Sunday, September 27, 2009

Dari Paya Rumput ke Sendayan

Paya Rumput tu kat mana??? Kat Melaka... atas sikit dr Alor Gajah (klu nak ke bandar M'cca). Kami pegi rumah abg mak dan bermalam di sana... dari sana kami ke Sendayan. Sendayan tu kat mana? Kat N9 leee... p rumah kakak mak pulakkk... Errrr, rumah kakak mak laaa... abang mak laaa... kakak sendiri? Abang sendiri? Adik Sendiri? Mana adaaaaaaa.... yennadeyyyy...

Dr Paya Rumput ke Sendayan tu.... ikut mana? Ikut PLUS ke ikut PD? Hahahahaha... peninglah korang yg membacanya.... tapi korang baca gak kann... ahaks :P. Tapi, aku nak jawab gak soklan yg aku sendiri tanya... ikut PD... kasi nengok pemandangan cket, w/pun selalunya... pandanganku klu berada dalam keta menjadi kabur... dan seterusnya menjadi kelam... gelappp... sbb tertido...

Maka... singgah la di muara Sg. Linggi
Dan berposing la anak dara ku
Dgn maknya sekali sbb pandangannya dah celik
Tetiba... jumpa lak satu resort yg tak pernah aku terjumpa... Eagle Ranch Resort... Ape ke mendenya tempat ni? Ada ternak eagle ke... eagle feeding ke.. eagle apa2 laie laaahhh... tapi, tak de... ianya cuma la resort ala2 western... tapi, tempatnya menarik. Klu nak kan kelainan dlm percutian anda seterusnya, boleh la menerai-nerai ke sini..... Ada pelbagai jenis penginapan boleh dicubeeee...

Klu tak silap.. ni jenis Bandwagon
Pool ada ... jacuzzi pun adaaa
Yg blakang tu jenis tepee kottt
Ni kg house... eaaa?
Lepas tu, singgah lak kat jeti nelayan
Biasa Dania ni serius klu tgkp gamba
Tetiba.. jd cenggini lakssss
Lepas tu... singgah PD.. lama tak p PD... PD makin cantik... ada byk khemah2 santai utk disewa... nampak lebih bersih dr dulu. Kami pun mengisi perut di PD... bessttnyaaa... dengan angin laut yg nyaman... riuh rendah org2 sekeliling yg mandi-manda kat pantai.... nikmatilah suasana yg ceria ini sebelum anda mula bekerja minggu depannya.......

Tadaaaa............. Selamat Kembali Bekerja....

Saturday, September 26, 2009

Eid Mubarak!

Pada entry yg lepas, disebabkan sibuk bercerita pasal Erin yg disengat lebah.....terrrrlupaaaa nak ucapkan.... Selamat Hari Raya Aidil Fitri, mohon maaf jika ada salah dan silap secara sengaja (oopppssss!!!) mahupun yg tak sengaja.... sesungguhnya kita ni kan insan biasa yg tidak lari dr melakukan kesilapan....huhuhuhu... maafkan kami ye...

So, tahun ni.... famili den berayo di kg....tak do den nak tempek gamba skema posing di pagi raya... sobab eh... tahun ni, baju tak seragam... mcm2 warna den belasah.... sukati den la kannnn. Tapi, bilo den nengok famili lain pakai baju seragam... rasa tak besshhhh lak... hahahah.... tunggu la rayo tahun dopan kok panjang umo laie...

Apa yg nak diceritakan eh... hmmmm... let's the pictures tell the stories...nengok gamba jo lah yo...
Ni.. mlm raya... baru lepas melancarkan mercun
nak ke kubur
kat pusara abah
Mcm biasa, raya2 penuh dgn aktiviti ziarah-menziarahi.... yg sonoknya... ziarah beramai2, berduyun2 menyerbu ke rumah sedara-mara lain...

Muahhh...muahhh
Tgk la tu... berduyun2
Jang... oooo jang... erk! tok...oooo tokkkk
Mkn mcm2 juadah raya... but finally... cari jugak makanan biasa... mkn kat kedai Ain @ Bahau... Maju dah bisnes dia, tambahan lagi time2 raya ni...ramai juga org lain yg mcm aku... maksud aku, cari jugak makanan masakan panasssss.... Ain jugak yg untungsssssss...
nasi gorang ayam
sayo campoq
burger black pepper
Konyang ehhhhh..... alhamdulillah...

Thursday, September 24, 2009

Syiannnn Erin

Hari Isnin mlm selasa, kami ramai2 pergi beraya ke rumah wan chik Deresah.... Aku tengah memenuhkan pinggan makan ku dgn lontong (my fav) Erin sungguh berselera mkn kek lapis, satu demi satu kek lapis melapisi isi perutnya... tapi, tiba2 dia menjerit kegelian sbb ada serangga hinggap di telapak tangannya..... dan sungguh malang lagi serangga itu telah menyengat tapak tangannya sbb Erin telah tergenggam serangga itu hidup2... alamatnya...........

Maka Erin menjerit dgn lebih kuat lagi... sakit...sakit... tak pernah aku dengar dia menjerit kesakitan sebegitu rupa... tak berhenti2 dia menjerit sakit.... sakit..... Aku tak tau nak buat apa2... nak cari minyak utk di sapu, tak tau kat mana... maklumlah kat rumah org... tapi aku suh gak abg cari minyak w/pun aku tau dia pun tak taw nak cari kat mana....

Org2 kat sekeliling pun ada yg cemas... tp ramai yg tergamam sbb yg lain2 pun dtg beraya, tak tau nak buat apa... tak taw nak cari penawar kat mana... Akhirnya, selepas abg buang jarum sengat sang lebah.... baru jumpa minyak gamat. Kebetulan pulak mak tam ada (nurse kat spital) dan mak tam telah menyedut bisa lebah tu.... Erin masih lagi menjerit2 dan menggigil2 menahan sakit.... sedihnya ibu tgk princess ibu cam ni... umur belum sampai 5 tahun dah disengat lebah...

Lepas mak tam selesai, bwg yg telah dibelah 2.... ditenyeh2 berkali2 pd tempat yg disengat..... kata wan chik utk hilangkan bisa..."tenyeh byk kali" kata wan chik... "tenyeh lamo-lamo ... biar ilang biso eh"... sambung wan chik lagi... aku pun tenyeh la tak berhenti2 (lama2 aku berenti laaa)... minyak gamat pun disapu2...

Akhirnya, lontong yg dah ku penuhkan dlm pingganku tadi tak bermakan sbb dah ilang selera aku nak mkn.... kesian tgk Erin... Aku tanya Erin (bila dah sampai rumah)... rasa sakitnya cam mana? Al maklumlah, aku sendiri tak pernak disengat lebah... Erin kata "rasa cam dicucuk jarum tajam dalam2.... rasa sakit sangat2". Aku pun cakap kat dia... "esok.... mungkin tangan Erin ni akan bengkak sikit... tapi tak pe... nanti dia elok laaa"... Aku tak nak la esok dia bgn pagi dan terkejut tgk tangan dia bengkak... biarlah dia prepare awal2... dia cuma mengangguk2 tanda paham...

Dan... esoknya.... surprisingly.... tangan dia tu tak bengkak langsung! Kesan gigitan tu je yg merah sikit... Alhamdulillah.... lega.... teringat aku anak Yanti yg kena sengat kat bawah mata dia dan bengkak sehingga hampir menutup penglihatan dia.... Tp Erin tak bengkak langsung... May be sbb mak tam dah sedut bisa tu... atau may be sbb bwg tu... atau may be sbb minyak gamat tu.... apa2pun, jgn biarkan diri anda diselubungi misteri...hehehe... Tp, aku rasa kombinasi kesemuanya la tu....

Tuesday, September 15, 2009

My work station...

Saje nak mengabadikan tempat aku mencari rezeki kat dlm blog ni.... la ni, bilik ni share ngan juliana... sooner or later, diubah suai lagi... konsep terbuka la katakan... Ape2 je la, SYMP (saye yg menurut perintah...), ikut ajaaaa... Tak tgk bwh meja lagi... dh hampir2 tak de tempat nak parking kaki...

Yg ni plak, saje nak tempel gambar ahli2 Bhg Pengurusan Sumber Manusia (saje aku tulih penuh...kang aku tulih BPSM kang, ada yg tak ngerti kang...).. Zul! cam org JAIS laaaaaa....

Ni.... si Elis la yg berusaha bersungguh2 mengarrangekan everything.... payah wooo... mcm2 ragam!

Monday, September 14, 2009

Iftar @ Tupai2

Sekali dlm bulan Ramadhan, sememangnya ada acara bukak posa satu famili kat luar..... Hari Sabtu ari tu, puas tepon sana-sini tp sumernya fully book... call intai2, bora ombak, tupai2...fenuhhhh... cam nak try pannazz (not sure the spelling) tp cam jauh naw la plak... de palma baru pegi... nelayan cam dh boring... last2 tak jadi... tp hajat di hati, nak ke tupai2 gak....

Ahad, call lagi tupai2.... alhamdulillah, ada tempat.... Best mkn kat sini (dh taw sbb last yr dh try ngan classmate abg).... mcm2 mknn adaaa....dan reasonable price!

Tgk la aku pakai tudung pesen mase kini... harharhar... senang dan mudah, erkkk same je maksudnya tuh... klu korang nak taw, laki den tak suka den pakai tudung nih... dia kata cam org pemalas...huhuhu... aku kata, nampak kemas apee.... di ttp kata mcm selekeh.... but sometimes aku pun rasa cam bibik2 jek... nak pakai ni pun, mintak persetujuan dia dulu... 2 tudung je jenis ni yg aku beli, pas tu dia tak bg beli dahhh.... dia kata tak suka tgk....

sometimes pakai.....nak mudah
deretan kuih muih
deretan ayo sejuk
aikkk... ni bkn utk dimkn
pelbagai western n m'sian foods
butter prawn n ayam pandan
suke bibik ni dpt mknn
Yg nyonya tu, mak si toke restoran.... milik keturunan cina muallaf rupanya... coincidence dok sbelah dia... ntah apa tah dia borak ngan mak... bla..bla..bla... anak dia 2 org, sorang si toke restoran, sorang lagi p terawikh (dia kata laaa... sbb dia just received call dari anak dia)

elok ape aku pakai tudung ni (angkat bakul sendiri)

Klu ader masa, boleh la cuba mkn kat sini... Klu tak silap, hari2 biasa, steamboat dia 28 hengget.. should try one day...