Monday, July 26, 2010

Tayar keta pancit....

Saya cuti hari ni... start last Thursday till today. Esok dah start keje balik, owh tak bestnya :( Apa aktivitinya? Khamis lepas pegi Tabung Haji dan beli brg sikit kat Wisma Yakin... pas tu babai kat mak saya yg nak ke Jakarta / Bandung... jln2 ngan kwn dia. Saya tak htr ke epot sbb kwn mak tu bw keta n park @ epot.

Pas tu... Jumaat sampai Ahad... pegi Gambang...

Pas tu, hari ni Isnin.. masih cuti sbb mak mlm ni baru balik. Saya ingat nak sambung cuti sampai esok sbb rasa kijam sgtlah nak tinggal anak2 dgn mak yg sudah tentunya penat. Tapi.... saya segan lak ambik cuti byk2 ni... makanya, abg pulak cuti esok hari...

Hari ni, saya siapkan anak2 pegi skolah... tak buat breakfast pon... beli aja... Dania pg skolah agama naik van, tp Erin gi tadika saya htr sendiri... Balik dr htr Erin, singgah beli breakfast dan plan dah nak beli lauk utk lunch.. Byk kain nak basuh hokeh! 5x mesin full load 7kg tuh.... Pas tu cuaca mendung lak tu... kejenya dok terbalik2 kan kain je...

Masa drive nak beli b'fast tu, sy dah rasa keta yg saya bw ni bunyinya lain mcm... amende ekk? Saya terus bw je n park kat tepi sbb nak beli nasi lemak.... Tetiba... ada brader tu tego... `kak.. tayar pancit kak...' Hah?????? Pancittttt... cittttttt... cam ner ni? Nak mintak tlg, rasa malu lak... Saya pun kol la hubby yg dah berada di opisnya di Bangsar... abg kata, dia balik skang gak... Kesian pulak, tp sy tak taw buat apa2... kedai tutup lagi...

Brader tu tanya, ada tyre spare tak? Saya kata ... ada... tp tak taw mana.... hahahahahah... sadissss... sbb sy mmg tak taw mana tyre sparenya... dia pun meraba2... rupanya ada kat bwh bonet blakang.... Sib baik dia offer sendiri nak tlg saya... maka saya pun kol abg balik... tak yah arr balik... ada org nak tlg...

Tu la... tau bawak je... padan muka saya... nasib baik masa tu nasib saya baik.. ada org nak tolong. Masa brader tu tgh tukarkan tyr... saya pun borak2 ngan p'puan yg jual nasi lemak tu....Oooo... dia tu isteri brader tu dan ada sorang budak tu, anak dia... drj 2. Sambil tu, sy beli la amende yg sy nak beli.... mcm2 lauk sy beli, termasuklah gulai ikan patin... Pas tu, ada lak sore sumbang yg menyatakan kepelikannya melihat sy membeli gulai ikan patin di pagi hari... Eeeiiii, sukati sayalah... ni lauk lunch tawwww....

Bila dah setel, saya pun hulurlah seploh hengget tanda t/kasih yg tak terhingga... B'sungguh2 dia tak nak, dan sy hulur pd anak dia... anak dia pun tak nak... may be sbb dh dilarang oleh mak paknya... akhirnya, sy letakkan aja kat atas meja jualannya itu... ambik ni dik, buat belanja skolah....

Pas tu, tgh hari... slps jemput Erin, sy pun htr kedai utk tampal tyr yg bocor terkena paku tu...

Hari Keluarga di Gambang

Announcement : Saya cuti ye hari ni.... bukan hapdet blog time off hour...

Tahun ni, ofis abg (not to mean my hb's company) buat family day @ Bukit Gambang Resort City... Mulanya, they were given 2 choices... either kat De Pulai, Desaru @ Gambang. Based on voting, Gambang yg dipilih... may be sbb Desaru is too far from KL where as this water city is such a big playground for kids, so kids can hv lots of fun!

Gambang pun bagus gak... sbb tak pernah pegi.. lebih krg cam Sunway Lagoon gak tp Sunway lebih happening dan besar la... n of kos Sunway is more expensive... Ticket price, Gambang is cheaper than Bukit Merah and A Famosa..... rasanya la.. dah lama tak ke Bukit Merah dan A Famosa. Konsepnya sama je... sewa tube dan no outside food pleaseeee... Pegi la Disneyland ke, Univ Studio ke... sumer tak bg bw masuk mknn...

Mula2 saya tunjukkan gambar apartmentnya... selesa, luas dan yg ptg... bersih. Ours ada 2 bilik with 2 super single beds each... ada living room, dining table and small kitchen... apartment la katakan....


As usual, mlm ada dinner... karaoke competition
Mknnnya sedap2
Ada clown..
Esoknya, slps telematch.... masing2 pegi la ke water park. Semalam dah dibekalkan dgn tiket dan lunch voucher... saat yg ditunggu2 oleh anak2... saya dah membayangkan kepenatan yang bakal melanda....

Seronoknya dia,
tak penat2 naik tangga sbb nak naik menda ni
Penat oiii...
Seronok naik mende ni...
cuma nk naik tangga berulang kali... letisss
semua naik, incuding Erin.. berani dia...
Dania kata... perut dia geli
Saya rasa ombak kat sini lebih kuat dr Sunway
2nd nite, dinner lagi..
Ada show dr abg Fuyyo Magic
Enjoying the magic
Esoknya, after lunch... check out... seperti biasa la... pastinya tak terus ke rumah... menyinggah ke Kuantan. Oooppss.. bukan menyinggah namanya, tp sengaja pegi ke Kuantan. Lagi 38 km kott... saje jln2 abihkan minyak keta. Pi Teluk Cempedak... setiap kali pegi, tempat ni mesti berubah2.

Trek basikal
Pas tu, cari rojak ayam kat Tmn Gelora
Jumpa la Tasik Teratai niha
Barulah menelaah rojak ayam ni ha
Sampai rumah??? Kol 10 mlm... tp keesokannya iaitu hari ini, saya cuti... Mak kan gi Bandung n Jakarta.... Mlm ni baru balik.

Wednesday, July 21, 2010

Erin's Handwriting

Lately, Erin has changed her h/writing... Kalakar pulak saya tgk.... kecik2 lagi dah pandai nak memandai-mandai.... kakak2nya, tak de pulak yg tulis ala-ala gini....

Kalau huruf `y' @ `g' tu, bolehlah nak digulungkan ekornya, tapi.... `p' pun nak digulungkan jugak...

Tuesday, July 20, 2010

What do u think?

Saban hari, on the way to office... saya berkesempatan mendengar Panggilan Hangit dari stesen radio tempatan.... Biasanya, time ni mata saya belum terlelap lagi.... Sungguh menghiburkan... kelakarkan... Betul tak? Dan.... selalu DJ memutarkan semula berkali2 pada masa2 tertentu...

Pertama kali saya dengar `drama' mcm ni masa saya gi London dulu back in 1997... masa tu dok ngan kwn baik saya lebih krg 2 weeks while my hubby attending Pirelli's course @ Wales. Tiap2 pagi dgr DJ ni mengenakan orang... salah satunya, yg saya ingat... DJ ni call, kata baru beli washing machine kat kedai ni dan call kedai tu balik mentioned that dia nak mandikan baby dia dlm mesin tu.....

Berbalik kpd cerita Panggilan Hangit tadi, ada juga stesen radio yg lagi satu buat `drama' yg lebih krg sama... tajuk dia... Can I help u? ke... may I help u? Ntah... lupa lak saya.... Tapi, ada la DJ ni ckp omputeh kononnya mat salleh dan call org2 yg nak di`kena'kan... maka menggelabahlah org tersebut nak cakap omputih balik...

Kelakar dan menghiburkan... kan.. kan... kan.....

Tapi, sebenarnya..... saya sgt kasihan dgn org2 itu..... Kita terhibur mendengar org2 ini dikenakan oleh DJ-DJ radio nie.... Ada yg isteri mengenakan suami, suami mengenakan isteri, kawan, tunang, yg dah nak kawin... yg tgh harapkan projek.... Ada pulak yg sanggup tepon org2 Melayu kita ni yg tak pandai b'bhs Inggeris but they try their best to speak in English semata2 ingat mat salleh ni nak order kuih ke apa ke.... Dan kita seronok dgn telatah org2 yg sedang dipermainkan ini....

Dunia sudah uzur.....

Cantik tak?

Cantikkan... surprisingly I received this kind of unexpected gift by someone special.. So sweet.. Bukan saya je yg seronok... seperti yg saya jangka, anak2 saya yg lebih seronok... dan saya amat seronok melihat anak2 saya seronok dan tak sabar2 menjamah coklat ni...

Tenkiu sis!

Monday, July 19, 2010

Tambah Setahun Lagi...

Semalam, 18 July 2010... genap usia saya 36 thn.. Asalnya, mmg saya tanak beli kek pun, sbb Sabtu & Ahad tak lekat di rumah dan tak berkesempatan nak membeli kek... Saya tak kisah pun, as long as famili tersayang tak lupa wish.. sudahla... tapi, akhirnya beli gak pada hari ini...

Dah lama tak ke Secret Recipe... kalau ke sana, mknn yg saya suka adalah Choc Indulgence... apple cheese.... dan prawn macaroni with cheese... asyik2 3 mende ni aje... Asalnya, saya nak beli Choc Indlgnce gak tapi suami saya kata... `asyik2 kek itu saje... cuba beli yg lain pulak'... Hmmm, saya ni loyal orgnya..heheh.

Bila dah disuggest beli yg lain, saya dah tak taw mana nak pilih.... saya ingat nak rasa choc fudge... dan juga nak beli mango delight... dan juga nak beli choc strawberry... Abg kata.. `ha.. beli la semuanya tu'... hahahaha... bagus gak idea tuh! Akhirnya......

I bought 4 slices of choc fudge
4 slices of mango delight
and 4 slices of choc strwbry
Total = 12 slices

Terima kasih kpd kwn2 yg bg wish, thru FB, thru outlook office, secara direct....Sebenarnya, saya tak sabar-sabar nak pencen.... Semoga saya menjadi hamba Allah yang lebih baik hari demi hari....

Friday, July 16, 2010

Renung2kan....

Seorang sahabat saya telah jatuh pengsan semasa dipejabat pada minggu lepas.... ingatkan tak ada apa2 yg serius... may be sbb perut kosong ke apa ke.... tapi rupa2nya, keadaannya amat2 serius... ada blood clog di paru2nya... sampai masuk ICU. Menurut Zahir, docs kata to her mum...`your daughter was passing away.....' Subhanallah.... Alhamdulillah, now dia beransur sembuh tapi masih memerlukan rehat yang panjang.....

Nasib baik masa dia pengsan, ada Dayah berhampiran... nasib baik perkara ni tak terjadi semasa dia travel alone to overseas... nasib baik badannya ringan dan memudahkan rakan2 untuk mengangkatnya... (kalau saya, tak tahulah..... pasti org yg mengangkat saya terpaksa berhempas pulas)... Nasib baik Allah masih memberinya peluang untuk berbakti pada ibu-bapanya dan yang penting, untuk menebus apa2 yg kurang....

Sahabat sekalian.... kita tak tau bila kita akan mengadap Pencipta kita. Sekiranya kita dipanggil mengadapNya, sudah cukupkah amalan yang kita kumpul untuk dijadikan bekalan di akhirat, tempat yang kekal dan abadi. Ramai antara kita (termasuklah saya) yang sering melengah-lengahkan mahupun alpa untuk mempersiapkan diri, mengumpul harta yang boleh dibawa mati, bersedia untuk disoal di alam barzakh, meniti siratul mustaqim dengan mudah dan mengimpikan syurga 1st class. Apakah amalan2 kita sekarang ni boleh membantu kita nanti? Asyik mengejar kebahagiaan dunia tapi kebahagiaan yang hakiki tidak diutamakan....

Sahabat saya itu, dia adalah seorang yang baik..... saya kira dia amat bertuah sbb masih berpeluang untuk mengimprove dirinya.... dan indirectly, beri pengajaran pada org disekelilingnya... or... sekurang2nya pada saya....

Tuesday, July 13, 2010

Weekend buat apa?

Sabtu, 10 Julai 2010 ada Forum Perdana kat masjid area rumah saya (nak guna ganti nama diri `saya' from now onwards)... tajuknya saya dah lupa (pelupa!) dan salah sorang panelnya adalah Ust. Wan Sohor... Atur cara mula dr 4.30 pm (solat asar dan minum ptg) dan forum mula pukul 5.30. Ttp saya dan famili (xcept mak) dtg lambat dalam kol 6 lebih pi setel hal keduniaan dulu... huhu... Bila sampai, forum dah 1/2 jalan, dan tak boleh nak fokus sgt sbb anak2 asyik nak bertanya itu ini (cheh, salahkan anak2 lak)... tapi, tajuknya berkisar Palestine - Gaza la...


Selepas maghrib, bersambung pulak dengan ceramah/pengalaman perang oleh Us. Hatta, aktivis Mercy Malaysia... yg menceritakan pengalaman beliau berada di bumi Palestine awal tahun lepas... Antara ayat beliau yg saya plg ingat, `kalau nak bagi anak muda kita ni insaf, elok dihantar je ke Gaza sekejap, biar dorang appreciate life kat sini'.... suka lak saya dgr...

Esoknya, Ahad... pegi lak ke Mid Valley... Saya kurang berminat nak ke MValley time choti2 ni sbb rasa cam nak pegi opis jek... laina klu hari Jumaat (nyeh2X).. Tapi, disebabkan Maybank Treatpoints punya fair bertapak disitu, maka saya pun memujuk hubby utk ke sana... Apa yg kami dapat? Penat... sbb ramainya orang.... Tp beli gak la beg lappy discounted 50% tanpa perlu byr apa2 sbb saya menggunakan treat points Maybank... sayakan pengguna kad kredit yg tegar.... And finally, beli gak flash Nikon yg dah diaim sejak dulu....

Hrm... dtg sana tanpa niat beli apa2... kan dah terjerat! Even klu saya teman si Mawar pegi Tong Woh tu tanpa niat beli apa2 pun, end up with saya yg lebih2 dr dia...

Thursday, July 8, 2010

Twilight : Eclipse


Owh.... aku dan anak dara aku teringin nak tengok citer neh.... tapi wiken aku sokmo full... ntah hapa-hapa tah, ngalahkan pak menteri lak... Korang pernah tgk citer dier? Bagi aku.... bessttt... romantik... dgn pelakon2 yg hensem2 dan lawa2.... starring Robert Pattinson (as Edward) dan Kristen Stewart (as Bella)... tapi, akupun tgk yg first je.... itupun tgk 3X kat Astro je..... Nanti la aku soh abg cari New Moon & Blu-Ray kat internet ke....

Aku ni jarang sesangat pi tgk wayang... kalau pi pun, tgk citer budak2 je... kalau tak kang, bosan lak dorang.... dah tu ni citer ni 18SX ke hapa... tak seswai budak2 ni tgk... Nak tgk Avatar hari tu pun, Erin tak nak... dia kata... Erin tak paham dia cakap apa....



In Eclipse, Bella once again finds herself surrounded by danger as Seattle is ravaged by a string of mysterious killings and a malicious vampire continues her quest for revenge. In the midst of it all, she is forced to choose between Edward and Jacob – knowing that her decision has the potential to ignite the struggle between vampire and werewolf. With her graduation quickly approaching, Bella is confronted with the most important decision of her life.

* Credit to Mr. Google

Tuesday, July 6, 2010

Happy Birthday kakak...


Alhamdulillah.... Genap umur kakak 12 thn hari ni.... Semoga Allah sentiasa memelihara kakak di mana saja kakak berada... dipermudahkan urusan olehNya.... dikurniakan rezeki yang melimpah ruah.... We love you always..... Amin.

Last day kursus

Aku kan follow kursus haji.... sesaje nak belajar, w/pun panggilan belum ada... normally, kursus di adakan setiap hari Sabtu mlm Ahad. Tapi, kali ni kursus di buat hari Ahad mlm Isnin sbb Dato' penceramah ada hal.... Mlm tu, adalah siri terakhir kursus ni.... siap ada penyampaian sijil... mkn pun best (hehe.. ada nasi tomato my feveret).

Last week, ada praktikal.... siap ada replika Masjidil Haram.... buat tawaf, saie di sekitar masjid.... Yg lelaki pakai kain ihram... yg perempuan, pakai yg biasa as long as tutup aurat.... Dato' Kamal ni, sgt berpengalaman orgnya...
Penyampaian sijil
Tak semua hadir...

Sebenarnya.... aku rasa sedih gak... Best kursus ni.... Dgn topik yg best... penceramahnya best, jemaah best, suasana best.... Rasa cam tak sabar2 nak pergi sana lagi... tahun bilakah jemputan utk kami akan tiba lagi......

Reunion sana-sini

Lately ni, sana-sini ada reunion di sekelilingku... kalau bkn yg melibatkan aku, perihal org2 di sekitarku. Jadual hujung minggu penuh, ada reunion Semesti, SM Puteri Titiwangsa (both aku tak attend sbb ada hal).... reunioun sekolah rendah (wahhh... tak jumpa since Dis 1986!)... pas tu ada family day kwarge sendiri, famili day opis abg... semuanya nak sumbat sbl pose... hrm... dah nak puasa dah kan!

Gambar fesbuk kwn2 pun tunjuk pasal reunion... Aku dah terlepas 2 reunion, hopefully yang skolah rendah ni I'm able to attend.

Hari Ahad hari tu, kami dpt phone call.... sepupu abg meninggal dunia (Al-Fatihah)... accident dengan kereta yg dipandu Mat Salleh Denmark kat PLUS S'ban... 3 maut (termasuk cousin abg) dan sorang lagi admitted kat Hosp. Sban. Mereka on the way back from M'cca.... dengarnya attend reunion. Kuar paper dan tv... org Denmark tu memandu arah yg b'tentangan dan crash ngan keta BM yg dinaiki arwah. Actually, mat saleh ni dah accident dulu then keta dia berpusing, terus jln melawan arus di hiway dan langgar keta arwah ni.

Dgr2 lagi, m.saleh ni mabuk dan tak mau bg kerjasama... isk! Sesuka hati dia jer....