Saturday, April 4, 2009

Careful!

Lately, ada mcm2 peristiwa happened around me. Hari tu (this week), masa aku kuar rumah nak ke opis, nampak satu taxi berenti depan rumah jiran dan tanya mcm2 (tak taw la amende yg ditanyakan)... pemandu teksi tu pompuan. Tidak la aku mempedulikannya.... tp hati aku terdetik yg senario tu mcm wierd jek....

Next day, mak citer ada kejadian cuba menculik budak in this area. Org tu pemandu teksi... pompuan... must be d one I saw yesterday! Dipendekkan citer, dia cuba buat2 sesat dan tanya jln... bila xplain kat dier, she still tak paham and beria-ia ask the one of the kid to show the direction. Luckily, org ni tak bagi... It was a reminder for us! Ye la, sometimes kita tgk org tu cam jujur and cuba nak bantu... dan mungkin kita ter`alpa' dgn situasi tu, terus izinkan anak kita tunjukkan jln...dan lepas tu tak balik2 langsung. Ya Allah..... jauhkan lah diri kami dari melakukan sebarang kecuaian....

2nd incident, happened to anak kwn mak.... Masa tu baru sampai dr Melaka (dia study kat M'cca) dan mak dia terlambat sikit dtg jemput kat bus station n suddenly ada 2-3 guys attacked her dan cuba heret dia ke satu tempat. This girl menjerit2 sekuat hati n luckily ada polis tgh round2 kat situ n managed to catch org jahat tuh.... Bila mak dia sampai, tgk anak dia tgh menggigil2 ketakutan. Alhamdulillah.... tak ada kejadian buruk berlaku kat dia....

Last week lak, anak buah jiran sebelah ni kena rompak masa tgh nak beli kek kat Tmn Melawati. Dlm minggu yg sama, kawan mak kena rompak kat pasar tani @ Tmn Melawati.... Huh! Apa nak jadi nih.... Teringat kat Sharlene... sampai sekarang tak jumpa2 lagi.... apa yg telah terjadi kat dia?

Ya Allah.... jauhkanlah kami dari segala kejahatan... lindungilah kami di mana jua kami berada. Utk aku yg dianugerahkan kesemuanya puteri, kebimbangan tu lebih meninggi-ninggi...

5 comments:

Don & Nor said...

Ya Allah kak...takutnyaa...
mudah2an semua kita dilindungi Allah dari malapetaka.

MAWAR KECIL said...

Bukan akk jer...Walaupun pun anak rus lelaki tapi ttp risau gak sbb itu la satu2nyer anak Rus.....

safa said...

walaupun den takder anak...tp den risaukan diri sendiri yang jelitawan inih ekekekek...ado yang muntah baco ni kang

ANA FARHA said...

errmm... menakutkan...
kakak baru jer citer pasal keculikan budak sekolah di kampung subang beberapa hari lepas.. dekat ngan umah mak mertua dia..
budak tuh naik basikal nak ke sekolah, tiba-tiba ada van datang culik..
last-last malam yang sama kot, ada orang jumpa budak tuh dalam longkang.. ada kuar paper kot citer nih... sian nyer..

macam-macam citer jenayah lah skrang.. takut..

Farah said...

betui tu kak.. mcm2 style n modus operandi si penjenayah buat skang ni.. yg x terpikir dek akal pun ade.. klu dulu maybe merompak n blah je, skang ni merompak n cedera n bunuh pulak..