Saturday, August 28, 2010

Iftar @ Tupai2

Tahun ni, berazam tanak buka pose kat luar.... kalau buka kat luar pun, kat masjid masa cuti / wiken. MQA buat pun, saya tak attend. Kalau tahun2 sbl, saya dan famili (xcept mak), sering memenuhi undangan berbuka samada dgn p'belanjaan sendiri ataupun feree... at least once a week n s/times twice! So, let's have a change.... tapi, ada juga xceptionnya... hehehe... biarlah skali dlm bln Ramadhan, kami sefamili buka kat luar.... Tujuannya satu: Hanya utk m'gembirakan anak2.... tapi mak ttp tanak join sbb tanak miss tarawikh...

Tempat yg dipilih (utk thn ke 3) adalah Tupai2. Mmg best kat sini... mknnnya byk choice... 52 masakan kg style, 22 chinese food, 10 western... desserts... cakes.... Bukan mknn je... airpun ada byk jenis.. ada 8 jenis air sejuk, 4 jenis air panas... Masa nak mkn, tak tau nak makan mana dulu... nafsu... nafsu... Harga? Adult RM48 nett, children (4 - 11 thn) RM23 nett.

As usual, restoran penuh sampai melimpah2 ke luar.... tahun lepas, kami dok kat luar tp tahun ni dpt dok kat dlm.... lagi best kalau dpt yg bersila punya.... cuma klu bersila dan kekenyangan, raso `hongeh' tu lobih skitt....

Semuanya sodap, klu manis sgt... tambah air kosong
Waktu saya ambik gambar2 ni adalah slps buka posa.... so, byk yg dah licinnnnn.... Toke kedai siap tego lg... knape la saya ambik gambar mknn bila mknn dah abih.... Knape snap lepas buka???? Sbbnya...
1. Masa kami sampai, dah dekat sgt waktu berbuka....
2. Masa nak buka, ramai sgt org mengerumuni mkn tuuu...
3. Sogan la pulak nak tangkap gambar time org2 yg lapar nak mengaut mknn
4. Mcm wartawan jo....

Kuih muih & buah2an

Rasa cam nak rasa semua...
Tapi tak semua pun.... sbb byk sgt
pilihan sayur2an pun best! Dah licin...
western station
pelbagai mi
tak rasa punnn... dah konyang
yg ni kitorang ambik byk... butter prawn
muka2 kekenyangan
Ada tupai yg dibela...
outside restaurant... nak balik dahh...
Hari ni buka pose kat masjid lak ye.... turn Taman Bukit Utama (b'gabung dgn bbrp tmn lain) sponsor. Slalu je ada org / kompeni taja majlis buka pose kat masjid... alhamdulillah...

Friday, August 20, 2010

Lama tak jumpa

Salam Ramadhan semua.... Ramadhan yang dirindui menjelma lagi, ntah brapa kali Ramadhan lagi dapat kita nikmati.... Hari ni dah 10 Ramadhan, alhamdulillah Erin (13 Nov - 6 thn) tak ada masalah utk berpuasa even kali pertama berpuasa..... Good job adik! Nak update citer sbl Ramadhan... jumpa kwn2 lama... sengaja nak update juga agar tak hilang dari ingatan...

8 Ogos 2010, jumpa my bff Ekyn kat KLCC.. ada kursus kat sana. Actually, dari minggu sblnya dh janji nak jumpa kat same place, tapi jadual saya ni penuh wif agendas termasuk melanggar rumah sendiri (sob..sob..). At last, jumpa gak....

Then, 1 Ogos ada mini reunion skolah rendah. Saya skolah kat SK Kg Dato' Keramat (2) since 1981 - 1986.. Dulu kecik2 saya dok kat sting garden tepi sungai, bekalan letrik guna generator je.. itupun mlm shj... water supply pun ikot turn tadah gilir2 ngan jiran2, dr main pipe guna getah air, salur ke rumah.... mak saya la yg tunggu turn, biasanya dlm kol 2-3 pagi baru turn rumah kitorang... syian mak... Rumah lak, rumah papan yg berkeriot2 bila berjln...Hishhh... dah citer mende lain... Lari dr tajuk utama adalah perkara biasa...

Kami jumpa @ KFC Setiawangsa... tak ramai yg turn-up sbb masing2 dok merata2 di Malaysia yg permai nih... So, sesape yg available... hadirlah... Lelaki? Sorang jek yg dtg... Rostam si budak yg plg nakal dan slalu kena marah ngan cikgu... hahahah... dulu ko kecik je Tam, skang dah beso panjang dah... dah jd bapak oghang.... Sorang lagi Bambang nak dtg tp salah hari laaaaa.... dia dtg a day before... cam ner bole silap date....

Saya dah lama tak jumpa dorang... since tamat drj 6 on 1986. Form 1 saya skolah kat SM Puteri Titiwangsa sbb dah pindah rumah dok W.Maju. Most of kwn2 skolah rendah sambung Form 1 kat SM Ampang @ Padang Tembak. Dah 24 tahun tu..... Mula2 jumpa, ada yg saya tak ingat yg mana satu, but slowly can recall balik. Ada yg kembang... yg maintain... yg tomboy turns feminine...

Neway.... thanks to Aien n Rose yg bersusah payah meng`arrange' everything... till we meet again..

Monday, August 9, 2010

Rumah saya kena langgar

Rumah kena langgar?
Sape yang langgar?
........ saya laaaaaaaa....... sape lagi.... huhuhu.... saya langgar dgn menggunakan kereta baru saya...

Dah lebih 15 tahun saya dapat lesen.... tapi mmg jarang bw kereta... alhamdulillah, tak pernah kena apa2 kat jln (setakat ni... berdoa la sampai bila2 tak kena). Saya cuma nak kedepankan kereta ni sikit sbb saya nak ruang utk sidai kain.... Tetiba... lost control dan ngelabah dan tak tau dah mana h/brake, mana minyak... siap bole pk mana clutch (ngelabah punya pasal). Keta ni, auto... mana ada clutch daaaa..... confuse lak masa tu sbb h/brake dia kat kaki....

Kereta terus meluncur dan................ GEDEGANG! Hambek ko! Berbunyila alarmnya nenonenoneno (mcm ambulance lak... belasahla) berbunyi dan terus berbunyi... saya offkan pun masih terus berbunyi sehingga memaksa saya memaksa abg (yg tgh mandi) keluar dari bathroom utk offkan alarm.... rupa2nya, alarm keta Naza saya yang terkejut.... yg masih bunyi... keta yg melanggar rumah saya tadi dah berenti berbunyi....

Apadaaaa..... Hari tu, tayar pancit (the same car).... pas tu, 2hb Ogos - Isnin (anniversary saya yg ke 13)... mak saya dah terlupa letak gear kat P dan tak tekan h/brake (tekan ye, bukan tarik sbb letaknya di kaki) .... keta sama gak dan keta tu mengundur ke belakang dan berenti sbb tersangkut kat pokok... pintu dah tak boleh tutup sbb alignment dah lari.... Erin ada dlm keta dan mak ada kat tepi keta (luar keta)... syukur tak de sape2 yg cedera...

Pas tu.... hari Sabtu 7 Ogos, saya survey bengkel utk baiki pintu tu.... org tu kata, htr esok la sbb dah tgh hari, tak boleh siap hari tu jugak.... Pas tu, keesokannya... hari Ahad 8 Ogos.... saya dah langgar rumah saya menggunakan kereta yg sama.... then dtg balik kat bengkel tu.... Saya kata, `ada rezeki baru datang utk encik ni' ...... Geleng kepala org tu... mana taknya, smalam citer lain, hari ni tambah citer lain. Org tu kata.... kalau cam ni keadaannya, lagi tak leh siap satu hari.... 2-3 hari baru ok... Hmmm, ye la....

Tahun ni.... byk RM terbang sbb kereta....... alhamdulillah....

Sunday, August 1, 2010

Hari Keluarga keluarga saya

Buat julung kalinya, beberapa famili dari famili saya yang besarrrrrrrrr.... telah bersama-sama berkumpul untuk mengeratkan lagi ikatan silaturahim. Tapi, ramai gak yg tak dpt turut serta sbb mcm2 sbb... apa2pun, perhimpunan tetap diteruskan buat sesape yg dpt join... 2D1N..

Pengkalan Balak
Nama chalet - Suria... kalau tak silap... per nite RM100, ada ekon.... biliknya kecik je tapi bersih dan selesa...



Syioknye...


Sampai2 je kat sana, terus lunch... order mknn dari caterer je... baguih btol anak2 buah saya nih... cekap membuat tempahan dan arrangements... lain kali, buat lagi ye... Petang, acara telematch bermula...

Acara kanak2 dulu ye... sabo...


pipi pun dah mcm belon


bowling padang


sopan santun anak dara ni...


makin jauh makin sayang....
giler best acara nih... makin lama makin dijarakkan jaraknya

nak?


wow! sodap ehhh..


i believe i can fly...
sepupu saya ni ada buat album
sore dia buleh tahan laaa...
nama group dia Coca `D' Monday... cubala gugel


then... acara mandi-manda





sape nak selamatkan sape????


upacara men`dugong'


hahaha... kalau tgk gambar real kat FB lagi mengong
saya tak nak masukkan kat sini atas dasar `malu'


sweet child of mine



Mlm... acara BBQ...
Lupakan pantang larang anda temporarily



Acara bapak-bapak


Omak2 pun nak gak....
Don't worry, sumer generasi boleh involve


Silakan... anak2 punya turn


Prizes


Saya dpt juga... sukenya saya....


wuuuuuu... bestnya...


karok

Mlmnya, masa nak tido... ada ribut topan melanda this area.... sungguh riso dibuatnya hinggakan ada yg berjaga mlm, siap2 nak bg warning in case air naik menggila.... masa tu, rasa tak sedap hati sungguh... owner resortpun kata... kejadian mcm ni tak pernah terjadi.... tapi, alhamdulillah, saya ttp tido nyenyak... huhu...

Esoknya, lepas breakfast... lepak2 jap... pas tu acara bergambar... Hehehee, bukannya senang nak mengumpulkan sumer org... tapi, bestlah.... Lagi2 saya niha, yg tak de adik bradik... skali skala cam ni, terasa sungguh meriah... anak2 saya pun sronok bkn main...

Pas tu.. baca doa
Farah kata, ni muka mintak polompang... hehe
iyo gak tu.. ado ghoman eh!


Bersalam-salaman sbl berpisah mengikut haluan msg2
till we meet again...