Thursday, February 24, 2011

Mari membaca....

Hehehe.... away from office from today till Sunday... Ada kursus kat Avillion Admiral Cove PD, tempat yang selesa dan bersih utk org2 yg biasa macam saya ni.... Sampai sini, petang tadi naik coaster MQA. Hanya beberapa kerat je yg naik, the rest naik kenderaan sendiri...

Sangat4x sebok lately ni, jengah FB pun tak sempat... ambik slip PTK pun tak sempat (poyo jek), ambik slip gaji pun tak sempat (maap ye CC... sayalah org yg slalu lupa).. padahal org2 ni, semuanya di sekitar saya... sibuknya saya! Hari2 bawak keje balik rumah, Sabtu Ahad apatah lagi. Kalau balik opis tanpa bawak kerja tu, rasa cam lain mcm pulak. Sian famili saya.....ponnnnn.... keje tak sudah2 jugak. Sayakah yg tak cekap... tak kompeten... tak work smart... tak mcm2 lagilah... But, still org ingat kami2 ni tak byk keje... wateva....

Kerja.. kerja.. kerja... Kalau kita buat mcm mana pun, kerja tak akan habis. Tapi, kalau kita tak buat, kita yang h.a.b.i.s. Tapi, saya tak de la rasa tertekan pun, cuma tertekan takut kerja tak sempurna dan masa tak cukup masa nak buat.

Hari ni, keje half day sbb half day lg bertolak ke sini.... saya telah meninggalkan pesanan yg berjela2 pada adik2 saya yg 2 org tu... make sure buat itu... buat ini... itu.. ini... Isnin ai nak tgk ada atas meja... owh, rasa sgt tak beshhhh. Selagi saya mampu nak buat, saya buat sendiri... saya arrange meeting sendiri, buat surat/memo sendiri... tp saya dah tak mampu.... Balik kursus Ahad, then Isnin pulak ada event... nasib baik kwn2 saya semuanya baik2 belaka..... bg full komitmen. TQ...

Sebenarnya, dtg sini pun saya bawak juga kerja.... tp, ntah kenapa.... saya pandang aje pulak... biar je la.... kesian dekat diri sendiri... yg memerlukan terapi minda. Blogging is one my mind therapy, ahaks!

Apa cerr kelas BArab? Huhuhu... semakin lama rasa semakin bengap... huwaaaaaa....... w/pun saya rasa sedih sbb saya rasa semakin tak paham, tapi saya suka sbb saya meningkatkan aktiviti berpikir... hehe. Dannnn... dah la makin tak paham, minggu ni saya ponteng kelas sbb saya kena pegi kursus ni.... minggu depan pun saya terpaksa ponteng sbb pi ngantar Nwar tunang kat Ipoh mali nun... Satu kelas 4 jam, means... 8 jam saya tuang. Cam mana nak peksa nnt?

5hb Mac malam, start kursus haji.... tak sabar2 nak pegi.... selain belajar, secara tak langsung men`selalu'kan hadir ke masjid... mcm2 mana pun, di cuba sesunguh2nya utk tetap hadir tiap2 minggu (last year la.... hrp2 tahun ni pun Allah permudahkan mcm tahun lepas)..... Bertambah lah aktiviti saya.... tapi saya sukeeee.....

Oklah... nak sambung baca buku cerrr.... Mini Shopaholic...

Saturday, February 5, 2011

Apa cerrrr....

Dah lama tak update, tak taw nak start citer dr mana... Mana pergi? Lama menyepi? Ada je kat sini... Alhamdulillah, masih dipinjamkan umur, bernafas dgn baik... Familiku inspirasiku? Punnn... alhamdulilah... sihat walafiat.... Hehe, korang tak tanya pun kan... saya citer je....

Cuti panjang ke mana??? Ramai betul yg bertanya soklan yg sama kat saya termasuklah jiran sebelah niha. First time cuti panjang dan tak plan ke mana2.... Susah nak buat plan skang ni... La ni, ambik kelas B. Arab kat UIA.... kelas umum bahasa Arab Tahap 1. Saya dan mak saya. Abg tak join.... dia bg saya peluang dulu... abg tlg jaga anak kat rumah. Kelas setiap Sabtu, 9pg till 1 tgh selama 10 minggu. So, sayang nak tuang kelas. Sesaje je nak belajar BArab...

Seumur hidup saya, tak pernah belajar BArab pun. Ni la baru nak mula.... dah tua2 ni baru nak belajar. Tahap 1 ni, ada la dlm 2 kelas. Satu kelas dlm 20 org kottt... Rakan kelas, ada pelbagai peringkat umur, ada jugak yg muda. Saya rasa, mcm yg lain2 tu dah ada basic Arabic incuding mak... so, depa dah boleh sampuk ustaz ckp dan converse ngan ustaz sikit2. Saya ni mcm ternganga2 la.... huehuehue... Ini m'buatkan saya sedikit seteressss daaa.... Dah la menulis dan mengeja jawi pun terhegeh2...

Nak tanya byk kang, takut m'ganggu/melambatkan org lain... Tapi, ustaznya baik.... Dr. Zakaria namanya. Rupa2nya, yg lain tu pun tanya yg bukan2 jugak... kelakar giler.... Masuk topik 2, lupa topik 1... Masuk topik 3, lupa topik 1 & 2.... Mcm2 kitorang tanya, sampai kdg2 ustaz tak terjawab... Ada hari tu, saya tanya something (pjg nak citer) ustaz jawab.... `hantam sajala.....' hahahahaha... Lepas2 tu, bila ada org lain tanya dan ustaz kelihatan confuse, saya pun tlglah jawab.... `hantam saja la....' hahahaha..

Selalulah kan... tgh2 belajar tu, otak menerawang ke sana sini... ingat rumah, husband, anak2, opis.... mcm2lah.... Skali tadi, saya dah tershashulllllll daaaa.... Tgh2 teringat kat suami di rumah, dan dlm masa yg sama saya nak bertanya soalan.... saya tersebut.... `yang ni mcm mana bang?' Adehhhhhh.... mana mau letak muka saya nih??? Muka yg saya pun tak taw... samada tgh tak de darah (pucat) ataupun tgh byk darah (blushing)????

Saya cuba purak-purak tak taw.... dgn harapan tak de org dgr... tapi kakak kat blakang saya dah tenyeh2 bahu saya, gelakkan saya... mak saya kat sebelah pun dah gelakkan saya... Owh ustaz... ampunkan saya.... Sampai la ni, kalau saya teringat, boleh gelak sonsorang....

Balik dr kelas, lalu depan zoo.... punyalah berhimpit2 kereta nak masuk zoo.... pas tu, hari tu masa berita, tunjuk org beratur pjg nak beli tiket feri ke Langkawi (sampai 2 jam)... terlintas di hati nak bawa anak2 ke kota keriangan, tp sure q pjg all over d place... Hari Khamis hari tu, ingat nak bw anak2 ke Deerland Park, tp sbb terlewat bgn (lepas subuh tido balik).... maka kensellah.... last2, semua aktiviti x jd.....

Hari Jumaat nak keluar tak seswai, solat Jumaat... hari Sabtu saya ada class, hari Ahad sibuk utk prepare for Monday (baju/kasut skolah, buku2... salin jadual etc). Akhirnya, saya main masak2 ngan anak dara saya.... bertahun tak guna oven tu... sib baik still function... So, saya pun terai2 la buat makaroni bakar, kek coklat, koktel custard... kredit to elis for the recipe. Ha, hambek ko.... skali 3 mende saya terai dlm 1 hari.... Saya jarang masak dan tak pandai masak.... hehehe

Huh... menjadi2 lak saya bercerita..... kang tahapahapa lg saya cerita.... daaaa....