Sunday, March 27, 2011

Last class...

Sabtu, 26 Mac 2011 adalah kelas Arab (Tahap 1) yang terakhir... ustaz ada bagi borang utk sambung Tahap 2... tapi, `ana' mau rehat dululahhhhh.... `ana' sudah dpt itu transcript, kasi simpanlaahhhh... cukuplah dulu... hehe...
Bagi `ana', silibus yang digunakan (even utk Tahap 1) amat tinggi... Ustaz pun kata cam tu, lagi la saya ambik kesempatan utk berkata s.u.s.a.h. Pada awalnya, ok.... ok... ok.... pas tu, terus pada perbualan yang ada mcm2 nahu yg bikin `ana' feninnnn... bertambah tension bila yg lain2 tu cam laju jek... dorang tu dah ada basic.
Ustaz kata, silibus tu Pak Arab yg buat... Pak Arab kata, student still can pass by using the current syllabus... so, carry on. Hai ya... saya tak nak pass shj... saya nak paham... Saya kata kat ustaz, saya nak ulang Tahap 1 bolehhh?
Ustaz kata.... `buat apa... buang masa je, baik proceed Tahap 2. Kalau ulang Tahap 1 tp masih tak ulangkaji, sama jek kesnya...' Hmmm... betol gak.... Jadi, baiklah saya berenti jek... ahahahaha....
Tak de lah... sebenarnya, masjid kat rumah saya ni dah mula class B.Arab, baru je minggu ke3. Saya dah join, cuma 1st class je miss... Class setiap hari Ahad, 2.30 ke 4.30 ptg... dan saya rasa, level dia okey laaaa.... Ustazah ajar basic conversation dulu... So, saya decide nak join yg ni la....
Ni, saya tepek gambar yang pertama dan terakhir bersama ustaz dan classmates.... Sedihnya, ramai yg tak dpt dtg sbb mcm2 hal... So, siapa yg ada je la... lepas ni ntah bila ketemu lagi.... Hehehe... itu la ustaz yg saya tershashul panggil `abg' dulu tu....

Ilalli-qa'

Saturday, March 19, 2011

Mari baca cerita saya

Tiga entry yang saya gabungkan jadi satu... Tak kesampaian nak buat satu cerita satu entry sbb masa yang mencemburui saya (iyolah tu).

5 Mac 2011
Bermula dgn citer Nwar tunang..., akhirnya, kesampaian juga hajat mak nak pi ngantar Nwar tunang kat Ipoh nun... sbbnya??? Sbb pemergian mak mengerjakan umrah telah ditangguhkan ke satu tarikh yg ntah bila2... Sepatutnya semalamnya @ 4 Mac 2011 dan saya telahpun mengambil cuti....

Maka, kami pun berangkat beramai2 ke Ipoh.... jumlah kereta.. 14 buah tu... Hehehe... itu, sebahagian shj... nanti masa kawen, ntah brapa lah... Janji kat R&R Tapah kol 10am. Kat R&R tu, penuh padat dgn manusia... tapi, ada satu kedai tu (kedai pertama) mcm tak de pengunjung. Rupa2nya, ada jenazah terbaring di tengah2 kedai.... dilitupi dgn sehelai kain putih tanpa ada apa2 alas dibawahnya....

Risik punya risik, beliau adalah Melayu, pemandu sebuah bas pelancong yg sedang membawa pelancong Jepun... padankan ada ramai org Jepun berkeliaran kat situ. Arwah jatuh pengsan semasa ingin membeli sesuatu di kedai tersebut (stroke agaknya)... dan terus meninggal dunia. Beliau dibaringkan betul2 di tengah kedai. Ada la dlm 2-3 jam dah di situ... ambulan pun tak sampai2.

Sedihnya saya tengok.... suami siapakah itu, ayah siapakah itu, anak siapakah itu... Ya Allah, mcm manalah keadaan kita masa nyawa ditarik nanti... adakah di tempat yg sempurna (mcm atas katil) atau sebaliknya... adakah jenazah kita juga sempurna? Sudahkah kita bersedia utk mengadap Pencipta kita?

Berbalik kpd cerita asal ye.... Maka, sampailah kami ke Taman Anda, Ipoh.

Ni, 2 org yg hatinya tgh berbunga2
Lebih bermakna lagi bila saya bertemu dgn Raihatul Wardah, kawan saya masa sekolah SEMESTI dulu... last jumpa, SPM 1991 dulu... fuhhh, lama giler.... Raiha adalah sepupu kpd bapa Umi (tunang Nwar). Dah jumpa Raiha, jumpa jugalah en. suaminya... Zool, yg juga kwn SEMESTI. Hehehe.... bercinta slps skolah yeeee......

Raiha menten slim
Saya??? Slim juga... hahahahaha
12 Mac 2011
Birthday Dania yg ke 9 tahun.... Mcm biasa, beli kek dan hadiah je... Skang ni, kalau beli kek birthday, mesti beli kek aiskrim... biasanya, saya beli di Baker's Cottage je....

Kek yg dipilihnya sendiri
Sedap sungguh kek ni... ada badam lagi...
Sangat2 sedaaaaapppppp
My princess
We wish all the best for you dear...
Hehehe
Kak Nia dapat basikal baru....
Adik pakai basikal lama Kak Nia (besar sikit)
Basikal adik tu, cina tu ambik RM20..ok le tu
18 Mac 2011
Akhirnya, setelah 2 minggu berlalu (dr tarikh asal) mak dpt confirmation ke Mekah... alhamdulillah. Saya dan suami kembali menyusun jadual utk gilir2 ambil cuti. Alhamdulillah juga, masa mak pergi ni, urusan mesyuarat PPSM dah selesai. Kalau mak pergi ikut tarikh yg asal, mmg saya kelam kabut dan hati tak tenang. Meeting PPSM adalah mesy yg plg besar dlm bidang tugas saya... pasal gaji... pasal penilaian prestasi.... pasal APC...

Alhamdulillah juga tarikh majlis APC dianjakkan dari 31 Mac ke 21 Apr 2011. Kalau jadik gak 31 Mac tu, mcm mana la saya nak cuti jaga anak? Dah la kena jemput YB Menteri (1st time ever). Kadang2 saya nak pentingkan keluarga melebihi segala2nya, tapi dlm keadaan mcm ni... saya tak boleh lepas tgn... Masa2 tersepit ni la saya berharap sgt nak jadi surirumah sepenuh masa.... Tapi, Allah dah aturkan segala2nya utk mak... dan utk saya... Allah Maha Besar..

Jaga diri baik2 ye mak
Mak Teh (kakak mak) pun pergi sama
Ada lg la sedara mara lain
Sahabat2 saya di MQA...
Kenalkah anda siapa pasangan di belakang tu???
Ya betul...... En. Muhthar dan isterinya
Juga hdk mengerjakan umrah, tapi pergi dgn Andalusia
Hari tu, baru je sebut2 nama En. Mok (ngan Fiza Jusoh)... masa tu cerita2 pasal majlis APC yg nak kena jemput YB Menteri ni... kalau ada En. Mok kan best... Tapi, En. Mok dah pencen... Hmmm, saya juga tak sabar2 nak pencen.....

Friday, March 4, 2011

Cerita hari Jumaat

Hari ini hari Jumaat... saya cuti sbb sepatutnya mak nak pergi umrah bersama2 kakaknya dan sedara-mara yang lain.... Mmg mak dah lama kata, bulan Mac ni nak pergi umrah tp bukannya di awal bulan 3. Ahad lepas (masa baru balik PD) mak kata..... Jumaat ni nak pergi dahhhh.... Ouch! Terdiam seketika..... sbb berpikir2... pasal kerja... pasal anak.... jammed pulak otak ni, so sudden.

Tapi, takkan la saya nak halang pulak... saya cuma terdiam sbb berpikir nak susunkan atur cara hidup masa ketiadaan mak.... Saya sgt sibuk bulan Mac ni. Malam tadi, saya ke klinik sbb badan dah mula rasa tak sihat... dah lama tak ke klinik, itupun sbb abg paksa jugak. Masa jumpa doktor, selain menerangkan keadaan kesihatan skang ni, saya ada bertanya bbrp masalah lain. Doktor kata saya s.t.r.e.s.s. Stress? Saya tak sedarpun saya stress.... lama2 pikir, may be la kott.... Nasib baik saya mmg dah apply cuti, kalau tak terpaksa MC. Saya tgk rekod saya hari tu, last saya ambik MC tahun 2006.... fuhhh, tetiba saya rasa bangga dgn diri saya... syabbas beteh! Itupun MC sbb operate mata buat lasik dulu...

Berbalik pada citer mak tadi, saya mmg ambil cuti sbb nak htr mak ke KLIA... Jadual asal, flight kol 10 pagi... tp mlm semalam mak kata flight delay ke tgh hari... atau mungkin malam... Saya sudah terasa kepelikan di situ.... Tapi, saya tetap cuti... abg kerja. So, tadi.... lepas htr anak2 ke sekolah, saya dan mak pergi Carrefour beli brg dapur yg dah licin (sbb tak sempat nak pi beli... sibuk sgt la katakannn)... mkn2 KFC dgn mak (mak punya feveret), sambung lak pi Giant sbb mak nak tukar duit dan beli baju tido....

Fuhhh... penat you... sbb badan saya kan tak sihat. Tetapi, demi bekalan dapur yg sudah tak de... saya gagahkan juga. Tak sangka mak ajak saya panjangkan lagi langkah utk mkn KFC.. beli baju... tukar currency... Dlm masa yg sama, k.ngah anim mengupdate status flight... katanya, tunggu sampai kol 6 ptg ni... kalau tak de apa2, so kita semua gi Ipoh la esok ngantar Nwar (anak buah saya) tunang.

Saya dah pikir mcm2 dah... mcm mana agen ni buat kerja? Kalau dari sini lagi dah delay, kat sana mcm mana pulak? Transport & accomodation mcm mana pulak? Kang penat je menanti itu ini.... tersadai kat airport ke... bilik dah full ke... Mesti tension dan penat... Mcm mana nak perform umrah nanti... Mak pun bukannya `gagah' lagi...

Akhirnya, k.ngah tepon balik.... last update... katanya, kita semua ke Ipoh esok dgn tenang ye. Sebab kalau tak, mesti hati tak tenteram... menanti last call yg tak last-last... kot2 kang flight Sabtu lak. Mak pulak mmg kepingin sgt nak tengok Nwar tunang... dia yg jaga Nwar kecik2 dulu dan saya lah org yg suka menyakat Nwar dulu... mesti la kami nak join. K.ngah kata, tak confirm lagi bila flightnya....

Adussss.... kesiannya saya dekat mak saya (dan juga mak2 saudara saya tu). Mesti dorang sedih... apa punya travel agent daaa.... Tadi, saya tinjau mak dlm bilik... Saya tgk, mak termenung... Kesian pulak saya nengoknya... Sabar ye mak...

Hmmm, ada la rezeki mak nak hantar Nwar tunang... minggu ni jugak, minggu kedua saya tuang class Arab... huhu.... Anyway, Raihatul Wardah (kwn saya - mak sedara tunang Nwar).... esok ai dtg ye, ai tunggu pencak silat you!!!

Wednesday, March 2, 2011

Riang-ria PD

Saya kan ada kursus di Avillion Admirol Cove, PD.... kali ke 2 saya menginap di sini. Saya dtg dgn koster MQA, tapi abg dan anak2 dtg hari Sabtu, lepas anak2 koko. Mak tak ikut skali sbb nak pi rumah Mak Su....

Anak2..... sampai aje, terus masuk kolam laa... cuma kakak je yg dok dlm bilik... main FB la, apa lagi...

Hari Ahad, kursus abis dlm kol 12.30, then check-out. Kami lunch kat kedai koboi ni.... mmg saje cari kedai ni sbb sukeeeee sgt ngan food dia. Dulu, kedai ni kecik aje... pas tu, dtg PD lagi, cari lagi kedai ni di tempat yg sama.... tapi tak jumpa. Rupa2nya, dia dah moved ke tempat lain dan buka gerai lagi besar... lg ramai org bole duduk mkn.... lg byk duit masyukkk....

Gerainya, sgt sempoi.... saya rasa modalnya tak begitu besar. Ye la, tgk tempatnya... sgt2 sempoi. Dannnnn... saya suka konsepnya.... dia hanya guna pinggan / cawan / mangkuk polisterine... so, pakai buang dan tak perlu hire org utk basuh pinggan. Then, makanan yg dijual sejenis je.... so, tak yah pening2 nak oder apa dan tukang masak pun tak byk keje nak fokus.

Menunya hanya set nasi kukus dan ayam/ikan panggang, ada sup, ada sos pedas (utk ayam). Ayam dia 1/4 ekor dan sosnya sgt sedap dan pedassss... Then, air yg disediakan hanya 2 jenis... air grape dan air mineral..... Harga nasi 1 set RM5 dan air grape singgit. Pandai strategi dorang nih.... Jadinya... servis cepat, pembeli tak yah pening2 nak pilih menu dan penjual tak yah pening2 nak offer pelbagai menu. Cuma, tak de variety je la...

ni kws penyediaan mknn
kebanyakan staf pakai topi koboi niha
ayam yg seksi
Tempat duduk semua penuh... nasib baik masa saya dtg, ada famili baru selesai mkn.. tak de la berdiri lama. Tapi org dtg tak putus2 sampai ada yg patah balik sbb tempat duduk tak de dan yg tgh menunggu pun ramai. Masa berdiri tunggu tempat duduk lebih lama dari masa tunggu mknn dtg...

Ni la setnya... kami sukeee...
dah la pedas, cuaca panas lak tu... lencun!
Hahaha.... Nasi lembut, ayam sedap.... tapi, ada org mungkin kata combinationnya tak seswai... nasi kukus mkn dgn sup. Lebih sedap mkn dgn kari.... Tapi, kami no hal punyeeee....