Monday, November 15, 2010

Erin's 6th Birthday

13 Nov 2010, genap 6 tahun umur puteri bongsu kami, Nur Sabrina binti Muhammad Suhaimi. Tahun lepas saya tanya dia.... adik nak celebrate birthday kat tadika tak??? Dia jawab... tak nak, malu... Puas saya pujuk2, dia tak nak gak... Hmm, ketiga2 anak saya ni lebih kurang je, agak introvert. Tak nak, tak pe la....

Tapi, tahun ni... dia sendiri yg request... agaknya sbb dah seronok tgk kwn2 celebrate birthday kat tadika kottt.... tapi, birthday dia 13 Nov, jatuh pada hari Sabtu... kalau nak buat hari Isnin 15 Nov, may be tadika cuti sbb Ahad 14 Nov ada concert/graduation day @ De Palma Ampang. So, tak de pilihan lain, buatlah hari Jumaat.... Saya pun mohon cuti utk sama2 meraikannya (setelah Erin suruh saya buang `kemaluan' saya... hehehheeh).

Awal2 lagi, dia dah pesan beli goodies, buat party pack, order kek..... Nak sambutnya hari Jumaat... hari Isnin sbl tu dah siap2 beli dahhh.... pas tu, tak sabar2 nak pack. Nampaknya, mmg dia benar2 teruja nak buat party kat kindy. Kek pun dah disuruh order, katanya... nanti kek tu akan ambil masa 2-3 hari utk siap.... Oooooo... well-planned!

Khamis ptg, kami pun ambik kek yg dah diorder, gambar princess as requested by her. Tapi.... bila tgk2 balik... mcm kecik je sbb kedai kata, dah tak sempat nak buat 2 kilo... kalau sekilo, bolehlah (sbb saya order lambat sebenarnya), pas tu, decoratornya cuti lak... haih, kan Erin dah pesan awal2... tu la, tanak dgr cakap dia.... akhirnya, sekilo pun sekilolah...

Tapi.... mcm kecik sgt...
maka kamipun belilah satu lagi
cheese cake...
birthday girl bg speech
Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Saya tahu... dlm hatinya ada taman
Fuhhh....tiup...
yeaaaaayyyyyy....
with her classmates
aummmm... yummy!
with teacher Hany

nasib baik beli 2
ada yg suka chocolate cake
ada yg prefer cheese cake
sila-sila...
Memang Erin seronok sgt hari tu... tergambar kepuasan hatinya... tak lama lagi cuti sekolah dan next year dah start alam baru. Hopefully she can cope with the new environment. Dilahirkan pada hujung tahun, maknanya she just turned to 6 yrs old when the school begin. Untung la setahun...

Bagi saya, TIC ni bagus... environment dia bagus, guru2 bagus, most of them mmg dah lama attached with TIC. Erin dah boleh membaca buku Peter n Jane dgn lancar masa umur dia 4 tahun.. baca je la... faham ntah tidak, ntahla... ada yg faham, byk yg tak faham kottt... Compare ngan tadika Dania dulu, cikgunya asyik bertukar2....terlalu kerap.... tu yg tak best. Boleh affect proses pembelajaran.

Bab2 belajar ni, saya tak strict punn... saya byk biar-biarkan aje (tapi tak la bermakna lepas terus). Biar dorang enjoy their childhood... sbb mak saya dulu selalu suruh saya belajar... Belajar, belajar, belajar... Siap intai2 lg dlm bilik, skodeng saya tgh buat apa... Tak suke, tak suke, tak suke.... pressure sungguh jadinya. Nak main kat luar, kena hafal sifir dulu, baru boleh main... Kwn2 saya dah tunggu saya kat luar rumah nak ajak main... mak saya akan halau dorang jauh2 sbl saya nampak dorang.... Tapi, baguih jugak.... kalau tak mungkin saya jadi sales girl ke, jaga public toilet ke.... cleaner ke... hahahahaha.... hapa2lah...

So, anak2... saya biarkan dorang nak belajar cam mana... with supervision la... Kalau lebih2, kenyanglah korang dgr leteran eden ni hah!

Masa tempah kek hari tu, saya tempah 2... satu utk celebrate kat sekolah Erin, satu utk dirumah. Yg kat rumah punya, saya order ice-cream cake... uishhhhh... sodap botoooo.... Mula2, suruh tulis utk birthday Erin je... tp bila result UPSR keluar hari Khamis 11 Nov hari tu, saya pi balik kedai kek... mintak tambah wording ... congratulations utk kakak....

Oooppss... hadiah utk Erin
Bukan tau main pun... dia yg mintak
Uihhhh... mmg sodap!
Mouth watering you know... tasty enough! Hmmm... lapar lak...

3 comments:

Don & Nor said...

happy belated besday adik. sronok anak2 bila ibunya sanggup bercuti n celebrate besday kan. hope jadi anak yg solehah

Chekpid said...

aiskrim last tu nampak sodap betol...beli kt mana? huhu.........

happening tadika erin. saya pun tgh survey tadika si kecik. thn depan he turn to 4. dah boring dok nursery. dia nk main ngan kawan2..siap request kena ada kolam renang kecik :p

Kherun said...

Kham: Tu la... dia sedih bila akak kata akak tak leh cuti... sebenornya, ibunya menyakat je...

Chekpid: Akak beli kat Beker's Cottage.. mmg sodap!