Saturday, February 5, 2011

Apa cerrrr....

Dah lama tak update, tak taw nak start citer dr mana... Mana pergi? Lama menyepi? Ada je kat sini... Alhamdulillah, masih dipinjamkan umur, bernafas dgn baik... Familiku inspirasiku? Punnn... alhamdulilah... sihat walafiat.... Hehe, korang tak tanya pun kan... saya citer je....

Cuti panjang ke mana??? Ramai betul yg bertanya soklan yg sama kat saya termasuklah jiran sebelah niha. First time cuti panjang dan tak plan ke mana2.... Susah nak buat plan skang ni... La ni, ambik kelas B. Arab kat UIA.... kelas umum bahasa Arab Tahap 1. Saya dan mak saya. Abg tak join.... dia bg saya peluang dulu... abg tlg jaga anak kat rumah. Kelas setiap Sabtu, 9pg till 1 tgh selama 10 minggu. So, sayang nak tuang kelas. Sesaje je nak belajar BArab...

Seumur hidup saya, tak pernah belajar BArab pun. Ni la baru nak mula.... dah tua2 ni baru nak belajar. Tahap 1 ni, ada la dlm 2 kelas. Satu kelas dlm 20 org kottt... Rakan kelas, ada pelbagai peringkat umur, ada jugak yg muda. Saya rasa, mcm yg lain2 tu dah ada basic Arabic incuding mak... so, depa dah boleh sampuk ustaz ckp dan converse ngan ustaz sikit2. Saya ni mcm ternganga2 la.... huehuehue... Ini m'buatkan saya sedikit seteressss daaa.... Dah la menulis dan mengeja jawi pun terhegeh2...

Nak tanya byk kang, takut m'ganggu/melambatkan org lain... Tapi, ustaznya baik.... Dr. Zakaria namanya. Rupa2nya, yg lain tu pun tanya yg bukan2 jugak... kelakar giler.... Masuk topik 2, lupa topik 1... Masuk topik 3, lupa topik 1 & 2.... Mcm2 kitorang tanya, sampai kdg2 ustaz tak terjawab... Ada hari tu, saya tanya something (pjg nak citer) ustaz jawab.... `hantam sajala.....' hahahahaha... Lepas2 tu, bila ada org lain tanya dan ustaz kelihatan confuse, saya pun tlglah jawab.... `hantam saja la....' hahahaha..

Selalulah kan... tgh2 belajar tu, otak menerawang ke sana sini... ingat rumah, husband, anak2, opis.... mcm2lah.... Skali tadi, saya dah tershashulllllll daaaa.... Tgh2 teringat kat suami di rumah, dan dlm masa yg sama saya nak bertanya soalan.... saya tersebut.... `yang ni mcm mana bang?' Adehhhhhh.... mana mau letak muka saya nih??? Muka yg saya pun tak taw... samada tgh tak de darah (pucat) ataupun tgh byk darah (blushing)????

Saya cuba purak-purak tak taw.... dgn harapan tak de org dgr... tapi kakak kat blakang saya dah tenyeh2 bahu saya, gelakkan saya... mak saya kat sebelah pun dah gelakkan saya... Owh ustaz... ampunkan saya.... Sampai la ni, kalau saya teringat, boleh gelak sonsorang....

Balik dr kelas, lalu depan zoo.... punyalah berhimpit2 kereta nak masuk zoo.... pas tu, hari tu masa berita, tunjuk org beratur pjg nak beli tiket feri ke Langkawi (sampai 2 jam)... terlintas di hati nak bawa anak2 ke kota keriangan, tp sure q pjg all over d place... Hari Khamis hari tu, ingat nak bw anak2 ke Deerland Park, tp sbb terlewat bgn (lepas subuh tido balik).... maka kensellah.... last2, semua aktiviti x jd.....

Hari Jumaat nak keluar tak seswai, solat Jumaat... hari Sabtu saya ada class, hari Ahad sibuk utk prepare for Monday (baju/kasut skolah, buku2... salin jadual etc). Akhirnya, saya main masak2 ngan anak dara saya.... bertahun tak guna oven tu... sib baik still function... So, saya pun terai2 la buat makaroni bakar, kek coklat, koktel custard... kredit to elis for the recipe. Ha, hambek ko.... skali 3 mende saya terai dlm 1 hari.... Saya jarang masak dan tak pandai masak.... hehehe

Huh... menjadi2 lak saya bercerita..... kang tahapahapa lg saya cerita.... daaaa....

6 comments:

Anonymous said...

kalo nak gi kota keriangan tu, aku join sekali ye...sound bila nak gi-kyn

Kherun said...

insyaAlah kyn...

chekpid said...

ustaz tu dgr tak? kelakar la kak

mama3A's said...

kak yun.. sakit perut sy baca akak tersasul... hehehe.. bestnya.. mcm2 kelas amik.. saya dulu belajar gak arab tp hapak pun tk ingat.. bila anak tanya baru la terkial2.. huhu...

wah try bnyk recipe... share ler ngan saya recipe nya.. boleh?

Kherun said...

uishhhh... cik selly... malunya aiiii... nak bg resipe pd org pakar memasak... no problem.. I'll emel 2u

Psstt: Den ni, baru la masak dua tiga mende tu, dah kecoh....

safa said...

lalallala kan dah malu...heheh nak gelakkkk