Sunday, September 19, 2010

Syawal datang lagi

Selamat Hari Raya........

Kami balik kg hari Khamis (sehari sbl raya)... bertolak dr KL kol 9.50 pm dan sampai kg tepat kol 11.50pm... semenjak ada hiway LEKAS dan dah ada jln yg baru di Bukit Putus, maka perjalanan menjadi lancar dan selesa...

Keesokannya... 1 Syawal... pagi2 lagi dah dpt panggilan telefon dr Palong yg mengatakan Pak Chek (abg mak) dah meninggal dunia lebih kurang pukul 7 pagi ... hari Jumaat bersamaan 1 Syawal. Apa lagi.... berdukacitalah masing2 pada pagi yg mulia itu... Mak, Mak Teh dan Mak Su (kesemuanya adik beradik) dah tak sabar2 nak ke Palong.... setelah berbincang, kami sepakat ke Palong slps solat Aidil Fitri. Journey Serting ke Palong lebih kurang sejam....

Ni antara juadah kat surau... lepas solat sunat
Lepas solat, beramai2 la berangkat ke Palong pulak.... yg plg lewat, saya anak beranak la... mak dah pegi dulu... biarlah saya pergi melawat kubur arwah abah dulu... dah lama tak singgah... tetiba rasa rindu kat abah... tsk.. tsk.. tsk :(. Pas tu terus ke Palong.... Kasihan melihat famili arwah Pak Chek... tak dpt saya bayangkan perasaan isterinya (kalau saya ditempatnya)... di saat umat Islam bergembira di Hari Raya, beliau dan anak2nya sedang berduka... Apa2pun, Mak Chek tentu berasa release kalau mengingatkan fadilat kematian di hari Jumaat.. selepas Subuh sbl Asar.....

Esoknya, raya ke 2.... seperti biasa... menyinggah rumah Dato' Hj Lillah Yasin.... tiap2 thn, mesti buat open house Raya ke 2... menu utamanya as usual adalah sate... dan budak2 pastinya akan mendapat habuan duit raya..... Saje la menyinggah utk mengenyangkan perut.... Dato' Lillah ni rapat dgn keluarga Mak Teh....

Then, pergi ke rumah Wan Chik Limah (adik `awe' i.e. mak punya mak)... Wan Chik dok sorang2 kat Seri Menanti, tak nak dok ngan anaknya dan saya ajak dtg rumah saya pun, cukup susah skali....

Kat rumah Wan Chik
Mak Teh (kakak mak) ngan Wan Chik
Panas giler time nih....
Dpt minum air batu.... cukup nikmat rasanya
Lepas tu pi umah Uwan (mak arwah abah)
Uwan tinggal ngan Mak Ngah (adik arwah)
Tuuuu... mak n her MIL
Ini Uwan saya
Mlmya ada kenduri tahlil di rumah arwah Mak Lang... Act, M.Lang tinggal kat Selayang... tp rumah kg pun buat gak... mak saya pun cenggitu, ingat nak pindah kg lepas arwah abah pencen, tp hajat tak kesampaian... makanya... rumah yg dah dibina dan dilengkapi dgn segala mcm perabot telah disewakan kpd org lain.

Back to rumah arwah M.Lang... la ni... tempat anak2 dan cucu2nya berkumpul time raya. Bukak rumah setahun sekali... tapi, ada la upah org utk sapu2 sikit.....

Selesai kenduri.... acara yg ditunggu2 oleh budak2 kecik dan budak2 besorrr..... i.e. acara membakar duit....... main bunga api dan dam dam dum..... Gambar byk di FB saya... kali ni, beralbum2 gambar raya saya etak di FB... mostly gambar sedara mara... zaman skang tak yah cuci2 gambar dah.... tag saja di FB ye! Sonang....

Sebahagian kecil anak2 buah saya...
Ada la bbrp kerat sepupu saya dlm gambar ni
Esoknya, raya ke 3... tahlil di rumah Wan Chik Dresah pulak..... slps rumah Wan Chik, tahlil di rumah Mak Teh pulak....

part of sepupu sebelah abah
ni kat rumah Wan Chik
Lepas attend kenduri di rumah Wan Chik Dresah... mkn2 di rumah Mak Teh... yg speselnya, ada BBQ kambing.... dan kawan2nya....

pembakarrrrrrr...

daging kambing
ikan keli bakar
nyum..nyum..
3 dara pingitan
Apa yg pelik?
Nampak cam game pompuan jekkkk...
owh... tgh nak tukar CD
Setelah kenyang dan bersalam-salaman... makanya, tibalah masa utk berangkat pulang ke KL. K'Lang yg baru sampai di kampung dan ramai lagi laaa.... kata.... jln menuju ke KL sungguh sesak... esp dr K.Pilah ke S'ban.... kalau dr Senawang, ikut LEKAS.... maka lekaslah sampai KL .... tp dr KP nak ke Senawang tu... nak menempuh jam yg berjam-jam.... huuiiiiii... tak sanggup den...

Asalnya, on the way nak balik KL... kami nak singgah sana sini... tapi dah org sumer kata jam teruk.... makanya, kena cari alternative lain... kami pun ikutlah jalan Simpang Pertang - Kuala Klawang... kira ikot jln blakang la..... jalannya agak pusing2 dan tak byk keta lalu... lampu jln pun kuranggg (kalau jln mlm... seghiau laaa...) Tapi selesa.....tak jam langsung....

konvoi dengan budak2 bosa ni ha...
dan 4 buah keta lg
Gambar famili yg diambil pada raya ke 7
Akhir kata... saya sekeluarga ingin mengambil kesempatan ini untuk mohon maaf zahir dan batin kepada saudara mara, sahabat handai dan sesiapa sahaja yang sudi menjengah blog saya. Sekiranya kami ada termakan, terminum, terkasar bahasa, tersinggung perasaan dan apa2 ter lagilahhh..... mintak maaf ye.... kiranya ada hutang yg belum kami langsaikan, silalah tuntut hutang2 tersebut sementara nyawa kami masih dipinjamkan......

4 comments:

Don & Nor said...

cantik baju raya family akak... ijau yg tenang.ske ske ske...

Kherun said...

tenkiu cik Kham....

Yanti Arshad said...

selamat hari raya daripada kami sekeluarga...

Kherun said...

ye Yanti... same replies to u... selamat berperiksaan...