Sunday, June 27, 2010

Saat-saat akhir...

We bought this house @ Tmn. Melati, srategic location to live... everything is around the corner, primary/secondary school is just few steps from the main entrance, lrt, masjid, tempat mkn2.... petrol station, bestnya dok sini.... and yg menggetarkan jiwa raga anak2, the house ada swmg pool.... lagi... gym, sauna....

Mmg rasa nak pindah dok sini, tp mak tak nak pindah.... mak kata, kalau ko nak pindah... pindahlah... mak dok sini aja... tsk..tsk..tsk.. ermmm, nampaknya tak bolehlah... jd anak derhaka lak ko kang... tu... ayat sinis tuh... bebaik! Dr kami beli dulu, mak tak brapa setuju.... dia kata, `org nak rumah bole nampak keta dpn rumah... ni... tak' yolah.. yolah... buek ghumah hinggap jo, mampu tak? Ko mkn gaji jek, brangan nak ada ghumah hinggap... chett! Tapi, klu nak sewa.... saaaayyaaanngggg lak...

Sbl dpt konchi, byk sms yg aku terima drp agent... nak sewa? nak jual? Woweeiiii... the offered price was really interesting! Bila pk-pk, sampai lepas pencen pun nak kena tanggung utang, rasa nak let go je... Terngiang-ngiang bicara pagi si Asimah.... jgn dok asyik nak tambah utang, by right masa pencen dah tak de nak bayo utang dahhh.....

Rumah ni, view nya shanteq.... KL view... nampak clearly KLCC n KL tower.... klu hari merdeka / new year, tak yah susah2 lagi nak naik elevated hiway @ Ampang, suka2 bayar tol utk tgk bunga api. After so much discussion, we agreed to rent this house, but I'm bit choosy... nak yg Islam aje... So, ada la org Kuwait nak sewa (famili) starting July.

At first, dia nak masuk on Jun, tp aku soh July gak sbb bole kami lepak2 sini sementara tu. We started to fix the unit with basic facilities... lampu, kipas and grill only... no ekon nor water heater... So, rental price pun tak ada untung... nak kena tambah lagi ada... then, maintenance fee sendiri cover... ye ke? Ntah, agent tu ckp cam tu....

Balik cuti dr Legend @ PD hari tu, kami pi beli lampu, kipas dan suruh si Kamarul tolong pasang.... bole gak kasi business kat dia... Bila dah pasang, basuh rumah then dok la kat sini (cuti sekolah tak abih lagi). Hangkut la tilam, toto, kettle, rice cooker, bla bla bla dan aku gi kerja dr sini aja..... Mak lak kata... `sronok lak dok sini... eloknya, start sewa bulan 8... puas sikit dok sini' Pulak dahh....Pas tu, sekolah dah start... kami stay kat rumah asal... wiken, dtg sini balik.... fully utilised sementara blm hand-over to tenant.

Hari ni last moment daaaa..... la ni, budak2 ni berendam @ pool.... hmmm... sedih lak... Anak2 aku tak bagi sewa... semput lak nnt. En. Kuwait... jaga ghumah kami neh bebaik ye..... tak dapek kami nak p NZ sbb boli ghumah ni.... tsk tsk tsk...

Kakak suka study kat veranda
Nice view
Semoga En. Kuwait jaga dgn baik..... mcm ghetenya sendiri

Wednesday, June 23, 2010

Pelik tapi benar

Aku jarang dapat solat berjemaah kat masjid... setiap hari balik keje dah nak maghrib, nak mandi... makan... basuh pinggan... lipat kain... basuh kain... keje skolah anak2.... mcm2 la alasan aku... Weekend lak, tah ada kat mana2... cuma Sabtu mlm Ahad je... itupun sbb ada kursus haji. Tapi.... hari Isnin balik dr PD hari tu, kami berkesempatan solat Maghrib sekeluarga kat sana...

Aku bukannya nak citer pasal solat berjemaah ni, dan juga bukanlah nak canang kat korang yg kami ni pi solat masjid.... tapi, kejadian yg meremangkan bulu romaku yg happened kat masjid masa tu...

Elok aje imam abih baca doa lepas solat, ada makcik tu rebah di pangkuan Cik Mon... aku tak kenal dia, tp aku dgr Cik Mon panggil dia `Rus... Rus... bgn Rus...' Dia sebut `Rus' ye, bukannya `Ros'... dan meneringatkan aku pada Rusmini.... ala... CC Rusmini tkt 8 tu ha... knape ngan unti ni... pengsan ke... apa ke... tp aku rasa sungguh berdebar2 dan riso sbb anak2 aku pun menyaksikan kejadian tu... Jemaah yg lain mengerumuni dan mengurut kaki/tgn dan sapu air kat mukanya... tp, tak de respon langsung...

`Rus... Rus...' Cik Mon panggil lagi...

`Rus.... bangun Rus... '

`Dia ni pengsan sbb letih amat ni.... tadi dia dah termuntah2 sbl pegi masjid.. tp didayakannya juga nak ke masjid...'

`Rus.... Rusmini....'

HAH! Rusmini.... tepat lak namanya Rusmini spt mana yg aku bygkan CC Rusmini tadi.... Unti tu, kaku tanpa respon.... Dgn bantuan yg lain2, aku mencari2 no tel anak2 dia utk inform... Tak lama tu, pak imam pun dtg.... dia terus tanya... `ada gangguan ke?'.... Aik, unti Rus ni pengsan cara berhemah, tak de terbalik mata apa sumer.... dah tu baru lepas solat sama2.... takkan kena gangguan kot?

Terus imam tu take over, letak tgnnya kat dahi unti tu....baca ayat kursi... 4 Kul dll.... dannn...... unti Rus tu mula melawan dan menerbalikkan matanya... Ya Allah... mmg dia ni kena gangguan nampaknya.... pak imam ni, skali pandang sudah taw.... sungguh hebat, suspect aku (aku ckp dlm hati la). Aku, tak pernah tgk incident cam ni live... dan aku risau anak2 aku akan rasa lemah semangat..... Klu aku terus blah bw anak2 ni balik, cam selfish lak.... Nak tunggu, riso anak2 affected lak emo nya. Finally, unti tu sedar dan kelihatan sungguh lemah...

Aku rasa sungguh kurang asam betul makhluk halus yg m'ganggu ni... sampai dlm masjid pun dia ikut... solatpun dia ikut ke (wonder, which one yg solat sebenarnya...) Atau... tak panas ke dia mdgr bacaan imam masa solat tadi? Jin Islam? Nasib baik la tak teruk sgt....

Sunday, June 20, 2010

Lagenda Chalet Air

Errrmmm.. byk citer dah tak up todate... byk yg nak diceritakan tp tak sempat nak blogging... sibuk ngan urusan peribadi dan juga kerja hakiki... Byk citer tertangguh-tangguh nak citer.... Oh ye, aku nak start ngan Faizal Tahir la.... hahahah... apa kes? Biasa la... entry kasi lariks dari tajuk...

Ni... si Faizal Tahir tu.... aku tak la minat kat dia, tp tak dinafikan yg sore dia mmg best! Mmg ada bakat nyanyi (ye la... klu tak, tak kan bergelar penyanyi). Aku suke lagu dgr Gemuruh tu... bersungguh2 dia nyanyi... lontaran sore yg mantap.... Pas tu, la ni... tetiap hari dgr lagu Selamat Malam Sayang (errr.. ada `sayang' ke? ntah...). La ni, saje la aku nak kata... gaya pembawaan dia tu ada ala2 Bon Jovi... Bon Jovi... John Bon Jovi.... bole la aku gelar dia ni Bon Jovi M'sia... hahahaha... Korang jgn tak taw... aku ni suka lagu2 B.Jovi yg best2... Yg tak best, aku tak suke...

Sebelum tuuuuu... Mak Long (i.e. aku) skwarge nak ucapkan `Selamat Pengantin Baru' kepada anak buahku... Didi dan isteri... smoge bahgie ke akhir hayat... amiiinnn....

Ceria je DD...
Malam nnt, bole la DD nyanyi
..selamat mlm....tidur la... sayangku...
Lepas kenyang mkn kenduri kawin DD di Labu, Sendayan.... maka kamipun pi la melancong ke PD lak... dari rumah DD ke PD... Cuti sekolah ni tak yah jln jauh... byk faktor yg kena consider... ada mcm2 hal nak kena setel... Sudahnya, ke PD je la ye.... alang2 dah attend kenduri kawin kat Labu.... Kali ni, kita dok kat tempat yg spesel skettt... Legend Water Chalet... tak pernah rasa dok water chalet... jom kita terai....

On the way ke bilik... naik buggy
Wow... yg ni ada private pool kat atas tu...
Tapi, tak mampu la nak dok situ...
Double storey pun ada
Tapi kami dok single storey...
Sampai je kat bilik.... sronok sungguh budak2 ni... Erin n Dania kata... marvellous... marvellous... Maklumlah, tak pernah dok tempat cenggini.... Ada nampak air kat bawah...

Our room
Day bed yg dijadikan night bed juge
Abaikan yg bersepah2 itu
Ibu... air laut ke tu?
Wah... enjoying the sound of waves
Post kali ni, byk gambar pemandangan ye... tak byk citer sbb PD ni dah slalu pegi... sama je experiencenya... korangpun mesti dah byk kali pegi PD....

Tu.... jiran sebelah tgh mancing..
Tringat aku kat boss aku...

Dah sampai Antartika dah haaa...
Panas ke Erin?
Ecece...
Tu... anak sulung ibu..
Gambar wajib ambik
Tu dia... byk chaletnya...
Dah nak senja... air mula pasang
Selain aku dan kakak, ramai lagi yg menikmati sunset
Abg, Dania, Erin @ swmg.pool
Mak... dalam bilik...
Sedikit2 matahari mula tergelincir
Kakak pun nak capture view ni jugak
dah abih... tenang dan damai....
org2pun mula beredar
Mlm... gi dinner kat area pekan PD, nampak lah pulak funfair ni... kena la pulak masuk... sila.. silalah masuk dan beli token... beli... jgn tak beli..

Sukenya dia...
Muka2 bahagia
Esoknya, hari yg baru muncul semula...
Tu la aku kata.... byk gambar scenery @ same location
Sunrise kat sebelah sana, tak dpt nak capture sbb....
....terlindung dek Legend Tower Seaview
nelayan baru pulang (agaknya la....)
Ha... kat sini ramai org mancing yg meneringatkan aku pada en. boss... Seberang bilik aku tu ha... mak kata budak2 tu mancing sampai kol 3-4 pagi... bukannya mak aku dok perati dorang, tp dia nak bgn gi toilet kol 3 pagi, dia skodeng.... nampak budak2 bilik seberang dok setia ngan jorannya... Sebilik tu ada la 3-4 org bujang...

Bila aku n mak jln2 kat luar pagi tu, budak2 tu... tukar pot, tak mancing dr verandah dah... tp kat tempat tgk sunset smalam... borak2 la gak... rupa2nya, depa tu sumer pak polisi... dtg sini sesaje ambik cuti .... sewa chalet air sbb nak memancing dr dlm bilik... byk kali dah buat keje cam ni.... Dlm hati aku... wahhh... ini gaya memancing org kaya neh!

Hasil tangkapan pak polisi
ha.... tu bukan pak polisi tu tawww....
Tu org PD gamak eh... hahahaha (mestilah!)
Huuuu... bestnya dok rilek2 cam ni....tgk view...
Ha... ni dah check-out
Seronok uwan dan cucunya naik buggy
Bye....
Air dah surut... dah nampak dasarnya
Ha... tu rate dia....
Punyala panjang beratur utk check-out
Tp nasib baik tak tunggu lama
Ramai Singaporean dtg masa ni
Naik kat tower dia... @ parking lots
saja nak snap gambar dr tempat tinggi
ha... ni la yg ada private pool tu
Pas tu singgah lepak2 tepi pantai
Angin punya la kuat, badan rasa cam nak melayang
My precious!
Sudahnya... sampai rumah kol brapa? Korang agak2 la sendiri...... Ohhh.. tidak, kali ni sampai awal sket.... Hari Isnin 14hb Jun 2010... Kherun n famili sampai awal kat rumahnya... sempat la kami gi jemaah kat masjid kat rumah.... Ada benda nak citer lag sebenarnya.... next entry ye... citer pasal solat maghrib ni pulak...

Tadaaaa.....