Saturday, December 4, 2010

6D5N Part 1: USS dan guides

Hari Ahad, 28 Nov 2010...

Cadangnya, nak bertolak ke JB seawal pagi yang boleh... kol 8 ke... 9 ke... Udahnya, kol brape korang agak2? Pukul 12.30 youuuu... hahaha... Nak tinggalkan rumah dlm tempoh yg agak lama kannn... so, kena ensure semuanya ok.... kain dah habis basuh, dapur dan segalanya dah kemas. Kain, saya sidai dlm ghumah je.... siap hangkut ampaian tu bawak masuk lam ghumah....

On d way, singgah sapedek dan solat kat Melaka... rehat2 jap dan meneruskan perjalanan ke JB, sampai kol 6 lbh krg. Check in @ Tune Hotel, JB. Semuanya dah di book awal2... hotel, entrance pass to Uni. Studio S'pore (USS), coach... perfect! Murah giler.... Utk 3D2N, 2 bilik siap dgn coach for 6 to USS.. total lbh krg RM320. Believe it or not? Style Tune ni lain sikit... kalau nak towel, ekon, hair-dryer, tv ke apa2 lah... kena top up la. Yg saya book, basic aje... bilik, ekon, coach dan tv.

Tips pertama : Book @ Tune Hotel c/w coach. Senang... sbb coachnya bertolak dr Tune direct tu USS. Ttp, sesuatu telah mengejutkan saya.... Coach ke USS esoknya dah penuh!!!! Owh... cam mana leh jadi lagu ni.....

Saya dah book sebulan lebih awal, ttp tak de tempat lagi??? Ada diberi pilihan lain, naik coach ke Marina Bay then naik teksi... tp itu bermakna... kena tambah duit, tenaga dan masa lagi... Oh no! Saya jangka, semuanya dah well planned dan tak expect akan sangkut cam ni. Ntah salah saya yg tak baca betul2 dlm website atau salah hotel yg tak bg clear info...

Rupa2nya, kalau kita book hotel dan coach, Tune hanya bagi voucher dan kita kena tukarkan sendiri dgn tiket Odyssey Coach. Saya rasa sungguh geram... dah la penat, baru sampai.... ada problem lak tu. Budak Odyssey Coach tu siap kata lagi... `kak, kitorang dah siap tampal dah kat depan tu... coach utk esok dah full'. Dan saya siap jawab lagi... `mana la saya nampak notis tu... saya kat KL dan notis tu kat sini????' Haaa.... hambek ko!

Bertekak cam mana pun, tak kan mengubah apa2. Tune kata Odyssey salah, dan Odyssey kata Tune salah. Saya tak menang pun... hampeh! Akhirnya saya mintak refund. Odyssey kata boleh refund, tp short RM14. Hah? Mana boleh... Saya nak full refund. Odyssey kata... yg lg RM14 tu servis charge, charged by Tune. The problem is, Tune didn't do anything... so, how come they claimed the svc chg? Tak kira, nak jugak RM14 tu... nak jugak... hahaha... bukan byk mana pun, tp sbb geram punya pasal.

Akhirnya.................................. tak menang jugak... huhuhu.... menci...menci...

Tak pe... tak pe... jgn biarkan ianya merosakkan mood percutian anak2 saya... try figure out something... mesti settlekan masa tu gak sbb tiket ke USS mmg dah bayo (thru internet) utk keesokan harinya.... kalau tak pegi time tu, rugi la ko dekat RM900... padan muke ko. Nak tak nak, kena masuk gak S'pore esoknya.

Pikir...pikir.... Nak bawak masuk keta ke sana, cam tak kondifen lak... Maklumlah, jln ke sana tak tau langsung, dgn rulesnya... parkingnya... 6 dollar sejam??? Pas tu, one way, hi way.. bla2... Nak book keta, org travel agent tu mintak RM200... maknanya saya kena top-up RM90 kalau pegi ngan Raj tu ha (nama org tu Raj). Pening.. pening... dgn letih travel dr KL ke JB, w/pun bukan saya yg drive.

Akhirnya, kami setuju naik bas persiaran Raj dan Raj pun senang hati dpt bisnes. Dah settle, baru masuk bilik.... haih.. penat!

Masuk bilik..... waaaa... bestnya bilik dia... cantik, bersih, kemas... tp penat sgt, sampai tak tangkap gambar bilik pun. Cuma, bilik dia kecik laaa.... nak solat pun, kena hati2 takut terantuk kepala bila bgn dr rukuk.... hahahah... Ini pun dah berbaloi2 dgn hrg yg murah tu... Cuma, (Tips ke 2) korang, kalau nak book coach... make sure call comp. Odyssey tu awal2... kasi konfem dulu...

Bersiaran @ Danga Bay dulu

Tune Hotel, JB
Esoknya, nak bertolak ke USS... terserempak dgn classmate saya @ UiTM S.Alam dulu... nama dia Sharifuddin... tp kami panggil dia Johor... Hahaha... Saya jumpa Johor di Johor...

Raj sampai tepat pada masanya... Selesai mengisi borang segala bagai, kami pun bertolak ke USS. Turun naik imegresen 2X... M'sia dan S'pore. Semuanya berjalan lancar.... cuma kesian tgk mak je la.... terdengkot-dengkot berjln.... sakit lutut.... Journey lbh krg 1 1/2 jam (campur turun naik imegresen).

Tips ke 3 - bw bekalan dr M'sia (bw guna disposable plastic ware tawww). Ni yg best kalau mak ikut ni.... dia tak tinggal dgn bekalannya.... jimat la skett... Kalau saya.. maleh la saya nak bersusah payah. USS bukak kol 10 pagi. Biasalah, theme park cam ni mana boleh bw mkn masuk. Kami siap2 mengenyangkan perut dulu, makan kat luar....... ye la, dah bertolak awal2 pagi dr JB, mana lalu nak telan mknn awal2. W/pun tak bersarapan lagi dan dah dekat kol 10, Dania tetap tak lalu nak mkn jugak sbb dah tak sabo2 nak masuk dlm. So, dah kenyang.... bolehlah lewatkan sikit makan time. Bole rujuk map utk cari halal food. By the way, every tickets will be given 5 dollar voucher each for shopping and dining. Jgn lupa guna lak....

Pas tu.... pastinya berebut2 nak bergambar ngan globe Universal niha. Ini mmg pose wajib. Tips ke 4 - sila bergambar dgn globe waktu nak balik nanti sbb org dah kurang..... so, tak ramai la pelakon tambahan dlm gambar tu. Nak menghalau org2 agar tak masuk skali dlm gambar kita, dah makan masa.....

Mak dah pernah pergi Univ. Studio @ LA. Saya dah pernah pergi yg kat Jepun. Kami sekeluarga dah pernah pergi Disney HK. Apa bezanya???? Bezanya.... kat USS ni... panassss.... nak beratur panjang, dgn cuaca panas yg melanda... adoyaiiii... pas tu, siap hujan lagi. Bertempiaran mencari tempat perlindungan. Pas tu, kalau hujan... byk ride yg tutup sementara waktu... kang, tak pasal2 short pulak.

Ha... Tips ke 5.. jgn lupa bw rain coats dr M'sia.... beli je kat Guardian ke... murah la sikit kan. Benda ni, mesti nak pakai punya... kat Jurassic Park dan juga standby waktu hujan. Kat water world pun, silap2 kena simbah ngan air.... kuyup ko!

USS's map

Tips ke 6 - Masuk2 je, jgn terus nak menyinggah menyoping.... kang tak cukup masa nak naik/masuk mcm2 ride. Nak soping ke hapa ke, sila singgah waktu balik, time ride2 sumer dah tutup. Kalau mcm saya dan famili saya yg jln bersantai2 ni, mmg tak sempat naik semua la.... dgn anak2 yg nak singgah sana-sini, tgk itu ini, beli itu-ini, nak kencing laaa, dgn mak yg sakit lutut... mmg la tak sempat. Week days tutup kol 7. Oh ye... Tips ke 7 - harga tiket lebih murah on weekdays... weekend lebih mahal, tp ada `Hollywood after hours' kol 7 - 10 pm.

Tips ke 8 - beli tiket awal2 kang kot hampa, dah sampai sana tak leh masuk sbb tiket dah sold-out. Tak ke haru? Beli la thru internet.

Ramainya....
Tips ke 9 - guna walkie talkie... Hahahahah... tak taw la korang nak guna tak tips ni, tp bg kami.... mmg amat2 berguna. Tak yah la nak guna h/p dan byr roaming. Kang laki dah ke mana, anak/bini tah ke mana... sonang je... roger.. roger... Tgk tuuuu... Dania siap sangkut kat pinggang lagi. Tapi, silap2 org ingat ko sekuriti guard ke... hahahaha... tak kisah la, janji senang nak communicate without any cost incurred.

Bersiap-sedia utk naik ride @ Jurassic park
bergerak2 menatang tu.... jgn tak caya
Hati2 kat sini, air boleh memancut bila2 masa
Pening kepala anak den
Rambang mata tgk souvenirs
Ni kat water world
Dorang akan sesuka hati menyimbah penonton dgn air
Pilihlah seat yg seswaiiii
Den sekeluargo tak naik bondo ni
Menggoda you... auwww
Hehehehe... omak pun nak b'gambar gak
Ha... ni time nak balik
Kan tak ramai org m'ganggu... selesa nak bgambar
Tengok tu.... 2 branak yg seronok
baru lepas abihkan duit
Basement, tempat parking bas, keta dsb
Raj dtg tepat pada masanya... 6:30 pm.... On the way balik, siap tertido2 lg dlm kenderaan si Raj ni... penat woooo... Masa ni la terpikir, seb baik la naik kenderaan dia nih, kalau bw keta... sure menggagau cari jln balik.... sure suami saya tak dpt tido sbb kena drive cari jln pulang.

9 comments:

Anonymous said...

tips no4 ko pasal panas,q n hujan yg menyebabkan aku sgt2 reluctant utk bawak anak2 ke USS walau fzal telah berkali2 cuba nak pergi..tmpt aku sll suggest bawak anak2 is cameron, cameron, cameron..hahaha
ko tak khabar nak gi situ..ada geng mungkin aku sanggup :-)

Kherun said...

wahai anon, ko ke kyn...

Hahaha.... kalau kita pi sekali pun, sure berterabur kat dlm tu... kitorang anak beranak pun berterabur.... ye la, pelbagai peringkat usia...

Tapi, sini la tempat terdekat yang grand... klu ada bajet lebih sikit, boleh la pegi Disney HK lagi... Yang penting, anak2 bahagia...

Chekpid said...

seronoknyer dia....gi cuti sekolah sure sosak

ruggedmom said...

wuiii bestnyer youne...den masih berangan nak pegi.

ko tak bisik ke kat marilyn tu "i think u need botox" hehehhhh

Anonymous said...

aku la tu..aku nak gi tempat main yg sojuk yo :-P
sunway lagoon kat sebelah tu pun aku tak pernah jejak lagi, anak2 den simpan cita2 nak pergi
sound la if nak outing mana2..kot2 la blh join

Kherun said...

Maria... knape... ko tgk bdn dia ngelebeh ekk... hahaha

Kyn, Sunway ok utk budak2.. panas2 boleh berendam. Dah puas mandi, boleh main2. Pas tu masuk mini zoo dia... best!

Selly Buke said...

best nya kak yun...
jeles3x..
cuti sekolah nie lum bawak anak jejalan lagi... cuma gi cherating masa course last week tu jer. tp jadual pack smpai tkder masa ngan family.. so kira lum bercuti la kan.. hehehe

nak gak gi USS... huhu.. t saya jumpa personally ea.. tgk budget mcm biasa. hahaha

Yanti Arshad said...

kherun,

untungnya ko dapat pergi... aku nie tak dapat ke mana2... terperuk jerla kat rumah nie.

Kherun said...

Tak pe la Yanti... sementara dia lum p PLKN tu, bawa2 ke tempat nearby, ok gakkk.... Genting ke... yg penting depa seronok