Sunday, April 4, 2010

Dari Bukit Tinggi ke Janda Baik

Dah lama tak update? Last updated pd 7 Mac.... pasal Erin. Bila Mawar tegur...`nape tak update blog?' aku kata.... tak sempat la.... byk bende nak buat.... byk bende nak pikir.... Hmm, ada lagi ke followers blog aku ni? Bila aku tgk dashboard, ada ramai followers yg aku tak kenali.... sesape aje la, tq kerana sudi melawat blog aku ni...

W/pun aku tak update, aku slalu menten baca citer2 bloggers lain yg dlm list aku neh... silent reader jek... klu dulu, aku slalu update dan slalu gak mengepos komen2... tapi la ni cam sibuk semacam jek....Kat FB pun sama... dulu, slalu gak aku update status, tp la ni baca status org jek n sometimes ada gak menyampuk skali skala....

Apa daaaa... lari dr tajuk... slalu cam tu...hahahaha... tak kisah la, korang baca gak kan... Hmmm... 19 - 21 Mac hari tu aku dan 18 org opis mate pegi kursus PPKK Tahap 2 di Selesa Resort, Bukit Tinggi... bkn kat Colmar tawwww... kat Selesa... address dia sama jek i.e. Bukit Tinggi, Pahang... Itu pon dah manyak ontong woooo... Buek eh dibuek kek opis, kek dewan MQA tuuuu.... haru jang! Kito ni kan sodang berhemah dlm belanjooo.... Masa PPKK Tahap 1 ari tu buek kek Tiara Beach... klu kursus2 ni, buat kat tempat ala2 budget hotel....

Suasana pagi yg nyaman
Skali skala, terasa gak sejuknya
Bgn pagi... poie kursus..
Tuuuuu... Fairuz Abu Samah
Kursus ni, bestttt... ada 3 tahap... Bila complete 3 tahap akan ditauliahkan sbg PRS, itu pun klu lulus exam... `skroll' akan disampaikan oleh KPPA Tan Sri Ismail Adam....bulan Nov nanti... Apa yg dipelajari adalah utk kegunaan diri sendiri dan boleh juga bantu org2 yg terdekat dgn kita....

Tengokkkkk... hepi je...
Ni... En Bad...
Penceramah sumer dr JPA
Me with Ana Farha
Akak tak sempat nk jwb tag lagi...
Ampuuuunnnn...
Sesi yg paling happening
Zabib yg menggayakan aksi boya
Tapi... mulut boyanya kecik
Anak boya kotttt...
Cik Kiah dgn gaya cucuk langit
Hahahaha... huru hara `line' aku

Hari Ahad... check out lepas Zuhur... aku dan familikusayang tak terus balik ke rumah... Jarak rumah kami dengan kws kejadian lbh krg 30 km jek... dokek bonar... Maka kami pun, xplore ke kws2 sekitar... Nak mkn sup tulang yg sodapppppp....

View lebuhraya
Dolu2 pernah makan sup tulang kat sini.... mmg best den katooo... Tapi, klu korang nak tau direction, aku mmg tak tawwww... aku ni buta jln...sowiiii...

Bila sampai dan baru nak duduk, ada sorang pakcik tua dtg nak join sama... dan dia pun bawak kopi dan kuih yg sedang dimakannya, duduk sama2 ngan kami.... Mcm2 persoalan dlm kepala hotak aku ni, tapi kami layan je... siap pelawa dia mkn sekali tp dia menolak... kelihatan mcm dia org tua yg kesunyian.... then, bila ada famili lain yg baru sampai, dia pun hangkat punggung dia dan dok kat famili tadi tu....

Ini la supnya
Kena lak ngan cilinya... fuhhhh
Sodapppp.... hingga menghirup thru straw
Bila dan kenyang... kami round2 sekitar, dolu2 ada menjengah ke kws ni, tapi tak sampai ke ceruk rantau. Dina kata, dlm ni ada byk resort dan sungai2 jernih utk picnic....
Tuuu, klu tak silap RM100/nite
Aku rasa... mcm mahal...
But, for diff experience... why not?
Ada byk jenis resort...
Ada byk sungai yg jernih....
Pandang je laaaaa.....
Basahkan kaki je... Jgn lebih2....
Byk juga kws penanaman
Jumpa ILMU... Inst Latihan UMNO
Pintu depan looks like markas
Kws dlmnya kelihatan cantik dan selesa...
Jln dan jln lg jumpa sebuah banglo mewah atas bukit... Tak tau la rumah ke... resort ke...rest house ke.... restoranto ke... Aku lupa la apa nama tempat ni. Sempat juga berbual dgn org yg bertanggungjwb menjaga rumah ni.... dan dia benarkan kami meronda2 di dlm dan di luar.... Apa lagi, mcm2 la soalan tanya....

Banglo ni ada 6 bilik... Nak sewa satu banglo pun boleh... semalam RM2000++ (tak brapa ingat)... dlm hati aku... mak aiiiii.... sapo la yg sanggup buang duit duduk kek sini? Nak sewa 1 bilik pun boleh... harga bilik dr Rm300++ ke RM460++... ada 2 bilik yg attached bathroom, means the rest kena share bathroom. Ada satu tv... di ruang tamu....

Itu baru sewa bilik, belum mkn lagi.... Klu tak bawa bekal, kena mkn kat sini yg aku pasti agak mahal jugeee... Klu nk mkn kat luar, jauhhhh wooo... jlnnya aku rasa cam tak de lampu jln je... (lupa)... Tapi, mmg best la sini... luxury... jauh dr kesibukan kota... fresh air.. nice view... But I wonder... hoe do they know bout this isolated place? Kata org tu, almost every weekend, tempat ni fully booked...

View dr balcony bilik yg mahal tuuu
This is the best room
Org baru check out
Dorang tak sempat kemas lagi...
Swimming pool yg menggetarkan jiwa anak2ku
Skali lg aku warning...
Pandang aje.... pandang aje.....
Dah puas interview, kami pun blah.... round2 lagi... pusing sana sini... beli kuih muih... dan jln2 lagi... Mmg byk resort utk disewa dan byk juga resort yg ditinggalkan... seolah2 dah tutup...

Akhirnya.... langit yg cerah dah makin gelap dan hujan mencurah2 dgn lebatnya..... dahhhhhh... balik jom balik!

2 comments:

Don & Nor said...

peehhh...hirup pakai straw tu yg betul2 membuktikan sup itu terrrlalu sooodaaappp...

Kherun said...

sup slurrrrrrpppppp...