Sunday, December 20, 2009

Cuti2 M'sia 2 : Ada apa di Kulim?

Ye... ada apa di sini? Dah lama nak pegi ke satu tempat ni, tapi tak pernah kesampaian... Dulu, otw nak ke Langkawi, ada nak singgah sini.... tapi... bila discover nak ke sini, bukannya singgah namanya.... kena pegi btol2 sbb jalannya menyimpang jauh dari hiway.... Masa tak mengizinkan, maka hajat ditangguhkan... So, kali ni... mesti pegi!

Keluar dari kws CH je dah lambat.... mana tak nya, singgah sana sini... mencekik stroberi lagi.... last2 sampai Kulim dah kol 7 mlm... kami overnite @ Seri Malaysia Kulim.... dulu dah penah dok sini dah (2 thn sudah gamaknya... lupa dahhh).. Esoknya, check out ... dan terusssssss mencari2 Sg. Sedim... GPS ader... apa susahhh...

Ni le tempat yg dituju....
Suke naw tangkap gamba awan
Sg. Sedim, terletak lebih kurang 30km from Kulim town.... Mula2 sampai, aku jd tak sure sbb bila park kat kws parking area, mcm pelikkkk je... awat tak de org lain ni? Mcm kws jin bertendang. Ada la sebuah dua keta.... Tak lama tu, byk gak keta dtg... tapi, depa pusing2 kat sini, then kuar balik... hilang tah ke mana....Depa ni p mana ha??? Mana org lain... Haiyaaaaa... tempat ape la yg aku nak pegi sgt niiiii..:(

Kami nampak ada jln masuk yg muat2 utk 1 keta... cam jalan pejalan kaki ....buleh ke bw keta masuk ikot jln ni? Punya la jauh klu nk jln kaki masuk dlm ni (rasanya la... sbb aku mana penah masuk). Last2.. belasah je la... masuk je... kang klu x btol, kuar la balik... apa susah? Punya la dtg dari jauh, pas tu tak kan nak biar cam tu je kannnn

Akhirnya, sampai la ke dlm... ada 3 org tahan keta... jeng3X... aiyaks! Ghupenya nak mintak duit bayo parking RM3.... heheheheh... aku siap tanya lagi... `Dik, ada org lain tak dlm utan ni? Ke.... kitorang jerk?' Tersengih2 budak tu mengangguk....

Bila sampai dalam....baru nampak byk keta dan org berkelah. Rupa2nya, parking kat luar tu tadi, parking tambahan klu parking kat dlm ni dah fenuh. Fuhh.... ada sg yg sungguh jernih dan cantik... dgn air yg mengalir deras dan tak tercemar... Ya... airnya sungguh jernih hingga kita bole nampak pasir di dasar sungai... sungguh sejuk dan nyaman... Rasa cam nak berendam je...

Tapi.... tujuan utama ke mari, bukannya nak mandi sungai... nak naik Top Tree Walk neha... Maka, anak2 hanya memandang sungai tadi dengan rasa terkilan.... huhuhuhu... Entrance fee RM10/adult dan RM5/child... agaknya arr... sbb aku tak hengat... main bayo jerk...

Dah sampai
Dania tu tgh menahan rasa gayattttt
Tinggi wooo...
Tak de org...
Katanya, weekend ramai org..
Sg yg mengalir di bawah...
Panjangnya almost 1 km.. 925m
Pemandangan indah alam semulajadi....
Can u c us?
Close up... jauh zoom ni..


Pokok kulim pun ader...
My model

Ada aktiviti water confidence (agaknya la...)

Tak sampai hati... akhirnya terjun gakkk

Kejap je bebudak ni mandi-manda... Sbb lepas tu ujan turun mencurah2....Selepas tu... kami pon kuar dr situ, cari tempat mkn tgh... perot udah berkeroncong....

Pas ni nak naik ke utara lagi...Hari dah makin senja.....cantiknya view sunset... tangkap gamba dr dlm keta yg bergerak jerk.... nak brenti tak leh hiway.... penattttt...tapi besssstttt!

4 comments:

ceni therebeq said...

Satu ketenangan kalu tengok matahari terbenam kan...

safa said...

errbeshhhhhh ler ekau ni asyik jalan around d world as well as tanah Malaya heheh

Kherun said...

ye ceni... rasa nak lepak dan menikmatai sunset.... sungguh cepat matahari membenamkan dirinya....

cik lin... mana der jln satu dunia....

mommy anis said...

lawa....gambar lawa sbb kamera canggih...heheheh