Thursday, April 30, 2009

Beraninya aku...

Aku kursus kat INTAN kan... Selasa hingga Khamis... abg cuti jaga anakanda dirumah.... mak kan tak ada... so.... seperti biasa lah... tak ada kenderaan nak ke pejabat dan aku pun bukannya berani nak drive.... Sepanjang 6 tahun lebih aku keje kat PJ ni, sekali jek aku drive ke opis, itu pun masa cuti sekolah... Ye la, cuti sekolah kan jalan tak busy....

Normally, klu abg out-station ke apa ke... aku akan drive sampai terminal lrt kat Gombak and park my car there... Ooopppss.... pastinya aku akan bawak MyVi tu sbbnya kecik dan yg penting auto. Then aku naik lrt sampai ke Taman Jaya... pas tu klu malas jln kaki, aku naik cab. Actually.... buat cam tu lagi costly... parking keta @ lrt RM3... tambang lrt almost RM3 (aku tak ingat sbb beli kad top up) Pas tu... naik cab ke opis RM 3... so... kos pulang balik dalam RM15.

Camana hari ni leh jadi kali kedua lak bawak keta? 2 hari lepas ada driver hantar dan jemput pegi balik INTAN. Tapi hari ni.... tetiba driver kata tak leh lak sbb nak hantar bos ke Hilton (ada APC) Hmmm... citer pasal APC ni, sebenarnya aku teringin nak pegi sbb aku incharge on jamuan... buat kat Hilton dan ada entertainer berbayar.... cam hebat jek kan..... tapi, sayang pulak nak tinggalkan kursus ni....

So, bila pikir2 balik dgn kos naik lrt campur ngan naik teksi ke INTAN.... timbul pulak semangat waja utk membawa keta buat kali keduanya.... Sebelum tu byk kali pkir dah ni sbb klu aku bw keta, sahih aku tak leh tido nyer... klu naik lrt, aku akan tido dr awal hingga akhir (cam biasa....). Satu lagi... tau ke aku jalan balik nanti (dr INTAN)....Tapi..... kan aku dah kata tadi.... tgh bersemangat giler ni.... lalu... ku gagahkan jua.... Pukul 6.05 aku dah keluar rumah dah... hahaha...

Aku... klu drive, selalu hope tak de keta kat blakang aku ni... cemana nak buat tu? Nak buat cemana? Drive la tgh malam/pagi buta.... ekekekkeke.. Akhirnya.... aku pun selamat la sampai ke opis... nape p opis dulu? Sbb ada mende nak kena settlekan.... sampai opis sebelum kul 7 tu... Sebelum kul 8 aku dah bertolak ke INTAN sbb risau nnt tak de parking lak.... takut jugak, klu ada parking nnt, tempat parking tak strategik lak.... errr... bukan tak strategikk... tapi takut susah nak masuk... takut nnt aku panggil org lain lak tlg parking kan keta aku... kes berat tuh...

Alhamdulillah... berkat mcm2 doa yg ku baca dlm hati... Allah permudahkan segalanya utk aku... tak sesat... dpt tempat parking yg best n senang nak park.... Tapi aku tak taw jln balik.... sungguh! Boleh aje klu ikut sign board kann.... Kat gate aku tanya guard INTAN tu which way to Federal Hiway... tp... dia tu... sebut Federal Hiway pun tak tau... ntah org apa tah.... Tu la! Masa ngan driver, tak nak perati jln! Padan muka aku...

Teringat pesan abg... abg kata pakai GPS. Aku pun guna la GPS.... memang betul2 membantu..... aku pun drive tanpa teragak2 jln mana yg perlu aku ambik.... Belasah sesuka hati dgn penuh keyakinan.... akhirnya... sampai juga.... Alhamdulillah...

5 comments:

Don & Nor said...

hehe.klu sesat trus smpi umah syiok gak kan??hehe

ANA FARHA said...

saya memula memberanikan diri bawak keta pun tak suka ada keta ikut kat belakang.. hehehe.. camner tuh?

Anonymous said...

kherun,

baru aku teringat. ko anak tunggal, kan?

yanti.

YantiArshad said...

Kherun,

hidup di KL kena berani, beb. Esp. to be a lady driver. Bila tengah drive, ingat la lagu Seksi, Anita Sarawak. Sure gugup ko hilang. he hehe...

p/s: tadi malas nak login.

Kherun said...

Yanti... ye... aku lah yang satu