Saturday, January 22, 2011

Majlis Kakak

Last week, 15 Jan 2011... Sabtu... PIBG SKTM(2) menganjurkan Majlis Anugerah Kecemerlangan UPSR 2010 di De Palma, Ampang. Sebagaimana yang dinyatakan melalui nama majlis, ianya adalah untuk meraikan anak2 yang berjaya meraih 5A dalam keputusan UPSR tahun 2010. Kesemuanya, 90 orang... almost 90% hadir. Yang tak dapat hadir sbb dah sekolah jauh2...

Hmmm... out of 90 ni, less than 10% jugaklah yg masuk SBP/MRSM (as at todate). Yg lain2?? Mostly, sambung sekolah kat Sek Men Keb Tmn Melawati, ada juga yg ke SMK Keramat, Wangsa Maju.... Kenapa ye? Sbb, terlalu ramai budak yg dpt 5A (2010 thn yg plg ramai dlm 4 thn) sedangkan tempat di SBP/MRSM amatlah terhad... of course tak dpt nak menampung kesemuanya...

Tu, tak include yg masuk thru kuota ***** dan kuota @@@@@. Saya sendiri ada menerima jemputan menerusi FB (sbg alumni x-skool) utk masukkan anak (kalau dpt 5A je) melalui kuota ^^^^^.... hehe... ko ada dpt tak Maria? Tak pe la.... thanx.. Kalau tak dpt SBP/MRSM, sekolah je kat Tmn Melawati... lagi ibu bole tgk hari2...

Berbalik kpd cerita asal, mlm tu saya lihat anak-anak ni sgt gembira... gembira dlm meraikan kejayaan mereka pada thn lepas... Setelah puas berhempas pulas, akhirnya kejayaan berada dalam genggaman... tapi, ingat.... perjalanan masih jauh. UPSR ni baru permulaan...
Suasana di luar dewan
Seronoknye....
tercatat nama2 penerima
tgh khusyuk menatap gambar colleagues
Ni, Muaz.... Ketua Murid 2010...
kecil je..... tapi, bkn calang2 orgnya
dia berjaya mendapat tempat di Ulul Albab...Tahniah!
ni, guru besar kakak yg t.e.g.a.s.
saya pernah kena h.a.l.a.u. sbb tunggu Dania di kantin...
huhu....
guru kelas kakak dan penyelaras Drj. 6
...sebahagian...
tahniah dear..
Kakak & friendsssss...

Tuesday, January 4, 2011

Dinos Alive

Tahun ni, first time tak tgk bunga api kat mana2.... bunga api sempena new year lah.... sebabnya, esok (1/1/11) nak pi tgk dino kat pusat sains.... kena tido awal. Pusat Sains Negara ni, hari2 saya lalu pegi balik keroje, tapi tak pernah terniat pun nak singgah. Tetiba, ekyn kata dia pi sana best... ada dino alive... hehehe... pantang telinga den dongar tuh...

Pertunjukan mula dari 1 Dis 2010 hingga 31 Mei 2011... mai la bwk anak2 ke sini.... berbaloi2. Anak2 sure enjoy tgk dino dan mencuba2 alatan sains... Kat situ sejuk tapi Dania berpeluh2 sbb excited dan sentiasa bergerak ke sana sini... sampai saya tak terikut dah, dan biarkan aja dia... kalau agak2 tak nampak di mata... apa lagi... roger.. roger... guna walkie talkie..

Tiket masuk (kali ni saya ingat harga tiket) 2 adults 2 children RM25... additional children (sampai 17 thn kalau tak silap) RM5... Ada cafe kecil yg amat murah harganya dan taste pun, not bad. Surau pun ok lah... Budak2 mmg seronok, kami ada kat sana from 10.30 till 4.30 pm...

Tempat ni, kalau dicompare ngan Petrosains, mmg Petrosains lagi best lah... tapi, padan lah dgn harganya kan.... Saya rasa, kalau tak de dinosaur ni, masuk tak kena bayar kott.... Byrn dikenakan utk pameran dino je... means, free entrance to pusat sains...

Old Sc. Centre


Rupa sekarang...


Ada kolam sentuh... boleh sentuh hidupan didlmnya


sila... sila... jgn malu2









Haaa... ni, ala2 aquaria la ni....




beso2 gak ikan dia


ni, dah masuk ruang pameran... pose wajib
dino tu, seluruh anggota bdn bergerak2.... like breathing








oooo... nak gigit ye


nak gigit tgn saya? rotan dia...


menguap ke?
nampak tgn mak guard tu?
kat sini tak leh bergambar rupanya


uihhhh... garangnya...


senyum... tak perlu kata apa2... senyum..
Dari galeri dino pemakan tumbuhan... selipar nak?
bini sape la ni....
org x bagi usik, nak gak usik... hish!


dari galeri dino pemakan daging




daging baju merah yg manis
Selain dino yg jadi watak utama kat sini, ada byk science tool yg menarik utk dicuba2.... ye la.. dah namanya pusat sains kan... Dino tu temporary je...
ukur jumlah air dlm bdn


boleh mengeluarkan bunyi tanpa tali... jeng2


eeiiiiooooouuuuu...
ada byk pameran sains yg menarik


mcm2 boleh terai


tak larat nak angkat diri sendiri...tsk..tsk
Ada pertunjukkan sains pada masa2 tertentu... dekat 3rd ploor.... hanya boleh sampai dgn menaiki lif ye.... kalau korang ada kat pameran dinosaur @ 2nd floor masa tu, korang turun la balik ye... dan cari la lif utk ke 3rd floor... lain laluannya...

abang api


run, baby... run... measure your speed...


pantang betul.... pantang nampak....


ada minat ka?


kiss me bebeh


cermin penentang graviti... hehe


i like!


jerit kuat2, kasi lampu nyala


haaa.... kan nyala..


Kayuh laju2 Dania.... biar lampu lebih terang
Datanglah bawa anak2 ke sini, mesti dorang enjoy.... Ada byk lagi gambar kat FB saya, maklumlah... digital cam kan... snap je sesuka hati...