Saturday, November 13, 2010

VA

Alhamdulillah.... syukur kepada Allah atas nikmatNya. Akhirnya, saya dan suami mendapat berita yang amat-amat menggembirakan, yang berjaya menghapuskan berita2 pahit sepanjang tahun ini. Tahniah kakak, tahniah, tahniah, tahniah.....

11 Nov 2010, keputusan UPSR diumumkan... 37/40 murid dari kelas 6 Murni (kelas kakak) mendapat 5A, saya tumpang sedih pada yang 3 murid lagi.... Ramai yang melonjak kegembiraan dan ramai juga yang menangis kesyukuran. Tak sampai hati tgk mereka yg menangis kehampaan (sampai ada yg teresak2). Tak pe anak2, UPSR is just the beginning of your long journey. Still far to go...

Sek. Keb. Tmn Melawati (2) dapat tempat ke 3 di daerah Gombak, peningkatan yang memberangsangkan dari thn lepas iaitu tempat ke 7. Sekolah sebelah, SKTM(1) pula dpt tempat pertama ttp total murid yg dpt 5A hanyalah 66 berbanding SKTM(2) 89 orang. Percentage tinggi sbb student Drj 6 tak seramai SKTM(2). Cikgu yang menyampaikan keputusan keseluruhanpun, saya tgk menangis beria2 sbb suka... saya, biasalah....tgk dia menangis, saya pun dah bergenang, w/pun result belum diserahkan kpd murid2.
Semua berkumpul @ dewan - berdebar2
Ustaz Hairizan tgh menenangkan students
Masa ni cikgu tgh mencerai2kan result
Cikgu2 dah masuk dewan dgn membawa results
Cikgu ni yg bersedih2an tu
Pn. Hanisah, guru penyelaras Drj 6

Debaran makin memuncak bila keputusan nak diumumkan. Cikgu hanya mengumumkan nama murid2 yg dpt 5A, dijemput ke pentas dewan utk terima result. Keputusan diumumkan oleh guru kelas masing2 dan dimulakan dgn 6 Murni

Cikgu Zarina - guru kelas kakak

Nama kakak dipanggil sbg DIANA sahaja.... bukan nama penuh, tp nama panggilannya di sekolah. Yang ayahnya boleh tak perasan sbb expect cikgu akan panggil guna nama penuh dan juga ayahnya terlupa kat sekolah anaknya dipanggil Diana.... hehehe...

Melangkah dengan gembira
sebahagian yg dpt 5A
parents yg berdebar2
tersenyum puas
Cikgu kelas - Puan Zarina
Dengan principal - Pn Rohaya
call Uwan kat rumah...
Uwan tak dtg, tunggu Dania balik sekolah agama

Sebenarnya, sebelum exam... saya risau gak... sbb kakak ni playful, prioritynya adalah radio, story books, bgn pagi lambat, dah tu.... kemaruk sgt dgn Aril AF tuuuu (cuba tgk FB dia, byk gambar Aril), balik2 sekolah terus on lap top (pas tu mlm dah ngantuk)... belajarpun, dgn muka ngantuk! Sampai la satu hari tu, mak saya komplen tak hengat nyer.... langsung saya kasi warning...laptop only on weekend! Tapi, lepas tu... saya plak tak sampai hati....

Tuisyen??? Tak de punnnn.... Drj 5 dulu, adalah htr language studio @ Ampang nunnnn.... tu pun, belajar drama, bercakap.... Drj 6 dah berenti sbb setiap Sabtu, sekolah buat tuisyen. Harapkan tuisyen sekolah tu je la... itupun selalu tak de... ada je aktiviti2 lain. Belajar ngan ayah je la.... ibunya sebok lipat kain sambil concentrate tgk tv (sila phmkan ayat ini betul2 ye...) huhuhu. Selain tu, kami ada langgan Zoom A, pihak sekolah yg uruskan.... pembelajaran thru internet, mcm Score A tu... tp Score A tu mahal gilerrrr. Zoom A ni.... seploh hengget setahun.... sgt2lah berbaloi...

Hmmm, hari tu... ada la isi borang SBP based on trial exam. Kami mohon Sek Men Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu). Ntah la tu... kalau dpt, alhamdulillah... kalau tak dpt, sekolah Tmn Melawati jugaklah... Tapi, peluang macam tipis.... sbb kakak tak sekolah agama.... tak ambik UPKK. Mau ke dorang terima anak kami? Kalau ada keputusan UPKK, mungkin peluangnya cerah.... ni, tak de apa2pun.

Teringin nak dia belajar kat sekolah agama.... nak tanam saham akhirat. Tu la.... nyesal tak masukkan dia sekolah agama... sbb dulu, saya tak sampai hati.... sian .... nnt dia penat... sek. agama... sek kebangsaan lagi... homework.. exam.... lepas tu, saya gak yg nyesal... Tapi, Dania..... kami dah ambik pengajaran...

5 comments:

ruggedmom said...

try je youne mintak sek agama. Selain SMAP Labu kat sini yg ngetop SHAMS, S Sains (agama) Selaru. Takpun aplly MARA la, ada 3 aliran agama

Kherun said...

tu la... tp dlm borang permohonan SBP tu, boleh mohon 1 sekolah je... tak de byk pilihan. Borang MRSM dah kuar... tak ambik pun lagi... ntah ambik ntah idak..

Chekpid said...

vote for mrsm :). tahniah kakak. seronoknye tengok anak berjaya...alhamdulillah.

Don & Nor said...

tahniah utk anak n moknyaa....
smoga trus success dunia n akhirat.
mudah2an dgn doa akak sekeluarga, impian nak hntr kakak kesekolah agama tercapai.

Kherun said...

chekpid: timo kaseh chekpid, kalau mintak MRSM, may be mintak Gemencheh (aliran agama)... tapi, kalau dipanggil, kena interview dulu...

Kham: terharu lak eden dgn sokongan akak Kham... amin..