Thursday, April 29, 2010

Sport's Day @ TIC

Khamis 29 April, aku ambik cuti sbb nak attend sukan tadika Erin @ Oakleaf Club. Pepagi lagi dah bangun tanpa susah payah sbb dia punya la bersemangat nak pegi. Tapi, sememangnya Erin ni tak bermasalah nak bgn pagi w/pun mlm sblnya tido kol 12.45pm... alhamdulillah....

Dania pulak, merengek tak nak pegi skolah agama pd pagi tu sbb dia nak sgt2 tgk budak2 cilik ni bersukan.... Dania ni mmg suka layan budak2 dan suka sgt2 tgk keletah budak2.... aku yg tak strict ni, kata... oklah... tak yah pegi skolah.... melebar senyumnya....

line-up!
Berikrar dgn cikgu comel...
Acara ni yg Erin excited sgt nih....
lagu iringan tak dgr sgt...
yg kuat kedengaran adalah... one.. two... three.. four
till the end of the show....
list of games
prizes... everybody will have one
look at her... so excited
sweat!
She met her classmate while she was in std 1
can u spot the difference?
Same age.... is she too big? Too tall?
Sincere smiles... so, sweet...
Erin with her friend.... Mawar...
I have Mawar tooo.... :)
Bersemangat Dania membantu cikgu2
prize giving ceremony
Semuanya enjoy...
Semuanya happy dpt hadiah.... dekat hadiah tak dinyatakan tempat pertama @ kedua @ ketiga pun, yg pentingnya semuanya dpt hadiah. Acara ended @ 11.30 am... lepas hantar Erin n Dania balik ke rumah, aku pegi htr MyVi servis... spt biasa, terus suruh cuci keta lepas service.... dan seperti biasa juga..... hari pasti hujan slps kereta dicuci........

Sunday, April 25, 2010

Happy Birthday Omak...

24 April 2010, genaplah usia mak 56 tahun..... Masa berlalu begitu pantas..... rasa2nya, cam baru je aku kena marah sbb malas nak ngaji masa kecik2 dulu... hahahaha.... Byk betul pengorbanan mak kat aku.... dari lahir sampai lah beranak pinak..... tak putus2 bantuan dihulurkan.... Terima kasih maaaakkkk...huhuhu...

Mak duduk sama ngan aku dan mak masih jaga anak2 aku sampai kini. Bukannya tak pernah ambik maid... pernah... dgn niat nak meringankan beban mak... Tapi, mcm2 hal... lain jadiknya... Sampai mak pernah cakap "Ada org gaji bukannya makin menyenangkan, lagi menyesakkan dada adalah... biarlah rumah bersepah mcm tongkang pecah asalkan hati tak sakit..." Akhirnya, maid ku htr pulang.....

Melihat tangan mak yg semakin berkedut, uban mak yg semakin byk, lutut mak yg sering sakit...... aku rasa kesian sangat... W/pun cam tu.... semangat mak lebih kuat dr aku yg lebih muda ni.... Setiap pagi berusaha solat Subuh di masjid.... Zuhur pun cam tu juga.. lepas jemput Erin dr tadika, mak terus ke masjid (dgn Erin sekali).... pas tu, Maghrib dan Isyak.....

Bersyukur masih ada mak... kalau mak tak de, mesti rasa lain sangat sbb aku bukannya ada adik beradik lain... tak dapat bayangkan kehidupan tanpa mak nanti....

Semoga mak sentiasa gembira .... Moga2 Allah sentiasa lindungi mak dari segala bahaya, beri mak kesihatan yg baik dan sentiasa dipermudahkan segala urusan....

Saturday, April 17, 2010

Kenapa 7?

Aku baru balik dari kursus haji.... Kursus haji? Dah nak pegi haji ke? Hurmmmm.... nak... nak... memang nak pegi, seru dah ada .... cumaaaaa, JEMPUTAN je belum.... bukannya boleh sesuka hati pergi tanpa jemputan dariNya.... even, klu dah sampai airport Jeddah / Masjidil Haram sekalipun, klu jemputanNya tak sampai.... tak jadi gak kan.....

Sesaje je ikut kursus ni, mana la tau kan, kot2 jd jemaah standby ke.... ilmu senipis selaput bwg, cam na nak mengerjakan haji..... Klu difikir2kan, takut / risau / bimbang nak buat haji ni...... semua ada... bukan takut apa, takut ilmunya tak cukup... itu tak taw, ini tak taw... at last jd jemaah ikut-ikutan je.... klu yg diikut tu betul caranya, tak pe.... klu sebaliknya? Tak mo la jd cam tu... Semua org, klu bole nak memanfaatkan sebaik-baiknya setiap detik semasa berada di tanah suci nnt..... mendekatkan diri dengan Pencipta...... mcm tu gak ngan kami...

Kursus diadakan di masjid kat rumah aku ni je ha.... dikendalikan oleh Datuk Hj Kamal Hj Muhammad, bekas pengurus besar @ Tabung Haji.... Sedang asyik mendengar ceramah, tetiba... ada bakal jemaah ni bertanya..... `Datuk, kenapa kita kena tawaf 7 kali?' Oooopppsssss...... apasal ada soalan cam ni ekkk... aku tak pernah terlintas pun nak tanya.... rasa hairan ada... rasa kelakar pun ada... rasa serius ada jugak... tak ketinggalan juga ada rasa pelik..... tapiiiiiii, nak tau gak..... kenapa ye?

Dalam minggu yg sama juga (sebelum attend class minggu ni), anakanda sulung ada bertanya.... `ibu, Allah suka angka 7 ye?' Aku yg tak de jawapan, menjawab.... `Semua nombor ada maksud masing2.... setiap kejadian ada sejarah dan maksudnya'.... Nampak cam dia tak begitu satisfied, tapi aku biarkan aja.... Tetiba, class minggu ni ada lak org bertanya soalan yg hampir2 serupa....

Berbalik kepada cerita tadi....Datuk penceramah pun tersenyum, aku pun tak mengerti maksud senyumannya itu (chewah!) Adakah dia juga berfikiran mcm aku? Ontah le..... Dengan tenangnya dia menjawab.... Jika tuan/puan sedar..... angka tujuh ini banyak kali disebut dalam Al-Quran..... byk kaitan angka 7 ni dgn alam semesta ni.... Antaranya,
  1. Ada 7 lapis langit
  2. Ada 7 lapis bumi
  3. Ada 7 tingkat neraka
  4. Ada 7 hari dalam seminggu
  5. Ada 7 benua
  6. Ada 7 lautan
  7. Ada 7 planet mengelilingi matahari
  8. Ada 7 lapis elektron
  9. Ada 7 ayat dalam Al-Fatihah
  10. Tawaf, saie, lontar jamrah.... 7 kali
  11. 7 anggota badan bila sujud
Kesimpulannya, angka ini mmg byk kali disebut dlm kitab suci Al-Quran.... Hanya Allah shj yg tahu rahsianya..... Renung-renungkan..... dan.... selamat beramal...

Tuesday, April 13, 2010

Bertunang......

Hari Sabtu, 10 April 2010.... sepupu aku tunang, 2 orang sekali... yg adik (Farah) bertunang di siang hari dan abgnya (Azwan) betunang di mlm hari.... Omak den dah selamat poie dulu ke rumah Mak Su yakni (hehehe) yakni omak Azwan / Farah dan Pak Pen. Omak poie Khamis mlm lagi.... maka akupun cuti la hari Jumaat utk jaga anak2 terchentaaaaa.....

Majlisnya hari Sabtu... kekanda phojaan hatiku tak dpt dtg (siang) sobab eh kono ngadap che'gunya di S.Alam.... makanya, aku ajer drive keta dr rumah lepas kakak balik dr skolah... hmmm... Sabtu pun skolah... ada tusen.... nak pekso la katokannnn.... Korang pun, tau aje la... klu namanya aku yg drive tu, pastinya ada sesuatu peristiwa mengong yg akan terjadi....

Dgn kondifennya aku drive.... Dania, spt biasa akan duduk di sebelah driver... kakak n erin dok blakang... titon... Korang, aku ni dah bertaun-taun .... beratus2 kali dah ke Balakong tu (lokasi kejadian).... bukannya aku tak hapal jlnnya.... tapi, sosek gak! Hampesssss..... Dr MRR2 tu, aku terlajak simpang, lalu terus la terlajak sampai nak ke tol PLUS Sg Besi nuunnn.... Aku nampak sign board simpang ke Mines, belok kiri.... masuk roundabout dan sign board seterusnya tah hilang ke mana.... ni la masalahnya kat M'sia ni... s.boardnya suker2 letak half way jek! Hahahaah.... s.bod gak yg salah....

Aku pusing round about tu... tah masuk simpang mana tah... terus kuar ke highway nak ke KL la pulok! Ngeeeee.... mano aku poie ni??? Nampak s.bod ke Mines... masuk simpang tu dan spt yg ku jangkakan, s.bodnya sampai d situ aja.... ke... aku yg tak nampak? Pusing lg kat r.about tu.... tah mana2 tah... jln sana sini, masuk lg ke r.bout equestrian tuh.... hishhhh! Si Dania ni dah cemas semacam jek... Dania : ibu... ibu... brapa kali kite nk pusing kat sini? Dah 3 x dah nih....

Aku: Diammmmmm.....
Dania : Ibu! Kite sesat eh? nape ibu tak guna hp ibu?

Hah! Aku ada GPS, nape tak guna? Terlupa la pulakkkk..... Maka GPS ni pun membantu aku dgn jayanya.... seb baek bateri HP full.... Rupa2nya, aku dah terlajak ke depan dlm 5km.... pusing la balik... Hmmm, tu la.... membuto jo dlm keto... padan muka... Akhirnya sampai jua ke Balakong dan Dania pun menarik nafas lega....hehehhe....

Sampai2.... ramai suku sakat kecoh bertanya, pesal lambat sangaaaaaatttttttt? Org jauh ni...... Hahahahah.... tunggu kakak balik skolah.... makan... solat Zuhur..... tu yg lambat tu.... cover....

Along.. omak.. angah... m'ngah



Cik Farah yg sedia menanti..


Kek tunang berbentuk hati


Antara hantaran yg disediakan





Zaman skang ni, tunang pun berpelamin


Fresh flowers penyeri pelamin


Tn Hj Abd. Halim a.k.a. bang long yg jadi jurucakap


Cincin utk Cik Farah....


ngan omak masing2


haaaaa... ni Azwan
Dia punya turn sebelah mlm
Senang citer.... buat 2 majlis dlm sehari

Bersama hantaran dr pihak lelaki

Masa ni la jugak masanya suku sakat berkumpul ramai2.... masa ni jugakla nak beramah mesra, nak merancang2.... cadangnya bulan July nnt nak buat family day... kertas cadangan pun dah disiapkan. Hasratnya nak mengumpulkan sumer suku sakat arwah Siti dan Sudin (Al-Fatihah). 9 org jumlah keturunannya..... yg berbaki cuma 6... the rest dah mengadp penciptaNya....




Look at our family tree
Hehehehe.... aku di mana?
AC di sini....


Memula, Bang Pudin selaku s/usaha dilantik utk bg briefing


Tapi.... tak jadi....nervous la pulak
Hahahaha... klako la....
Akhirnya, bang long take chair...
`come2... take chair'... oooppss..


meriah.... hadirin dan hadirat
ske... ske...


concentrate!




Apo kono lak neh?


Payah nak jumpa yg `kurang sehat' dlm famili den nih....


Ni...hantaran yg nak dihantar mlm kang





Dannnn.... Bang long lg jd org terpilih utk jd jurucakap.... glamer...hahaha... memula jd jurucakap utk majlis Farah... pas tu jurucakap utk famili day... la ni utk majlis Azwan plak.... Ye la, luas pengalaman bang long ni... cikgu... imam...


hantaran warna ijo


mcm kawen pulok dowww


La ni, sarung cincin tak dlm bilik lagi... kena kuar ngadap2 & tayang2 kat org. Cam Farah td, siap bergambar @ pelamin lagi ... kalau zaman aku dulu, siap ko... kena hobin kek pak sedagho!

Maka... kuar la Cik Nini
bakal menantu Mak Su

Acara kemuncak...


Berpeluh sbb jd perhatian umum....
Berdebar2 lagi.... huhu


Hi Pak Pen....
Pandai Pak Pen isi minyak


My gegel...

Oh ye... lupe nak stori... kenduri mlm tu, kekasih den dh tibo... dh abih sesi `sehari bersama en. supervisor'.... maka, tak la sesat baghat.... Klu tak payah juga, dah la tak taw ghumah eh kek Langat bolah mano.... nak peteng jalan lagi... kok kono tinggal sobab tak terfolo ahli rombongan, kono la guna gps caghik jalan balik ghumah sondiri jooo....