Saturday, December 18, 2010

6D5N Part 4: Muzium Nanas & Tanjung Piai

Bersambung episod akhir kisah cuti2 hari tu....

2 Dis 2010, Khamis... Seperti yg pernah saya katakan dulu, kat Johor ni... places of interests dia jauh2... Johor kan besarrr, mostly kat area Kota Tinggi ataupun Desaru. So, kena pilih la salah satu... kalau nak dua2, kena stay longer la... dan pindah hotel. Kalau kat JB je, ada museum... shopping complex... hutan bandar... Stulang Laut. Akhirnya, kami decided nak p Tanjung Piai... penghujung selatan tanah besar Asia, tempat yg tak pernah jejak lagi...

Dania asyik tanya aja... ada apa kat Tanjung Piai... baik kita dok hotel je mandi kat swimming pool, laaaaagiiiii best. Hmm, mmglah.... bagi kanak2 mcm dia, kalau boleh nak berendam lama2 dlm pool, tak nak jln2.... Tapi, sebenarnya... berfikir2 gak nak ke sana... jarak one way 82 km... tapi, tak pe la.... namanya kan jln2... On the way ke sana, sempat singgah Muzium Nanas je... sbb journey jauh, tak pasal2 sampai Tj. Piai kang hujan lak.... hari pun mcm mendung jek.

Kan den kato... byk muzium

Masuk kena bayar... murah je, brape RM saya tak ingat lak... tinjau2 mcm tak de org, rupanya tgh tutup sbb lunch time. Tgh meninjau2, dtglah penjaganya juga meninjau siapa yg tgh meninjau (saya la tu)... Terus dia buka kaunter... bukak muzium, w/pun waktu buka blm tiba... Timo kacih la ye...

Ni baju yg dibuat dr benang daun nanas
Mcm baju Filipino... ntah2 dibuat dr benang yg sama
Alat utk meraut daun nanas
Ada mcm2 spesis nanas
Nak proses nanas ke Dania?
Halwa nanas.... manis dan sedap
Sodap aiskrim nanas ni...
Ada mcm2 aiskrim & mcm2 warna kuning aiskrim
Depends on jenis nanas
Kami tanya, tak de jual nanas ke? Tetiba teringin lak nak mkn nanas. Dia kata... tak de, tapi kalau diberitahu awal2, dia mmg boleh sediakan. Hmmm... kami pun tak plan nak dtg sini. Selesai melihat2 dalaman muzium, kami dipelawa utk melihat demo meraut daun nanas.

En. Ahmad tgh men`demo'
Oh... cenggitu.... Tarik kasi keluar...
Baju pun nampak sama kaler... hehe
ni la benangnya
Anak2 pun kepingin nak mencoba... ikut turn ye!
Then, bergerak ke Tj. Piai... dah nak sampai
Mercu tanda Tj. Piai
Masuk sini kena byr jua... murah je... seperti biasa saya tak ingat. Sbl sampai sini tadi, singgah beli goreng pisang tepi jln. En. penjual tanya... dari mana nak ke mana... Saya kata la nak ke Tj. Piai... beliau kasi warning kat sana ada byk monyet liar... Sampai2 je, dah ada sign board kasi warning....

Mak aiii... nak kena jln 653m? Return 1306m?
Awal2 lg mak surrender.... mak tunggu luar je
Tapi.... tak la jauh mana
Jln yg redup dan selesa mendamaikan
Cantik pemandangannya
Kalau penat jln, ada disediakan tempat berehat
Tapi, kami ok je... tak penat pun
Pose wajib!
Here we are
Tahniah! Anda skg berada di penghujung
selatan Tanah Besar Asia
Masa ni, angin punyalah kuat...
Seronok budak2 ni... Dania pun dah lupa kat swmg pool
Gambar wajib sekali lagi
Apakah???
On the way nak balik baru terjumpa monyet2 ni
Jgn bw plastik/ mknn... mesti dia rebut nyer
keindahan alam semulajadi
Sepanjang perjalanan, ada byk kata2 hikmah utk difikir2an
Mak posing kat muka surat depan je
Lepas tu, kami terus pulang... puas hati gak dpt sampai sana... sbl sampai hotel, singgah solat kat Petronas.. dan tak pasal2 terus mkn McD kat situ... maleh nak cari tempat mkn lain, dah lotih jln jauh.... pas tu ambik baju kat kedai dobi.... payah nak jumpa kedai dobi kat bandar JB ni. So, sesape yg nak grab peluang bisnes tu, saya cadangkan bukak kedai dobi kat sini....

Esoknya, 3 Dis dah check out from hotel... singgah kat The Zone dulu... saje2 nak ngintai. Suasananya lengang je, sama cam dulu.... Kdg2 saya rasa cam byk projek gajah putih kat JB ni... Kat Danga Bay pun cam tak meriah... byk kedai tutup... Kat The Zone, w/pun org tak ramai tapi kedai penuh. JB Sentral mcm hampir siap sepenuhnya... jgn lengang gak, udah le...

Stulang Laut

Lepas tu, terus balik ke KL... sempat lagi singgah Parkson @ Bukit Bintang sbb saya ada voucher parkson yg akan expired hari ni (hehehe... sib baik abg ok je nak singgah) Beli brg2 sekolah sikit pas tu pi mkn kat Juara Tomyam Kg Baru... hehehe... menyinggah je kerjanya....

Seperti biasa, tak sah kalau tak sampai rumah time hampir tgh malam... 11:45, we arrived safely... Alhamdulilah....

Tuesday, December 14, 2010

Ulul Albab

Ntah bila la saya boleh sambung citer 6D5N... tak sempat... banyak sgt nak kena buat kat opis, kat rumah... Hari ni saya cuti, terus nak update entry pasal hari ni... Nanti2 lah saya sambung pasal cuti2 hari tu...

Bila raya atau ada kenduri kendara, saya dan familiku inspirasiku ada la lalu lalang kat Gemencheh ni sbb nak pi rumah sedara mara.... sekadar lalu lalang je la... tak de la perasaan apa2 pun kat Gemencheh ni... biasa2 aje... Tapi, hari ni lain... lain, sungguh lain. Kami ke Gemencheh ni sbb kakak (anakanda sulung) ada interview kat MRSM Gemencheh.

Selain dari SMAP Labu, kami juga mohon MRSM.... MRSM (Agama) Gemencheh. Mohon saja, kalau ada rezeki... adalah.... Seperti yg pernah saya katakan dulu, kakak tak pernah belajar di sekolah agama.... Masuk sekolah menengah ni pulak, saya dah ada rasa kerugian... maka, saya (saya? sape yg nak sekolah ni? saya ke kakak?) cuba mohon sekolah agama... SMAP Labu dan MRSM Gemencheh. Harapan mcm tipis, tapi cuba je lah... Kalau tak dpt, sekolahlah kat Tmn Melawati gak....

Kakak? Dia tu... bila kami tanya... tak kisah... semuanya tak kisah.. apa2 je la. Ouch! Pening kepala saya.... bila saya cuba tanya hati ke hati... pun dijwbnya `apa-apa je lah'.. Ha! Kan ke dah jadi cam saya dan suami yg mohon sekolah menengah? Bila saya tanya... nak masuk sekolah agama tak? Dia jwb... apa2 aje... haih! Akhirnya, kami mohonkan sekolah agama dgn persetujuan dia... W/pun tak pernah bersekolah agama masa sekolah rendah, kami cuba je.... better late than never!

So, hari ni hingga Khamis adalah hari temuduganya, serentak dgn Ulul Albab yg lain. Ulul Albab yang pertama kat Kota Putra (mula thn 2009), yg kedua kat Gemencheh (2010) dan akan dtg di Kepala Batas (2011). Kiranya di Gemencheh, ni batch yg kedua yg akan ikuti prg Ulul Albab. Apa makna Ulul Albab ni..... `golongan yang mempunyai asas yg kukuh tentang Al-Quran, ilmu pengetahuan yang luas dan pelbagai, mampu berfikir dan memerhati kejadian Allah....' Dlm Quran shj, Ulul Albab disebut sebyk 16 kali.


Di Gemencheh sahaja, 1,640 murid mohon dan rasanya semua dipanggil temuduga. Yang akan dipilih, 90 lelaki dan 90 perempuan. Bayangkanlah betapa sengitnya persaingan. Proses temuduganya, agak tough juga.... anak2 akan diberi surah utk dihafal (dlm satu m/s Al Quran kott), kemudian dikuarantin selama 1/2 jam dan disuruh hafal... seterusnya ditemuduga dan disuruh baca Quran juga.... dan akhirnya ujian bertulis. Tempoh keseluruhan...dlm 1 jam 30 min.

Sekolah ni, seperti MRSM yg lain, ttp mengutamakan Sains Tulen sbg aliran utamanya... Ye la, namanya dah MRSM. Tapi, utk MRSM (Agama) ni, ada added value iaitu Sains Tulen + Agama + Tahfiz. Tujuannya agar anak2 bukan shj berjaya dlm bidang sains, tp juga menghafaz Al-Quran, sbg usaha melahirkan generasi yang seimbang dunia dan akhirat. Selain drp mengikuti pembelajaran seperti mana anak2 MRSM yg lain, anak2 Ulul Albab perlu menghafaz Al Quran.... Targetnya... 1 tahun, 10 juzuk... 3 tahun, 30 juzuk.... so, by Form 3 dah hafal 30 juzuk.

Saya agak2 risau dan khuatir ttg keupayaan anak2 ini (esp kakak... mampu ke?) Sungguh tough... kalau tak de minat dan kesungguhan yg mendalam, pasti kecundang. Tapi, jgn tak percaya..... anak2 Ulul Albab MRSM Gemencheh berada di ranking TERATAS (pertama) bagi Ting 1 di antara 41 buah MRSM seluruh M'sia... ni, dr batch pertama. Tahniah! Ini membuktikan yg mereka sememangnya mampu buat dan semestinya mereka lebih baik drp anak2 MRSM lain yg tidak menawarkan prg tahfiz ni.

Taklimat awal
Yg sesi awal
Carta alir proses temuduga
Sementara kakak di temuduga, kami pun round2 kws sekitar.. kws sekolah yg masih baru dan bersih... sungguh kondusif. Kalau tak silap, sekolah ni di buka thn 2007 tapi guna kurikulum MRSM yang biasa. 2010 baru start guna prg Ulul Abab. Berdasarkan maklumat, sehingga Okt thn ni... plg tinggi, pelajar dah boleh hafaz sehingga m/s 242, juzuk 13 dan of course pelajar Ting. 1. Kagumnya.... kagumnya.... Di MRSM Kota Putra, ada murid Ting 2 yg telah menghafal sehingga juzuk 27. Ya Allah.... sungguh impressed!

Asal, targetnya adalah 30 juzuk dlm tempoh 5 thn (sehingga Ting. 5). Tapi, memandangkan pelajar2 boleh buat dengan cemerlang, maka target diketatkan lagi kepada 3 thn. Tapi, kalau anak2 tak dpt nak complete dlm tempoh 3 tahun, prg akan diteruskan ke tingkatan seterusnya sehingga selesai...

Aktiviti seharian pelajar sungguh pack. Pukul 5 pg dah kena bgn.. mandi, solat hajat... menghafaz 1 jam.. solat Subuh... lepas tu breakfast... kelas biasa... then sambung hafaz 2 jam ... pas tu sambung balik hafazan lps maghrib.... Semangat kena kental ni...

Kws sekitar
Asrama puteri ... berpagar
Surau yg selesa... fully ekon
Di sini bermula aktiviti setiap pagi
@ Asrama
Anak2 Ulul Albab ada mknn tambahan
kismis, madu, kurma dan susu segar
Pengetua... En. A.Bakar bg taklimat
Kena terangkan betul2 pasal prg ni pd parents
Then, let parents n anak2 decide...
ADAKAH ANDA BENAR2 MAHU ANAK ANDA MENGIKUTI PRG INI
DAN ADAKAH ANAK ANDA BENAR2 BERMINAT?
Selain pengetua, ada juga wakil dr ibu pejabat MARA dtg bg taklimat... lupa dah namanya. Beliau la yg byk menerangkan ttg prg Ulul Albab ni... pencapaian.. cabaran... Keputusan temuduga akan diumumkan melalui surat tawaran sbl sekolah start pada 10 Jan 2011. Kebiasaannya keputusan kemasukan ke MRSM boleh tgk secara online, tp tidak pd sekolah Ulul Albab. Pihak MARA telah dpt kebenaran dr Kementerian Pelajaran utk umumkan pemilihan ke sekolah2 Ulul Albab shj dulu. Sekolah2 MRSM yg lain, keputusan akan diketahui lewat sbb menunggu senarai pelajar2 yg x dpt SBP dr Kementerian (tak dpt bkn sbb tak bagus ye, tp sbb penuh).

Beliau juga nasihatkan... kalau dh dpt SBP tu, terima aje... jgnlah tolak sbb harapkan nak dpt MRSM. Kalau dah nama ada kat SBP, nama anak anda tak akan ada lagi dlm senarai MRSM. Tak pasal2 yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran.

Harapan kami sungguh menggunung.... w/pun kami tak begitu mengharap... (hahahaha... apa punya ayat daaaa).. Ye la, proses temuduganya sgt2 stringent.... dan kami pun bukannya dikalangan pembaca tegar Al-Quran... Susah lah nak explain... Apa2pun, kami hanya membimbing dan berusaha utk mencorakkan yg terbaik.... (apatah lg kakak masih tiada perancangan utk masa depannya).... cuma mohon utk dpt tempat yg terbaik... berharap agar anak2 dpt menakluki ilmu dunia tanpa melupakan persediaan ke akhirat.

Ye, kami sgt2 berbesar hati jika anak kami diterima di sini, tp peluangnya bertambah tipis bila..... kami tanya kakak, apa soalan yg ditanya.... kakak pun bercerita dan salah satu jwpnya menggambarkan yg seolah2 kami yg menyuruhnya masuk sini..... Alahaiiii.... sungguh jujur jawapanmu, anakku....