Wednesday, June 23, 2010

Pelik tapi benar

Aku jarang dapat solat berjemaah kat masjid... setiap hari balik keje dah nak maghrib, nak mandi... makan... basuh pinggan... lipat kain... basuh kain... keje skolah anak2.... mcm2 la alasan aku... Weekend lak, tah ada kat mana2... cuma Sabtu mlm Ahad je... itupun sbb ada kursus haji. Tapi.... hari Isnin balik dr PD hari tu, kami berkesempatan solat Maghrib sekeluarga kat sana...

Aku bukannya nak citer pasal solat berjemaah ni, dan juga bukanlah nak canang kat korang yg kami ni pi solat masjid.... tapi, kejadian yg meremangkan bulu romaku yg happened kat masjid masa tu...

Elok aje imam abih baca doa lepas solat, ada makcik tu rebah di pangkuan Cik Mon... aku tak kenal dia, tp aku dgr Cik Mon panggil dia `Rus... Rus... bgn Rus...' Dia sebut `Rus' ye, bukannya `Ros'... dan meneringatkan aku pada Rusmini.... ala... CC Rusmini tkt 8 tu ha... knape ngan unti ni... pengsan ke... apa ke... tp aku rasa sungguh berdebar2 dan riso sbb anak2 aku pun menyaksikan kejadian tu... Jemaah yg lain mengerumuni dan mengurut kaki/tgn dan sapu air kat mukanya... tp, tak de respon langsung...

`Rus... Rus...' Cik Mon panggil lagi...

`Rus.... bangun Rus... '

`Dia ni pengsan sbb letih amat ni.... tadi dia dah termuntah2 sbl pegi masjid.. tp didayakannya juga nak ke masjid...'

`Rus.... Rusmini....'

HAH! Rusmini.... tepat lak namanya Rusmini spt mana yg aku bygkan CC Rusmini tadi.... Unti tu, kaku tanpa respon.... Dgn bantuan yg lain2, aku mencari2 no tel anak2 dia utk inform... Tak lama tu, pak imam pun dtg.... dia terus tanya... `ada gangguan ke?'.... Aik, unti Rus ni pengsan cara berhemah, tak de terbalik mata apa sumer.... dah tu baru lepas solat sama2.... takkan kena gangguan kot?

Terus imam tu take over, letak tgnnya kat dahi unti tu....baca ayat kursi... 4 Kul dll.... dannn...... unti Rus tu mula melawan dan menerbalikkan matanya... Ya Allah... mmg dia ni kena gangguan nampaknya.... pak imam ni, skali pandang sudah taw.... sungguh hebat, suspect aku (aku ckp dlm hati la). Aku, tak pernah tgk incident cam ni live... dan aku risau anak2 aku akan rasa lemah semangat..... Klu aku terus blah bw anak2 ni balik, cam selfish lak.... Nak tunggu, riso anak2 affected lak emo nya. Finally, unti tu sedar dan kelihatan sungguh lemah...

Aku rasa sungguh kurang asam betul makhluk halus yg m'ganggu ni... sampai dlm masjid pun dia ikut... solatpun dia ikut ke (wonder, which one yg solat sebenarnya...) Atau... tak panas ke dia mdgr bacaan imam masa solat tadi? Jin Islam? Nasib baik la tak teruk sgt....

1 comment:

Anonymous said...

hahahha...masuk gak nama Rus dlm blog akk...sebenarnya ada makna yg tersendiri abah Rus bg Rus nama tu. Sebab pertama 'R'- permulaan nama Rus sbb Rus lahir hari Rabu...Sebab kedua 'Mini' - Rus anak bongsu dlm keluarga yg bermaksud 'anak yg paling kecil'. Abah bg ejaan 'RUS' sbb dlm tulisan jawi takde huruf 'O' katanya...Kat umah adik beradik Rus panggil Rus 'Min' atau busu...Akk la org MQA pertama yang tahu maksud nama Rus....