Saturday, December 18, 2010

6D5N Part 4: Muzium Nanas & Tanjung Piai

Bersambung episod akhir kisah cuti2 hari tu....

2 Dis 2010, Khamis... Seperti yg pernah saya katakan dulu, kat Johor ni... places of interests dia jauh2... Johor kan besarrr, mostly kat area Kota Tinggi ataupun Desaru. So, kena pilih la salah satu... kalau nak dua2, kena stay longer la... dan pindah hotel. Kalau kat JB je, ada museum... shopping complex... hutan bandar... Stulang Laut. Akhirnya, kami decided nak p Tanjung Piai... penghujung selatan tanah besar Asia, tempat yg tak pernah jejak lagi...

Dania asyik tanya aja... ada apa kat Tanjung Piai... baik kita dok hotel je mandi kat swimming pool, laaaaagiiiii best. Hmm, mmglah.... bagi kanak2 mcm dia, kalau boleh nak berendam lama2 dlm pool, tak nak jln2.... Tapi, sebenarnya... berfikir2 gak nak ke sana... jarak one way 82 km... tapi, tak pe la.... namanya kan jln2... On the way ke sana, sempat singgah Muzium Nanas je... sbb journey jauh, tak pasal2 sampai Tj. Piai kang hujan lak.... hari pun mcm mendung jek.

Kan den kato... byk muzium

Masuk kena bayar... murah je, brape RM saya tak ingat lak... tinjau2 mcm tak de org, rupanya tgh tutup sbb lunch time. Tgh meninjau2, dtglah penjaganya juga meninjau siapa yg tgh meninjau (saya la tu)... Terus dia buka kaunter... bukak muzium, w/pun waktu buka blm tiba... Timo kacih la ye...

Ni baju yg dibuat dr benang daun nanas
Mcm baju Filipino... ntah2 dibuat dr benang yg sama
Alat utk meraut daun nanas
Ada mcm2 spesis nanas
Nak proses nanas ke Dania?
Halwa nanas.... manis dan sedap
Sodap aiskrim nanas ni...
Ada mcm2 aiskrim & mcm2 warna kuning aiskrim
Depends on jenis nanas
Kami tanya, tak de jual nanas ke? Tetiba teringin lak nak mkn nanas. Dia kata... tak de, tapi kalau diberitahu awal2, dia mmg boleh sediakan. Hmmm... kami pun tak plan nak dtg sini. Selesai melihat2 dalaman muzium, kami dipelawa utk melihat demo meraut daun nanas.

En. Ahmad tgh men`demo'
Oh... cenggitu.... Tarik kasi keluar...
Baju pun nampak sama kaler... hehe
ni la benangnya
Anak2 pun kepingin nak mencoba... ikut turn ye!
Then, bergerak ke Tj. Piai... dah nak sampai
Mercu tanda Tj. Piai
Masuk sini kena byr jua... murah je... seperti biasa saya tak ingat. Sbl sampai sini tadi, singgah beli goreng pisang tepi jln. En. penjual tanya... dari mana nak ke mana... Saya kata la nak ke Tj. Piai... beliau kasi warning kat sana ada byk monyet liar... Sampai2 je, dah ada sign board kasi warning....

Mak aiii... nak kena jln 653m? Return 1306m?
Awal2 lg mak surrender.... mak tunggu luar je
Tapi.... tak la jauh mana
Jln yg redup dan selesa mendamaikan
Cantik pemandangannya
Kalau penat jln, ada disediakan tempat berehat
Tapi, kami ok je... tak penat pun
Pose wajib!
Here we are
Tahniah! Anda skg berada di penghujung
selatan Tanah Besar Asia
Masa ni, angin punyalah kuat...
Seronok budak2 ni... Dania pun dah lupa kat swmg pool
Gambar wajib sekali lagi
Apakah???
On the way nak balik baru terjumpa monyet2 ni
Jgn bw plastik/ mknn... mesti dia rebut nyer
keindahan alam semulajadi
Sepanjang perjalanan, ada byk kata2 hikmah utk difikir2an
Mak posing kat muka surat depan je
Lepas tu, kami terus pulang... puas hati gak dpt sampai sana... sbl sampai hotel, singgah solat kat Petronas.. dan tak pasal2 terus mkn McD kat situ... maleh nak cari tempat mkn lain, dah lotih jln jauh.... pas tu ambik baju kat kedai dobi.... payah nak jumpa kedai dobi kat bandar JB ni. So, sesape yg nak grab peluang bisnes tu, saya cadangkan bukak kedai dobi kat sini....

Esoknya, 3 Dis dah check out from hotel... singgah kat The Zone dulu... saje2 nak ngintai. Suasananya lengang je, sama cam dulu.... Kdg2 saya rasa cam byk projek gajah putih kat JB ni... Kat Danga Bay pun cam tak meriah... byk kedai tutup... Kat The Zone, w/pun org tak ramai tapi kedai penuh. JB Sentral mcm hampir siap sepenuhnya... jgn lengang gak, udah le...

Stulang Laut

Lepas tu, terus balik ke KL... sempat lagi singgah Parkson @ Bukit Bintang sbb saya ada voucher parkson yg akan expired hari ni (hehehe... sib baik abg ok je nak singgah) Beli brg2 sekolah sikit pas tu pi mkn kat Juara Tomyam Kg Baru... hehehe... menyinggah je kerjanya....

Seperti biasa, tak sah kalau tak sampai rumah time hampir tgh malam... 11:45, we arrived safely... Alhamdulilah....

2 comments:

chekpid said...

long journey nampaknya...:) kham pun ada pergi hujung benua tu kan, rasa mcm terbaca kt blog dia...Gambar 'apakah' paling steaDY...He2

Kherun said...

ye la chekpid...