nak soh aku drive? Idok le.... aku ttp nyenyak tido diselimuti pario! Hilang sekejap susah hati tuuu....

Sampai la opis.... abg pun sampai opisnya jugak. Tapi, tak sedap hati punya pasal.... abg balik ke tempat2 yang disyaki dicicirkan... mencari lagi... dan lagi.... ke kedai yg telah dikunjungi semalam... kedai servis keta... kedai hardware... tak ada juga.... maka diapun pulang ke opisnya dgn hati yg duka lara.... Credit card / ATM kad sumer dah di blok kan... tinggai lg tak p repot pak polisi jek untuk itu IC.

Tetiba.... hati aku terdetik.... cuba tgk dlm hand-bag! Whoaaaaaaa...... rasa nak nangis jek.... ada dlm hand bag aku.... whoaaaa...whoaaaa..... salah sape ni? Kena bayar balik kad kredit/ATM utk activatekan balik... Aku ni supplementary... klu yg principal dah kena blok, makanya aku yg si supplementary ni pun tak leh guna....

Temporarily..... owh! Credit card tak leh guna... Patutkah aku tuka tajuk n3 ni kepada ... Owh! Credit card tak leh guna (Siri 2)???? Haru....

Saturday, April 11, 2009

Apa nak tulih

Rasa cam nak berkarya tp tak taw nak type apa... aku ni pun bukan leh caya! Kate tak taw nak type apa, tp kang tak leh brenti lak...huhuhu... La ni baru lepas tgk AF sesambil surf tenet. First time tgk AF this season. Buleh tahan gak kali ni sbb berduet-duetan. Sora msg2 pun baguih...

Sesambil tgk tu, ingatkan nak tunaikan tggjwb mengisik borang cukai...hohoho! E-filing lorrrr... Hajatnya nak isik kasi setel ini mlm gak... tp tetiba teringat statement dr Takaful tak dpt lagik! Terbantut ler! Klu wat eksen tak tunggu statement kang... alamatnya kena bayo lebih! Rugi....

Pas tu nak tuka gamba profile kat facebook... boring dah gamba tu, tapi ape ke hal lombab bona... tensen wa!

Esok? Kononnya pagi ada gotong royong kat taman aku ni ha... Ada senam robik... ada mkn2... Tapi, sahih la aku tak join sbb sape nak tgk gugurls den... Biasanya time2 cuti ni la dorang nak kenyangkan mata (bgn lambat).... tak sampai ati nak kejut....owh... that's the best excuse for me ... hehehe...

Mak kata dia akan pegi n of course aku kan suruh itu En Suhaimi to join... Omak den ni hah lobih mengenali jiran tetangga dari kitorang... K lah... tak nak ngarut lebey2... kang tah apa2 yg aku citer

Saturday, April 4, 2009

Careful!

Lately, ada mcm2 peristiwa happened around me. Hari tu (this week), masa aku kuar rumah nak ke opis, nampak satu taxi berenti depan rumah jiran dan tanya mcm2 (tak taw la amende yg ditanyakan)... pemandu teksi tu pompuan. Tidak la aku mempedulikannya.... tp hati aku terdetik yg senario tu mcm wierd jek....

Next day, mak citer ada kejadian cuba menculik budak in this area. Org tu pemandu teksi... pompuan... must be d one I saw yesterday! Dipendekkan citer, dia cuba buat2 sesat dan tanya jln... bila xplain kat dier, she still tak paham and beria-ia ask the one of the kid to show the direction. Luckily, org ni tak bagi... It was a reminder for us! Ye la, sometimes kita tgk org tu cam jujur and cuba nak bantu... dan mungkin kita ter`alpa' dgn situasi tu, terus izinkan anak kita tunjukkan jln...dan lepas tu tak balik2 langsung. Ya Allah..... jauhkan lah diri kami dari melakukan sebarang kecuaian....

2nd incident, happened to anak kwn mak.... Masa tu baru sampai dr Melaka (dia study kat M'cca) dan mak dia terlambat sikit dtg jemput kat bus station n suddenly ada 2-3 guys attacked her dan cuba heret dia ke satu tempat. This girl menjerit2 sekuat hati n luckily ada polis tgh round2 kat situ n managed to catch org jahat tuh.... Bila mak dia sampai, tgk anak dia tgh menggigil2 ketakutan. Alhamdulillah.... tak ada kejadian buruk berlaku kat dia....

Last week lak, anak buah jiran sebelah ni kena rompak masa tgh nak beli kek kat Tmn Melawati. Dlm minggu yg sama, kawan mak kena rompak kat pasar tani @ Tmn Melawati.... Huh! Apa nak jadi nih.... Teringat kat Sharlene... sampai sekarang tak jumpa2 lagi.... apa yg telah terjadi kat dia?

Ya Allah.... jauhkanlah kami dari segala kejahatan... lindungilah kami di mana jua kami berada. Utk aku yg dianugerahkan kesemuanya puteri, kebimbangan tu lebih meninggi-ninggi...