Sunday, December 5, 2010

6D5N Part 3: Cuci Mata @ Orchard Road

1 Dis 2010...

Apa plan ini hari... plannya... adalah.... masuk S'pore balik! Aikkk??? Hari tu kata tak kondifenlah.. tak konfidenlah... ni, nak masuk lagi? Naik apa? Naik keta sendirilah! Berani pulak ko bawak masuk keta ke sana? Ye, kali ni tak de nak rushing apa2... so, ok la kannn... Mana mau pigi? Hmmmm.... jln2 cuci mata kat Orchard Road dan Mustafa.

Seperti biasa, plannya nak bertolak awal-awal pagi.... tapi seperti biasa hajat tak kesampaian. Last2, lepas zuhur gak la kami keluar bilik... pikir2, baik siap2 solat dulu, so tak yah nak rushing/susah payah nak cari tempat solat kat sana. Cari lunch, gedebuk gedebak... kol 3 lebih baru gerak betul2 ke S'pore. Mlm tadi, abg dah siap2 setkan tempat yang nak di tuju dlm Garmin. So, kami 100% depends on GPS.

Memang bestlah Garmin ni.... tak ragu2 lagi. Cuma kdg2 tu tak pandai nak cari location je. Once dah jumpa, ko ikut je la cakap En Garmin niha. Kalau ko tak ikut pun atau tersilap jln, dia akan sajeskan jln baru... insyaAllah tak sesat punya.

Kali ni, tak yah turun naik imegresen dahhh... urusan dlm keta je... siap2 la isi borang ye (jgn lupa lak). Saya ikut tambak johor je... mmg jam, tp bergerak... kata santai2, tak de nak rushing2 kan... so, tak kisahlah jam tu pun. Masuk imegresen S'pore, kena beli pass card $10.... $6 utk hg kad, so balance dlm kad cuma $4 je.... nak top-up pi kat mana2 seven-e... skali top-up, svc chg 50 cent ye buk!

Satu kad, satu keta... jgn berangan2 lak nak pakai kad org lain. Semua maklumat keta kita ada dlm kad tu. Ada org depan saya tu, problem nak beli kad. Dorang detect, keta yg digunakan dah pernah ada kad... may be dia 2nd owner... ntahla. Card akan expire ikut sah laku road tax kita. Bayo parking pun boleh tolak dr kad tu. Bawak keta masuk S'pore kena charge $20, tapi setahun percuma 10 hari.

Tanpa menderhaka kepada arahan En Garmin, kami pun sampai ke Orchard Rd, tanpa sesat.... dan park keta kat Tangs. Dannnn... berjalan2 sahajalah di sepanjang Och. Rd tu.... kejap2 berenti, sbb mak nak rehat...

Huuuuu.... kalau Orchard Square kan best!
Bila lagi dpt ke sana...
Byk hiasan berkisar sambutan Krismas
Giant Ferrero Rocher!
tgk2 je la... namanya cuci mata
seronoknya saya tuuu...
balik opis nnt, siap la ko... bertimbun2 keroje menanti

terang benderang dgn lampu hiasan
Dah penat jln2... jom ke Mustafa Singapore... Apa lagi.. guna Garmin lah! Nasib sangat baik dapat lak parking free, mulanya ragu2 gak.. betol ke free... tp, mmg tak syak lagi. Mmg free lepas pukul 6 pm (kalo tak silap). Dah tu.... lapar la pulak... nak isi perut dulu. Makan dekat restoran nearby Mustafa tuh... restoran Ma Raj.... Abg pernah mkn kat sini dolu2, mmg ada cap halal S'pore. Order pelbagai jenis roti prata (roti canai).

Mango lassi dia.... perghhh...

Ni murtabak ayam.... sodap!
Ko tgklah isi dalam dia...
lain dr tempat kita

Dah konyang, barulah masuk Mustafa. Mustafa ni, ala2 Mydin la.... Kalau korang masuk, boleh pening tgk brg2 dia... punya la byk! Kalau korang peminat perfume, boleh mereng nak beli mana satu. Saya guna Knowing (Estee Lauder), yg beso punya... kat sini, lebih RM350 (kotttt.. tak hengat). Kat situ hanya $110 jek! Yg lain2.... tu, ada yg offer.. $110 for two... semua yg branded punya lah!

Punyalah beso tempatnya.... Saya senang je, walkie talkie kan ado... sonang den nak locate. Kat sini, barulah beli barang skettt... beli bag sekolah Erin, lampu tido cam akuarium ikan yg bergerak2 tu ($8.90 jek), Ferrero Rocher... pas tu, kakak beli souv utk kwn2 dia (bila la nak jumpa kwn2 dia tuh.... dah abih drj 6 dahhh).

Oh ye, for tourist boleh claim balik GST. So, kalau shopping @ S'pore...kumpulkanlah resit2 tu semua ye. Buat M'sian yg masuk guna keta, tak leh claim. Anda hanya boleh claim kalau masuk melalui flight. Sekian melaporkan. Daaaaaa......

2 comments:

Selly Buke said...

menarik jugak penggunaan walkie talkie tu ea... tu pun nanti sy dtg jumpa akak nak tuntut ilmu... hahaha

Kherun said...

ye selly... sgt2 berguna, cuma... kalo berckp tu, org keliling leh dgr laaa.... Tapi, apa kesah... bukannya kita ckp cintan cintun punnn